SaiPa teki sen mitä piti

LIIGA / Raportti
SaiPan ja HPK:n välinen ottelu ei harvalukuiselle Kisapuiston yleisölle suuria tunteita tai tapahtumia tarjonnut. Kotijoukkue onnistui kuitenkin tekemään voittoon tarvittavat maalit ja jatkaa taistelua pudotuspelipaikasta.
kuvakooste

Illan kuvat
[katso kuvat]

Vaivaiset 3074 katsojaa oli saapunut seuraamaan jatkopeleistä kynsin hampain taistelevan SaiPan otteita. Paikalle saapuneet eivät kuitenkaan omiensa esitykseen joutuneet pettymään, sillä keltapaidat ratkaisivat ottelun jo varhaisessa vaiheessa. SaiPan pahin kilpakumppani TPS jatkoi tappioputkeaan Lahdessa Pelicansin vieraana ja näin ollen lappeenrantalaiset nousivat jo neljän pisteen päähän pudotuspeliviivasta.

- Tietysti hienoa että voitettiin tämä peli, vaikkei tässä nyt hirveästi kannata hattua heitellä pelin tason takia. Otettiin kuitenkin tästä se mitä piti ja (Iiro) Tarkki oli erinomainen silloin kun HPK:lla oli huippupaikkoja. Hän oli selkäranka tässä voitossa, SaiPan pääkäskijä Ari-Pekka Selin kiteytti.

Haukottelua ja muutama maali

Selinin mainitsemista huippupaikoista nähtiin ensimmäinen muutaman minuutin pelin jälkeen, kun uransa viidettä liigaotteluaan pelannut Jan-Mikael Järvinen ja ketjukaveri Joona Karevaara karkasivat SaiPan puolustuksen hölmöillessä kahdestaan karkumatkalle. Järvisen syöttö kuitenkin oli hieman huolimaton ja ensimmäistä liigamaaliaan metsästänyt Karevaara huitaisi kiekosta lumet päältä.

SaiPa hallitsi tilanteen jälkeen avauserää mielin määrin ja lopulta ajassa 12.30 liiga sai uuden maalintekijän tilastoihinsa. Elmeri Kaksoselle ennen ottelua povattu uran ensimmäinen syntyi komealla tavalla, kun Anssi Löfman tarjoili ylivoimahyökkäyksen päätteeksi harkitun syötön Kaksosen lapaan. Nuorukaisen oli helppo työ siirtää kiekko tyhjiin ja ottelun voittomaali oli syntynyt.

- Huonosti tultiin peliin tänään. Ei missään nimessä sataa prosenttia ollut kaikilla äijillä lasissa. Mun mielestä SaiPa sai sen takia otettua pelin hallintaansa ja ratkaisikin siinä alussa.
Meidän pelijuna meni ja se oli sillä tavalla ohi, totesi Kerhon pettynyt päävalmentaja Matti Alatalo.

SaiPa sai ketsuppipullon hetkellisesti auki ja siirtyi pian tämän jälkeen jo kahden maalin karkuteille. Vaihdosta kentälle tullut Ville Snellman teki oikea-aikaisen leikkauksen HPK:n puolustuslinjan taakse ja sai Ville Koholta hyvän pystysyötön vauhtiin. Snellman teki läpiajonsa päätteeksi hienon rystyveivin ja HPK:n maalilla hyvin tänään taistellut Teemu Lassila oli voimaton.

Toisen erän alkuun Snellman iski ottelun toisen osumansa. Ylivoimalla pyörittäneen SaiPan ykkösketjun kuviot menivät hieman leikkimiseksi ja näpertelyyn kyllästynyt laituri täräytti lonkalta b-pisteen kaarelta kiekon yläputken kautta maaliin ja ottelu oli käytännössä ohi. Kahden maalin iltaa viettänyt Snellman siirtyi SaiPan maalitilaston jaetulle ykköspaikalle kultakypärä Jarkko Immosen rinnalle.

Toisen erän alussa joukkue sai myös jobinpostia, kun vahvasti viime aikoina pelannut Valtteri Tenkanen joutui jättämään ottelun kesken. Ottelun avauserässä SaiPan kakkosketjua mallikkaasti johtaneen Tenkasen paikan loppuottelussa otti Jaska Vilen.

- Vanha selkävamma uusiutui ja veti pieneen kramppiin. Ei pystynyt tulemaan peliin mukaan toiseen erään, SaiPan Selin selvitti ottelun jälkeen.

Tarvittavien maalien jälkeen ottelu oli etenkin kannattajille aikamoista pakkopullaa, vaikka SaiPa kiitettävästi yrittikin järjestää pienimuotoista maali-ilottelua. Teemu Lassila oli kuitenkin Kerhon illan paras pelaaja ja piti näennäisesti vieraat vielä pelissä mukana. Lassilan illan kohokohtiin kuului mm. Jarkko Immosen ohjauksen koppaaminen tyylikkäästi hanskalla.

Ottelun päätöserä oli vierailijoilta pelin väkevin ja ainoastaan 11 laukausta kahden erän aikana kohti SaiPa-maalilla torjunutta Iiro Tarkkia saanut HPK selvästi ryhdistäytyi kolmannessa erässä. HPK:n valmentaja Alatalo kertoi erätauon käärmekeitoista ja kiisti voimasanojen käytön.

- Nähtiin erätauolla pieni mahdollisuus kun SaiPa oli toisen erän lopussa jo vähän huolimaton ja tyytyi siihen tilanteeseen. Mielestäni hieman ylipelasivat hyökkäykseen ja antoivat pieniä merkkejä
siitä että vähän tyytyväisyyden tunnetta olisi ollut mukana. Huutelut on huudettu tältä kaudelta, eikä se piristyminen johtunut siitä.

Tarkki SaiPan maalilla torjui kuitenkin nollapelin taidolla ja hieman tuurillakin. Niin Veli-Pekka Laitinen, Joonas Vihko kuin Carlo Grünnkin joutuivat toteamaan SaiPa-vahdin taidot. Loppujen lopuksi peli pelailtiin loppuun sen suurempia tunteita ja SaiPan suurin sankari oli kaksi pudotuspelitaistelun kannalta todella tärkeää maalia viimeistellyt Ville Snellman.

Vakavia naamoja lehdistössä

Matti Alatalo oli pressissä selkeästi kyllästyneen oloinen jatkuvaan häviämiseen, mutta kauden jälkeen joukkueen jättävä valmentaja vastaili kuitenkin asiallisesti toimittajien kysymyksiin.

- Valitettavaa että tämä on meidän taso tällä hetkellä ja parempaan ei pystytä, viimeinen erä oli meiltä parasta kiekkoa tänään mutta meillä ei ollut tänään kaikki valmiina ja sen takia osa pelaajista istui viltissäkin heti pelin alusta.

- Ei vain tällainen esitys riitä jos haluaa maaleja tehdä, saatikka pisteitä saada niin kaukana vielä ollaan. SaiPa oli tänään energinen ja varmasti ansaitsi voittonsa, mutta harmittaa, ettei omista hyvistä tilanteista saatu maaleja.

Viltissä istuneilla pelaajilla Alatalo tarkoitti Juha-Pekka Loikaksen johtamaa kakkosketjua, jossa laidoilla pelasivat kultakypärä Pasi Salonen ja Jari Sailio. Alatalo selvitti ottelun jälkeen toisen erän ajan kestänyttä viltitystä.

- Välinpitämätöntä, vastuutonta pelaamista ja turhaa kiukuttelua. Ei tässä meidän tilanteessa sellaiset temput auta vaan pitää olla muut keinot reagoida näihin tilanteisiin. Vanhempien pelaajien pitäisi olla suunnannäyttäjiä ja esimerkkejä ja johtaa joukkuetta eteenpäin, eikä ne tänään oikein vastannut siihen mitä pitäisi olla.

SaiPan valmentaja Selin oli voitosta huolimatta hieman apeana.

- Oli aikamoista kimpoilua tuo meidän peli tänään. Jos taululla on 3-0 niin pitäisi kunnioittaa sitä tulosta, mutta hyvän liikkeen kautta saatiin pidettyä.

Nuorisokentällisen lisääntynyt vastuu ja hyökkäysinnokkuus nousi puheeksi ottelun jälkeen. Seliniltä nuorten esiintymisestä kysyttäessä vastauksena saatiin yllättäen pienimuotoinen kritiikki.

- Ei poikien asenne ollut aivan sitä mitä ollaan tässä viime aikoina nähty. Mutta ei heidän asenteesta tarvitse olla huolissaan, vaan he kyllä tekevät töitä. Heille sattuu vielä virheitä, mutta se esimerkillinen työ osoittaa sitä SaiPan identiteettiä ja selkärankaa mikä meillä on.

- Tietysti hyvän fiiliksen ja huonon asenteen raja on aika häilyvä ja tänään nähtiin mitä se on kun lähdettiin tuohon peliin mukaan ja samoissa ongelmissa oltiin kuin mitä Matti kertoi omasta porukastaan. Oli vaikeita hetkiä paljon tässä pelissä.

Nuorisokentällisen ja SaiPan taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu torstaina Espoon Bluesin vieraana. Matti Alatalon HPK puolestaan yrittää etsiä keinoja maalintekoon Helsingistä Jokereiden kotihallista.

» Lähetä palautetta toimitukselle