Kotijoukkue ilmoittautui pudotuspelitaistoon

SaiPa ja HPK mittelivät paremmuudestaan vuorokauden sisään toista kertaa tasauskamppailujen merkeissä. Hämeenlinnan eilisestä voittolaukauskisan tappiosta sisuuntunut lappeenrantalaisryhmä otti revanssin ja lopulta selkeän kolmen pisteen voiton pienien marginaalien taistossa.

Ottelun ensimmäinen erä lähti eilisen tapaan liikkeelle vahvassa SaiPa-komennossa. Keltamustien jokainen kentällinen vuorollaan hätyytteli Kerhon maalia ja kotijoukkueen Brian Salcidolle siunaantui kamppailun ensimmäinen huuippupaikka, mutta vieraiden veräjänvartija Mika Järvinen kesti lähentelyt. Lopulta kahdeksan minuutin kohdalla kiekko löysi tiensä maaliverkkoon Riley Armstrongin maalineduslaukauksen jälkeen.

Erän edetessä peli tasoittui huomattavasti ja vieraat alkoivat saada painetta myös kotijoukkueen puolustusalueelle. SaiPa alkoi aivan liian aikaisin odottelemaan summerin sointia ja erätauolle lähtemistä, joka antoi HPK:lle mahdollisuuden. Lopulta ritaripaitojen yritys palkittiin ja tasoituksen iski tolpasta kimmonneesta irtokiekosta kanadalaisvahvistus Alex Leavitt vain minuutti ennen erän päättymistä.

Kerhon johto ei kestä pitkään

Toinen erä alkoi painajaismaisesti kotijoukkueen näkökulmasta. Tärkeän pukukoppimaalin saaneet hämeenlinnalaisvieraat jatkoivat siitä mihin erän lopussa jäivät. Hyvään maalivireeseen äitynyt Antti Roppo vei joukkueensa johtoon heti siniviivan jälkeen lähettämällään rannelaukauksellaan. Laukaus ohitti kotijoukkueen veräjänvartija Jere Myllyniemen hiukan helpohkon oloisesti.

Kotijoukkueen päävalmentaja Ari-Pekka Selin tunnusti HPK:n johtomaalin sekoittaneen oman joukkueensa pelin täysin, mutta korosti sputnikkien tämänhetkistä kiviaidan paksuista itseluottamusta omaan tekemiseen.

– Mehän oltiin siinä tappioasemassa ihan kusessa, mutta selvittiin tiukasta paikasta. Se johtuu hyvin pitkälti siitä, että joukkue on niin sitkeä, uskoo pelaamiseen ja taistelee jatkuvasti.

HPK:n kakkoskäskyttäjä Petteri Hirvonen oli tyytyväinen joukkueensa pelaamiseen toisen erän johtoasemaan päästyään, mutta johtoasemaa seurannut kotijoukkueen tasoitusmaali vaikutti selvästi Kerhon pelikuriin ja joukkupeli hajosi yhä enemmän.

– Oikeastaan kaikki oli hyvin siinä tilanteessa, kun päästiin johtoon erän alussa. Siinä oli hyviä paikkoja mennä 3-1-johtoon, mutta ei pystytty käyttämään sitä omaa hetkeä. Sen jälkeen hieman halpa tasoitusmaali siihen, joka aiheutti viisikon repeämistä ja sooloilua jatkossa.

Jarno Koskiranta oli vaikea pideltävä Kerhon puolustukselle.

Heti vieraiden johtomaalin jälkeen keltamustien vaikeudet jatkuivat jäähyilyn merkeissä ja kotijoukkueen päävalmentaja Ari-Pekka Selin joutui turvautumaan aikalisään. Jarno Koskiranta omalla ratkaisuvoimallaan punnersi idän ihmeet peliin mukaan hieman varkain kiepauttamalla vanhanaikaisen Kerho-maaliin. Seuraavassa vaihdossa peli keskeytyi hetkeksi Armstrongin saatua aivotärähdyksen laillisen laitataklauksen seurauksena.

Uutta virtaa tasoitusmaalista saanut kotijoukkue rakenteli jatkossa kovia pyörityksiä hyökkäyspäässä ja sai haluamansa johtomaalin Tomi Leivon tehtyä ensin vahvan esityön ja Simon Backmanin lauottua tarkasti lyöntilaukauksensa ylänurkkaan. SaiPa sai hyvän mahdollisuuden toisen erän edetessä lyödä nauloja Kerhon arkkuun ylivoimalla, mutta ei onnistunut viimeistelyssä vielä tässä vaiheessa.

Avauserän lopun tapaan myös toisen erän päätösminuutit tuottivat suuria ongelmia kotijoukkueelle. Keltamustien ottamat kaksi perättäistä jäähyä tarjosivat HPK:lle sekä toisen erän loppuun että kolmannen erän alkuun kahden miehen ylivoimaa.

Alivoima antaa virtapiikin päätöserään

Kerhon ylivoima kolmannen erän alussa ei tarjonnut hämeenlinnalaisten osalta mitään, vaan SaiPa purki ylivoimatuonnit yksi toisensa perään HPK-päätyyn. Jatkossa jäähyt suuntautuivat kolmin kappalein hämeenlinnalaisille ja kolmas kerta sanoi toden isäntien kannalta. Jesse Mankinen pääsi lataamaan isännät kahden maalin karkumatkalle huippusektorilta kultakypärä Jesse Saarisen oivaltavasta syötöstä.

– Meidän Alex Leavitt päätti ratkaista ottelun hänen omalla henkilökohtaisella hölmöilyllään väärään suuntaan ottamalla typerän jäähyn. Käy vähän sääliksi niitä kavereita, jotka jaksavat illasta toiseen taistella ja repiä irti kaiken, mutta sitten muutama pelaaja ei anna mahdolisuutta pärjätä tässä pelissä tekemällä tuonkaltaisia typeriä ratkaisuja, Hirvonen totesi pettyneenä erityisesti joukkueen kultakypärää kantavaan pelaajaan, joka oli kuitenkin mukana joukkueensa tekemissä molemmissa maaleissa vahvasti.

Ritaripaidat pyristelivät kahden maalin tappioasemassa ja loivat vahvan rynnistyksen vielä viisi minuuttia ennen loppua SaiPa-maalille, mutta lopullisen niitin tulostaululle vastahyökkäyksestä teki Elmeri Kaksonen. Loppunumerot 6-2 taululle löi Saarinen vahvassa maskissa olleen Järvisen taakse.

– Saatiin tapettua HPK:n ylivoimat ja tahtotaso oli yksinkertaisesti niin korkealla tänään voittamisen kannalta. Tehtiin paikoista maalit ja sitä kautta se antoi uutta happea loppuerän pelaamiseen ja voittamiseen, sanaili Selin tyytyväisenä taiston tauottua.

– SaiPa käytti paikkansa tänään paljon paremmin hyväkseen ja ansaitsi voiton, Hirvonen päätti.

Kolmen ottelun kotivoittoputkeen päässeet lappeenrantalaiset ovat vahvoilla tammikuun otteilla hilanneet itsensä vahvasti taisteluun viimeisistä pudotuspelipaikoista. Ari-Pekka Selin on ollut tyytyväinen maalintekijöiden joukon lisääntymiseen, mutta muistutti samalla alkukauden maalintekovaikeuksista.

– Ennen kaikkea meiltä on löytynyt paljon maalintekoon pystyviä pelaajia ja onnistumiset pelin sisällä ovat tuoneet lisää henkistä vahvuutta pelaamiseen. On kuitenkin muistettava monien alkukauden pelien maalinteon vaikeudet, joissa paikoista ei ole tehty maaleja.

SaiPa yrittää jatkaa hyvää virettään matkaamalla Helsingin IFK:n vieraaksi tulevana tiistaina. Sen sijaan HPK saa Rinkelinmäellä vastaansa samaisena päivänä toisen samoista sijoista kamppailevan joukkueen eli Tapparan.