SaiPa avasi kotonaan voitolla

LIIGA / Raportti
Lappeenrannan Kisapuistossakin saatiin kiekkokausi käyntiin kun Saimaan Pallo sai harjoitusvastustajakseen Suomen kiertueella olevan sveitsiläisen Rapperswilin. Kotijoukkueen ohella Kisapuiston yleisön mielenkiinto kohdistui ex-saipatähti Dale McTavishiin, joka nykyisin kiekkoilee sveitsiläisten riveissä. Itse ottelussa SaiPa ei nöyrtynyt vastustajalleen vaan piti ”pisteet” Lappeenrannassa maalein 4-2 (2-1, 1-1, 1-0).

SaiPan eilisen KooKoo-pelin ketjuruljanssin jälkeen tänään jäällä näkyi yhtenäiset koostumukset. Käytännössä pelattiin kolmella hyökkäysvitjalla, Tuomas Vänttisen pelatessa vain hajavaihtoja ensimmäisessä erässä ja seitsemällä puolustajalla, Harri Tikkasen istuessa penkillä. Lepovuorossa eilisestä olivat Mika Skyttä, Juha Pursiainen ja Kalle Kerman. Pekka Tirkkonen paranteli vielä nivustaan eikä hänkään pelannut. Maalinsuulla jatkoi Tomas Duba nuoren Emppu Tysterin aukoessa vaihtoaition luukkua. Rapperswil pelasi käytännössä samalla kokoonpanolla kuin eilen, mutta maalivahti oli vaihtunut Marco Wegmülleriin.

Rapperswil iskee nopeasti

SaiPa aloitti ottelun hermostuneesti ja kiekko poltti lavassa selvästi. Rapperswil painoi tiukasti päälle ja avausmaali tulikin melko nopeasti saipalaisen istuessa jäähyllä. Vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Kari Martikainen pääsi laukomaan siniviivalta ja Duba imuroi ilman maskia tulleen laukauksen mailansa kautta verkkoon. Maalin jälkeen kotijoukkueen ote alkoi lisääntymään ja Rapperswil joutui puolustuskannalle Idän Jättiläisten vyöryttäessä hyökkäyksiään sveitsiläisten maalia kohden. Rapperswil ei kontrolloituja hyökkäyksiä saanut juurikaan koko erässä. Tasoitusmaali näki päivänvalon vajaan neljäntoista minuutin kohdalla kun Aigars Cipruss iski ylivoimalla Antti Hulkkosen lämäristä tulleen rebound-kiekon reppuun.

Avausmaalista koko joukkue innostui vain lisää ja painostus tuotti vielä kerran ensimmäisessä erässä tulosta. Jälleen asialla oli erittäin hyvän ottelun pelannut kakkoskenttä. Lubomir Vaic ja Cipruss kieputteli ja syötteli alivoimaneliön aivan solmuun ja lopuksi Cipruss tarjoili maalinkulmalla vapaana odotelleelle Aki Uusikartanolle vapaan paikan. Uusikartanon ensimmäinen laukaus pysähtyi Wegmüllerin torjuntaan, mutta toisen laukauksen Uusikartano nosti maalinkattoon ja erätauolle mentiin SaiPan johdossa.

Bombic näyttää kovuuttaan

Toinen erä oli melkein kopio ensimmäisen erän viimeisistä viidestätoista minuutista. SaiPan luistelu ja nopeat hyökkäykseenlähdöt purivat hyvin Rapperswil –puolustukseen. Erän ensimmäinen maali tuli kun Uusikartano aloitti vastustajan b-pisteellä kiekon eteenpäin ja Cipruss hyökkäsi irtokiekkoon salamana ja napautti sen ohi hölmistyneen maalivahdin. Heikosta aloitustaidostaan viime kaudella kritiikkiä saanut Cipruss onkin löytänyt oivan paikan pelata kahden muun sentterin kanssa samassa ketjussa, kun hänen ei tarvitse aloituksia pilkkiä vaan Vaic aloittaa jos tänään hyvin aloitellut Uusikartano vaihdetaan pois. Rapperswil pääsi kaventamaan jälleen ylivoimalla, asialla sama kaksikko kuin ensimmäisessäkin, mutta toisinpäin. Martikainen syötti ja Mikko Peltola toimitti b-pisteitten välistä kiekon maaliin.

Viidentoista minuutin kohdalla saatiin vähän tunteitakin pintaan kun Frantisek Bombic ja Marco Capaul ottivat yhteen nyrkein. Tapaus alkoi SaiPan siniviivalta kun Capaul alkoi tönimään Bombicia, joka ei tästä tykännyt ja tappelu oli valmis. Paljon puhetta jo etukäteen saanut Bombic kovuus näytti olevan totta, niin räsynukkena sveitsiläinen oli kun Bombic takoi partneriaan. Molemmat suihkuun, tosin Capaulille kuuluteltiin lääkäriä apuun pukukoppiin ennen kuin suihku kutsui. Yleisö näytti näytöksestä nauttivan ja unisimmatkin heräsi ja palkitsivat Bombicin kunnon aplodein. Ihmetystä herättää miksi SM-liiga haluaa tappelut kitkeä pois, kun kerta yleisö tykkää? Bombicin lennettyä pihalle pääsi Tikkanen pelaamaan.

Kolmas erä vaisua

Kolmannessa erässä näkyi selvästi, että kyseessä oli harjoitusottelu. Sveitsiläiset alistuivat tappioasemaan, eivätkä edes hirveästi hakeneet tasoitusmaalia. SaiPankin kahden ensimmäisen erän aktiivinen karvauspeli oli kuin muisto vain joukkueen keskittyessä lähinnä peruutteluun ja vastahyökkäyksiin. Yksi vastaisku tuotti tulosta, kun Mika Kauppinen avasi nopealla toisessa laidassa olleelle Teemu Sompille. Somppi vei kiekon alueella ja taustalta rynnännyt, puolustajansa kadottanut Machulda laukoi suoraan Sompin syötöstä kiekon ohi voimattoman Wegmüllerin. Muuten erä oli vaisu ja pelkkää pelailua.

Summa summarum

En tiedä vaikuttiko pitkä tauko, mutta SaiPan luistelussa näytti olevan selvää terävyyttä verrattuna katastrofaaliseen viime kauteen. Hyökkäyksiin lähdettiin todella nopeasti eikä omassa päässä kiekkoa jääty hautomaan viime kauden malliin. Myös alivoimapeliin oli tullut selvästi aikaisempaan verrattuna aggressiivisuutta ja kahdesta takaiskusta huolimatta alivoima toimi hyvin, minkäänlaista ylivoimapyöritystä ei sveitsiläiset saaneet aikaan.

Ketjukoostumukset näyttivät toimivan ajaankohtaan nähden hyvin. Varsinkin kakkoskenttä oli hitsautunut todella hyvin yhteen ja se olikin selvästi kotijoukkueen paras. Ykkösessä Machulda oli alussa vaisu, mutta paransi loppua kohden hauskuuttaen yleisöä muutamalla yksilösuorituksellaan. Jäävuoren huippuna omasta päästä kiekon haku ja koko kentän läpi meno vieden samalla koko kentän kahville. Somppi pelasi myös pirteästi ja hän väläytteli välillä taitojaan hassutellen puolustajia. Kolmoskentässä Yli-Torkko oli normaali itsensä taklaten kaikkea Kohon pelatessa samalla tavalla. Kuikka ei juurikaan taklaillut, mutta esitti muutaman hienon harhautuksen. Miinus Kuikalle tulee Rapperswilin toisesta maalista, johon hän oli suurin syypää.

Puolustuksessa positiivisen kuvan jätti Hana, joka käytti kokoaan hyväksi ja laittoi muutaman vastustajan keräämään kamojaan jään pinnasta. Kiekollinen peli on Hanalla kehittynyt, mutta muutaman kerran sijoittumisessa oli ongelmia. Tuominen pelasi varmaa peruspeliä ja jätti itsestään mainetta paremman kuvan.

Ottaen huomioon, että tämä oli SaiPan toinen harjoituspeli tällä kaudella, monelle ensimmäinen, niin peli oli ihan hyvällä mallilla. Kauhulla odottelin peliä luettuani eilisestä KooKoo-pelistä juttuja, mutta sanonta, uusi päivä, uudet kujeet, päti tänään ainakin kotijoukkueen osalta. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin vielä kun saadaan varmuutta lisää ja ketjut hitsattua yhteen.

SaiPan ketjut:

Machulda – Kauppinen – Somppi

Vaic- Uusikartano – Cipruss

Koho – Kuikka – Yli-Torkko

Vänttinen

Kokko – Laine

Bombic – Weckström

Hana – Hulkkonen

Tuominen – Tikkanen

Duba (Tyster)

» Lähetä palautetta toimitukselle