Tappara iski ensimmäisessä erässä

Pelicans ja Tappara pelasivat Lahdessa lauantaina kaksi erää melko tasaväkisestä tilanteisiin nähden, mutta vahvasti ottelun alkuun tullut Tappara teki ensimmäisessä erässä kolme maalia ja peli oli käytännössä ohi, vaikka kotijoukkue pääsikin vielä maalin päähän toisessa erässä.

Ottelun alku oli täysin Tapparan hallintaa. Joukkue pelasi kuin ylivoimalla, eikä Pelicans päässyt kunnolla omalta alueeltaan ulos, hyökkäyksiä ei saatu aikaan lainkaan. Tappara loi useita vaarallisia paikkoja ja avausmaali nähtiinkin reilun kuuden minuutin pelin jälkeen. Jaakko Uhlbäck purjehti keskialueelta ohi Pelicansin puolustajien ja pisti lopulta aivan Mikko Rämön edestä kiekon maaliin.

Vieraiden toinen maali tuli jälleen kovan pyörityksen jälkeen. Viivalta lähti laukaus, joka kimposi maalin taakse reboundien jälkeen. Sieltä Marko Mäkinen työnsi sen Pelicansin maalin eteen Pasi Puistolalle, joka ohitti Rämön tarkalla rannelaukauksella ylänurkkaan.

Kolmen maalin johtoon Tappara siirtyi hienon kuvion jälkeen ja kotiyleisö alkoi luopua toivosta. Esa Pirnes ja Kimmo Koskenkorva pääsivät 2-1-hyökkäykseen ja muutaman syötön jälkeen Pirnes syötti maalin eteen Koskenkorvalle, joka pääsi liruttamaan kiekon Pelicansin maaliin.

Ensimmäinen erä ei paljon ilonaiheita lahtelaisittain tarjonnut. Tappara jyräsi laajemmalla ja voimakkaammalla materiaalillaan ja kotijoukkueen oma peli oli sekaisin. Edes ylivoimalla ei saatu kunnollista laukausta aikaan.

Kotijoukkue herää taistoon

Toisen erän alkuun koettiin kotijoukkueen kauhunhetki. Kaj Lindström avasi Ossi-Petteri Grönholmille oman puolustusalueen keskelle, mutta Grönholm luisteli jo kohti vaihtoaitiota. Tappara-pelaaja riisti kiekon, mutta ei saanut loistavasta paikasta kunnon ratkaisua aikaan.

Entinen Pelicans-vahti Pasi Kuivalainen pääsi lahtelaisten suosioon toisen erän alkupuolella, hänelle nololla tavalla. Pelicansin puolustaja Jussi-Antti Reimari purki kiekon keskialueelta kohti Kuivalaisen vartioimaa maalia ja hieman ennen maalia jäästä pompannut kiekko pomppasi Tapparan maaliin. Kotiyleisöllä oli luonnollisesti hauskaa.

Tapparan Jussi Tarvainen pääsi laukomaan vaarallisesti hyökkäysalueen keskeltä ylivoimalla, mutta veto suuntautui yli. Heti perään iski kuitenkin Pelicans toisessa erässä. Oliver Setzingerin Kuivalainen pystyi torjumaan. Kiekko ajautui kuitenkin maalin taakse ja Jari Kauppila toi vanhanaikaisella maalillaan kotijoukkueen maalin päähän.

Erän puolivälin jälkeen Jan Latvala pääsi hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen nousemaan vapaasti maalille, mutta ei saanut ohitettua Kuivalaista. Minuuttia myöhemmin Tapparan Marko Ojanen nousi alivoimalla laidasta, mutta Rämö torjui.

Pelicansin paras tasoituspaikka tuli Henri Laurilalle. Hän taisteli kiekon itselleen hyökkäysalueella ja pääsi ampumaan muutamasta metristä täysiä kohti Tapparan maalia, mutta kiekko ei mennyt ylärimaa lähemmäs. Hetkeä myöhemmin miehellä oli toinen lähes vastaavanlainen paikka hieman laidemmasta, mutta veto suuntautui Kuivalaista kohti.

Tapparan voittomaali syntyi yleisön mielestä hyvinkin kyseenalaisesti. Joukkue pääsi alivoimalla 2-1-hyökkäykseen. Aleksander Barkov syötti oikeasta laidasta maalin eteen kohti Pekka Saravoa. Kiekko näytti menneen Saravon jalasta maaliin, mutta videotarkastuksen jälkeen päätuomari Reijo Ringbom tuomitsi maalin syntyneen. Kahden erän jälkeen Tappara johti siis 2-4.

Tappara puolustaa viisaasti

Kolmas erä oli Pelicansin tuskaista puskemista Tapparan puolustukseen. Lähempänä lisämaaleja oli loppujen lopuksi Tappara. Marko Ojasen syötöstä Jussi Tarvainen olisi päässyt sutaisemaan kiekon Pelicansin maaliin, koska Mikko Rämö oli sivuttaissyötön jälkeen ulkona tilanteesta, mutta Tarvainen horjahti eikä osunut kiekkoon. Pari minuuttia myöhemmin Janne Grönvallille pelattiin toiseen aaltoon, mutta mies ei saanut kiekkoa maaliin, vaikka oli yksin Rämöä vastaan.

Erän vaarallisin tilanne tuli Tapparalle. Mikko Rämö tuli vastaan ja yritti heittäytyä kiekon päälle. Kiekko ei kuitenkaan Rämön alle jäänyt vaan kimposi Tapparan pelaajalle. Enää ei ollut tiellä muuta kuin yksinäinen Pelicans-puolustaja maaliviivalla seisomassa, mutta tästäkin saatiin aikaiseksi ohiveto.

Lopussa Pelicans yritti kavennusta kuudella miehellä ja sai pari vaarallista tilannetta aikaan. Kuivalainen oli kuitenkin lopussa ohittamaton ja Tapparan puolustus pelasi viisaasti kiekkoa keskialueelle. Näin pisteet lähtivät Tampereelle ansaitusti.

Kaksi erää kohtalaista

Ottelu ratkesi käytännössä ensimmäiseen erään, kun Tappara iski melko nopeasti kolme kertaa kiekon Pelicansin maaliin. Toinen ja kolmas erä olivat kelpo taistelua, mikä ei tänään riittänyt edes pisteeseen. Pelicansilla löytyi tappiosta huolimatta myös onnistujia. Nelosketjussa Teemu Sainomaa taisteli kunnioitettavasti. Toni Mäkiaho väläytteli ajoin, kuten myös Jari Kauppila. Mikko Rämö oli tällä kertaa hieman epävarma, vaikkei tappiota hänen niskoillensa voi laittaa.

Pelicansin entinen maalivahti Pasi Kuivalainen suoriutui yhtä todellista virhettä lukuun ottamatta hienosti. Tiukoilla hetkillä hän piti joukkuettaan pystyssä. Jussi Tarvainen pyöritti ajoittain myös mallikkaasti. Kimmo Koskenkorva oli yksi vierailijoiden parhaimmista.

Valmentajien kommentteja

Petteri Hirvonen, Pelicansin valmentaja, ei ollut tappiosta huolimatta kovin masentunut. Hän manasi kuitenkin huonoa ensimmäistä erää.

- Alku oli äärettömän vaikea. Ei oikein uskallettu, usko omaan peliin puuttui. Alettiin roiskimaan kiekkoa. Kaveri sai maalitilanteensa helposti meidän avustuksella.

Pelin loppupuoleen hän oli tyytyväinen.

- Toinen ja kolmas erä uskallettiin rohkeesti pelata omaa peliä. Pirteä esitys ensimmäisen erän jälkeen.

Tapparan Jukka Rautakorpi oli tyytyväinen omiensa esitykseen, vaikka myönsikin Pelicansin olleen nukuksissa ensimmäisessä erässä. Erityisesti pelaajien taistelutahto sai kiitosta.

- Kaikki pistivät itsensä peliin, hyvänä esimerkkinä kapteeni Janne Ojanen, joka heittäytyi muistaakseni neljä kertaa kiekon tielle.