Pelicans voittoisasti kesälomille

Kaksi playoff-taistosta pudonnutta joukkuetta kohtasivat tänään Lahdessa runkosarjan päätöskierroksella. Panosta ei ottelussa liiemmin ollut ja ehkä juuri sen takia vauhtia olikin ajoittain enemmän kuin järkeä. Pelicans otti lopulta ansaitun 5-2-voiton ja pääsee juhlimaan iloisissa tunnelmissa kesäloman alkua heikon kauden päätteeksi.

Ottelun alusta huomasi heti, että molempien joukkueiden kausi tulee päättymään tähän otteluun. Peli oli ajoittain vauhdikasta, mutta toisaalta hirveää roiskimista. Tilanteita syntyi erittäin harvaan, kiitos huonon syöttöpelin molemmin puolin. Oikeastaan ensimmäinen maalintekotilanne tuli Oliver Setzingerille kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun hän pääsi ampumaan paluukiekosta b-pisteen kaarelta napakasti.

Pelicansin johtomaali syntyi SaiPan Harri Tikkasen istuessa jäähypenkillä kiinnipitämisestä. Jussi-Antti Reimari sai kiekon vasempaan laidan tuntumaan, syötti millintarkasti takatolpalle liukuneelle Tero Paappaselle, joka ohjasi suoraan syötöstä kiekon ensimmäisen kerran SaiPan maaliin.

Vajaa kaksi minuuttia myöhemmin SaiPa tuli tasoihin – myös ylivoimalla. Pekka Tirkkonen sai kimmonneen kiekon maalin edessä, syötti takatolpalla odottaneelle Vladimir Machuldalle, joka otti kiekon haltuun ja nosti varmasti yli Mikko Rämön. Loppuerä oli melkoista pelailua ja paras maalipaikka tuli Paappaselle erän viimeisellä minuutilla, mutta hieno soolokiertely ei tuottanut toivottua tulosta.

Tasatahtia

Toinen erä alkoi Pelicansin osalta pirteästi. Vajaa pari minuuttia oli pelattu, kun Oliver Setzinger oli todella lähellä tehdä johtomaalin Pelicansille 2-1-hyökkäyksen päätteeksi, mutta Juha Kuokkanen venyi hienoon torjuntaan.

Pelicans siirtyi toisen kerran johtoon, kun reilu kahdeksan minuuttia oli pelattu. Toni Saarinen sai hienon pitkän syötön Jaako Niskavaaralta ja ampui yllättävästi vasemman laidan vierestä kohti takakulmaa. Kiekko painui hieman helpon näköisesti ohi Kuokkasen.

SaiPan Antti Hulkkosella oli hyvä tilaisuus tasoittaa lukemat, mutta hieno koko kentän nousu ei tuottanut kuitenkaan maalia. Hetken päästä SaiPa tuli kuitenkin jälleen tasoihin, maalintekijänä viime kaudella Pelicansissa pelannut Teemu Riihijärvi. Kiekko pyöri pitkään Pelicansin maalin edessä ja sitä yritettiin monen pelaajan voimin ronkkia maaliin. Lopulta Teemu otti kiekon ja sai kiekon ruuhkan ohi maaliin ja numerot tasoihin.

Pelicans sai erän loppuun kuitenkin tärkeän johtomaalin, pian SaiPan tasoituksen jälkeen. Jani Keinänen nousi ja jätti hyökkäyssiniviivalla toiseen aaltoon Toni Saariselle, joka ampui hivenen ohi maalin. Kiekko kimposi päätyseinästä takaisin maalin kulmalle, mistä Keinänen sen huitoi sisään ja näin erätauolle lähdettiin lahtelaisten maalin johtoasemassa.

Tuomas Santavuori show

Kolmannen erän alkupuolella Pelicansin ehkä suurin lupaus, nuori Tuomas Santavuori pääsi ylivoimalla tekemään uransa ensimmäisen SM-liigamaalin. Kiekkoa pyöritettiin hyökkäyspään kulmissa, kunnes Jaako Niskavaara syötti sen maalin eteen hiipineelle Santavuorelle. Tuomas katsoi, harhautti Kuokkasen jäihin ja nosti kiekon maaliin. Tästä nuorukainen sai virtaa ehkä turhankin paljon ja otti seuraavassa vaihdossa turhan näköisen kaksiminuuttisen.

Heti maalin jälkeen oli Pelicansilla aivan loistava tilanne katkaista lopullisesti lappeenrantalaisten selkäranka. Hirveän painostuksen tuloksena oli kuitenkin vain kaksi tolppalaukausta, eikä kiekkoa tunnuttu saavan mitenkään maaliin. SaiPan paras paikka tuli ylivoimalla, kun Pelicansin pelaajat ajoivat itsensä ulos tilanteesta ja SaiPa pääsi kolmella yhtä vastaan Mikko Rämöä ahdistelemaan. Rämö venyi kuitenkin jälleen hienoon torjuntaan.

Erän puolivälin jälkeen Santavuori onnistui maalinteossa toistamiseen. Jan Latvala huomasi hienosti läpiajoasemaa kytänneen Santavuoren ja antoi tarkan syötön hänelle. Santavuori ei häkeltynyt vaikka puolustaja yritti tulla estelemään laukausta, vaan ampui tarkasti takatolpan juureen Pelicansin johdoksi 5-2.

Toisesta liigamaalistaan lisää energiaa saanut Santavuori oli erittäin lähellä hattutemppua pari minuuttia myöhemmin. Tomi Hirvonen ja Santavuori pääsivät 2-1-hyökkäykseen, lopulta Hirvonen syötti Tuomakselle takatolpalle ja vain Kuokkasen hieno torjunta esti maalin syntymisen. Loppuerä ei enää maaleja tarjonnut ja näin SaiPa joutui lähtemään tappio niskassaan kesälomille miettimään, mikä kaudessa meni hyvän alun jälkeen pieleen.

Pelicansin nuoret olivat hyvällä pelipäällä. Santavuoren lisäksi Jussi-Mikko Makkonen pelasi hienon ottelun, sekä myös Oliver Setzinger. Toni Saarinen onnistui kokeneemmasta kaartista ja saalisti tehot 1+3. Mikko Rämö maalissa pelasi hyvin, vaikkei loistanutkaan.

SaiPan peli oli kokonaisuudessaan yllättäväkin aneemista, runkosarjan viimeisen ottelun olisi luullut kuitenkin jonkin verran sytyttävän taisteluun. Varsinkin kolmas erä oli todella löysää pelaamista ja Pelicansilla ei suurempia ongelmia ollut johtoansa säilyttää. Teemu Riihijärvi pelasi ajoittain hyvin ja Juha Kuokkanen ei ollut huono maalissa. Kultakypärä Vaic pyöri myös näyttävästi, mutta tehottomasti. Alkukauden upeasti pelannut Vladimir Machulda oli maalia lukuun ottamatta vain varjo entisestä.

Valmentajian kommentteja

SaiPan Petri Skriko ei ollut juttutuulella. Pettymys paistoi kasvoilta ja hienoja analyysejä oli paikalla olijoiden turha odottaa. Omiensa pelin hän kertoi lyhyesti.

- Oli Semmosta pelailua. Ei näkynyt, että haluttais voittaa tää peli…Loppu.

Koko mennyttä kautta Skriko ei vielä ollut halukas sen enempää kommentoimaan.

- Vaikeaa tällä hetkellä nähdä mitään positiivista yhtään missään, totesi pettynyt valmentaja.

Petteri Hirvosella oli sen sijaan enemmän aihetta iloon. Vaikka kausi ei tuloksellisesti kovin hyvin mennytkään, oli hieno kuitenkin lopettaa kahden ottelun voittoputkeen. Pelicansin loppukautta vaikeuttivat pelaajasiirrot, joilla seura tervehdytti tauloutta.

- Meiltä lähti niin iso kuorma pois, että piti aloittaa oikeestaan kaikki alusta. Pelitapa ja kaikki meni uusiks. Hyvin on nuoret miehet vastannut siihen haasteeseen, minkä ovat saaneet.

Hirvonen myönsi myös, että osasyy heikkoon tulokseen oli hänen oma toimintansa valmentajana. Kausi kuitenkin opetti hänelle paljon.

- Tää kausi on opettanut enemmän, kuin kolme kautta Elorantaa katsellessa. On ihan eri asia työntää niitä lastenvaunuja, kuin maata niissä.