Tarjolla tänään: höyhennettyä pelikaania

Sarjajohtaja Kärpät löi odotetusti luun kurkkuun peränpitäjä Pelicansille. Ottelussa riitti tapahtumia, sillä kahdentoista maalin lisäksi nähtiin Santeri Heiskasen ja Brad Smythin välinen nyrkkitappelu.

Pelin taso ei noussut maaleista huolimatta kovin korkeaksi, sillä valtaosa osumista syntyi puolustuksen tai maalivahtien löysäilystä. Tappelussa sen sijaan ei ollut kyse mistään tylsästä pystypainista, vaan kädet viuhuivat tiuhaan molemmin puolin.

Heiskasella ja Smythillä oli aiemminkin ottelussa ollut pientä suukopua, mutta kinastelu jäi mitättömäksi. Jotain jäi kuitenkin hampaankoloon, sillä tappelu alkoi pelitilanteen ulkopuolisesta tönimisestä. Ylös katsomoon taisto näytti tasaiselta ja päättyikin molempien kaatuessa yhtä aikaa jään pintaan. Ottelun jälkeen miesten ulkomuodoista oli kuitenkin luettavissa väännön tulos: Smyth oli täysin normaalissa kunnossa, kun taas Heiskasen silmänympärys oli saanut uuden värityksen.

Nujakoitsijat saivat tapahtuneesta ottelurangaistukset, mikä tietää vähintään yhden ottelun pannaa.

Kärppien aloitus murskaava

Heti ottelun ensimmäiset minuutin kertoivat tulevan suunnan. Reilun minuutin pelin jälkeen vieraiden Martin Stepanekin laukaus osui tolppaan muutettuaan suuntaa hyökkääjästä.

Pari minuuttia myöhemmin Brad Smyth pääsi Kärppien selkeän vaihtovirheen jälkeen puolittain läpi. Mikko Rämö torjui yrityksen, mutta puolustajan melkein potkaistua kiekon omiin Kärpät jatkoi hallintaansa. Lopulta Stepanekin tarkka syöttö löysi takatolpalta Petr Tenkratin, jolla oli helppo työ laukoa avausmaali.

Lisää tuli vauhdilla, sillä jo ajassa 7.43 Kärpät oli neljän maalin johdossa. Viivalta maskittomasti tulleet laukaukset, jotka johtivat 2-0- ja 4-0-maaleihin, menivät todella helposti Rämön selän taakse. Asialla olivat Mikko Lehtonen ja Kimmo Lotvonen. Kolmannen maalin oli välissä viimeistellyt Tenkrat saatuaan kiekon lahjaksi Pelicans-puolustuksen surkean avauksen takia.

- 4-0-johtoon päästiin, sitten peli pysähtyi. Syksyllä me hukattiin täällä 3-0-johto, mutta siitä oltiin onneksi kasvettu, kärppävalmentaja Kari Heikkilä mietti.

Pelicans sai ensimmäisen kerran pientä painetta vastustajan päätyyn joukkueiden pelatessa tasavajaalla erän puolivälissä. Kotijoukkueen jäähy loppui hetkeä aiemmin, mistä seurasi lyhyt pyöritys Kärppien päädyssä. Vieraatkin olivat jo ehtineet täysilukuiseksi, kun Harri Suutarinen ajoi rohkeasti kulmasta maalin eteen liruttaen kiekon sisään.

Pelicans heräsi maalin myötä hieman kohmeestaan, mutta silti erän loppupuoli oli pääosin seisoskelua. Seuraava vaarallinen maalipaikka nähtiin vasta kymmenen sekuntia ennen erätaukoa. Brett Lievers pääsi nokikkain Rämön kanssa, mutta komea hanskatorjunta esti maalin syntymisen.

Toiveet heräävät, mutta vain hetkeksi

Heikkilän mainitsema 3-0-johdon hukkaaminen edellisellä Lahden reissulla palautui katsojien mieliin toisessa erässä, kun Pelicans kavensi tilanteeksi 2-4. Isäntien parhaimmistoon kuulunut Santeri Heiskanen laukoi siniviivalta ja b-pisteiden välissä yksin ollut Daniel Widing ohjasi kudin yläkulmaan. Maali syntyi ylivoimalla Vladimir Machuldan istuessa jäähyaitiossa.

Yleisön ilme oli täysin uusi maalin jälkeen. Kärppien aikalisän aikana tunnelma alkoi nousta. Pelin jatkuttua melutason nousua vauhdittivat kiivas tempo ja taklauspeli.

Pikkuhiljaa peli kuitenkin rauhoittui, ja Kärpät lopetti pelikaanien pyristelyn. Maalin eteen unohdettu Smyth siirsi Ilkka Mikkolan laukauksesta tulleen paluukiekon helposti verkkoon. Lahtelaisyleisön elpyneet toiveet murskautuivat maalin myötä. Vain reilut puoli minuuttia myöhemmin Jussi Jokinen lisäsi johdon taas neljään maaliin.

Rumat lukemat taululle

Pelicans osoitti vielä vähän taistelumieltä kolmannessakin erässä. Heti alkuun Harri Suutarisen rohkea puolustajan haastaminen johti jäähyyn, ja Pelicans rankaisi. Pekka Rinne torjui Santeri Heiskasen helpon laukauksen eteensä, jolloin Lasse Jämsenin oli helppo iskeä kiekko maaliin.

Hetkeä myöhemmin Jermu Pisto yritti pysäyttää vartalollaan ohi menossa olleen kärppähyökkääjän. Vaikka kukaan ei onneksi loukkaantunut eikä Pisto varmasti yrittänyt vahingoittaa, erotuomari Hannu Henriksson katsoi tilanteen vaaralliseksi. Hän näytti Pistolle ovea pelirangaistuksen merkiksi, syynä polvitaklaus. Kärppien vaisusti käynnistynyt ylivoima kaatui Brett Lieversin turhautumiseen, joka johti, niin ikään heppoisin perustein, 2+2 minuutin jäähyyn.

- Hieman neitikiekko-linja oli Henrikssonilla. Ei siinä mitään, tasapuolisesti vihellettiin, mutta se ei oikein sopinut meille, Pelicansin valmentaja Petteri Sihvonen harmitteli.

Vauhdikkaat kärppäpelaajat käyttivät tasavajaalla tilan kentällä hyväkseen. Petr Tenkrat hukkasi ensin kaksi loistopaikkaa, mutta päästyään parkkeeraamaan yksin maalin eteen hän viimein onnistui – silloinkin vasta toisella laukauksella. Liukkaan tshekin hattutemppu oli valmis.

Kärpät värkkäsi vielä tämänkin jälkeen kaksi maalia, mutta paikkoja olisi ollut useampaankin. Esimerkiksi pahasti ruosteessa ollut Vladimir Machulda ei osunut kiekkoon maalin ammottaessa käytännössä tyhjänä.

Kahdeksannen maalin ampui nelosketjun Henrik Juntunen lähietäisyydeltä ylänurkkaan. Vaikka hän sai kiekon karvaamalla sen helposti pois Suutariselta, maalista arvottiin syöttöpiste Juha-Pekka Haatajalle. Tapahtuma ei tosin ollut illan ensimmäinen vastaava, sillä kahteen muuhunkin samantyyliseen maaliin oli jollain konstilla löydetty syöttäjä.

Loppulukemat 3-9 viimeisteli Ari Vallin ottelun viimeisellä minuutilla.

- Kärpät ei jättänyt mitään sattuman varaan. Lukemat olivat rumat, mutta mä pidin pelaajien taisteluasenteesta, Sihvonen totesi.

Pelicansille tauko kreivin aikaan

haastattelu

Rämö tyytyväisenä Hämeenlinnaan
[katso]

Pelicansin lähtökohdat otteluun eivät olleet helpot viime päivien myllerryksen jälkeen, ja kauppoja tehtiin vielä lauantainakin. HPK:hon siirtyvä Mikko Rämö pelasi vielä viimeisenkin ottelun ennen maaottelutaukoa Pelicans-paidassa, mutta JYPiin vuokrattu Toni Koivunen seurasi ottelua katsomosta.

Kari Heikkilän mukaan kotijoukkueen muutoksilla oli tietty vaikutus myös Kärppien peliin, eikä hän muutenkaan paukutellut henkseleitään.

- Lähtökohta oli vaikea. Ihmismieli lähtee ajattelemaan sitä kautta, että mitä vastustajalle kuuluu. Pelicansin viime päivien tapahtumat tekivät otteluun valmistautumisen vaikeaksi.

- Play-offit tulee olemaan ihan oma maailmansa, Heikkilä toppuutteli puheita mestaruudesta.

Petteri Sihvonen oli tyytyväinen maaottelutauon alkamisesta. Tänään oli siirtojen lisäksi murheita myös pelaajien pikkuvaivoista, sillä puolustajat Aki Heino ja Olli Korkeavuori jäivät viime hetkellä pois kokoonpanosta.

- Heinon kanssa tehtiin viime hetkellä päätös, kun vettä oli tullut polveen. Korkeavuori taas oli vatsataudissa. Meillä kävi Murphyn laki.

- Meillä on nyt tässä puolitoista viikkoa aikaa harjoitella. Mä lupaan, että tästä tulee, Santerin Heiskasen sanoin, sellainen taisteleva katulätkäjengi.

Pelicansin pelaajarintamalla uutisten pitäisi pikkuhiljaa tauota, mutta uuden päävalmentajan valintaa ei vielä ilmeisesti ole tehty, eikä asiasta ole herunut kovin tarkkaa tietoa. Sihvonen kertoi päätösten tapahtuvan tulevalla viikolla ja valotti asiaa omalta kantiltaan.

- Päävalmentajan paikka on erittäin epätodennäköinen. Mä elän kiekkotyöläisenä, kyllä mun perse sen kestää.