Pelicans opetti sarjajohtajaa

LIIGA / Raportti
Jääkiekko on mystinen peli. Sarjajohtaja Kärpät johti toisen erän alussa jo 0-3, mutta taisteleva sarjajumbo Pelicans tuli rinnalle ja punnersi päätöserässä ohi. Ansaittu kotivoitto tuli numeroin 4-3 (0-2,3-1,1-0).

Avauserä oli varsin tasainen, eivätkä numerot tee oikeutta kenttätapahtumille. Pelicans hyökkäsi ahnaasti ja taklasi enemmän kuin pitkään aikaan. Valmentaja Petteri Sihvonen oli painottanut vahvan ja sääntöjen mukaisen taklauspelin merkitystä.

Kurittomuudesta rankaistiin sitten välittömästi. Oliver Setzinger otti typerän jäähyn antamalla poikittaista edessä luistelevan vastustajan selkään. Montaakaan sekuntia ei Itävallan Olli ehtinyt jäähyllä istuskella, kun Kärpät siirtyi johtoon. Kotijoukkueen maalissa ensi kertaa torjuneen Markus Helasen maalille rakennettiin maski ja Mika Pyörälä laukoi viivasta vieraat 1-0 johtoon ajassa 3.56.

Maalin jälkeen oli 2-0 lähellä, kun Juha-Pekka Haataja nousi maalille kenenkään estelemättä, mutta tällä kertaa Helanen oli vahvempi. Hetken kuluttua pääsi lahtelaisten vanha tuttu Lasse Jämsen kuin varkain aloituksen jälkeen kaksin Helasen kanssa, mutta Jämsenin osalta Lahden jäähallin taika piti - ei maalia.

Tämän jälkeen ote siirtyi Pelicansille. Hyökkäykset vyöryivät kerta toisensa jälkeen kohti Kärppä-maalia vartioinutta Pekka Rinnettä. Kauppilan kenttä pyöritti näyttävästi tasakentällisin ja heti perään Setzinger ja Mäkiaho tuhrivat ylivoimahyökkäyksen.

Erotuomari Markku Kruus päärooliin

Avauserän lopussa alkoi Markku Kroos Show. Sekavassa tilanteessa yleisö ja pelaajat odottivat estämisjäähyä Kärppäpelurille, mutta yllättäen boxiin lähtikin korkeasta mailasta kotijoukkueen Jani Keinänen. Minuuttia myöhemmin Jermu Pisto pysäytti avojään taklauksella Jussi Jokisen ja teki seuraa Keinäselle. Kärppien ylivoima oli tehokasta ja viidellä kolmea vastaan Jussi Jokinen viimeisteli maalin edestä vieraille kahden maalin johdon.

Piston jäähyä jäi vajaa minuutti vielä kolmanteen erään ja vielä toistamiseen Kruus sai aikaan 5-3 -ylivoiman passittaessaan Santeri Heiskasen jäähylle polvitaklauksesta. Tilanteesta voidaan olla montaa mieltä, sillä oululaishyökkääjän heittäytymisessä oli melkoisesti kermaa kakun päällä. Kahden miehen ylivoimaa pelattiin vain 13 sekuntia ja Brett Lievers leipoi kiekon Kaanimaaliin. Murheellisesta 0-3 -tilanteesta ei varmasti yksikään katsoja hallissa enää uskonut Pelicansin nousevan sarjajohtajaa vastaan.

Heti Kärppien kolmannen maalin jälkeen Kruus antoi Kärppien Mikko Lehtoselle naurettavan jäähyn estämisestä. Jari Kauppila kaatui kulmassa ja Lehtonen oli epäonnekseen lähin Kärppäpelaaja - kolmen metrin päässä.

Pelicans tulee rinnalle...

Kärppien helposti saama kolmen maalin johto sisuunnutti lahtelaiset. Toisaalta Kärppäpelureiden tekeminen muuttui löperöksi ja ylimieliseksi. Jari Kauppila aloitti takaa-ajon ajassa 25.51 ja Santeri Heiskasen 2-3 -osuma herätti myös katsomon kannustamaan omiaan. Siihen saakka parinkymmenen hengen Kärppäfanien joukko oli huutanut kotijoukkueen vaisut kannattajat suohon mennen tullen.

haastattelu

Ottelua paikan päällä seurannut Kari Jalonen haastattelussa[lue lisää]

Tasoitus syntyi reilu neljä minuuttia ennen toisen erän loppua kotijoukkueen pelatessa ylivoimaa. Jari Kauppila jäi kyttäämään hyökkäysalueelle ja kävi kuin varkain siniviivalta hakemassa Martin Cechin pitkän avauksen. Läpiajo päättyi tyylipuhtaaseen harhautukseen ja rystynostoon. Hieno oivalllus sekä Cechiltä että Kauppilalta.

Toisen erän viimeisten minuuttien aikana Pelicansin johtomaali oli paljon lähempänä kuin Kärppien. Osasyynä oli Kärppien liukkaan Janne Pesosen saama estämisjäähy.

Kärppien maalivahti Pekka Rinne ei yksinään kyennyt laittamaan kapuloita Kaanien rattaisiin. Ensimmäinen maali meni helpohkosti, mutta kaksi seuraavaa syntyivät läpiajoista. Rinne oli läpi ottelun sangen epävarma, mutta olisi väärin sysätä tappion syytä hänen niskaansa. Kärppien tyylikäs päävalmentaja Kari Heikkilä ei näin tehnytkään:

- Oli ennalta sovittu, että Pekka pelaa viikon keskimmäisen ottelun. Niin tehtiin viime viikollakin. Bäckströmin pitää antaa myös ladata akkujaan, ettei tule mitään loukkaantumisia väsymyksen kautta, perusteli Heikkilä maalivahtivalintaansa.

... ja ohi

Kolmannessa erässä Pelicans jatkoi vahvaa kiekollista peliään. Kärpät ei tuntunut löytävän minkäänlaista lääkettä kotijoukkueen rynnistykseen. Ensin puolustaja Ossi-Petteri Grönholm nousi ahnaasti hyökkäykseen ja Kärppien nuori puolustaja Oskari Korpikari joutui kaatamaan Grönholmin. Ylivoiman paras paikka siunaantui Tero Paappaselle, joka laukoi takatolpalta tyhjän Kärppämaalin ohi. Tämän jäähyn Kärpät vielä selvitti, mutta ei enää seuraavaa.

Ottelun ratkaisu tuli Kärppien vaihtokömmähdyksestä aiheutuneen jäähyn aikana. Martin Cech ampui ylivoimalla siniviivalta tarkasti vasempaan ylämummoon ja näin Pelicans oli tehnyt mahdottomasta mahdollisen. Nousu kolmen maalin tappioasemasta voittoon sarjajohtajaa vastaan oli uskomaton suoritus. Sitä kiitteli myös päävalmentajauransa avausvoiton saavuttanut Petteri Sihvonen:

- Tämä oli psykologisesti ajatellen yksi kovimpia pelaajasuorituksia, mitä olen nähnyt. Kun ajatellaan niitä kaikkia vaikeuksia, joiden keskellä me ollaan. Kaksi pistettä on hieno palkkio pelaajille siitä työstä, jota he ovat näissäkin oloissa jaksaneet tehdä, tunteili Sihvonen.

Johtomaalin jälkeen Pelicansin pelaaminen hieman passivoitui, mutta paria pikku mylläkkkää lukuunottamatta kotijoukkueella ei ollut suurta hätää yllättävänkin hampaattoman Kärppälauman kanssa.

Kärppien Heikkilä: Parempi voitti

Oululaisten päävalmentaja Kari Heikkilä myönsi vastustajan paremmuuden:

- Katsotaan mitä hyvänsä tilastoja, niin parempi joukkue voitti. Siinä ei ollut kahta sanaa. Saatiin kolme helppoa ylivoimamaalia ja se harhautti meidät ihan täysin. Kun sitten Pelicans nosti pelaamisen tasoa, niin meillä se laski. Pelattiin tosi hölmösti.

- Sen verran haluan kommentoida Pelicansin peliä, että he pelasivat hyvää puolustuspeliä, aggressiivista taklauspeliä... paljon taklauksia. Pelicans pelasi järkevästi ja ansaitsi pisteet. Ei siinä sen kummempaa. Se tietysti harmittaa, että 3-0 -johtoasema itse munitaan, mutta tämä on jääurheilua, harmitteli Heikkilä.

Petteri Sihvonen kiitteli pelaajien asennetta työntekoon:

- Pelaajat teki tänään valmentajankin ihan turhaksi. Pelaajat päättivät, ettei kolmanteen erään lähdetä varmistelemaan, vaan voittamaan. Jaksettiin tehdä työtä ja tsempata.

- Meillä on paljon stressitekijöitä. Mä olen vetänyt suitset äärimmäisen tiukalle, myyntiuhkaa leijuu pelaajien ympärillä, häviäminen sinänsä on raskasta ja monien pelaajien omat tavoitteet on pahasti miinuksella... listaa voisi jatkaa. Media on osin oikeutetusti, mutta osin perusteetta meidän niskassa... Loistava suoritus pelaajilta tänään, kiitteli Sihvonen vuolaasti.

- Kävin Kruusin kanssa rauhallisen keskustelun tuossa ensimmäisellä erätauolla ja sanoin aidosti sydämestäni, että mä koin meidän kokeneen vääryyttä. Kruus sitten ehkä kokeneena tuomarina huomasi, että me oltiin rehellisellä taklauslinjalla liikkeellä ja ehkä vähän korjasi linjaansa. Hyvin lähellä oli se tilanne, että yllättäen olisi joutunut Kruusinkin listaamaan niihin tuomareihin, jotka ikään kuin painaa heikointa lenkkiä, kritisoi Sihvonen päätuomarin toimintaa.

- En edes uskalla sanoa vanhaa fraasia, että tästä on hyvä jatkaa. Kyllä tässä ollaan niin syvällä. Me katsotaan nämä kortit tästä loppuun asti. Tsempataan ihan hulluna. Tämä oli pelaajien voitto.

- Viitaluoma ja Grünn ovat hyviä energisiä kavereita, jotka ovat saaneet myös Toporowskin näyttämään ihan kohtuullisen hyvältä, kommentoi Sihvonen IFK-apuja.

Kaanien pukukopin ovet käyvät?

Martin Cechin siirtyminen Venäjän liigaan on hallilla kuuma puheenaihe. Onko Cech jo myyty?

- Lähipäivänä joukkueessa tapahtuu muutoksia. Miehiä lähtee ja miehiä tulee. Nimiin en vielä ota kantaa. Ennen kuin siirtoja tapahtuu, täytyy tulla euroja tai dollareita tilille, kuittasi Sihvonen kysymyksen lähiaikojen tapahtumista.

Martin Cechin myyminen kauden tässä vaiheessa olisi seurajohdolta uskomaton virhearvio ja selkeä viesti siitä, että tämäkin kausi on jo lahtelaisittain ohitse. Toivoa sopii, ettei seurajohto vielä luovuta playoff-tavoitteista. Pelaajat osoittivat tänään, että pukukopissa ja jäällä taistellaan. Jäämme odottamaan seurajohdon toimia.

» Lähetä palautetta toimitukselle