Sasu Hovi masensi Jypin

Pelicans ja Jyp esittivät tuoreen vuoden alkajaisiksi todellista hawaiji-kiekkoa ja ainoastaan molempien maalivahtien unelmapeli piti numerot hämmästyttävän pieninä. Kotijoukkue vei kaksi pistettä suvereenin ensimmäisen erän ansiosta luvuin 2-1 (2-0,0-0,0-1)

Alussa jyräsi Pelicans

Avauserä oli Pelicansien näytöstä. Heti aloituksesta Jari Kauppila ja Joonas Jääskeläinen kävelivät 2-1 -hyökkäykseen ja Jypin Ville Hyrkäs kaatoi Kauppilan, kun tämä oli laittamassa kiekkoa tyhjään maaliin.

Seurannut ylivoima pyöri näyttävästi ja ajassa 1.10. Martin Cech vei Pelicansin johtoon upean kuvion ja harhautusten päätteeksi.

Pian maalin jälkeen Jyp pääsi ylivoimalle, kun päätuomari Markku Kruus näki pitkään nahistelleiden Angel Nikolovin ja Jarkko Väänäsen touhuista ainoastaan Väänäsen viimeisen kuittauksen. Tilanne alkoi Nikolovin poikittaisesta mailasta kentän toisessa päässä. Jäähyn aikana Jyp ei saanut mainittavaa aikaiseksi. Pelicansin alivoima oli näyttävää ja tehokasta.

Ajassa 5.32 syntyi Pelicansin 2-0 -osuma. Tomas Chlubna antoi omalla sinisellä käsittämättömän harhasyötön suoraan Toni Mäkiahon lapaan. Mäkkäri ampui heti ja kiekko löysi tiensä maaliin Juha Pitkämäki längistä.

Erän loppupuolella Jypillä oli etsikkoaikansa, kun joukkue pääsi pelaamaan yli minuutin viidellä kolmea vastaan. Silti Pelicans oli lähempänä maalintekoa. Teemu Sainomaa oli ensin päästä yksin läpi, mutta Pitkämäki tuli hyvin vastaan. Heti tämän jälkeen Sainomaa karvasi kiekon itselleen vielä kahdesti ja piti Jypin pelättyä ykkösylivoimaa pilkkanaan. Yleisö palkitsi Sainomaa-show’n ansaituilla aplodeilla.

Avauserän torjunnat Sasu Hovi 13 - Juha Pitkämäki 6 valehtelevat melkoisesti. Pelicans hallitsi erää mielin määrin ja olisi voinut johtaa useammallakin maalilla.

Jyp tulee vahvasti

Toisessa erässä pelin luonne muuttui. Jyp tuli tauolta vahvasti ja painoi pelin Pelicans-päätyyn. Kaanit iskivät vastaiskuilla ja erän neljän ensimmäisen minuutin aikana nähtiin molemmissa päissä huikeita tilanteita.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä vahvemmin sitä mentiin jyväskyläläisten komennossa. Sasu Hovi oli kuitenkin itse varmuus, eikä Jyp päässyt kaventamaan.

Tuomo Kortelaisen jäähyn aikana Pelicansin ykkösylivoima pyöritti huikeasti maestro Jari Kauppilan johdolla, mutta Juha Pitkämäki kesti.

Vain muutama sekunti ennen erän loppua oli Jypin Jari Korhosella loistopaikka tehdä vieraille avausmaali, mutta aivan maalin edestä lähtenyt veto suuntautui muikkuverkkoihin.

Päätöserässä avoimet ovet

Päätöserästä pelättiin muodostuvan pitkien kiekkojen ja rännipurkujen sikermä. Toisin kuitenkin kävi. Peli oli vauhdikasta ja rohkeaa. Tilanteita syntyi paljon molempiin päihin ja molemmat maalivahdit loistivat kirkkaimpina tähtinä. Molemmille päätöserässä peräti 20 torjuntaa mieheen.

Jyp tuli maalin päähän, kun Tero Paappanen joutui jäähylle kampituksesta. Mies ennätti tuskin istua alas jäähyaitiossa, kun Tomas Chlubna ja Eric Perrin junailivat kiekon ensi kertaa ohi Sasu Hovin. Kello näytti 45.17 ja peli oli 2-1.

Tomi Mustosen jäähyn aikana Pelicansilla oli tilaisuus ratkaista peli. Kauppila ja Jääskeläinen pelasivat takatolpalle hiipineelle Henri Laurilalle unelmapaikan, mutta Juha Pitkämäki venytti jostakin hanskansa kiekon eteen - ehdottomasti illan hienoin torjunta.

Jyp pääsi erän loppupuolella pariin otteeseen myllyttämään kiivaasti, mutta uhrautuvasti pelannut kotijoukkue auttoi hienosti huippupelin pelannutta Sasu Hovia. Pahimman pyörityksen aikana Grigori Pantelejev heittäytyi kaksi kertaa peräkkäin peittäen viivasta lähteneet vihaiset Jyp-laukaukset.

Puolitoista minuuttia ennen loppua pikkurikollisia otteita läpi ottelun esittänyt Angel Nikolov nahisteli Toni Mäkiahon kanssa. Oli varsin lähellä, ettei ”kuuma” Mäkkäri astunut esiin. Elkeet olivat paljon puhuvia, mutta hermo kuitenkin piti. Nikolov yritti vielä kuumentaa Mäkiahoa huutelemalla linjatuomari selän takaa, mutta Markku Kruus palkitsi Nikolovin kymppiminuuttisella.

Ottelun lopun Pelicans pelasi taktisesti viisaasti, eikä Jypillä enää ollut minkäänlaisia tekopaikkoja. Jyp ei pystynyt ottamaan edes maalivahtia kentältä kotijoukkueen aktiivisen karvauspelin vuoksi.

Maalivahdit sankareina

Tapparasta Pasi Kuivalaisen tilalle tullut Sasu Hovi puhdisti palkintopöydän. Jonkin palkinnon olisi ehdottomasti ansainnut myös virkaveli Juha Pitkämäki, joka pelasi Mäkiahon maalia lukuun ottamatta fantastisen pelin.

Kotijoukkueen näkyvin osa oli erikoistilannepelaaminen. Jari Kauppilan ja Jani Keinäsen kentät pyörittivät ylivoimaa todella näyttävästi. Myös alivoimapelaaminen oli tehokasta ja Petteri Hirvonen kiittelikin erikseen mm. Teemu Sainomaan vahvaa alivoimapeliä.

Jypistä kaksikko Chlubna-Perrin oli alati vaarallinen. Harri Sillgren ei tänään pystynyt parhaimpaansa ja jäi selvästi ketjun heikoimmaksi astiaksi.