Oikeudenmukainen pistejako

LIIGA / Raportti
Sarjakärki Pelicans joutui taipumaan kotonaan, kun JYP onnistui voittamaan jatkoajalle venyneen ottelun. Saappaat jalassa kaatuneet lahtelaiset olivat muutaman askeleen jäljessä, joten ottelun lopputulos vastasi kenttätapahtumia.

- En halua selitellä, mutta kyllä se viides peli kahdeksaan päivään tuntuu, pyöritteli Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen.

- Etenkin silloin, jos kaveri tulee lepopäivän kautta siihen samaan peliin.

Suikkasen puheissa on totuuden siemen. Myös vierasjoukkue JYP tiedosti lähtökohdat otteluun ja antoi alusta alkaen kovan paineen Pelicans-puolustajille. Jyväskyläläisten luisteluvoima olikin liikaa pussinokille, jotka jäivät etenkin erän alkupuoliskolla jalkoihin.

- Lähdettiin pelaamaan tänne ihan kotipeliä, kun tiedettiin Pelicansin pelanneen eilen isolla kentällä, totesi JYPin päävalmentaja Jyrki Aho.

Kotijoukkue askeleen perässä

Avausosumaa ei tarvinnut odottaa kauaa. Vierasjoukkue onnistui maalinteossa, kun ottelu oli ehtinyt vanheta vain kolme minuuttia. Eric Perrin pääsi lataamaan maalin kulmalta Pavel Skrbekin syötöstä. Pienestä kulmasta lähtenyt veto yllätti Niko Hovisen.

Ensimmäiset kymmenen minuuttia ottelusta olivat vierasjoukkueen näytöstä, mutta lisäosumia ei kuitenkaan nähty. Pelicansin ja Niko Hovisen onneksi, vierailijoiden viimeiset ratkaisut olivat heppoisia. Muun muassa Harri Pesonen joutui pettymään päästyään yrittämään ykkössektorista maalintekoa.

Desibelit nousivat buuausten muodossa todella korkealle, kun JYP-puolustaja kaatui omia aikojaan alimpana miehenä. Markus Seikola olisi päässyt tilanteesta puolittain läpi, mutta läpiajon sijaan hän sai rangaistuksen koukkaamisesta. Jyväskyläläiset eivät kuitenkaan ylivoimalla onnistuneet, joten oikeusmurha jäi näkemättä.

Erän lopussa Pelicans puolestaan onnistui ylivoimalla, kun edellistä tilannetta paikkailleet päätuomarit vihelsivät heppoisen rangaistuksen vierasjoukkueelle. Pakkopeliä ei saatu käyntiin, mutta ylivoiman jälkipuolella syntynyt vaarattoman näköinen suora hyökkäys toi tasoitusosuman. Pelicans-puolustaja Aaron Brocklehurst nousi laidasta ja heitti kiekon maalille pienestä kulmasta. Riku Heleniuksen upea nollaputki katkesi todella halvalla tavalla, kun hän hörppäsi kiekon sisään.

Ensimmäisen erän jälkimmäinen puolisko oli tasaisempi ja kotijoukkuekin sai luotua omat paikkansa.


Sami Vatanen ratkaisi jatkoajalla.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Pelicans paremmin peliin mukaan

Toiseen erään jäälle luisteli nälkäinen pelikaaniryhmä. Erän alkupuolella nähtiinkin usea hyvä lahtelaistilanne, mutta onnistumiset jäivät kuitenkin puuttumaan. Maalintekemisen vaikeuden joutui toteamaan muun muassa Janne Tavi, joka löi ohi pomppivasta kiekosta, kun edessä odotti tyhjä maali.

- Tiedettiin kyllä, että Pelicans tulee kovaa toiseen erään, mutta siihen ei pystytty vastaamaan, totesi Jyrki Aho toisen erän alkuhetkistä.

Myös jyväskyläläiset pääsivät maalipaikoille. Johto-osuma oli lähellä, kun Harri Pesonen jätti kiekon hyökkäyssinisellä Turo Asplundille, joka laittoi ranteet lukkoon. Veto ohitti Niko Hovisen, mutta tolppa pelasti lahtelaiset takaiskulta.

Vierasjoukkue istui kuitenkin takaisin kuskinpaikalle vain hetki tämän jälkeen, kun Joonas Jalvannin huono ratkaisu hyökkäyspäädyn siniviivalla vapautti Harri Pesosen puolittaiseen läpiajoon. Pelicans-puolustajista Jyri Marttinen avitti Pesosta maalinteossa työntämällä miehen, kiekon ja Niko Hovisen maaliin.

Erän viimeiset minuutit olivat Pelicans-hallintaa ja tasoitusosuma leijui ilmassa. Viimeiseen erään lähdettiin kuitenkin vierasjohdossa.

Puolustajat ratkaisevat pisteiden kohtalon

Kolmannessa erässä tasoitusosumaa metsästävä Pelicans haki uusia aseita muuttamalla ketjuja.

Molemmille siunaantui myös kolmannessa erässä ylivoimaa, mutta ilman tulosta. Yksi vierasjoukkueen saamista rangaistuksista aiheutti kuitenkin purnaamista JYP-aitiossa. Olli Malmivaaralta lyötiin maila kädestä, mutta päätuomareiden pilli ei soinut. Tästä seurannut Pelicans-hyökkäys päättyi Malmivaaran ottamaan haliotteeseen, josta vihellettiin JYP-rangaistus kiinnipitämisestä.

- Jäähyistä en viitsi sen enempää kommentoida, jokainen voi lukea rivien välistä, tyytyi Aho toteamaan.

Pelicans ylivoima pyöri ajoittain näyttävästi. Muun muassa Tero Koskiranta pääsi yrittämään maalin edestä, mutta tyytyi pyyhkäisemään pölyt pois kiekon päältä.

Kotijoukkueen tasoitusosuma nähtiin kuitenkin hetkeä myöhemmin, kun Aaron Brocklehurst onnistui iskemään illan toisensa napakalla rannelaukauksella hienon hyökkäyksen päätteeksi. Kyseinen tilanne oli allekirjoittaneen mielestä paitsio, mutta edes JYP-aitio ei tilanteeseen reagoinut.

Vaarallisia paikkoja ei tasoitusosuman jälkeen enää syntynyt. Pekka Jormakka esti sen vaarallisimman omalla uhrautumisellaan, kun hän heittäytyi lujan lyöntilaukauksen eteen. Kiekko tuli kovalla vauhdilla nivusiin. Tuskissaan jäässä pyörinyt mies saatiin kuitenkin hetken tauon jälkeen elvytettyä.

Jatkoajalla ratkaisu saatiin ylivoimalla, kun karussa olleen JYP-hyökkääjän kaatamisesta jäähyaitioon komennettiin Markus Seikola. Muutenkin erinomaisen ottelun pelannut Sami Vatanen onnistui yllättämään Niko Hovisen lyöntilaukauksellaan. Maali oli ensimmäinen Pelicansia vastaan tehty ylivoimaosuma yli kuukauteen.

Pelicans lähtee maajoukkuetauolle sarjakärjessä. JYP puolestaan kohtaa vielä huomenna HIFKin kotonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle