JYP juhlii kultaa – Perrin ratkaisi jännitysnäytelmän jatkoerässä

Suomen mestari 2012: JYP
Kuva © Pekka Rautiainen
JYP on Suomen mestari vuosimallia 2011–2012. Jyväskylän hurrikaani kaatoi Lahden Pelicansin lopulta finaalisarjassa ottelulukemin 4-1. Ratkaiseva ottelu venyi aina jatkoerään asti, jossa ratkaisijaksi nousi kanadalainen Eric Perrin.

Ottelu alkoi kovaa peliin tulleen lahtelaisjoukkueen pienoisessa hallinnassa. Pussinokat tulivat kovalla sykkeellä hyökkäykseen, ja jyväskyläläisten mahdollisuuksiksi jäivät tehokkaat vastahyökkäykset.

Kun pelikello näytti aikaa 8.22, kahmaisi Pelicansin kanadalaissentteri Justin Hodgman aloituksen suoraan hyökkäyssiniselle asettautuneelle Joonas Järviselle. Puolustajajärkäle ampui lämärillä ja lerputtava kiekko yllätti JYP-molari Riku Heleniuksen.

Jyväskyläläisten Olli Malmivaara koki erässä kahdesti kovia. Ensiksi puolustaja purjehti kiekon kanssa Pelicansin puolustusalueelle asti, jossa matka tyssäsi Jyri Marttiseen, joka pääsi kolaamaan Malmivaaran vastapalloon. Seuraavaksi Malmivaara joutui yliajetuksi, kun Ilkka Pikkarainen kelasi JYP-pakin kulmaan. Malmivaara joutui ottamaan pommin jälkeen hetken happea jäänpinnasta, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Erän loppupuolella JYPille avautui mainio tekopaikka. Kiekko pomppasi Pelicans-puolustuksen taakse ja ensimmäisenä irtolätkään kerkesi Tuomas Pihlman, joka lensi lopulta maalin perukoille itse. Kiekkokin löysi myös lopulta maaliin, mutta tarkemman tarkastelun päätteeksi ottelun tuomaristo kertoi maalin siirtyneen ennen kiekkoa, joten JYPin avausosumaa jäätiin edelleen odottelemaan.

Pelailun makua liigafinaalissa

Toinen erä ei kummallisuuksia tarjonnut. Peli aaltoili päästä päähän eikä kumpikaan joukkue saanut pelistä otetta itselleen, ilmassa olikin hieman pelailun makua.

JYP on kuitenkin yksi niistä joukkueista, joka osaa iskeä paikan tullen sen tärkeän maalin. Kotijoukkueen puolustus nukahti pahemman kerran ja Eric Perrin lähetti pomppusyötöllä Harri Pesosen karkumatkalle. Pesonen ei erehtynyt paikastaan, vaan laittoi tarkasti kiekon hyvin pelanneen Janne Juvosen haarojen välistä.

Kummassakin päässä maalivahdit pelasivat muuten läpi ottelun mainiosti. Ensimmäisen pudotuspelistarttinsa pelannut Juvonen oli mies paikallaan Pelicansin maalilla, paikaten miehekkäästi Pelicansin maalivahtipulaa. Riku Helenius JYPin maalilla oli taas hyvässä vireessä, napaten tarvittavat kiekot.

Läpi kolmannen erän näkyi pelistä kummallakin tiukka taisto. Kumpikaan joukkue ei halunnut antaa toiselle siimaa. Pelicansin hyökkäykset suuntautuivat jatkuvasti laidalta keskellä, jolloin parhaimmat tekopaikat jäivät puuttumaan pelistä. Myös hurrikaanipaitojen tilanteet ohjattiin laidoille, vaikka muutama suora vetopaikka löytyikin maalintekosektorilta.

Kolmannen erän yksi henkilökohtainen hölmöily nähtiin Justin Hodgmanin osalta. Pelicansin kanukkisentteri mussutti tuomareille tuttuun tapaan, mutta tällä kertaa tuomio oli tyly: Hodgmanille kymmenen minuutin rangaistus käytöksestä. Jäähy tuli kovaan paikkaan, sillä se venyi myös jatkoajalle asti.

Kovan paikan ratkaisija

Edessä oli jatkoerä ja sankarinviitta oli tarjolla kaikille.

Ensimmäisenä sitä pääsi todella haalimaan Pelicans, kun JYPin sai 17 sekunnin pelin jälkeen rangaistuksen korkeasta mailasta. Lahtelaiset eivät kuitenkaan onnistuneet, paikkansa oli Arttu Luttisella ja Jan Latvalalla.

Myös jyväskyläläiset pääsivät pyörittämään ylivoimaa, mutta Radek Smolenakin jäähyn aikana ei tullut onnistumisia, vaikka pudotuspelien parhaimmaksi valittu Jani Tuppurainen kilautti jo tolppaa.

Lopulta se sitten tapahtui. Ajassa 66.58 Eric Perrin nappasi ilmasta Pelicans pakkien väliin pudonneen kiekon, ampui puolustajan jaloista, eikä Juvonen voinut yllättävälle yläkulmavedolle mitään. JYPin mestaruusjuhlat pääsivät käyntiin.

Lahtelainen kiekkokansa oli pettynyt, mutta se kiitti omiansa tyylikkäästi loppuun saakka. Pelicansin kannattajat osoittivat omilleen suosiota seisaaltaan ja Pelicans-huudot seurasivat historiallisen kauden pelannutta joukkuetta koppiin.

Lopulta JYPin kultakapteeni Juha-Pekka Hytönen pääsi kohottamaan Kanada-maljan joukkueensa ja suuren jyväskyläläis-fanilauman edessä, ja JYPin juhlat Lahden jäähallissa saivat jatkua, niin kentällä kuin lopulta kopissa.