Jokerit sai pisteen Pelicansilta

LIIGA / Raportti
Tasaisen liigan jumbo ja sarjajohtaja pelasivat tasaisen ottelun. Pelicans taisteli urheasti, mutta vieraat tulivat tasoihin Tomi Mäen maalilla. Vain 21 sekuntia erotti kotijoukkueen makeasta voitosta. Jossiteltavaakin jäi, sillä tuomariston selkeän lapsuksen vuoksi tasoitusmaalia edeltänyt aloitus tuotiin Pelicans-alueelle. Loppulukemat Lahdessa olivat jatkoajankin jälkeen 2-2 (1-1,0-0,1-1).

Viime hetkien tapahtumat puhuttavat varmasti pitkään etenkin lahtelaisten leirissä. Tilanteessa Pelicans purki kiekon omalta alueeltaan. Pasi Häkkinen oli samaan aikaan tulossa pois maaliltaan ja Jokerit oli jo ottanut kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Kentälle kuudentena tullut pelaaja jätti vaihtoaitionsa edessä kiekon ottamatta, koska Häkkinen oli vielä kentällä. Kiekko lipui hitaasti Jokeri-päätyyn ja kaikkien hämmästykseksi linjatuomarit vihelsivät tilanteesta pitkän.

- Oli kyllä aika erikoinen ratkaisu, että siitä tuli sitten aloitus meidän päähän. Kiva katsoa jälkeenpäin nauhalta, mitä siinä tapahtui. Harmi. Lähellä oli kaksi pistettä, purnasi Pelicans-luotsi Petteri Hirvonen tuomariston ratkaisua.

Kotijoukkueen protestointi ei tilanteessa auttanut ja seuranneen B-pistealoituksen jälkeen Tomi Mäki tälläsi onetimerilla kiekon Pelicans-maaliin. Laukaus pudotti Mikko Rämön juomapullon maalin katolta, eikä Rämöllä ollut minkäänlaista mahdollisuutta torjua kiekkoa - kerrassaan upea laukaus.

Jokerit vaarallisempi avauserässä

Molemmat joukkueet tulivat otteluun yllättävänkin varovasti. Etenkin Pelicans-luistin tuntui alkuun olevan kovin tahmea. Jokereiden kakkosketju Valtonen-Metropolit-Jantunen oli alati vaarallinen.

Ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi viiden ja puolen minuutin kohdalla, kun Pelicans-kapteeni Jari Kauppila menetti käsittämättömästi kiekon oman maalin kulmalla. Parikin Jokeri-hyökkääjää pääsi yrittämään kiekkoa maaliin avopaikasta, mutta tilanteen ainoa seuraus oli Toni Saarisen kaksiminuuttinen. Jokerien ylivoima pyöri vaarallisesti, mutta kotijoukkue välttyi takaiskulta.

Seuraavan paikan tuhrivat Thomas Sjögren ja Tomi Mäki, jotka pääsivät 2-1 -hyökkäykseen. Mäen syöttö jäi kuitenkin taakse, eikä Sjögren saanut aikaan kunnon laukausta. Heti perään Glen Metropolit pääsi laukomaan avopaikasta, mutta ampui ohi.

Pelicans pääsi pian tämän jälkeen pelaamaan ylivoimaa Petri Pakaslahden otettua jäähyn kiinnipitämisestä. Ylivoima pyöri näyttävästi ja viimein Toni Saarinen löi kiekon ilmasta maaliin Shayne Toporowskin ja Jermu Piston esityöstä.

Jokerien ansaittu tasoitus tuli sekin ylivoimalla. Toporowski katseli jäähyaitiosta, kun Tomek Valtonen laittoi Glen Metropolitin nerokkaan syötön maaliin. Klap-klap-klap ja numeroiksi 1-1. Tuo ensimmäinen ”klap” oli Marko Jantusen käsialaa.

Maalivahtien torjunnat Häkkinen 12 ja Rämö 11 eivät kerro koko kuvaa avauserästä. Jokerit oli vaarallisempi ja Mikko Rämö joutui erässä tiukemmalle.

Kotijoukkue hyvällä asenteella toiseen erään

Pelicans tuli hyvin latautuneena toiseen erään. Luistin kulki paremmin ja ajoittain kotijoukkue hallitsi tapahtumia kentällä selkeästi. Jokereiden Arto Koivisto otti erän alussa jäähyn, mutta vieraat pelasivat hyvää alivoimaa.

Erän puolivälissä Marko Jantunen pääsi lyhyen ajan sisään kolmasti yrittämään vapaista paikoista Mikko Rämön yllättämistä. Tämä matsi päättyi Mikko Rämön eduksi 3-0.

Jantunen sai osakseen vihellyskonsertin joka kerran kiekkoon koskiessaan. Viime kevään juupas/eipäs -sopimuskuviot olivat hyvin kaanifanien mielissä.

Erän näyttävimmän pyörityksen esitti Pelicansin nelosketju Niinikoski-Viitaluoma-Setzinger. Jokereiden neloskenttää vietiin kuin kuoriämpäriä. Vain maali jäi puuttumaan.

HIFK:sta tryoutille tullut Ville Viitaluoma sai kehuja valmentaja Hirvoselta:

- Oikein varma esitys. Ville ei yrittänyt taikoa mitään, vaan pelasi varmaa peruspeliä. Varmaan pääsee mukaan koko ajan paremmin ja paremmin. Tutustuu kavereihin ja niiden metkuihin.

Niin lähellä, mutta niin kaukana

Päätöserän alkajaisiksi hidas, mutta kankea Sami Helenius joutui jäähylle, kun Oliver Setzinger osoittautui aivan liian liukkaaksi. Ajoittain näytti siltä, että Heleniuksen vauhti ei yksinkertaisesti riitä SM-liigaan.

Kotijoukkueen ylivoimaa kesti vain hetken, kun päätuomari Tero Toivola näki Jari Kauppilan kampittavan Jokeripelaajan kulmavääntötilanteessa. Kukaan muu ei tainnut tuota kamppia nähdäkään.

Ajassa 53.29 Pelicans siirtyi riemukkaasti johtoon, kun Tommi Hannus löysi maalille nousevan puolustaja Ossi-Petteri Grönholmin, jonka komea ohjaus löysi tiensä maaliin. Osuma oli ottelun ainoa ei-erikoistilannemaali ja vastaanottavana osapuolena oli Metropolitin kentällinen.

Pelicans piti tämän jälkeen Jokerihyökkääjät tyylikkäästi poissa maalintekosektorista, kunnes sitten puoli minuuttia ennen loppua alkoi tapahtua. Lopulta vain 21 sekunnin päässä oli sarjajumbon voitto keulapaikalla porskuttaneesta Jokerilaumasta. Kaiken kaikkiaan tasapeli oli kuitenkin varsin oikeudenmukainen lopputulos.

Jatkoajan paras tilanne siunaantui Jokereiden Tommi Turuselle, joka pääsi sekunti ennen loppua laukomaan parista metristä. Mikko Rämö otti kuitenkin komean haamukopin.

Valmentajien kommentteja

Jokereiden Hannu Jortikka ei löytänyt aiheita hymyyn:

- Peli oli meiltä huono peli. Pelattiin jo Ilvestä vastaan huonosi, mutta silloin selvittiin niukasti voittajina. Työntekoa ja itsensä likoon laittamista tarvitsee saada lisää. Joka viisikossa oli tänäänkin joku pelaaja, joka oli ihan vapaalippulaisena mukana. Peli ei tarjonnut hienouksia ainakaan meidän puoleltamme.

- On huono homma, että ollaan niin paljon Metropolitin kentän varassa. Laajemmalta rintamalta ei löydy tehoja. Täytyy miettiä, pitäisikö ketjuja vaihtaa tai tehdä jotain muita ratkaisuja.

- Vahvistuksista aina puhutaan, mutta täytyy muistaa se, että puolet SM-liigan ulkomaalaisista eivät ole mitään vahvistuksia, vaan täytepelaajia. Se on tietysti selvä asia, että meillä on tosi kapea materiaali. Koko syksyn meillä on ollut kahden pelaajan vajaus. Jotain tullaan tekemään, mutta en osaa sanoa milloin.

- Täytyy kuitenkin olla sillä lailla rehellinen, että 16 sarjapistettä ekalta kierrokselta on kyllä hyvä saavutus meidän joukkueelta, tunnusti Jortikka.

- Mikko Ruutu ei ole ollut kertaakaan joukkueen mukana. En tiedä milloin tulee. Ei kai sitä tiedä kukaan... kaksi polvileikkausta kesän aikana. Joku ratkaisu täytyy senkin asian suhteen tehdä. Meillä on yhden sentterinkin vajaus. Tomi Mäki on laitahyökkääjä.

Petteri Hirvonen sutkautti takaisin peliä moittineelle Jortikalle:

- Me kun ei välttämättä haluta olla siellä ihan kärjessä, niin meille kyllä riittää tuonkin näköinen peli. Jos me tolla saadaan pisteitä, niin hyvä näin.

- Hyvää taistelua nähtiin. Ei se aina niin kauhean nättiä ole, mutta ei sen tarvitse ollakaan. Tää on jääkiekkoa. Isommat hölmöilyt jäivät tällä kertaa pois. Se on hyvä juttu. Pystyttiin aika hyvin kontrolloimaan peliä niin kiekottomana kuin kiekollisenakin.

- Toporowski on pelannut hyviä iltoja joukkueelle, vaikkei tehoja ole kovin tullutkaan. Mies tekee töitä. Jollakin tapaa liikerajoitteinen hän kyllä on, mutta taistelee hyvin, vastasi Hirvonen kysymykseen Toporowskin tilanteesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle