Pisteautomaatti nikottelee

Vaikka Lahden Pelicans on myynyt kaikki parhaat pelaajansa ja on etukäteen tuomittu häviämään loput otteluistaan, taistelematta lintuparvi ei antaudu. Kotijoukkue käväisi toisessa erässä jopa 2-1-johdossa. 60 minuutin taistossa Ilves oli kuitenkin lopulta selvästi vahvempi numeroin 2-5.

Kokonaiskuvaltaan ottelu oli molemmin puolin melkoista kohellusta, mutta tylsästä näytelmästä ei tarvitse puhua, vaikka 2-4-tilanteessa alkanut kolmas erä oli toki odotetun ponneton. Ilves pelasi tuolloin varmaa, puolustusvoittoista peliä eikä antanut kapean materiaalin kotijoukkueelle mitään mahdollisuuksia kiriin.

Alku tasaisissa merkeissä

Jo ottelun ensimmäiset minuutit kertoivat, mitä tuleman pitää. Kiekko liikkui hieman Ilves-voittoisesti päästä päähän, ja virheitä tuli molemmin puolin.

Avausmaali syntyi ajassa 5.12 Pelicansin puolustuksen jäätyä uinailemaan Mikko Suvannon laukauksen jälkeen. Carl Grahnin torjunnasta kiekko pomppi suoraan Mika Niemen lapaan, jolle tyhjään maaliin osuminen ei tuottanut vaikeuksia.

Erän puolivälissä Pelicans oli lähellä tehdä lähes kopion Raumalla Tommi Hannuksen maaliin johtaneesta komeasta sommitelmasta. Tuolloin maalin syötti Lasse Jämsen, mutta tällä kertaa osat vaihtuivat. Hannus otti Aki Heinon pitkän avauksen ilmasta haltuun hyökkäyssiniviivalla ja toimitti nopeasti kiekon yksin maalille syöksyneelle Jämsenille. Suora ohjaus kuitenkin suuntautui päin maalivahti Tuomas Nissistä.

Kotijoukkueelle tarjottiin pian lisääkin paikkoja. Daniel Widingin nousu kulmasta päättyi ilmalentoon yli heittäytyneen Nissisen, ja hetkeä myöhemmin Harri Suutarisen kädet jäätyivät hyökkäyksessä kahdella yhtä vastaan. Myös Matti Näätäselle oli avautua loistopaikka, mutta puolittainen läpiajo tyssäsi Ilves-puolustajan lievään roikkumiseen. Erotuomari Tom Laaksonen ei reagoinut tilanteeseen, mutta pian hyvitys tuli helpon jäähyn muodossa, syyllisenä vieraiden Kaspars Astashenko.

Seuraavaksi tuomarin silmätikuksi joutui Widing. Laaksonen katsoi ruotsalaishyökkääjän pelanneen jäällä ollutta mailaa tahallaan päin kiekollista vastustajaa. Matkalla jäähyaitioon kymmenen minuutin tuomiota istumaan pari valittua sanaa Widingiltä riittivät vaihtamaan suunnan kohti pukuhuonetta: pelirangaistus käytöksestä.

Widingin ulosajo ei kuitenkaan sotkenut pahemmin kotijoukkueen peliä, vaan reilu minuutti episodin jälkeen syntyi tasoitusmaali ylivoimalla. Maalin takana ollut Hannus toimitti kiekon toiseen kulmaan Ville Hirvoselle, joka naama kohti katsomoa laittoi syötön maalin eteen. Lasse Jämsen ehti paikalle päättämään komean kuvion.

Pelikaaneilta väkevää yritystä

Ilves pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, mutta lähimmäksi maalia pääsi Pelicans. Hannus pääsi näppärällä harhautuksella hyökkäyssiniviivalla ohi Ilves-puolustajan ja pieneen tilaan jouduttuaan toimitti kiekon toiseen aaltoon Hirvoselle. Tämä noukki oman laukauksensa paluukiekon ja nosti sen läheltä ylös, jolloin kilahti.

Tom Laaksonen ei tehnyt elettäkään, vaikka moni odotti videotuomarin puheille menemistä. Peli pysyi käynnissä pitkään, kunnes Marek Vorelille vihellettiin jäähy estämisestä. Laaksosella ei vieläkään ollut aikomusta tarkistaa maalitilannetta, mutta linjatuomareiden kanssa pidetyn palaverin jälkeen hän tarttui puhelimeen, levittäen kätensä tullessaan ulos aitiosta – ei maalia.

Torikokouksen aihe ei ollut pelkästään videotuomarin pakeille usuttaminen, vaan myös Vorelin jäähy herätti ihmetystä.

- En nähnyt oikein tilannetta, mutta ilmeisesti tapahtui yhteentörmäys, mistä Vorelille annettiin jäähy. Vorelilla kuitenkin oli itsellään naama aika hurjan näköinen, tikkejä jouduttiin ompelemaan, Ilveksen kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen valotti.

Myös kotijoukkueen luotsin Petteri Sihvosen mielestä tuomaritoiminnassa oli hieman toivomisen varaa.

- Meidän peleissä kyllä kaivattaisiin kaikkein kokeneimpia tuomareita, terveisiä vaan liigalle. Me ei kuitenkaan olla rikollisin keinoin matkassa.

Vorelin jäähyn aikana paperilla liigajoukkueen kolmosketjulta näyttävä Hirvosen johtama ykkösketju jatkoi kypsää peliään. Paras paikka siunaantui Jämsenille, mutta Tuomas Nissinen venytti jalkansa laukauksen eteen.

Pelicans-ykkösen puurtaminen sai viimein myös palkinnon. Vanha pelikaani Henri Laurila päätti muistaa vanhoja kavereitaan huonolla avaussyötöllä, joka päätyi Jämsenin lapaan. Yksin keskellä ollut Hannus täräytti pelivälineen suoraan syötöstä verkkoon.

Lento loppuu lyhyeen

Kissapedot eivät jääneet nuolemaan haavojaan. Tappioasema kesti vain neljätoista sekuntia, kun epäonnistuneen purun jälkeen Jukka Laamanen laukoi nousunsa päätteeksi b-pisteen takaa millimetrin tarkasti yläristikon tuntumaan. Reilu minuutti tästä, ja Marko Luomala ohjasi Cory Murphyn jäänuoliaisen verkkoon.

Myöhemmin kotijoukkueen Harri Suutariselle tarjottiin vielä mahdollisuutta läpiajoon, mutta huono haltuunotto vei vauhdin pois, ja Ilves iski nopeasti vastaan. Shayne Toporowskin dieselmoottori ei riittänyt polkemaan puhtaaseen läpiajoon ohi alimman Pelicans-puolustajan, mutta maalivahti Grahn ei saanut vangittua Toporowskin kutia. Kiekolle ensimmäisenä ehtinyt Jussi-Mikko Makkonen kompuroi ratkaisevalla hetkellä, jolloin kunniakuja aukeni Erkki Rajamäelle. 2-4, ja peli oli käytännössä ohi.

Sinnikkäästi Pelicans vielä yritti, mutta Aki Heinon sohiminen maalin kulmalla avopaikassa ja Mikko Niinikosken läpiajo eivät tuottaneet tulosta. Niinikosken paikkakin oli ikään kuin kädenojennus vierailta, sillä Joonas Rönnberg menetti kiekon alokasmaisesti alimpana miehenä. Ei kelvannut.

Erän lopulla oli jälleen torikokouksen ainekset kasassa. Pelicansin Ossi Grönholmille oli tulossa jäähy, mutta tuomarin käden nousemisen jälkeen Grönholm lyyhistyi maahan vaikeroiden. Laaksonen ei ollut huomaavinaankaan edessään makaavaa miestä, vaan peli jatkui pitkään. Marko Luomala ei osunut myllytyksen aikana edes tyhjään maaliin, mutta kylmin suihku tuli vasta myöhemmin. Pitkän neuvonpidon jälkeen tuomarit arpoivat hänelle viisiminuuttisen pelirangaistuksineen poikittaisesta mailasta ja Grönholmille 2+2-minuuttisen.

Selvä peli

Kotijoukkue pääsi Grönholmin jäähyn päätyttyä minuutiksi ylivoimalle. Toni Saariselle siunaantui pari kohtalaista laukaisupaikkaa, mutta vedot suuntautuivat päin Nissistä.

Siihen jäivätkin Pelicansin maineteot kolmannessa erässä. Kotijoukkue ei löytänyt aseita Ilveksen kurinalaisen pelin murtamiseen. Vieraat olivat karistaneet helpot virheet pelistään, tosin väsyneille pelikaaneille niiden hyödyntäminenkin olisi ollut työn takana.

Toporowski näytti vielä kerran vanhalle joukkueelleen mallikelpoista pelaamista. Vahva luistelu ympäri hyökkäysaluetta päättyi syöttöön maalin kulmalle Rajamäelle, joka illan toisella maalillaan viimeisteli loppunumerot 2-5. Pimennossa olleesta Raimo Helmisen ketjusta Vesa Viitakoski osui vielä tolppaan, mutta sen lähemmäksi maalia tupsukorvat eivät enää päässeet.

Petteri Sihvonen ei tunnu vieläkään lopullisesti väsyneen epäkiitolliseen työhönsä, vaan hän luonnehti joukkueensa taisteluilmettä kohtalaiseksi.

- Ilves pelasi yllättävän passiivisesti. Meidän ykkösketju eli kokeneempi osasto osasi pelata riskittömästi, mutta muut menivät miinaan. Ilves houkutteli meidät rakentamaan peliä, ja sitten tuli kiekonmenetyksiä.

Ilves olikin lähellä astua omaan miinaansa, kuten tappioasema toisessa erässä ja monet tiukat paikat omassa päässä osoittivat. Lopulta selkeäksi kääntynyt peli ei kirvoittanut Jamalaiselta viiltävää analyysiä.

- Ei tämä mitään ihmeellistä ollut, pakkopullaa syötiin. Väkisin haetut pisteet.

Pelicansin ongelmat pelaajiston kanssa lisääntyivät entisestään, sillä tällin päähänsä saanut Jermu Pisto saattaa olla pitkään sivussa. Myös puolustaja Joni Tuomisen kausi on ohi.

Kahdessa viimeisessä kotiottelussa Pelicansia vastaan asettuvat muut häntäpään joukkueet Ässät ja SaiPa, joten toivoa pistepussin kartuttamisesta ei ole vielä täysin menetetty. Ei ainakaan, jos taisteluilme pysyy samana. Kunhan vain kunto kestäisi 60 minuuttia.