Hämäläistä pakkopullaa

LIIGA / Raportti
”Onkos isäntä huomannuk, kuinka metkan näkönen toi kellotapuli on tämän pullasiivun läpi kattottuna?” Näin valitti aikanaan pälkäneläinen renki pullaviipaleen ohuutta isännälleen aamiaispöydässä. Ohutta oli pulla Pelicansilla ja Ilvekselläkin.

Jumbofinaalia odotettiin ja jumbofinaali saatiin. Pelicans teki ottelussa neljä maalia ja Ilves yhden. Kotijoukkueen kannattajien harmiksi kaksi Pelicans-osumaa oli omia maaleja, joten tilastoihin merkittiin lahtelaisille kuudes peräkkäinen tappio.

Ottelussa ei kummallakaan joukkueella ollut selkeitä painostusjaksoja - ei laaksoa, ei kukkulaa. Läpi ottelun Pelicans loi parempia tilanteita ja kontrolloidumpia hyökkäyksiä. Ilves oli pelillisesti kotijoukkuettakin aneemisempi ja sai kaksi ensimmäistä maaliaan lahjaksi.

Omia maaleja, sähellystä ja syöttöpisteitä lottokoneesta

Ilveksen 1-1 -tasoituksessa sähläsi maalivahti Mikko Rämö. Kiekko lirui Rämön torjunnasta tolppaan ja yleisö ehti jo huokaista helpotuksesta. Räpylä kiekon päälle ja tilanne olisi ollut pelastettu. Rämö kuitenkin päätti siirtää kiekon parempaan maalintekosektoriin keskelle tyhjää maalia - maaliviivalle, josta Ville Snellman yritti sitä sutia maaliin. Snellman ei yrityksistä huolimatta osunut maaliviivalla olleeseen kiekkoon, joten lopulta Rämö työnsi itse kiekon pari vaaksaa maaliviivan huonommalle puolelle. Läntisellä pallonpuoliskolla ei liene milloinkaan aiemmin nähty moista räpellystä.

Päätöserän alussa syntyneen 2-2 -osuman taasen ohjasi omiin Kaj Lindström. Jukka-Pekka Laamasen laukaus oli heppoinen, mutta Lindström lisäsi vaikeuskerrointa. Kaj Lindström onkin nousemassa Pelicans-puolustuksen maalitykiksi. Jo toisessa ottelussa peräkkäin mies teki oman maalin.

Päätuomari Petri Kaislehto oli tänään pelaajien paras kaveri. Molempiin Pelicansin tekemiin omiin maaleihin saatiin jollakin keinoin kaksi syöttäjää - siis Ilves-pelaajia. Säännöt sanovat, ettei omaan maaliin voi saada syöttöpistettä.

Kaislehto oli jopa niin hövelillä päällä, että antoi Ilveksen Timo Peltomaalle pelirangaistuksen käytöksestä, kun tämä kovaäänisesti kiroillen sitä pyysi.

Jatkoajankin jaksoivat

Kokonaisuutena peli oli tylsää ja tahdotonta. Kaksi kehnoa joukkuetta pelasi toimintaminimillä. Ihme sinänsä, että jatkoajalle jouduttiin. Sehän on melkein kuin joutuisi ylitöihin.

Kotijoukkueesta erottui edukseen Oliver Setzinger, jonka ottelun palkintoraadit kuitenkin jostain syystä sivuuttivat. Itävallan ihmeellä riitti vauhtia ja sykettä koko pelin ajan. Lähellä oli, ettei hän yksin omalla panoksellaan kääntänyt peliä Kaaneille varsinaisen peliajan lopussa. Näinköhän olisi Oliverille ottajia loppukauden koitoksiin.

Ilveksen kellokas oli koko ottelun ajan pirteästi esiintynyt Marko Luomala. Jatkoajan ratkaisuosuma meni siis oikealle miehelle. Jesse Niinimäen esityksen arvosanaa laskee yletön sooloilu. Syöttäminen tuntuu olevan nuorukaiselle ylivoimaista muulloin, kun ylivoimakuvioita pyöritettäessä.

Molemmilla joukkueilla oli esitellä ulkomaalaisvahvistus, jonka mahtuminen Suomen pääsarjajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon on mysteeri. Ilveksen David Printz ja Pelicansin Grigori Pantelejevs eivät ole SM-liigatasoa. Pantelejevs sai kylläkin ottelusta kaksi syöttöpistettä, mutta se on tässä tapauksessa tilastoharhaa. Vauhti ei vaan riitä, eikä muitakaan keinoja ei ole.

Valmentajat näkivät positiivisia asioita

Ilveksen valmentaja Jukka-Pekka Annala kiitteli omiansa:

- Aika hankala peli meille. Tyypillisesti mentiin paljon kulmiin, eikä saatu laukauksia. Näytti jo siltä, ettei löydy meiltä riittävästi voittoon tänään. Kuitenkin sitten riittävästi löytyi pelimiehiä. Luomala ja Nissinen etunenässä.

- Meille tärkeät pisteet. Taistelu jatkuu. Yritetään ottaa Pelicansia kiinni tässä lopun kevättä.

Myös Pelicans-käskijä Petteri Hirvonen löysi pelistä hyvää:

- Voisi sanoa, että kohtuusuoritus siihen nähden, mitä tässä on viime päivinä tapahtunut. Jonkun verran tietysti vielä on joukkueen sisällä epätietoisuutta, joka näkyy otteissa.

- Kerrankin tehtiin neljä maalia. Tosin kaksi niistä omiin. Kahdessa viimeisessä pelissä jäätiin nollille, vaikka oli kauheita paikkoja. Onneksi nyt saatiin aikaiseksi... oikein molempiin päihin. Vaihtelu virkistää.

- Minkäänlaista luovutusmentaliteettia ei ole. Ihan hienoa, että porukalla on sitä ammattiylpeyttä. Pirteä peli tänään nuorilta kundeilta, Julkuselta ja Setzingeriltä. Pantelejev syötti pari maalia. Niitä me kaivataan.

- Epätietoisuutta on tosiaan vielä. Lähteekö kukaan ja kuka lähtee? Jääkö Mäkiaho? Mullakin on vähän semmonen fiilis, että hallille tullessa aina ensin käy pitää käydä pukukopissa katsomassa, kenen kamppeet siellä vielä on.

» Lähetä palautetta toimitukselle