Dahlman ratkaisi jatkoajan salamamaalilla

LIIGA / Raportti
Siipirikkoinen lintulauma oli Rauman murskatappion jälkeen saanut pakettinsa hieman parempaan kuntoon ja otti ensimmäiset pisteensä maaottelutauon jälkeen. Tupsukorvat olivat kuitenkin vielä vahvempia: Toni Dahlman iski voittomaalin, kun jatkoaikaa oli ehditty pelata ainoastaan 16 sekuntia.

Nopean maalin pohjusti läpi ottelun varmasti aloituksia hoitanut konkari Raimo Helminen. Hänen tyylipuhtaan keskipisteen aloitusvoiton jälkeen kiekko siirrettiin nopeasti Dahlmanille, joka viiletti vauhdilla ohi Pelicans-puolustuksen ja laittoi kiekon vanhanaikaisella sisään.

- Tiedettiin, että viime pelin jälkeen Pelicans tulee sisuuntuneena, ja että täältä vaikea pisteet ottaa. Oltaisiin melkein oltu tyytyväinen siihen yhteen pisteeseen, mutta sitten saatiin se toinenkin mukaan, Ilveksen kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen totesi tyytyväisenä.

Kaksi pistettä Ilvekselle ei olisi ollut suunnaton vääryys varsinaisen peliajankaan jälkeen. Heti ensimmäisessä vaihdossa Helmisen ketju pisti kotijoukkueen ahtaalle, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu.

Avausmaalin tekikin hieman varkain Pelicans. Daniel Widingin nopea pyrähdys pakotti Tommi Jämingin turvautumaan sääntöjenvastaisiin menetelmiin, ja ylivoimaa kotijoukkueen ei tarvinnut pelata kuin neljä sekuntia. Heti Toni Koivusen aloitusvoiton jälkeen viivamiehenä ollut Jari Kauppila pamautti kovan kudin, joka meni helpohkosti ohi Tuomas Nissisen.

Ilves otti hallinnan nopeasti takaisin eikä päästänyt kotijoukkuetta enää monta kertaa vierailulle päätyynsä. Yksi kotijoukkueen harvoista hyökkäyksistä päättyikin nolosti, kun Ilves iski pelin tasoihin nopean vastaiskun turvin. Pistetehtailuaan jatkanut puolustaja Cory Murphy laukoi suoraan Antti-Jussi Miettisen syötöstä kiekon takakulmaan.

Tuttu pelko hiipii lahtelaisten puseroon

Jos jääkiekko ei olisi maalintekokilpailu, kenttätapahtumia hallinnut Ilves olisi karannut jo ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä hallinta ei ollut enää niin selvää, mutta paikat olivat vaarallisempia. Marko Luomalalle siunaantui erässä parikin hyvää paikka tehdä johtomaali, mutta Mikko Rämö ehti laukauksien tielle.

Asia ei sinänsä ole mikään ihme, sillä puolustuskaluston vajauksesta kärsivä Pelicans joutui kuormittamaan tiettyjä pelaajia todella paljon. Eniten jäällä olleet Radek Philipp ja hänen pakkiparinsa Jussi-Antti Reimari kuitenkin hoitivat kovan urakkansa hyvin.

haastattelu

Pelaajaliikenne Lahdessa jatkuu[lue lisää]

- Joukkue keräsi itsensä raskaan Rauman reissun jälkeen todella loistavasti. Nämä avut mitkä saatiin, Hämeenlinnasta Korkeavuori ja Bluesilta Tuominen, olivat tässä kohtaa erittäin tärkeitä. Voitte kuvitella, että me oltaisiin tämä painettu ilman heitä, niin olisi ollut edessä samanlainen ilta kuin Raumalla, Pelicansin valmentaja Petteri Sihvonen huokaili.

Yhden ottelun sopimuksella pelannut Olli Korkeavuori oli todellakin mies paikallaan. Joni Tuominen sen sijaan ei ihmeitä esittänyt, mutta antoi arvokasta lepoaikaa urakkamiehille.

- Tänään meillä oli kuusi, seitsemäskin pakki oli peluutuksessa välillä. Toni Kiren pelasi taas ihan OK vaihdot ne vähät mitä pelasi, Sihvonen vertaili pääasiassa neljällä puolustajalla vedettyyn Lukko-otteluun.

Kun Ilves siirtyi erän lopussa johtoon, näytti siltä, että Lahdessa laulettaisiin sittenkin taas samaa vanhaa valitusvirttä. Puolustajien väsymyksen piikkiin maalia ei kuitenkaan voi laittaa, sillä Ville Koistisen laukaus pomppi onnekkaasti Vesa Viitakosken kautta verkkoon.

Mäkiaho pelastaa pisteen

Ilveksellä oli ratkaisun avaimet käsissä, kun se pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla. Jussi Heikkisen epäonnistuneen purun jälkeen kultakypärä Murphy sai loistotilaisuuden, mutta oman kuljetuksen mentyä hieman pitkäksi syöttö ei enää löytänyt omia ja Pelicans pääsi purkamaan.

Vaikka tuttu loppu näyttikin häämöttävän edessä, Pelicans ei heittänyt kirvestään kaivoon. Pelicansin tänään selvästi parhaan, Toni Koivusen johtaman ketjun nopea vastaisku tuotti kaivatun tasoitusmaalin, kun Toni Mäkiaho laittoi kiekon varmasti maaliin otettuaan ensin taitavasti Nissisen torjunnasta kimmonneen kiekon haltuunsa.

Maalin jälkeen molemmat joukkueet alkoivat pelata varovaisesti ja roiskivat hirveän määrän pitkiä kiekkoja.

- Pelattiin vähän räkäkiekkoakin välillä. Tiedettiin, että Pelicansilla on pakkipulaa, niin koitettiin antaa painetta niiden pakeille. Se näytti välillä varmaan katsomoon roiskimiselta, mutta se oli asennekiekkoa, mitä me pelattiin, Jamalainen sanoi.

Kotijoukkueella oli siitä huolimatta vielä paikkansa ratkaista ottelu. Kun Jari Kauppilan maanuoliaisen jälkeen kukaan tupsukorvista ei näyttänyt kiinnostuneelta hakemaan irtokiekkoa maalin edestä, Koivunen rynnisti yksin maalille, mutta ei saanut kiekkoa ohi Nissisen.

Viimeisellä minuutilla kotijoukkue vyöryi vielä kerran vahvasti, ja Markku Kruus joutui turvautumaan videotuomarin apuun. Kovan maaliedusmylläkän jälkeen Ilveksen puolustaja oli potkaista kiekon omiin, mutta Tuomas Nissisen hanska ehti ajoissa tielle.

Pelicansilla oli etsikkoaikansa, mutta sen jäätyä käyttämättä mentiin jatkoajalle, jolla pelaajat eivät kauan ehtineet väsyttää itseään.

Sihvonen helpottunut pisteestä

- Mun mielestä tämmöinen tilanne ymmärretään niin, että toinen ikään kuin häviää tässä, mutta kyllä me valmentajat koetaan tämä niin, että me voitettiin piste ja Ilves voitti kaksi pistettä ja tämä piste maistuu meille, Sihvonen kertoi.

Puolustuksen tilanteen huomioon ottaen piste oli kovan työn takana ja sen merkitys ei ollut pienintä luokkaa.

- Todella arvokas piste. Pää on nyt taas tavallaan hiukan pinnalla. Ei tämä yksi piste tietysti tee kesää, ei talvea, mutta tästä on mahdollisuus jatkaa eteenpäin, Sihvonen jatkoi huojentuneena.

Positiivisena voidaan pitää myös ainakin Toni Mäkiahon ja Oliver Setzingerin peliesityksiä. Mäkiaho sai tänään kaksi jäähyä ja Setzinger antoi pari kertaa huolestuttavan tutuksi tullutta poikittaista mailaa, mutta kaksikolta nähtiin hyvää kiekollista peliä ja komeita taklauksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle