Sarjakärjelle vakuuttava voitto jumbosta

LIIGA / Raportti
Helsingin IFK haki pisteet Lahdesta voittamalla Pelicansin puhtaasti 0-4. Tiivis puolustus ja tehokas paikkojen hyödyntäminen osoitti, että IFK ei ole aiheetta sarjan kärjessä. Jos petopaidat olivat alkukaudesta yhden ketjun varassa, niin nyt ratkaisijoitakin alkaa löytyä leveältä rintamalta.

- Tämä viikko oli suunniteltu jo pari viikkoa sitten, että vedetään viidellä ketjulla sillä tavalla, että kaksi pelaa kaikki kolme peliä ja kolme muuta ketjua pelaa kaksi peliä. Olen tyytyväinen, että tämä toimi hyvin, HIFK-luotsi Hannu Aravirta myhäili.

Pelicansissa vielä ennen maaottelutaukoa pelanneella Ville Viitaluomalla oli vielä ensimmäisessä erässä tämän kauden pisteetön kirous Lahdessa päällä. Ensin hänen puolittainen läpiajonsa päättyi Mikko Rämön loistavaan torjuntaan ja hieman myöhemmin Pelicansin puolustaja pelasti hänen yrityksensä maaliviivalta, tosin Jermu Pisto oli joutunut turvautumaan tilanteessa rikollisiin keinoihin.

IFK hyödynsi ylivoimansa nopeasti. Kun kukaan Pelicansin pelaajista ei ollut iholla kiinni, Toni Häppölä täräytti lämärin b-pisteen tuntumasta takakulmaan.

Pelicansin aiemminkin passiiviseksi moitittu alivoima herätti jälleen ihmetystä. Onko Pelicansin alivoimaneliö tarkoituksella niin passiivinen?

- On ja ei. Meillä oli alkusyksystä huonoja kokemuksia siitä, kun lähdettiin juoksemaan. Kaikilla meidän pakeilla ei välttämättä liike riitä siihen. En myönnä, että ollaan tarkoituksellisesti passiivisia, yritetään vain pelata meidän resurssien mukaan, päävalmentaja Petteri Sihvonen selvitti.

Pian maalin jälkeen Pelicansin Toni Saarinen luikerteli terävästi punapaitojen maalille, mutta löysä rystyveto ei tuottanut vaikeuksia Dave Stathosille. Lähes heti perään Carlo Grünn karkasi toiseen päähän puolittaiseen läpiajoon, mutta Mikko Rämön hieno hanskatorjunta esti maalin.

Vielä erän loppupuolella Jani Keinänen ja Jari Kauppila pääsivät 2-1-hyökkäykseen, mutta kiekon sijaan maaliin liukui ainoastaan tilanteeseen syöksynyt ex-pelikaani Roman Vopat.

Vieraat hallitsevat

Toisessa erässä IFK loi paljon vaaratilanteita, mutta maaliin kiekkoa ei saatu hyvistäkään paikoista. Jere Karalahti oli nokikkain Rämön kanssa Toni Söderholmin oivaltavan syötön ansiosta ja Roman Vopat pääsi laukomaan hyvältä paikalta Radek Philippin löysäiltyä puolustuksessa, mutta Pelicansin maali varjeltui osin tuurillakin. Osasyy oli myös erinomaisia torjuntoja esittänyt Mikko Rämö.

Kotijoukkuekin pääsi hyviin hyökkäyksiin, mutta viimeiset syötöt ja laukaukset olivat useimmiten kehnoja.

- Varsinkin toisessa erässä Pelicans sai ylivoimahyökkäyksiä puolen tusinaa. Olisi voinut varmaan tehdä niistä, mutta ei ollut ihan tarpeeksi huolellinen ja sitten toisaalta meidän takapaine auttoi niissä, Hannu Aravirta analysoi.

Joskus hyökkäykset tärväytyivät myös pelaajien ihmeellisiin kompurointeihin, joita ottelussa nähtiin poikkeuksellisen monta. Petteri Sihvonen ei uskonut asian johtuvan ainakaan jään kunnosta.

- Ehkä tietty stressitila voi sitä aiheuttaa.

Pelicans murtuu IFK:n maalin jälkeen

Kolmannen erän alkuun Pelicans tuli vahvalla sykkeellä, mutta petopaidat rankaisivat nopeasti ja samassa ratkaisivat ottelun edukseen. Timo Pärssinen pelasi tilanteen oikein loppuun asti, kun Joonas Vihko ei omassa yrityksessään onnistunut.

- Tämä oli erittäin hyvätasoista jääkiekkoa molemmilta joukkueilta kolmannen erän alkuun asti. Siellä oli liikettä, oli taklauksia, oli tilanteita molempiin päihin, hyvä tuomari, kaksi hyvää maalivahtia ja paljon yleisöä. Kaikki elementit kasassa. Jos mä mietin, että mihin tää ratkesi, niin se, että siellä pohjalla oli koko ajan IFK:n tekemä ylivoimamaali. Se tavallaan hieman pakotti meitä aukaisemaan kolmanteen erään peliä, Petteri Sihvonen harmitteli.

HIFK-kollega oli samoilla linjoilla:

- Numerot olivat vähän liiankin selkeät loppujen lopuksi. Toiseen maaliin sitten tää loppujen lopuksi kaatui, siihen asti se oli erittäin tasainen ja tiukka vääntö ja sellainen huolellisen pelin ilta.

Pelicansin into katosi takaiskumaalin myötä. Hyökkäykset olivat ponnettomia, ja oman pään virheet päästivät vieraat kaunistelemaan numeroita. Eetu Holma ei erehtynyt päästyään yksin Rämöä vastaan Jermu Piston huonon avaussyötön jälkeen.

Ennen erän puoliväliä Ville Viitaluomakin mursi kirouksensa iskemällä loppulukemat 0-4. Yläputken alla käynyttä laukausta jouduttiin kelailemaan videolta. Tosin, Timo Pärssinen oli iskenyt paluukiekonkin maaliin, joten tarkistuksella oli vain tilastollinen merkitys.

- On korostettava sitä, että IFK tuli sarjajumboa vastaan erittäin hyvällä asenteella tänne. Ehkä se oli täällä vierailleista tasapainoisin joukkue, joka ei hyökännyt kohtuuttomasti mutta käytti omat tilanteensa hyvin, Sihvonen antoi tunnustusta vastustajalle.

Vaikka Pelicans ei onnistunutkaan aivan odotetunlaisesti, positiivisiakin asioita löytyi. Paikalla oli tämän kauden ennätysmäärä yleisöä Lahdessa, 4613.

- Meillä on kaksi kotikenttää. Meillä on kotihalli ja vierashalli, kun ne on täynnä koko ajan, Aravirta iloitsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle