Pussileuat kesyttivät Zürichin Leijonat

Lahden Pelicans otti kotonaan voiton sveitsiläisestä vieraastaan Zürich Lionsista numeroin 5-3. Suomessa leireilevä Lions voitti torstaina JYPin ja Pelicans vastaavasti hävisi Lukolle, mutta Pussileuat pitivät huolen osien vaihtamisesta. Kotijoukkue ansaitsi voittonsa, sillä se pääsi paremmin tekopaikkoihin ja osasi hyödyntää ne.

Pelin alku näytti samankaltaiselta kuin Pelicansin aiemmissakin harjoituspeleissä: ensimmäisessä vaihdossa pieni paine vastustajan päätyyn, mutta siitä eteenpäin tylsää roiskimista. Tällä kertaa sähellystä ei kuitenkaan tarvinnut katsoa kovin pitkään, sillä ottelun neljännellä minuutilla ketju Tommi Hannus-Ville Hirvonen-Daniel Widing sai pienen pyörityksen päälle, mutta Lionsin maalivahti Matthias Schoder hoiti tilanteen. Seuranneesta aloituksesta Pelicans hoiti homman loppuun asti. Nuori puolustaja Toni Kiren toimitti kiekon maalille, josta Jussi-Mikko Makkonen iski sen sisään ajassa 4.53.

Seuraavaa huippuvaarallista tilannetta saatiinkin odotella pitkään. Kun erää oli pelattu reilut 16 minuuttia, Lions pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Syöttö tuli kuitenkin niin myöhään, että maalille syöksynyt Sven Helfenstein ei saanut laukausta aikaan. Ajassa 18.22 Lionsin Gian-Carlo Hendry otti 10 minuutin käytösrangaistuksen ammuttuaan selvästi vihellyksen jälkeen. Pian tämän jälkeen Tero Paappanen oli aivan vapaaksi unohdettuna sveitsiläisten maalille, mutta laukaus meni ohi ja numerot 1-0 säilyivät erätauolle.

Tapahtumarikas toinen erä

Heti toisen erän alkuun Oliver Setzingerin johtama ketju rynnisti vahvasti hyökkäyspäätyyn. Muutamaa minuuttia myöhemmin Ville Hirvonen ja Daniel Widing pääsivät 2-1 -hyökkäykseen, mutta ruotsalainen laukoi ohi maalin edestä. Seuraavankin kerran kentällä ollessaan Widing esitteli mailataituruuttaan, mutta sivurautaa lähemmäs ei päästy. Hetkeä myöhemmin Lionsin René Back pääsi nokikkain maalivahti Carl Grahnin kanssa, mutta tilanteen kariuduttua Pelicans lähti terävään vastahyökkäykseen ja Jani Keinänen oli lähellä tehdä maalin. Heti perään Keinäsen ketju sai taas hyvän pyörityksen aikaan, mutta maalivahti Schoder hoiti Toni Mäkiahon lämärin varmasti.

Ajassa 26.48 Pelicans pääsi pelaamaan ylivoimaa vieraiden Martin Koutin jouduttua jäähyaitioon. Kiekon menetys hyökkäysalueella kuitenkin kostautui vastahyökkäyksenä. Grahn hoiti Michel Zeiterin laukauksen, mutta ei enää ehtinyt Mathias Segerin reboundiin, ja peli oli tasan pelikellon näyttäessä 27.30.

Ottelun ollessa sekunnilleen puolivälissä sveitsiläiset iskivät uudestaan. Reto Stirnimann ei erehtynyt Pascal Tiegermanin tarjoilusta. Maalin jälkipeleissä Radek Philipp hankki itselleen kymmenminuuttisen istunnon. Pelicans ei kuitenkaan kauaa tappioasemassa viihtynyt, vaan Olli Julkunen tasoitti Jussi-Mikko Makkosen aloitusvoitosta ajassa 31.13.

Reilu minuutti tasoituksen jälkeen Shayne Toporowski ja Tuomas Santavuori pääsivät 2-1 -hyökkäykseen, mutta Schoderin patjatorjunta piti pelin tasalukemissa. Seuraavassa vaihdossa maali oli jälleen lähellä, kun Tommi Hannus lähti kiertämään maalia Schoderin ollessa pitkällään tolppalaukauksen jälkeen. Hannukselta lähti kuitenkin syöttö väärään aikaan ja Lions pääsi vaaralliseen vastahyökkäykseen, mutta maalivahti Grahn piti pintansa.

Jani Keinäsen ajassa 35.46 saama jäähy kostautui kotijoukkueelle. Lionsin Jamie Heward syötti maalin eteen, josta Michel Zeiter sai iskeä kiekon reppuun. Tilanteessa Grahn makasi kyljellään eikä saanut apua puolustukselta.

Ajassa 37.44 Lionsin Jakub Horak rikkoi Pelicansin nelosketjun hyvän pyörityksen ottamalla jäähyn estämisestä. Jan Alston seurasi häntä aitioon vain viisi pelisekuntia myöhemmin, ja Pelicans pääsi 5-3 -ylivoimalle. Toni Mäkiaho hyödynsi maalivahti Schoderin huolimattomuuden ja laukoi kiekon etukulmasta sisään ajassa 18.29, syöttäjinä Tero Paappanen ja Martin Cech.

Kotijoukkue sai kahden miehen ylivoiman takaisin jo 18 sekuntia myöhemmin. Eikä sitäkään jätetty hyödyntämättä, vaan Jussi-Mikko Makkonen iski maalin edestä jo kolmannen tehopisteensä Toporowskin ja Paappasen syötöstä pelikellon näyttäessä 39.32. Erätauolle lähdettiin Pelicansin 4-3 -johdossa.

Tahti hiipuu päätöserässä

Kolmas erä ei muita ihmeitä tarjonnut kuin kohtalaisen paljon jäähyjä. Ensimmäinen kunnon maalintekopaikka siunaantui Lionsille kuuden peliminuutin kohdalla alivoimalla, mutta varmaotteinen Carl Grahn esti tasoituksen syntymisen. Radek Philippin ajassa 47.48 koukkamisesta tulleen kakkosen aikana Sven Helfenstein oli lähellä osua, mutta laukaus kovasta syötöstä painui päätyverkkoon. Muutamia tilanteita syntyi molempiin päihin, mutta maalivahdit hoitivat ne varmasti.

Erän seitsemännellätoista minuutilla Grahn esitteli mallikelpoista mailankäyttöä vedettyään maalin takaa seikkailunsa päätteeksi päivän korkeimman. Seuraavalla minuutilla Lionsin tasoitus oli hyvin lähellä, mutta kova siniviivalaukaus päätyi ohjauksen kautta maalikehikkoon.

Lions käytti aikalisänsä ja yritti tasoitusta ilman maalivahtia, mutta kunnon tilanteita ei enää syntynyt. Ville Hirvonen sai kunnian kuljettaa lopulliseksi niitiksi kiekon maalin hieman kyseenalaisen kiekonriiston jälkeen.

Pieni yhteenveto

Pelicans parantaa kaiken aikaa. Maaleja syntyi jälleen kiitettävästi, mutta tärkeämpänä huomiona hyökkäykset ovat selvästi paremmin kontrolloituja kuin viime viikolla. Hyökkäyspään aloituksissa tuli monta sata-nolla -voittoa, jollaisista kaksi maaliakin syntyi.

Kaikki ketjut saavat hyvin tilanteita aikaan. Tänään nelosketjukin oli pistehai Jussi-Mikko Makkosen johdolla terävä. Serkukset Keinänen ja Saarinen pelaavat moitteettomasti illasta toiseen, oli rinnalla kuka hyvänsä. Tänään paikalla oli yksi kentän pirteimmistä, Toni Mäkiaho.

Puolustus välttyi karmeimmilta virheiltä. Ensimmäisissä peleissä tuuliajolla Ossi-Petteri Grönholm oli jo huomattavasti parempi. Ikäluokkaa -84 oleva Toni Kiren hoiti hommansa varmasti ja saalisti syöttöpisteenkin. Tähän asti kiitosta kerännyt Radek Philipp herätti huomiota lähinnä kuudellatoista jäähyminuutillaan.

Lionsista esillä olivat parhaiten tehot 1+1 saalistanut Michel Zeiter ja muutaman hyvän paikan tuhlannut Sven Helfenstein. Kanadalaispakki Jamie Heward keräsi paljon peliminuutteja, mutta hölmöili itselleen käytösrangaistuksen viimeisellä minuutilla.