Brückler lahjoitti voiton Pelicansille

Pelicansin ja Bluesin välisestä viidennestä kohtaamisesta tuli juuri niin tiukka taistelu kuin etukäteen osattiinkin odottaa. Blues ei antanut kolhujen häiritä, vaan loukkaantumisista kärsineet vieraat hallitsivat ottelua isännän ottein. Lahtelaisyleisön riemuksi Pelicans kuitenkin nappasi niukan 2-1 (1-0, 0-0. 1-1) voiton, osin Blues-vahti Bernd Brücklerin melkoisella avustuksella.

Vaikka vierasjoukkueelle ei jäänyt kovinkaan kummoisia tuliaisia kotiin viemisiksi, ei Bluesin tarvitse hävetä suoritustaan. Päinvastoin, espoolaiset pelasivat täydet 60 minuuttia kestäneen tyylipuhtaan taistelun ja kaatuivat vähintäänkin saappaat jalassa. Suorituksen arvoa lisää se tosiseikka, että Bluesin riveistä puuttui liuta kovan luokan pelimiehiä. Voi vain kuvitella, millaiset lukemat taululla olisivat komeilleet Bluesin hyväksi, mikäli herrat Ryan Keller, Ben Eaves ja Dale Clarke eivät olisi olleet sivussa torstain kärkikamppailusta.

kuvakooste

Niemi torjui minkä kerkesi
[katso kuvat]

- Oltiin tänään erinomaisia, en voi kuin ylistää tätä joukkuetta. Oltaisiin ehkä ansaittu pinna, mutta suoritus oli silti mahtava. Näin paljon loukkaantumisia, ja silti näin kovan luokan esitys, kiitteli Petri Matikainen omiaan.

- Ah, makoisat pisteet! Tarvittiin tätä voittoa, nämä pinnat on medän pojille todella tärkeitä uskon ja itseluottamuksen kannalta. Blues oli äärimmäisen energinen ja aggressiivinen, mutta Antti Niemi oli aivan jäätävä. Andysta on tullut oikea Bluesin kaataja, Hannu Aravirta muikisteli.

Herrasmies-Brückler

Maalivahdit tosiaan nousivat Lahden torstai-illassa pääosaan. Illan sankari oli huippuvireen uudelleen löytänyt Niemi, joka ehti kiekon tielle huikeat 42 kertaa ja jäi nollapelistä vain puolitoista minuuttia. Virkaveli Brückler pääsi puolta helpommalla, mutta siitä huolimatta 15 torjuntaa tehnyt itävaltalainen oli voiton takuumies - lahtelaisesta näkökulmasta.

Brückler nimittäin varmisti ensimmäisen peliminuutin mustalla hetkellään sarjapisteiden jäämisen Lahteen. Blues-vahti lähti käsittämättömästi seikkailemaan kulmaukseen ja kaiken kukkuraksi avasi suoraan Matias Lopin lapaan. Pelikaanien kultakypärä ei jäänyt ihmettelemään, vaan siirsi kiekon tyylipuhtaasti maaliin. Ottelu oli tässä vaiheessa ehtinyt vanheta vain 31 sekuntia.

Temperamenttinen vahti ei helpolla sulattanut virhettään. Oli kaikkien paikalla olleiden onni, ettei mailaansa jäähän takoneen ja itävallansaksaa melkoisella rähinällä mongertaneen Brücklerin sanomisia sen enempää suomennettu.

Alkushokin jälkeen harmistunut maalivahti pääsi kuitenkin pian yrittämään hyvitystä, kun espoolaisten kuumaverinen Camilo Miettinen passitettiin pelin viivyttämsestä jäähyboksiin. Itävaltalainen onnistuikin hyvityksessään hyvin, sillä kotijoukkue ei runsaasta pyörittelystä huolimatta saanut kiekkoa Bluesin maaliin.

Suomi-Kanada painimaaottelu

Hieman ennen erän puoliväliä Vili Sopanen esitteli mainiota kiekonriistotaitoaan. Ensin nuorukainen ryösti pelivälieen Blues-pakilta, kiersi sitten itsensä näppärästi maalille ja oli vielä ujuttaa Brücklerinkin. Maalia ei syntynyt, mutta piristyneen hujopin näyttävä suoritus oli silti mieluisaa katseltavaa.

Vähän Sopasen namuttelun jälkeen saman lintujoukkueen Toni Koivunen pelasi vaihdon, josta Hannu Aravirran voi kuvitella heristäneen sormeaan. Koivunen vispasi kiekon oman maalin takaa suoraan Niemen suojuksiin, josta lätty oli pomppia omaan maaliin. Tämän jälkeen veteraanisentteri hankki vielä täysin turhan jäähyn. Yleisöstä kuulunut "Ei näin, Bobi!" -huuto osui harvinaisen oikeaan. Bluesin raivoisa ylivoimatykitys oli suoraviivaista kuin NHL-videopelissä konsanaan, mutta valkoisilla patjoillaan jokaiseen tilanteeseen ennättänyt Niemi oli aplodien arvoinen mies.

Pelikellon pysähtyessä aikaan 19.01 nähtiin mielenkiintoinen episodi. Bluesin Ville Viitaluoma hyökkäsi vihellyksen jälkeen pelikaanipaitaisen Evan Schwaben kimppuun, ja kaksikko jäi painimaan jään pintaan. Tuomarit riensivät kyllä aivan oikein pian väliin, mutta seuranneet tuomiot olivat vähintäänkin kyseenalaiset: pieni kanadalainen palkittiin epätoivoisesta itsepuolustuksestaan 2+2-minuuttisella, kun taas hulluna takonut Viitaluoma selvisi pelkällä kakkosella.

Lopun painiepisodi kuvasti kuitenkin hyvin ensimmäistä erää, joka oli tyystin Bluesin näytöstä. Lahtelaiset saivat kiittää onneaan johtoasemansa säilymisestä erätauokokahveille siirryttäessä.

Blues painaa päälle

Toisessa erässä puntit hieman tasoittuivat. Koko 20-minuuttista leimasivat jäähyt, joita muodikkaasti mustavalkoiseen raitapaitaan pukeutunut päätuomari Henriksson vihelteli kummallekin vuoron perään.

Heti erän alkuun pelikaani passitettiin rangaistujen aitioon. Yleisö pidätti hengitystään Bluesin ilotulituksessa, jonka aikana kiekko pomppi joka paikkaan - paitsi verkon perukoille.

Sitten oli turkoosipaitojen vuoro. Näyttävät kuviot eivät päätyneet kunnollisiin ratkaisuihin, kiitos Erkki Rajamäen erinomaisen alivoimapelin. Romuluinen duunari luki peliä oivaltavasti ja esti sijoittumisellaan Pelicansin Henri Laurilaa pääsemästä käyttämään hirmuista laukaustaan.

Erän päätössummeri ei soinut Pelicansin kannalta hetkeäkään liian aikaisin, sillä espoolaiset panivat viime minuuteilla jalkansa kunnolla liikkeelle. Siinä missä vieraiden vauhdikas kone tuntui kulkeneen bensalla, kotijoukkueen diesel puski häkää. Pelicansin liike loppui aivan täysin, mutta lukemat valotaululla säilyivät itsepäisesti 1-0:ssa.

- Oltiin välillä aika pahastikin vaikeuksissa, mutta onneksi selvittiin. Pakko parantaa peliä kolmanteen erään, hiestä märkä Jesse Saarinen myönsi erätaukohaastattelussa.

Kova takaa-ajo

Kolmannessa erässä Blues jatkoi vakuuttavaa jyräämistään. Pelicans oli muutenkin alakynnessä, eikä lahtelaisten tilannetta myöskään erityisemmin helpottanut Samuli Suhosen ottama jäähy. Hirvittävässä tulituksessa kiekot napsahtelvat kuitenkin pääosin päätyplekseihin, loput hoiti Niemi.
Lisää pyöritystä oli kuitenkin vielä luvassa. Ja voi pojat, minkälaista!

Henri Laurila koukki itsensä jäähyaitioon hikeä pyyhkimään, ja espoolaiset saivat jälleen mahdollisuuden ottelun tasoittamiseen. Seurasi kahden minuutin ajanjakso, jonka aikana espoolainen mylly jauhoi lahtelaisten päät pyörryksiin ja vatsat kuralle. Niemi onnistui kuitenkin venymään niin monta kertaa kiekon tielle, että mies voisi hyvällä omallatunnolla pyytää ylityökorvausta.

- Oli kyllä aivan älytöntä tykitystä, Bluesia vastaan meinaa aina tulla hiki, hyväntuulinen mutta rättiväsynyt Niemi onnistui kommentoimaan ottelun jälkeen.

Niemen mahtipelastusten jälkeen Pelicans sai erän ainoan paikkansa ja käytti sen heti hyväkseen. 5-4-ylivoima vaihtui pian viidellä kolmea vastaan pyörittelyksi, jonka aikana Tuomas Santavuori sahattiin vapaaksi takatolpalle. Tilanteeksi oli 2-0, ja peli alkoi olla sitä myöten selvä - varsinkin, kun maalin jälkitilanteessa turhautunut Oskar Osala meni vielä tuuppaamaan Santavuoren päin laitaa. Kun vielä Ismo Kuoppala vetäisi vähän myöhemmin Schwabelta jalat alta, pelin painopiste siirtyi entistä enemmän vieraiden päätyyn. Hyvistä yrityksistä huolimatta pikkumusta ei livahtanut enää Bluesin maaliviivan yli, vaikka välillä lähellä olikin.

Vielä ennen loppusummerin soimista Bluesille tarjottiin maukas tilaisuus. Jo pariin typerään jäähyyn syyllistynyt Jesse Saarinen päätti hölmöillä vielä kertaalleen, ja Saarisen kolmas kerta sanoi espoolaisille toden. Oikeus tapahtui ajassa 58.14, kun Ville Lajusen siniviivalämäri pamahti Pelicans-maalin ylänurkkaan. Lähemmäs vieraat eivät kuitenkaan enää päässeet, eivät edes ilman maalivahtia.

Pelicansilla ei ole varaa pitkittää voitonjuhliaan aamuyön pikkutunneille, sillä joukkueen on oltava iskussa jo lauantaina iltapäivällä. Silloin Porissa porisee, kun peränpitäjä Ässät yrittää saada KalPaa kiinni lahtelaisten kustannuksella. Blueskaan ei saa nuolla haavojaan päiväkaupalla, kun se matkaa niin ikään lauantaina itärajan tuntumaan SaiPan vieraaksi.