Blues ratkaisi kahdeksassa sekunnissa

Pelicans ja Blues pelasivat tasaisen ottelun Lahdessa torstaina. Pelicans oli pelissä jopa hiukan niskan päällä, mutta toisen erän virheet ratkaisivat voiton vieraille. Tuomarilinja puhutti myös kovasti ottelun jälkeen.

Pelicansilla oli ennen iltaa kahden ottelun voittoputki. Kotona oli kaatunut Tappara ja vieraissa jatkoajalla HPK. Blues lähti peliin myös voitto allaan, sillä joukkue kaatoi keskiviikkona TPS:n Turussa. Kotijoukkueen viime aikoina loistavasti pelanneista maalivahdeista tolppien välissä oli tänään Pasi Kuivalainen.

Ottelun alku oli lievää Bluesin hallintaa. Muutaman paikan se saikin aikaiseksi ennen avausmaalia. Rami Alanko tälläsi Arto Laatikaisen syötöstä kiekon toisesta aallosta verkon perukoille.

Kauaa ei Blues ehtinyt johto-osumastaan riemuita. Jo vajaan parin minuutin kuluttua Toni Mustonen vapautti Olli Julkusen puolittaiseen läpiajoon. Hienosti koko ottelun pelannut Julkunen ei erehtynyt, vaan pisti kiekon Jere Myllyniemen haarojen välistä sisään ja lukemiksi 1-1.

Seuraavat tapahtumat tulivat ylivoimien aikana. Martin Cech ampui Pelicansin ylivoimalla hienosti, mutta kiekko osui Myllyniemeä kypärään. Bluesin ylivoimalla sattui sitten ikävämpi tapaus. Laukaisemassa ollut Pelicansin Oliver Setzinger sai Bluesin pelaajalta kovan iskun suoraan käteen. Alustavien arvioiden mukaan Setzingerin käsi murtui ja odotettavissa on huilia. Oudointa tilanteessa oli tuomareiden ratkaisu: ei jäähyä!

Loppuerä pelattiin maaleitta ja tauolle mentiin tasalukemista. Erä oli hienokseltaan Bluesin hallintaa, mutta todella pahat tekopaikat olivat vähissä molemmilla joukkueilla.

1) Virhe ja 2) käsittämätön virhe

Toinen erä oli mielenkiintoinen. Lähes koko erän kotijoukkue oli lievästi parempi, mutta viisi minuuttia ennen loppua tapahtui kaksi virhettä, joista Blues rankaisi molemmista.

Erän alun pahimmat tilanteet tulivat kotijoukkueelle. Ensin ylivoimalla Lasse Jämsen pääsi maalin edestä sohimaan kiekkoa, mutta ei saanut sitä sisään. Olli Julkunen pääsi 1-1 hyökkäykseen, mutta ei saanut myöskään maalia. Vielä Pantelejevs laukoi kerran kovaa suoraan syötöstä, mutta kiekko paukahti ohi maalin.

Seuraavasta tulikin sitten ehkä Pelicansin erän paras tilanne. 2-1 hyökkäyksen päätteeksi Lasse Jämsen ampui suoraan syötöstä, mutta Myllyniemi torjui hienosti.

Blueskin pääsi erän edetessä hiljakseen peliin mukaan. Teemu Elomo pääsi muutamasta metristä vapaasti ampumaan, mutta Pasi Kuivalainen oli kiekon tiellä. Seuraavaksi Blues karkasi kahdella yhtä vastaan ylivoimahyökkäykseen, mutta Peter Sarnon laukaus pysähtyi Kuivalaisen hanskaan.

Olli Julkusella oli vielä hieno mahdollisuus ohjata Pelicans johtoon ennen kuin Blues iski toistamiseen. Pelicans-pelaaja yritti purkaa kiekon alivoimalla silmät kiinni omalta alueeltaan ja Blues-puolustaja katkaisi viivalta. Veto kohti Kuivalaista ja maalin takaa kiertänyt Jan Caloun pääsi iskemään takatolpalta ilman vartiointia kiekon vapaasti Pelicansin maaliin.

Seuraavaa maalia tarvitsi odottaa vain kahdeksan sekuntia. Blues voitti aloituksen keskipisteestä ja Miika Elomo lähti nousemaan Pelicansin päätyä kohden. Pelicans-puolustaja Jermu Pisto pyllähti jäihin ja puolustamaan rynnännyt Jan Latvala kompastui maassa olleeseen Pistoon. Elomolla oli näin vapaa väylä marssia yksin kohti Kuivalaista ja laittaa kiekko tarkasti tolpan juureen. Näin muuten hyvin Pelicansilta sujunut erä meni parin virheen takia täysin penkin alle.

Kiri ei riitä

Päätöserän alun ja ehkä koko erän paras maalipaikka tuli Bluesin Matti Näätäselle. 2-1 hyökkäyksen päätteeksi Olli Ahonen syötti loistavasti Näätäselle, jonka vedon Kuivalainen kuitenkin uskomattoman hienosti venytti.

Pelicans tuli vielä peliin mukaan. Tero Paappanen nousi viivalta, hassutteli muutaman puolustajan ja päätti nousunsa tolppavetoon. Kiekko jäi pyörimään Bluesin maalille ja lopulta Martin Cech siirsi kiekon maaliin, vaikka hänellä oli vartioiva mies iholla. Myllyniemi oli makuulla jäässä ja ulkona tilanteesta.

Miika Elomolle tarjoutui tilanne ratkaista ottelu lopullisesti vieraille, kun Pelicansin puolustaja ei saanut omalla alueella otetta kiekkoon. Elomo nappasi irtokiekon, katsoi ja ampui, mutta Kuivalainen piti joukkuettaan pystyssä.

Elomolle tuli vielä yksi mahtava tilanne. Blues pääsi jälleen kerran kahdella yhtä vastaan hyökkäämään, Sarno syötti ja Elomo latasi takatolpan juurelta, mutta Kuivalaisen suojuksiin.

Veli-Pekka Nutikka pääsi vielä ahdistelemaan Myllyniemeä hienolla laukauksella vasemman b-pisteen kohdalta. Yläkulmaan suuntautunut laukaus ei kuitenkaan yllättänyt Bluesin nuorta maalivahtia. Loppuajasta Pelicans pääsi vielä pyörittämään kuudella neljää vastaan, kun Pantelejevs kaadettiin Bluesin maalin takana ja Kuivalainen otettiin maaliltaan pois. Jäähypenkille komennettu Juha Gustafsson huokaisi helpotuksesta, kun joukkue kesti Pelicansin lopun pyörityksen ja otti tärkeät kaksi pistettä.

Iloista peliä

Pelicansin peli oli aivan erinäköistä kuin alkukaudesta. Neljä tappiotonta ottelua olivat kasvattaneet pelaajien itseluottamusta ja kiekkoa uskallettiin pelata. Kenttäpelaajista Olli Julkunen oli pirteä. Maalissa Pasi Kuivalainen oli jälleen hyvä, eikä voinut Bluesin maaleille mitään.

Bluesilla kulkee tällä hetkellä vahvasti. Joukkue pääsee viettämään maajoukkuetaukoa kolmen putkeen voitetun ottelun jälkeen. Tänään joukkueesta erottui kultakypärä Jan Caloun ja Miika Elomo.

Pelicans kohtaa vielä ennen taukoa TPS:n Turussa. Sen ottelun jälkeen tehdään myös päätökset Toni Mustosen ja Grigory Pantelejevsin jatkosta joukkueessa. Pantelejevs on jäänyt tehomerkinnöittä tähän mennessä, mutta muuten esitykset ovat olleet vähintään hyviä.

Tuomaripeli puhutti

Illan ottelun tuominneen Jyri Rönnin linja ja tuomiot puhuttivat ottelun jälkeen. Setzingerin tapauksen lisäksi linja oli muutenkin epäselvä, eikä tuomareita täten ollut kiittäminen. Pelicansin käskijä Petteri Hirvonen purkikin pettymystään tuomareihin.

-Kärsittiin tuomaripelistä. Aina kun joku heittäytyi, tuli jäähy.

Setzingerin tapaus kuohutti erityisesti.

-Mitä ne katsoo siellä kentällä, jos ei kiekollista miestä, puhisi Hirvonen.

Oman joukkueen peliin mies oli kuitenkin tyytyväinen.

-Mun mielestä me oltiin parempi joukkue. Pelattiin hyvin, ei ansaittu näitä tuomareita tähän peliin. Olen kuitenkin hemmetin ylpeä omista jätkistäni.

Bluesin Hannu Kapanen myönsi tuomaripelin olleen kyseenalaista. Kahteen pisteeseen hän oli tyytyväinen, mutta ei muuten täysin joukkueensa esitykseen.

-Eilinen peli näkyi liikkeessä. Tuskaista oli. Saatiin kuitenkin hyvin prässättyä Pelicansin peli kulmiin.

Kiitosta sai myös Jarmo Myllyksen ja Mika Oksan poissaolon takia maalia vartioinut Myllyniemi.

-Myllyniemi torjui hyvin. Kumpikaan maaleista ei ollut mun mielestä hänen virhe.