Juvonen pysäytti Ässät

Pelicans otti tiistai-iltana neljännen perättäisen voittonsa, kun se kaatoi Ässät lukemin 5-2 (0-1, 1-0, 4-1). Kotijoukkueen illan tähtinä loistivat 17-vuotias maalivahti Janne Juvonen ja tehot 1+3 mättänyt Ryan Lasch.

Pelicansin maalille Joonas Kuuselan ulosajon jälkeen luistellut nuori Janne Juvonen pelasi itsevarmasti ja huolettoman näköisesti koko ottelun ajan. Juvonen venyi muutamiin näyttäviin torjuntoihin kolmannessa erässä ja hoiti työnsä muutenkin moitteettomasti maalillaan. 34 torjuntaa tililleen merkkauttanut Juvonen sai suosionosoitukset Pelicans-kannattajilta ja keräsi kehuja myös ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Hän on niin nuori poika vielä, että kulkee bussilla treeneihin. Tämä oli loistava peli häneltä. Hän oli itse varmuus monessa tilanteessa ja näytti siltä, että hän olisi pelannut tällä tasolla jo useamman vuoden. Pirun hyvä suoritus, sillä tämä ei ollut helppo paikka. Ei näköjään tällaiset tilanteet kylmetä poikaa, ylisti Kai Suikkanen Juvosen esitystä.

Yllättävä alku

Pelicansin ja Ässien välinen kamppailu sai hyvin erikoisen alun. Noin minuutin pelaamisen jälkeen Joonas Kuusela huitaisi maalinedusväännön aikana mailalla ässäpelaajaa ja Kuuselalle tuomittiin tästä tilanteesta 5+20 minuutin rangaistus.

– Ottelun alku yllättävä ja koko peli oli sellaista että, asioita ei pystynyt aavistamaan viittä minuuttia aikaisemmin, kommentoi Ässien käskyttäjä Karri Kivi ottelun luonnetta.

Ässien pitkä ylivoimapelaaminen ei lähtenyt kuitenkaan rullaamaan missään vaiheessa ja patapaidat saivat vain pari laukausta päin Kuuselan korvannutta Janne Juvosta. Pelicans ammensi tappamastaan jäähystä peliinsä lisää energiaa ja pussinokat veivät peliä rohkeasti Ässien päätyyn.

Erän puolenvälin paikkeilla Radek Smonelakilla paloi käämit Niko Paloseen, joka taklasi tšekkiä hiukan pelikatkon merkiksi tulleen vihellyksen jälkeen. Seuranneesta ylivoimasta Ässät rokotti entistä pelaajaansa ja Pelicansia. Veli-Matti Savinaisen tekemä maali syntyi kovasta maalinedusruuhkasta.

Pelicans ryhdistäytyy

Pussinokkien ilme toiseen erään lähdettäessä oli piristynyt huomattavasti. Lahtelaiset latasivat akkunsa, saivat hyökkäyspelinsä järkeä ja virtaa, nostaen samalla laukaisumääriään. Ässät piti kuitenkin pelin tasaisena hyvän karvauspelinsä ansiosta, joka johti muutamiin paineenpoikasiin Pelicansin päädyssä.

Toisessa erässä kaksinkamppailut ja taklaukset nousivat esille. Molempien joukkueiden rouhijaosastot tekivät työtään toden teolla ja tämä toi otteluun aivan uudenlaista virtaa.

Erän ainoa osuma nähtiin ajassa 38.12, kun Antti Raanta torjui Radek Smolenakin laukauksen eteensä, ja Ryan Lasch siivosi pelivälineen maaliin tämän jälkeen. Kalifornialainen oli hyökkäyspäässä jälleen todellinen päänvaiva vastustajilleen. Lasch tehoili illan ottelussa tililleen neljä tehopistettä ja nousi samalla SM-liigan pistepörssin kärkeen.

Lasch vietti neljän tehopisteen iltaa.

Värikäs päätös

Ottelun viimeiset 20 minuuttia olivat hyvin tunteikkaat ja tapahtumarikkaat. Erä oli etenkin jäähyjen sävyttämä. Patapaidat töpeksivät heti erän alussa, ottaen kaksi rangaistusta peräjälkeen. Pelicansin ylivoima ei tuottanut tulosta heti, mutta hetkeä myöhemmin lahtelaisyleisö repesi riemuisaan juhlintaan, kun Joonas Järvinen siirsi kiekon maaliin Laschin napakan rannelaukauksen jälkeen.

Pelicans laittoi isompaa vaihdetta silmään ja siirtyi 3-1 johtoon pikaisesti. Vain minuutti oli kulunut edellisestä, kun SM-liigan otteluennätyksen omaava Jan Latvala huudatti lahtelaisyleisöä ylivoimamaalillaan.

Ässät sisuuntui, alkoi kääntää peliä kohti Pelicansin päätyä ja pääsi pelaamaan vuorostaan ylivoimaa. Juvosen vakuuttavista torjunnoista huolimatta Ässät onnistui maalinteossa, kun Aki Uusikartano laukoi kiekon ylänurkkaan maalin edustalta.

Ässien kiri loppui kuitenkin Tapio Sammalkankaan ottamaan 5+20 –minuuttiseen rangaistukseen, joka tuli tilanteesta, jossa Sammalkangas ’’leikkasi’’ Max Wärniä. Pelicans käytti ylivoimamahdollisuutensa hyväkseen ja siirtyi Arttu Luttisen maalilla tukevaan 4-2 johtoon. Hiukan ennen loppusummeria Markus Seikola viimeisteli päätöslukemat 5-2 tyhjään maaliin.

– Kolmannessa erässä nähtiin ihmeellisiä jäähyjä molemmin puolin. Pääsimme sitten ratkomaan peliä ylivoimalla ja otimme pirun tärkeät pisteet, hyvä voitto, vaikka emme olleet ajatuksellisesti sataprosenttisesti pelissä mukana, kommentoi Kai Suikkanen.

Ottelun jälkeen Ässä-valmentaja Kivi siirsi ajatuksiaan jo hiukan tulevaan ja korosti seuraavien koitosten tärkeyttä.

– Nyt asioissa ei voi oikaista yhtään. Pelaajien pitää keskittyä peliin, pelata vaihto kerrallaan. Tässä on vielä neljä ottelua jäljellä, kaikki auki ja homma omissa käsissä. Jokainen saa lopussa sen, mitä ansaitsee, totesi Kivi.