Ässät terävämpi kehnojen kapinassa

Pelicans-valmentaja Petteri Hirvonen alkaa toistaa itseään. Taas ”hölmöiltiin pisteet kaverille”. Ässät oli ottelussa sen verran terävämpi, että ansaitsi pisteet palkinnoksi numeroin 1-3(1-0,0-2,0-1). Paljoa muuta ei pelistä kehtaa jälkipolville kertoa.

Vauhdikas alku lupasi hyvää

Peli lähti liikkeelle varsin pirteästi. Vauhtia oli molemmilla joukkueilla jopa liikaa ja kiekko tahtoi välillä jäädä kyydistä. Yleisö odotteli toiveikkaana vauhdikasta ja viihdyttävää kiekkonäytelmää.

Jo ensimmäisen minuutin aikana kolkuteltiin vaarallisesti molemmilla maaleilla ja ajassa 4.17 Tero Paappanen ampui Teemu Sainomaan syötöstä kotijoukkueen 1-0 johtoon. Ässien maalissa pelannut Antti Jokela ei maalille voinut mitään, sillä kiekko muutti ilkeästi suuntaa maalinedusruuhkasta.

Maalin jälkeen tempo putosi radikaalisti. Pelicans lopetti luistelun ja joutui ottamaan pari typerää jäähyä, jotka kylläkin tapettiin helposti.

Erän paras Ässä-tilanne syntyi 10 minuutin kohdalla, kun Samu Wesslin löysi maalin edestä täysin vapaana olleen kultakypärä Markku Tähtisen, joka pääsi kahdesti yrittämään Pasi Kuivalaisen yllättämistä, mutta tuloksetta.

13. hyökkääjä Fandul nousee ratkaisijaksi

Ajassa 28.12 kotijoukkue sai jäähyn väärästä vaihdosta ja heti perään Martin Cech antoi Markku Tähtisen maistaa nyrkkiä päätuomari Jyri Rönnin nenän edessä. Järkyttävän tyhmä jäähy. Ässät pääsi näin aivan ilmaiseksi pyörittämään 5-3 -ylivoimaa peräti puolentoista minuutin ajan.

Reilu puoli minuuttia viidellä kolmea vastaan riitti ja Pasi Tuominen täräytti komeasti tasoituksen Pasi Peltosen ja Vjatsheslav Fandulin syötöistä.

Tasoitus sekoitti Pelicansin kuvioita entisestään, mikäli se nyt oli edes mahdollista. Erän ainut Pelicans-paikka syntyi Janne Sevan jäähyn aikana, kun Olli Julkunen tarjoili nätin lättysyötön maalin takaa Tomi Hirvoselle, jonka laukaus suuntautui kuitenkin sivurautaan.

Ajassa 38.27 Ässät siirtyi ansaittuun johtoon. Pelicans-puolustus lähti juoksemaan maalin taakse ja viltissä ensimmäisen erän ollut Fandul pääsi kenenkään estelemättä ampumaan voittomaalin.

Fandul korvasi ensi erän jälkeen puolikuntoisen Timo Hakasen. Nälkää ja näyttöhaluja tuntui Fandulilla olevan enemmän kuin muilla Ässillä yhteensä. Voisi sanoa, että Fandul oli apukoulun priimus.

Kotijoukkueelta toinen erä oli katastrofaalisen surkea. Kiekko ei tuntunut olevan kontrollissa edes silloin, kun sitä sai kuljetella kenenkään häiritsemättä. Syötöt olivat joko liian pitkiä tai tulivat luistimiin. Pasi Kuivalainen teki maalillaan, mitä tehtävissä oli. Sääliksi kävi.

Päätöserä kulmavääntöä

Kolmannen erän kahdeksan ensimmäistä minuuttia Pelicans painoi pelin Ässä-päätyyn. Huippuvaaralliset tilanteet jäivät kuitenkin vähiin. Paras paikka oli Oliver Setzingerillä. Nuorukainen pääsi nokikkain Antti Jokelan kanssa, mutta yritys oli kehno ja laukaus suuntautui patjoihin. Pääasiassa vedot suuntautuivat ohi Ässä-maalin ja Jokela pääsi hyvin helpolla.

Ässillä ei päätöserän jälkipuoliskolla ollut hädän päivää onnettomien lahtelaisten kanssa. Kotijoukkueen hyökkäykset ohjattiin kerta toisensa jälkeen kulmiin, josta nosteltiin varmoja purkuja keskialueelle.

Minuuttia ennen pelin loppua Martin Cech kruunasi epäonnisen iltansa kompuroimalla hyökkäyssinisellä sillä seurauksella, että Ässät pääsi hyökkäämään kahdella nollaa vastaan ja Tuomo Harjula viimeisteli loppunumerot Pasi Kuivalaisen räpylän kautta. Tähänkin maaliin syötön antoi Vjatseslav Fandul.

Valmentajien kommentteja

Ässien valmentaja Mika Toivola oli huojentunut mies:

- Tää oli meille elintärkeä voitto. Me ollaan pelattu hyviäkin otteluita tämän meidän voitottoman putken aikana. Ei ole ollut tuuria, eikä olla saatu niitä otteluita käännettyä voitoiksi. Tänään voitto tuli, vaikka ei meidän peli vieläkään ollut sillä tasolla kuin pitäisi.

- Muutaman hyvän yksilön avulla homma hoitui. Torstaina jatketaan Oulussa ja pelin pitää kyllä parantua tästä paljon, mikäli meinataan pisteitä ottaa.

Kotijoukkueen Petteri Hirvonen alkaa hiljalleen muistuttaa hahmoa Edvard Munchin maalauksessa ’Huuto’:

- Voidaan sanoa, että itse hölmöiltiin kaverille pisteet ja kaveri kiitti.

- Taas päästettiin vastustaja 5-3 -ylivoimalle ja omissa ropisi. Kun kerran omalle ryhmälle on maalinteko vaikeata, niin ei silloin ole ainakaan varaa ottaa kaveria mukaan peliin noilla viiskolmosilla. Puupäistä porukkaa.

- Siinä mielessä tietty oli vaikeata, että jäi Kauppila ja Jääskeläinen sivuun illan pelistä. Oli vähän hankalaa harsia porukkaa kasaan, mutta ei se ollut tappion syy tänään. Saatiin kyllä paikkoja ratkaista, mutta ei vaan...

Yhteenvetoa

Erotuomari Jyri Rönn saa esityksestään puhtaat paperit. Ainut pieni kauneusvirhe oli se, että hän antoi kolme selkeätä estämisjäähyä - jokaisen syyksi kuitenkin löytyi kampitus.

Ässät oli kehno, mutta silti selkeästi kotijoukkuetta parempi ja näin ollen ansaitsi kaksi sarjapistettä. Vjatseslav Fandul oli voiton ykkösarkkitehti. Samu Wesslin ja Markku Tähtinen olivat alati vaarallinen kaksikko. He eivät kuitenkaan saaneet minkäänlaista apua ketjukaveriltaan Timo Saloselta, joka oli aivan pihalla koko pelin ajan.

Mika Toivola kehui Sevan ketjun lisäksi maalivahti Antti Jokelaa. Maalivahdille vain yksi päästetty maali pelissä on aina maininnan arvoinen asia, mutta kokonaisuudessaan Antti Jokela jätti epävarman ja haparoivan kuvan, eikä hän oikeastaan joutunut maalillaan koville. Kiekot joko kimpoilivat kuin flipperissä tai ne ammuttiin selvistäkin paikoista maalin ohitse.

Pelicans oli sanalla sanoen surkea. Aletaan pikku hiljaa lähestymään sitä tasoa, jolloin joudun antamaan JA-tähtiä Elli Tompurille ja muille edesmenneille näyttämötaiteen suuruuksille.

Vatsatautia poteva Jari Kauppila ei ilmeisesti pääse mukaan vielä huomennakaan HIFK:ta vastaan, kuten ei Joonas Jääskeläinenkään. Niin paljon taitoa ja johtajuutta heidän myötään puuttuu, että tarvitaan ihme, mikäli Helsingin reissulta saadaan yhtään pistettä tuomisiksi.

Petteri Hirvosen tämänpäiväisen lammaslauman kannattaisi vierailla ennen Nordenskiöldinkadulle menoa Kiasmassa. Kalervo Palsan näyttelystä saattaisi löytyä se oikea asenne, tahto ja vimma. Ihan vinkkinä vaan Hirvoselle...