Yksi virhe riitti Lukolle

Lukolle illan ottelu SaiPaa vastaan oli elämän ja kuoleman ottelu. Tappio olisi vaikeuttanut pudotuspelitoiveita huomattavasti.

Lukon kakkosvalmentajan Rauli Uraman mukaan joukkue oli Pelicans-katastrofin jälkeen harjoitellut keskialueen sumpun ohi läpäisemistä. Oikeita asioita oli ainakin harjoiteltu, sillä SaiPa perusti koko pelinsä juuri tiukkaan trappiin.

Ottelu oli molemmille todella tärkeä. Lukko olisi tappion myötä saanut pikkuhiljaa alkaa keskittyä kesälomasuunnitelmiin. Kyseessä oli todellinen neljän pisteen ottelu. Voitolla SaiPa olisi karannut neljän pisteen karkumatkalle, Lukon voiton myötä joukkueet olisivat tasapisteissä.

Mailaa puristetaan rystyset valkoisina

Ottelun ensimmäinen todellinen maalintekopaikka nähtiin, kun Lukon nelosketju pääsi ensimmäisen kerran kaukaloon. Vahvan ottelun pelannut Samu Isosalo karvasi kiekon hyökkäyssiniviivalla ja pääsi lopulta jatkotilanteessa nokikkain SaiPan maalivahdin Tomas Duban kanssa. Tsekkiveskari veti kuitenkin tilanteessa pitemmän korren.

Koko ensimmäinen erä sujui yhtenäisen kaavan mukaisesti. Lukko hakkasi päätään SaiPan keskialueelle muodostamaan miesmuuriin, ja heti kun vierasjoukkue sai kiekon, peliväline purettiin kohti Lukon puolustusaluetta. Vastaavasti Lukko joutui yrittämään keskialueen ylitystä pitkillä avauksilla, jotka harvemmin löysivät tietään kenenkään lapaan. Ensimmäinen erä olikin todellista pitkin kiekkojen harjoittelua.

Erän puolessa välissä Lukon uudelleen koottu ulkomaalaisketju Marian Cisar-Jason Ulmer-Robert Kron sai ensimmäisen kunnollisen myllyn aikaiseksi. SaiPan viisikkoa vietiin kuin kuoriämpäriä, mutta tilanne purkautui lopulta Aigars Ciprussin ahdistaman Ville Piekkolan helpohkoon virheeseen siniviivalla.

Pari minuuttia myöhemmin Tomas Duba piirrätti nimensä palkintoraadin muistilehtiöihin. Pasi Saarela karvasi kiekon keskialueella, mutta Antti Hulkkosen kova taklaus pysäytti Lukon kultakypärän etenemisen. Sami Torkki sai irtokiekon haltuunsa ja lähetti vihaisen lyöntilaukauksen, jonka Duba poimi näyttävällä hanskatorjunnalla.

Vasta aivan erän lopussa SaiPa sai ensimmäisen todellisen maalintekopaikkansa. Lukko oli vaihtamassa miehitystä, kun Teemu Kesä hukkasi alimpana miehenä kiekon Lubomir Vaicille. Erässä nähdyn pelin tasoa kuvaa hyvin, että SaiPan kultakuuppa hukkasi kiekon lavastaan kenenkään ahdistelematta.

Ottelun merkitys näkyi arkuutena ja hermostuneisuutena. Kaksi peräkkäistä syöttöä omille oli kummallekin joukkueelle harvinaista herkkua, kolme jo sula mahdottomuus.

Yksi virhe muuttaa asetelmat

Toisen erän ensimmäiset minuutit mentiin mustapaitojen komennossa. SaiPa ei kuitenkaan tullut erän alkuun mitenkään erityisen vauhdikkaasti, Lukko vain oli täysin unessa. Lukon ulkomaalaistrio sai kahdessa ensimmäisessä vaihdossaan pelattua identtisen maalintekotilanteen, jossa puolustaja pääsi B-pisteiden välistä laukomaan suoraan Marian Cisarin poikittaissyötöstä. Ensin Tomas Duban refleksejä pääsi kokeilemaan Ville Piekkola ja hetkeä myöhemmin Erik Hämäläinen.

Noin viiden minuutin pelin jälkeen SaiPa sai ensimmäiset maalipaikkansa. Ensin Aki Uusikartano murtautui oikealta laidalta puolittain läpi, ja Petri Vehanen sylki Uusikartanon laukauksen keskelle. Kalle Kerman pääsi kokeilemaan vielä paluukiekosta mutta tuloksetta. Hetkeä myöhemmin Pasi Saarela otti kiekon laidan läheisyydessä haltuunsa ja katseli syöttöpaikkaa. Saarelan askelmerkit eivät kuitenkaan sopineet ollenkaan, ja mies rojahti päin laitaa. Teemu Riihijärvi nappasi irtokiekon ja esitteli taidolla ja tuurilla melkoiset veivit, mutta maalintekopaikassa häneltä loppuivat eväät kesken.

Ajassa 27.48 nähtiin ottelun ensimmäinen rangaistus. Pekka Tirkkosen maila osui Samu Isosalon kasvoihin, ja Lukon sentterikolossi tipahti vertavuotavana jäähän. Päätuomari Hannu Henriksson ei huomannut mitään, ja lyhyen jäässä makaamisen jälkeen Isosalo raahautui vaihtoaitioon. Seuraavalla pelikatkolla nähtiin melkoinen torikokous toimitsija-aition edessä, ja neuvottelun jälkeen Henriksson tuomitsi Tirkkoselle 2+2 minuutin rangaistuksen. Isosalo ehti vuodattaa verta moneen kohtaa jäätä, ja Lukko sai ylimääräisen aikalisän kentän kunnostustoimien takia.

Lukon puolustus oli ottelussa varsin vajaamiehinen, ja Ismo Lehkonen asettikin Robert Kronin ylivoimaan viivamieheksi, varmuuden vuoksi molempiin ylivoimakentällisiin. Tirkkosen ensimmäisen kaksiminuuttisen aikana Lukko sai kyllä myllyn pyörimään, mutta jäähyn aikana nähtiin vain yksi ainut laukaus. Kron pääsi vaihtoon vasta reilun kahden ja puolen minuutin ylivoiman jälkeen. Toisen kaksiminuuttisen aikana Lukon ylivoiman kapellimestarina toimi porilaisvahvistus Markku Tähtinen, joka saikin pelin rauhoitettua ja siirteli tyylikkäästi kiekkoa. Kukaan ei vain missään vaiheessa mennyt maskiksi Duban eteen, eikä toisaalta kukaan uskaltanut laukoa. Ja ilman laukauksia ei maaleja tehdä.

Pelikello näytti lukemia 12.11, kun SaiPan rivistö aukesi. Robert Kron käytti SaiPan puolustajan virheen hyväkseen ja syötti kiekon Marian Cisarille pakkien taakse. Slovakki käveli rauhassa Duban eteen ja viimeisteli ammattimiehen varmuudella Lukon johtomaalin.

Pari minuuttia myöhemmin SaiPalla oli hyvä tilaisuus tasoittaa ottelu. Lubomir Vaic pelasi aivan avoimen paikan Mika Skyttälle, jonka ratkaisu oli kuitenkin varsin vaisu. Petri Vehanen ei ollut sijoittunut edes keskelle maalia, mutta Skyttä yritti laukoa kiekkoa siihen kulmaan, jossa Vehanen oli.

Heti perään Aigars Cipruss oli senttien päässä tasoituksesta. Kalle Kerman antoi poikittaissyötön maalin eteen, josta Cipruss laukoi one-timerin kohti ylänurkkaa. Kiekko osui poikittaisliikkeessä olleen Vehasen olkapäähän.

Ottelun luonne muuttui täysin Lukon johtomaalin jälkeen. SaiPan oli pakko avata omaa peliään, ja molempiin päihin alkoi syntyä tilanteita. Toisen erän loppua voi jo kutsua jääkiekoksi.

Hancock kuittaa tyhjiin

Kolmas erä alkoi Lukon räväkällä hyökkäyksellä. Pasi Saarela murtautui oikealta laidalta puolittain läpi ja lähetti vihaisen lämärin kohti takanurkkaa. Duba joutui tosissaan venyttämään ja osui kiekkoon luistimen kärjellä. Paluukiekko kimmahti suoraan keskelle, josta Quinn Hancock yritti potkulla toimittaa sitä verkkoon.

Noin kuuden minuutin pelin jälkeen SaiPa joutui ahdinkoon. Ensin Mika Kauppinen sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. SaiPa tappoi ensimmäisen puoliminuttisen mallikkaasti, Lukko ei juuri kiekkoon päässyt. Korkea irtokiekko pomppi Aki Uusikartanolle siniviivan tuntumaan. Uusikartano nappasi kiekon käteensä ja heitti pelivälineen kohti Lukon kenttäpäätyä. Henriksson ei epäröinyt vaan osoitti Uusikartanolle rangaistusaitiota.

Kahden miehen ylivoiman aluksi ensin Markku Tähtinen ja heti perään Pasi Saarela näyttivät, miten vaivalla rakennettu tilanne tyritään huolimattomaan syöttöön. Lopulta Lukon nimekäs ylivoimakvintetti sai myllyn pyörimään, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Vain Erik Hämäläinen uskalsi laukoa, maskimiehiä ei tälläkään kertaa löytynyt.

Ajassa 12.48 SaiPa pääsi kokeilemaan ylivoimapelinsä tehoa, kun Teemu Kesä otti illan toisen kaksiminuuttisensa. Paras paikka tuli Aigars Ciprussille, joka pääsi Harri Tikkasen siniviivasuupaisun jälkeen kokeilemaan Vehasen virettä lähietäisyydeltä. Vehanen ei hötkyillyt, vaan suoritti rauhallisen perustorjunnan. SaiPa sai pakkopelin pyörimään käytännössä koko rangaistuksen ajan, Lukko pysty ensimmäiseen purkukiekkoon vasta juuri ennen jäähyn umpeutumista.

Nelisen minuuttia ennen loppua pitkää vaihtoa pelannut Robert Kron ja Markku Tähtinen pyörittivät rulettiaan SaiPan päädyssä. Matti Kaipainen sai maalin kulmalla irtokiekon, mutta ei onnistunut viemään joukkueettaan kahden maalin karkumatkalle. Laukaus löysi kulkunsa Tomas Duban ja tolpan välistä.

Pari minuuttia myöhemmin Marian Cisar oli tehdä Harri Tikkasesta vierasjoukkueen antisankarin. Cisar karvasi alimpana miehenä kiekon kanssa olleelta Tikkaselta pelivälineen takaapäin ja irtosi karkumatkalle. Cisar päätyi laukaukseen, ja Duba heitti itsensä poikittain jäähän. Slovakkihyökkääjän laukaus meni kuitenkin hiuksenhienosti yli maalin.

SaiPa haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia, ja tasoitus olikin senttien päässä, mutta toisin kävi. Sami Torkki sai karvattua kiekon omalla puolustusaluella, ja löysi purkukiekollaan Pasi Saarelan. Tämä kompuroi ja hukkasi mahdollisuutensa maalintekoon, mutta löysi sokkosyötöllään Quinn Hancockin, joka sai spurtata rauhassa viimeistelemään loppunumerot 2-0.

Ulkomaalaiset pääosissa

Ottelun ensimmäisessä erässä Lukon selkeästi paras osa oli Markku Tähtisen johtama kolmosketju, jossa Mika Viinanen näyttää olevan kuin kotonaan laitaröyhijänä. Tähtinen itse voitti hurjalla prosentilla aloituksia. Rauli Urama kertoi ennen ottelua, että ketjumuutoksilla oli tarkoitus ottaa paineita pois Tähtisen pelistä. Tähtinen pelasikin varsin hyvän pelin.

Marian Cisar teki ottelun voittomaalin ja oli päästä ratkaisemaan ottelun lopullisesti hieman ennen loppua. Robert Kronin luistin kulki jälleen entiseen malliin. Myös viimeisen maalin viimeistellyt Quinn Hancock pelasi koko illan pirteästi.

Lukon puolustus oli varsin vajaamiehinen. David Schneider ehti riskillä palata jo harjoituksiin ja yritti pelata vielä tällä kaudella, mutta nivunen ei ilmeisesti tästä tykännyt. Nyt Schneider on varmuudella koko loppukauden sivussa. Topi Lehtonen oli ollut kolme päivää kuumeessa, ja Janne Niskala oli huomannut aamulla sairastuneensa myös.

Erik Hämäläinen on puolustajista ainut, jolle voi antaa puhtaat paperit. Jaakko Harikkala oli täysin eri mies kuin viikkoa aiemmin Jokereita vastaan, etenkään aluksi Jaskalta ei luonistanut yhtään mikään. Ville Piekkola kunnostautui ainakin purkukiekkojen lähettämisessä katsomon puolelle.

Petri Vehanen pelasi nollapelin. Enempää ei maalivahdilta oikein voi vaatia, vaikka kovin lujille Vehanen ei tänään joutunutkaan.

SaiPan näkyvin hahmo seisoi joukkueen maalilla. Tomas Duba torjui mitä torjuttavissa oli. Yhdellä päästetyllä maalilla joukkueella on mahdollisuus voittaa ottelu, mutta jonkun pitäisi silloin pistää kiekkoja vastustajan maaliin.

Antti Hulkkonen pelasi paljon ja hyvin. Kalle Kerman, Aigars Cipruss ja Lubomir Vaic olivat yleensä tilanteessa mukana, kun SaiPalla oli maalintekopaikka. Kerman ja Vaic järjestelivät ja Cipruss yritti päättää.

"Olis makeeta pelata rennosti"

-Tiedettiin, että Lukolla kotijoukkueena oli enemmän paineita, ja yritin puhua pelaajille, että me voidan mun mielestä lähtee pelaan rennosti ja uskaltaa pitää sitä kiekkoa. Jostain syystä se ei ihan toiminut. Me näytettiin hirvee aroilta ja jännittyneiltä. Siinä oli hirveesti sellaista kiekon viskaamista ja kiekonmenetyksiä, huonoja syöttöjä, SaiPa-luotsi Petri Skriko ruoti ottelun kulkua.

-No siinä oli molemmilla paikkoja tehdä maaleja, mutta ehkä meidän hyökkääjät oli kaikessa tänään vaisumpia, Skriko päätti tilityksensä.

-Äärettömän tyytyväinen kahteen pisteeseen. Tää lähtökohta, kun täs pelataan näitä pudotuspelejä, paineet on äärettömän kova osottaa oma taitotaso ja oma voittamisen kiihko, niin se ihan luonnollisesti tuo eräänlaista tärinää tohon rentoon pelaamiseen. Olis tietysti makeeta, jos pystyis pelaan rennosti, mutta nää olosuhteet mitkä on tällä hetkellä, niitten kanssa täytyy elää, helpottunut Lukon valmentaja Ismo Lehkonen filosofoi.

-Kyllähän tässä huikeeta kokemusta kertyy noille jätkille. Ne oppii tässä ammatissa pikku hiljaa paineen alla työskenteleen ja saa sitä hommaa rennommaksi, Lehkonen totesi.

-Isosalo-Normio-Koivisto oli aika päättäväisesti ja röyhkeesti liikkeellä ja Pete pelas maalilla hyvän pelin, Lehkonen nosti illan onnistujia esille.