Lukolle voitto viimeisen minuutin maalilla

LIIGA / Raportti
Lukko sai lauantain liigapeliin vieraakseen sarjassa toisena olevan SaiPan Lappeenrannasta. Ennakkoon pelistä odotettiin vauhdikkaampaa näytöstä kuin eilisestä Pelicans-pelistä, ja paikalle saapuneet 3500 katsojaa saivatkin nähtävää koko rahan edestä. Kuumana alkanut peli kääntyi lopulta Lukolle viimeisen minuutin ylivoimamaalilla.

Kuuma avauserä

Lukko aloitti ottelun pirteämmin kuin eilisen Pelicans-pelin, ja SaiPa oli vaikeuksissa erän alussa liukkaasti luistelevien, kovaa taklaavien ja herkästi laukovien raumalaisten kanssa. Tomas Duba SaiPan maalissa saatiin heti alkuminuuteilla lämmitettyä hyvin peliin mukaan, ja lopulta hän olikin vieraiden paras pelaaja.

Alun rynnistyksen jälkeen Lukko joutui alivoimalle, kun Toni Porkka huitaisi Vladimir Machuldaa. Selvä jäähyn paikka, mutta päätuomari Timo Favorin ei sitä huomannut ennen kuin Machulda lopetti pelaamisen, ja kääntyi kumarassa kohti vaihtopenkkiä, jolloin nousi Favorinin käsi. Raumalaiskatsomo tulkitsi tämän Machuldan filmaukseksi ja tästä taitava tsekki saikin kuulla koko loppupelin ajan. Aina kun hän oli kentällä yleisö palkitsi "suosikkinsa" raa´asti viheltämällä. SaiPan ylivoima oli kuitenkin tehotonta. Ihan tuli eilinen Lukko - Pelicans-peli mieleen, ja siinä kotijoukkueen ylivoima.

Vajaa minuutti siitä, kun Porkan jäähy päättyi, kiekko ajautui SaiPan päätyyn. Sitä hakemaan kulmaan meni toisen polven pakki, Antti Weckström SaiPasta, jota Lukon Teemu Normio taklasi rajusti. Weckström putosi kuin eno veneestä ja jäi kieriskelemään jäähän pelin jatkuessa vielä noin kymmenen sekunnin ajan, ennen kuin Favorin puhalsi pilliinsä. Vihellyksen jälkeen alkoivat SaiPan maalin edessä melkoiset kinkerit, jossa varsinkin SaiPan Frantisek Bombic tuntui kovasti hakevan läheisempää kontaktia raumalaisten ihmetellessä linjamiehen takana hyörivää slovakkia. Samaan aikaan Weckström yritti jäästä ylös, mutta polvet eivät kantaneet ja mies autettiin pystyyn ja penkille istumaan.

Päätuomari Favorin keskusteli linjamiesten kanssa taklauksesta, ja kaiken kansan hämmästykseksi hän näytti Normiolle päätyovea. Suihkutuomio oli puhtaalta näyttäneen taklauksen jälkeen käsittämätön tuomio, mutta mikäli Normio hyppäsi taklatessaan Favorin toimi oikein. Hieman epäselväksi se kuitenkin jäi, olivatko Normion luistimet irti jäästä vai eivät. Normiolle taklaus oli jo toinen erässä. Ensimmäisen uhrina oli puolustaja Petri Kokko, ja siitä tilanteesta ehkä ennemminkin olisi Normiolle kuulunut jäähy.

Lukko kuitenkin taisteli alivoimassa erinomaisesti päällikkö Sami Torkin johdolla, eikä SaiPalla ollut viisiminuuttisen aikana kuin yksi maalintekopaikka. Se olikin mainio, mutta tyhjään maaliin ei kiekkoa saatu, kiitos paikalle ehtineen Lukon puolustajan.

Avauserä jäi maalittomaksi. Lukko oli erässä hieman hallitsevampi ja sai varmasti pelin loppua ajatellen lisää taistelutahtoa onnistuttuaan tappamaan seitsemän minuutin alivoiman.

Avausmaali toisessa erässä

Toinen erä jatkui samalla tavalla kuin ensimmäinen eräkin. Lukko hallitsi peliä ja loi maalintekopaikkoja Duban maalille, mutta hyvässä vireessä oleva tsekkivahti piti nollansa. Myös Petri Vehanen toisessa päässä kenttää näytti olevansa huippukunnossa, eilinen hieman haparoiden sujunut Pelicans-peli oli pois pyyhitty mielestä.

Avausmaalia saatiin odotella yli puolenvälin. Matti Kaipaisen hankittua SaiPan Harri Tikkaselle hieman halvahkon jäähyn, pääsi Lukko ylivoimalle. Erik Hämäläinen pisti kiekon ränniä pitkin SaiPan maalin taakse, jossa Hermanni Vidman käänsi kiekon upealla perssilmäsyötöllä maalin eteen josta Matti Kaipainen puolestaan jatkoi kiekon saman tien maaliin. Maaliin johtanut tilanne oli mielenkiintoinen. SaiPan päädyssä oli aloitus, kukaan Lukkolainen ei vaivautunut kumartumaan joten linjatuomari pudotti kiekon jäähän. SaiPan pelaaja sohaisi kiekon taaksepäin, jonne ei kuitenkaan kukaan mustapaita mennyt, vaan Lukko sai rauhassa korjata kiekon ja aloittaa kuvion jauhamisen. Katsomon koiranleuat totesivatkin, että noin Lukko saa parhaiten kiekot aloituksessa itselleen...

SaiPa nousee kolmannessa erässä

Kolmannen erän alku oli samaa Lukon hallintaa kuin kaksi muutakin erää. Marko Toivosen ja Teemu Sompin käytyä jäähyllä pääsi SaiPa ja kultakypärä Vladimir Machulda kuin varkain tasoittamaan. Lukon purkukiekko epäonnistui jälleen, siniviivalta kiekko toimitettiin Lukon maalille jossa Petri Vehanen torjui ensimmäisen yrityksen. Toista ei enää Vehanenkaan pystynyt torjumaan ja Machulda tuuletti maaliaan kummasti hiljenneen katsomon edessä.

Maalinsa jälkeen SaiPa otti ohjat käsiinsä. Lukon peli meni jostain syystä takalukkoon ja siitä tuli eilisen kaltaista kamalaa roiskimista. SaiPan johtomaali näytti jo selviöltä, mutta Petri Vehanen maalissaan hoiti hommansa kunnialla. Kerran kiekko kilahti jo Vehasen takana tolpassakin, ja päätuomari Favorin katsoi tilanteen varmuudeksi videolta, mutta taisi lopulta olla kaukalon ainoa mies jolle jäi epäselväksi missä se kiekko oikein kävi?

Erän loppua kohti mentäessä SaiPakin alkoi rauhoittamaan peliään ja näytti siltä että kummatkin haluavat ainakin pisteen ja voittaja haetaan jatkoajalta. Toisin kuitenkin kävi.

SaiPan Teemu Riihijärvelle sattui puolitoista minuuttia ennen loppua ikävä vahinko, kun maila nousi Lukon Quinn Hancockin kasvoihin. Hancock ei loukkaantunut eikä edes pahemmin tilanteessa näytellyt loukkaantunutta, mutta Favorin oli vieressä ja näki vahingon, joten Riihijärvi joutui jäähylle. Käsien levittelystä päätellen Riihijärvi oli kovasti hämmästynyt tuomiostaan.

Ykkösnyrkki oli kentällä, kun Lukko otti heti aloituksesta kiekon itselleen. Kaukalon ykköspakki Erik Hämäläinen jatkoi taas ränniä pitkin kiekon SaiPan kulmaan, josta Pasi Saarela se noukki. Saarela katsoi rauhassa syöttöpaikkaa, näki Hancockin maalin edessä ja antoi mainion passin, josta Hancock nosti kiekon hieman epäonnistuneella vedolla SaiPan maalin kattoon. Peliakaa kellossa oli jäljellä enää 55 sekuntia, eli Lukko teki tässä pelissä jo kolmannen kerran kuluvalla viikolla pistepussia lihottavan maalin viimeisellä minuutilla.

Ottelun lopun SaiPa pelasi kuudella kenttäpelaajalla. Lähimpänä maalintekoa oli Erik Hämäläinen, jonka oman maalin takaa lähtenyt veto meni vain kymmenen senttiä maalin ohi.

Lehkonen tyytyväisenä

Lukko pelasi paljon paremman pelin kuin perjantaina. Koko joukkue oli alusta saakka valmis pistämään kaiken likoon, ja tätä kiitteli myös valmentaja Lehkonen:

- Tehtiin kovemmin töitä kuin eilen. Tämä on joukkue isolla J:llä. Pojat ovat hyvin nivoutuneet yhteen, ja haluavat pelata tällaista peliä. Kolmannessa erässä pelimme meni asemasodaksi, kun puseroon hiipi voittamisen pelko. Arvostan tämän voiton korkealle, sillä SaiPa on juuri niin hyvä joukkue kuin taulukko näyttää.

Lehdistön edessä tentattavana oli myös Lukon voittomaalin tekijä Hancock, joka osoittautui melkoiseksi tarinaniskijäksi:

- Vedin niin kovaa ettei maalivahdilla ollut mahdollisuuksia!, päästeli Rock Creekin oma poika naama virneessä, mutta vakavoitui sitten:

- Totta puhuen laukaus epäonnistui, mutta kaikki lasketaan. Tapoimme alussa seitsemän minuuttia alivoimaa, ja maalivahti Vehanen poimi hyvin koppeja. SaiPa oli hyvä vastustaja mutta taistelimme lujasti ja lopussa kova yritys palkittiin, mietiskeli kanaalikaupunkiin hyvin kotiutunut Quinn Hancock.

Lukon parhaat pelaajat löytyvät maalivahti Vehasen ohella ykköskentästä. Erik Hämäläinen oli taas pienen notkahduksen jälkeen kaukalon kingi, Quinn Hancock teki voittomaalin ja pelasi muutenkin mainiosti ja Sami Torkki raatoi jälleen kerran laajalla säteellä. Ihan niin esille Sami ei nyt noussut kuin eilen, mutta varsinkin avauserässä pitkän alivoiman aikana Torkin taistelu oli esimerkillistä. On se kumma, mikäli näillä näytöillä ei aukene paikkaa Moskovan koneeseen joulukuussa. Myös Janne Siivonen palasi kaukaloon yhden pelin huilin jälkeen ja kurvaili kaukalossa totutun pirteästi mutta valitettavasti myös yhtä tehottomasti kuin ennenkin.

Ihan kaikki eivät Lukostakaan loistaneet. Puolustajat Marko Toivonen ja Jaakko Harikkala olivat SaiPan vietävinä lähes aina kaukalossa ollessaan, ja kanadalaisista Jasonit Ulmer ja Cipolla eivät vieläkään ole päässeet maanmiehensä Hancockin tasolle. Vaikea sanoa, mitä heidän kanssaan pitäisi tehdä, sillä varsinkaan Cipollan taidot eivät yksinkertaisesti SM-liigaan riitä. Yritystä ja asennetta sitävastoin hänellä kyllä on vaikka muille jakaa.

Lukko nousi voittonsa ansiosta ennätystasaisessa sarjassa sijalle seitsemän. Liiga raumalaisten osalta jatkuu tiistaina jolloin Lukko pelaa Jyväskylässä JYPiä vastaan.

Skriko mietteliäänä

SaiPan valmentaja Petri Skriko oli ottelun jälkeen mietteliäänä:

- Odotimmekin että Lukko tulee alussa lujaa päälle, ja niin tulikin. Ainakin meidän peliämme nuo avauserän kaikenlaiset tapahtumat sotkivat. Sama näkyi vielä toisessakin erässä. Kolmannessa erässä tasoituksen jälkeen saimme pelin hyvin hallintaamme ja loimme paikkoja. Lopussa sitten kävi niinkuin joskus käy. Tämä on jääkiekkoa, meille kävi nyt näin ja Lukko ansaitsi voittonsa.

SaiPa menetti siis avauserässä valitettavasti puolustaja Antti Weckströmin. Todennäköisesti hän sai aivotärähdyksen tai sitten tälli vei vaan muuten ilmat pihalle miehestä. Weckström on pelannut viime aikoina hyvin Frantisek Bombicin parina, ja hänen poissaolonsa kyllä näkyi.

SaiPan paras oli maalivahti Duba, joka Lukon painostaessa piti joukkueensa mukana pelissä. Ykkösketju Machulda-Tirkkonen-Vaic oli vaarallisin SaiPan ketjuista. Machulda kuitenkin harvoin hukkaa vastaavanlaisia paikkoja kuin toisessa erässä, jolloin hän riisti kiekon Toni Porkalta kuin namin vauvalta laukoen kuitenkin maalin ohi. Siihen saattoi syynä olla se kipeä isku käteen avauserässä, tai sitten raumalaiskatsojien raju vihellyskonsertti aina kun Machulda kentällä oli.

SaiPa putosi tappion myötä sarjassa yhden pykälän verran alaspäin. Tasapeliin yltänyt Kärpät nousi tasapisteinkin SaiPan ohi. Lappenrantalaisten pelit jatkuvat jo sunnuntaina. Vieraskaukalossa pelataan silloinkin, sillä Raumalta SaiPa matkaa Helsinkiin IFK:n vieraaksi. Toivottavasti mukana pelissä on myös Antti Weckström.

» Lähetä palautetta toimitukselle