Sami Torkki raateli Pelicansin

Rauman Lukko esitteli uuden ilmeensä kotiyleisölleen näyttävästi. Illan vastustaja Lahden Pelicans oli tyystin vastaantulija ja joutui poistumaan kotimatkalle 7-0-tappio niskassaan. Lukon rynnistystä johti Sami Torkki kolmella maalillaan.

Jukka Rautakorpi johti joukkueensa ensimmäiseen taisteluun kotiareenalla. Vastassa oli sarjajumbo Pelicans, joka on viime vuosina ollut Lukolle kova vastus. Kotiyleisön mielenkiintoa otteluun lisäsivät uuden valmentajan lisäksi kaksi koeajalla olevaan kanadalaista, Daniel Tkaczuk ja Jeff Ulmer. Pitkään selkävaivojen takia sivussa ollut Mikko Luovi teki paluun kaukaloon kolmosketjussa Tkaczukin laidalla.

Pelicansin lähtökohdat otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset. Martin Cech oli jättänyt joukkueen vähän aikaa sitten, ja pakistosta puuttuivat myös Ossi-Petteri Grönholm ja Tero Paappanen loukkaantumistensa vuoksi. Joukkueen johtohahmoksi hankittua kanadalaishyökkääjä Shayne Toporowskia oli ennen ottelua kehotettu etsimään uutta seuraa, eikä hän ollut mukana kokoonpanossa.

Ylivoimapeli tuottaa tulosta

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen oli yhtä Lukon pyöritystä, mutta maaliin asti se ei kiekkoa onnistunut toimittamaan. Parhaat tekopaikat osuivat Toni Koivistolle, joka pariinkin kertaan pääsi nokikkain Mikko Rämön kanssa. Pelicans-vahti oli kuitenkin Lukon alkurynnistyksen edessä mies paikallaan.

Erän puolivälin jälkeen Pelicanskin alkoi saada otetta pelistä. Se onnistui sumputtamaan keskialueen hyvin ja pääsi ajoittain iskemään vastahyökkäyksiin. Hetkellinen painostusjakso päättyi kuitenkin lyhyeen. Lukko pääsi hyökkäykseen, ja Pasi Saarela pääsi kurkottamaan Mikko Luovin laukauksen paluukiekkoon maalin kulmalla. Pelicansin Jermu Pisto esti tylysti Saarelan maalintekoaikeet tarjoilemalla tälle poikittaista mailaa päähän. Näin Lukko pääsi ottamaan tilanteen haltuun ylivoimapelin kautta.

Heti ylivoimapelin ensisekunneista alkaen Jukka Rautakorven Lukko oli tyystin eri joukkue kuin Ismo Lehkosen Lukko. Kiekko liikkui nopeasti mieheltä miehelle eikä laukauksia säästelty. Poikittaissyöttö näytti olevan päivän sana. Ensin Quinn Hancock tarjoili kulmasta lähes maaliviivaa pitkin syötön takatolpalle, mutta Erik Hämäläinen ei osunut kiekkoon. Hämäläinen haki pelivälineen kulmasta ja heitti vastaavasti passin yli kentän Jeff Ulmerin ulottuville. Tämä laukoi kovaa suoraan syötöstä mutta etunurkasta ohi maalin.

Seuraava ylivoimaketju jatkoi siitä mihin edellinen jäi, ja tällä kertaa syntyi myös tulosta. Toni Porkka laukoi siniviivalta, Mikko Rämö torjui eteensä ja maskimiehenä ollut Sami Torkki kauhoi maalin kulmalta kiekon verkkoon. Pelikello näytti aikaa 17.16.

Puoli minuuttia myöhemmin Pelicans joutui jälleen vajaalle. Pelitilanne oli Pelicansin kenttäpäädyssä kun Jani Keinänen torppasi polvella Lukon pelaajaa satuttaen samalla hieman omaa polveaan.

Lukko jauhoi ylivoimaansa vaarallisen oloisesti, mutta alkoi jo näyttää, että erätauolle mennään maalin kotijohdossa, kun illan sankari iski jälleen. Pelicans ehti olla sekunnin täysilukuinen kun ensimmäisen maalin kopio näki päivänvalon. Toni Porkka pyssytti jälleen keskeltä siniviivaa ja Sami Torkki survoi paluukiekon verkkoon.

Pelicansin maalivahti Mikko Rämö torjui erässä 21 kertaa.

Pelicans sortuu jäähyilyyn

Lukko oli lisätä maalitiliään heti toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Jeff Ulmer toi kiekon oikealta sisään ja näki keskellä täysin vapaana olleen Quinn Hancockin. Tämä pääsi ampumaan suoraan syötöstä mutta napakka kuti kilahti tolppaan.

Erän ensimmäinen puolisko oli avauserän toisintoa. Lukko myllytti hyökkäyksiään ja Pelicans joutui keskittymään vain purkukiekkoihin. Hieman ennen erän puoliväliä Janne Siivosen vahva taistelu poiki loistavan maalintekopaikan. Siivonen lähti kuskaamaan kiekkoa hyökkäyspäätyyn, jotta oma joukkue pääsisi vaihtamaan. Hän taisteli kerran jo menettämänsä kiekon itselleen ja näki vaihdosta tulleen Jeff Ulmerin maalin edustalla. Ulmer kuitenkin laukoi ohi maalin.

Pari minuuttia myöhemmin Lukon nelosketjun työ palkittiin. Mika Viinanen väänsi tasapelin hyökkäyspään B-pistealoituksessa, ja Teemu Normio kävi kaivamassa kiekon Viinasen jaloista. Rämö torjui Normion laukauksen, mutta kiekko jäi maalin eteen pelattavaksi ja Janne Siivosella oli helppo työ siirtää se tyhjään maaliin.

Heti perään Quinn Hancock haki kiekon omasta päädystä, purjehti koko kentän läpi huijaten parikin Pelicans-pelaajaa ja tarjoili maalintekopaikan Erik Hämäläiselle. Lukko-kapteeni laukoi kuitenkin päin Mikko Rämöä.

Jälleen erän puolivälin jälkeen ote siirtyi Pelicansille. Ensin Toni Mäkiaho sai kuin varkain irtokiekon Lukon puolustusalueella. Vihainen laukaus viuhui vain hiuksenhienosti ohi Petri Vehasen vartioiman maalin ylänurkan. Tilanne oli oikeastaan Pelicansin ensimmäinen todella vaarallinen maalintekopaikka koko ottelussa.

Mikko Niinikoski kävi hakemassa keskialueelle ajautuneen kiekon ja murtautui vahvasti Lukon puolustusalueelle. Teemu Kesälle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin koukkia Niinikoskelta edes vähän vauhtia pois. Päätuomari Tero Toivola osoitti ensimmäisen kerran Lukko-pelaajalle rangaistusaitiota.

Lukko pelasi kuitenkin vahvaa alivoimaa Quinn Hancockin johdolla. Pelicansin Oliver Setzingerille oli liikaa, kun Hancock kävi taklaamassa kaksi vierasjoukkueen pelaajaa samaan kasaan kärkikarvaajana. Setzinger kävi nyrkein Hancockin kimppuun, ja lopulta molemmat passitettiin rangaistusaitioon.

Pelicansin hallinta päättyi ajassa 36.34 Toni Mäkiahon turhautumiseen. Mäkiaho oli jo menossa vaihtoon mutta päätti huitaista ohi luistelevaa Teemu Normiota käsille. Aivan vieressä ollut Tero Toivola ei epäröinyt lähettää Mäkiahoa rangaistusaitioon, ja kun Mäkiahon tilalle oli jo tullut uusi mies vaihdosta, Pelicans sai samassa ajassa myös joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta.

Lukko pääsi siis jauhamaan koko kaksiminuuttisen ajan kahden miehen ylivoimalla. Ensimmäisen erän tehokkaasta ylivoimasta oli kuitenkin jäljellä vain muisto. Kokeneen Toni Koivusen johdolla Pelicans selvitti ahdingon lopulta varsin helposti.

Jussi-Antti Reimari veti Janne Siivoselta jalat alta 16 sekuntia ennen erän loppua, ja Lukko sai jälleen ylivoimapelin. Janne Niskala kävi erän viimeisen vaihdon varsin lämpöisenä ja kävi tönimässä useampaakin lahtelaispelaajaa. Erän päättyessä Niskala oli muutaman metrin päässä Pelicansin vaihtoaitiosta. Summerin soitua Toni Mäkiaho ryntäsi vaihtoaitiosta kovalla vauhdilla ja pamautti Niskalaa poikittaisella mailalla selkään. Tero Toivola näytti ensin ajavan Mäkiahon suihkuun, mutta tuomarikolmikon pitkän neuvottelun jälkeen rangaistuksena oli 2+10 minuuttia.

Lukon maalihanat aukeavat

Kolmas erä alkoi siis Lukon kahden miehen ylivoimalla. Markku Tähtisellä oli heti loistava paikka lisätä kotijoukkueen johtoa, mutta hän ei saanut lyötyä maaliviivalla pyörinyttä kiekkoa sisään. Pelicansin rangaistusaitiossa istui kolme pelaajaa jo ennestään, ja jo ajassa 40.50 sinne passitettiin kaksi miestä lisää. Ensin Santeri Heiskanen rusikoi maskimies Sami Torkkia poikittaisella mailalla rangaistuksen arvoisesti, ja Toivolan katkaistua pelin Jani Keinänen kävi niittaamassa poikittaisella mailalla Markku Tähtisen nurin.

Lukon ulkomaalaisketju asettui jatkamaan ylivoimaa. Jeff Ulmer pelasi pelintekijänä, ja Topi Lehtonen kärkkyi oikealla laidalla laukojan paikalla. Kolmesti Ulmer pelasi kiekon poikittaissyötöllä Lehtoselle, mutta tämän laukaukset menivät joko ohi maalin tai kilpistyivät Rämön patjoihin.

Kun Lukko aikansa sai kahden miehen ylivoimalla jauhaa, maaliverkkokin lopulta pöllähti. Ensin Janne Niskala tykitti kovaa siniviivalta ohi maalin. Paluukiekko tuli Toni Porkalle, joka ampui niinikään ohi maalin. Kiekko ajautui Pasi Saarelan ja Markku Tähtisen kautta uudelleen Niskalalle, ja tällä kertaa kova lyöntilaukaus löysi tiensä maalin etuylänurkkaan. Lukko siirtyi ajassa 42.15 jo 4-0 johtoon.

Ylivoima jatkui edelleen, ja Janne Siivosen poikittaissyötöstä Niskala sai jälleen mahdollisuuden kasvattaa maalitiliään. Hurja laukaus pysähtyi kuitenki Rämön patjaan.

Ajassa 46.13 Lukon toinen try-out-mies, Daniel Tkaczuk sai illan tähtihetkensä. Hän toi kiekon hyökkäysalueelle ja teki rauhallisen siirron keskelle. Samassa Toni Koivisto oli nokikkain Rämön kanssa ja pisti laatan myös hallitusti verkkoon. Syöttöpiste merkittiin myös Teemu Kesälle.

Pari minuuttia myöhemmin Toni Porkka otti kaksiminuuttisen huitomisesta. Toni Koivisto näytti saaneen uutta virtaa maalistaan. Hän blokkasi Jussi-Antti Reimarin siniviivalaukauksen ja säntäsi luistelukilpailuun kohti irtokiekkoa. Koivisto karvasi kiekon Reimarilta ja onnistui toimittamaan sen maalin eteen Daniel Tkaczukille. Tämä oli nokikkain Mikko Rämön kanssa, mutta Pelicans-vahti veti jälleen pitemmän korren.

Viitisen minuuttia ennen loppua Tero Toivola joutui tarkistuttamaan videolta, kävikö Erik Hämäläisen ylärimaan ampuma ja siitä suoraan alaspäin pudonnut kova laukaus maalissa. Ei käynyt, ja peliä jatkettiin B-pisteeltä.

Heti perään illan hahmo Sami Torkki näytti, että itseluottamus alkaa palata. Hän niputti lähes koko Pelicansin viisikon harhautuksillaan, purjehti väkisin Rämön eteen ja laukoi tarkan rannelaukauksen mailakäden ylänurkkaan. Numerot olivat jo 6-0. Harvinaista herkkua Äijänsuolla viime vuosina. Syöttöpisteet osumaan merkittiin Janne Niskalalle ja Markku Tähtiselle.

Santeri Heiskasen turhautuminen purkautui vielä Janne Niskalan kampitukseen pelitilanteen ulkopuolella, ja Lukko hyödynsi jälleen ylivoimapelin. Erik Hämäläisellä oli ottelussa ollut jo useampiakin tilaisuuksia toimittaa kiekko verkkoon, ja ajassa 58.53 hän vihdoin onnistui. Hieman epäonnistuneen oloinen siniviivalaukaus painui ohi maskissa olleen Rämön. Koko ottelun mainioita passeja jakanut Jeff Ulmer sai vihdoin ansaitsemansa syöttöpisteen.

Torkki sankarina

Lukko esitti parasta peliään vuosiin. Pelicans oli täydellisesti altavastaajana. Lukon otteista huokui pelaamisen iloisuus, luistin liikkui liukkaasti ja kiekko kulki välillä kuin siimassa. Ainakin tämän illan ottelun perusteella puheet Lukon kahvakiekosta voidaan unohtaa. Pelicans yritti taistella, mutta siltä puuttui liian tärkeitä miehiä kokoonpanosta.

Pelicansin ehdoton ykkösmies oli maalivahti Mikko Rämö, joka torjui kaiken mitä torjuttavissa oli, ja vähän enemmänkin. Seitsemän kertaa hän kuitenkin joutui kaivamaan kiekon verkostaan. Rämö jäi taistelussaan liian yksin.

Pelicansin hyökkäykset olivat valitettavan harvalukuisia. Useimmiten niitä oli juonimassa kolmikko Toni Saarinen-Jani Keinänen-Jari Kauppila. Toni Koivunen oli mies paikallaan alivoimapelissä ja voitti monta aloitusta.

Lukon sankari oli luonnollisesti hattutempun laukonut Sami Torkki. Petri Vehanen torjui Lukon maalilla toisen perättäisen nollapelin, mutta ei joutunut lopulta kovinkaan lujille. Lukon onnistujat löytyvätkin hyökkäyspäästä.

Lukon kanadalaisvitja Jeff Ulmer-Quinn Hancock-Joe Murphy sai jatkuvasti painetta vastustajan päätyyn. Ulmerissa Lukko näyttää löytäneen toiseen ylivoimaketjuun pelintekijän. Ulmer jakelee vasemmalta laidalta tarkkoja syöttöjä, Hancock pelaa viivalla Erik Hämäläisen kanssa laukojana ja Joe Murphy menee maskiin.

Toinen kokeella oleva pelaaja, Daniel Tkaczuk oli lähes lyömätön mies aloituksissa, puolusti hyvin ja syötti hienosti yhden maalin. Mikko Luovi hänen rinnallaan palasi pirteästi kaukaloihin, ja Toni Koivisto teki hienon maalin. Ketjulta hyvä ilta, vaikka jääaikaa tulikin varsin vähän.

"Kaks pinnaa tästä ymmärtääkseni vaan saa"

Uusi Lukko-luotsi Jukka Rautakorpi oli luonnollisesti tyytyväinen selvää voittoon.

-Tässä pelissä oli parasta tietysti seitsemän tehtyä maalia, hyvä määrä, mutta sitä isompi asia on tuo nolla kaiken kaikkiaan. Vaikka siihen vaadittiinkin pari Vehasen isoakin torjuntaa, Rautakorpi analysoi.

-Siinä oli varsinkin toisen erän puolivälissä, samoin ekan erän puolivälissä, sellaista että peli välillä hajoaa. Vähän niinkun havajia, mennään päästä päähän. Meidän nimenomaan pitää pystyy siinä tilanteessa kun johdetaan peliä saamaan peli kontrolliin, hän mietti.

-Mutta kolmannessa erässä, kun pysytttiin jauhaan neljällä ketjulla, intensiteetti ja tempo suhteessa vastustajaan toivat lisää sitä pelitilaa. Kaveri selkeesti väsyi siinä matkan varrella, Rautakorpi jatkoi.

-Ei siinä mitään, joukkue menee päivä päivältä eteenpäin ja taas saatiin muutama pelaaja ehkä tähän peliin tavallisesti mukaan, miten tätä peliä pyritään toteuttamaan. Mutta kaks pinnaa tästä ymmärtääkseni vaan saa, ei sen enempää, Rautakorpi päätti lausuntonsa.