Pelicans murskasi Lukon

Suurin toivein Äijänsuolle saapuneet yli 3900 katsojaa näkivät Lahden Pelicansin neljän maalin tyrmäysvoiton play off-paikkaa havittelevasta kotijoukkueesta. Kotijoukkueen esitys oli niin aneeminen ja masentava, että illan mielenkiintoisimmaksi tapahtumaksi nousi pelin jälkeinen lehdistötilaisuus, ja siellä Lukon päävalmentaja Ismo Lehkosen lämpimät jutut.

Lukolla oli pelissä pakkovoiton paikka, sillä torstainen tappio Turussa sekä SaiPan saama piste Espoon Bluesilta pistivät Lukon ahtaalle play off-viivan tuntumassa. Kuten niin usein ennenkin, pakkopisteiden luomat paineet olivat Lukolle liian suuret.

Avauserä näyttää suunnan

Heti pelin alusta saakka tuli selväksi, että Pelicans pelaa kurinalaista ja peruuttelevaa, keskialueen tukkivaa puolustuspeliä. Tähän ei Lukko löytänyt lääkkeitä avauserässä, eikä myöhemminkään.

Avausmaali tuli Pelicansin ensimmäisellä laukauksella kohti Lukon maalivahti Petri Vehasta. Jaako Niskavaara pääsi vapaasti tälläämään irtokiekkoon Lukon maalin edessä, ja sinnehän se upposi Vehasen mailakäden puolelle. Kohta tämän jälkeen oli Lukolla oiva paikka tasoitukseen, kun Mika Viinanen kiersi vahvasti Pelicansin päädyssä maalin eteen, odotti kunnes mainio maalivahti Sasu Hovi tippuu jäihin ja nosti rystypuolelta kohti maalia, mutta Hovi koppasi upeasti kiekon hanskaansa. Tämä oli Sasu Hovin ainoa ns. haamutorjunta pelissä, vaikka torjuntoja miehelle kertyi kokonaista 45.

Erä jatkui samoissa merkeissä Lukon pitäessä näennäisesti kiekko, mutta yli lahtelaisten siniviivan eivät keltapaidat kiekkoa saaneet. Niinpä Hovia kohti ammutut vedot olivat kaukaa tulleita roiskaisuja, jotka eivät yleensä maaliin mene. Eivät nytkään. Sen sijaan Pelicans sai lähes aina Lukon päätyyn hyökätessään vaarallisen maalintekopaikan, osasyynsä tähän oli kieltämättä Petri Vehasen epävarmaakin epävarmemmalla työskentelyllä.

Lahtelaisten toinen maali tuli kaksi ja puoli minuuttia ennen taukoa, kun pitkä syöttö laidan kautta tavoitti Teemu Sainomaan, joka sai rauhassa luistella Vehasen eteen ja pistää kiekon taas hanskakäden puolelta maaliin. Lukon puolustajia ei näkynyt tilanteessa lähimaillakaan, lähimpänä taisi olla Erik Hämäläinen oman siniviivan ja punaviivan puolivälissä.

Lukko sai halvan kavennusmaalin, kun Teemu Kesä teki kauden avausosumansa. Matti Kaipainen ja Marian Cisar saivat syöttöpisteet, kun Kesän löysä laukaus lipui Sasu Hovin suojusten välistä juuri ja juuri yli maaliviivan. Toisin kuin kuviteltiin, kavennusmaalikaan ei Lukkoa sytyttänyt taisteluun, ja erätauolle lähdettiin hieman yllättävässä vierasjohdossa.

Toinen erä ei helpotusta tuo

Toisessa erässä Lukko sai pelata kuusi minuuttia ylivoimaa. Välillä kiekko pyöri pitkään Pelicansin maalilla ja Lukon peli näytti paremmalta, mutta maaliin saakka kiekkoa ei saatu millään. Sasu Hovi torjui tyylikkäästi erässä peräti 18 kertaa, mutta edelleen suurin osa niistä oli keskialueelta tai siniviivalta ylivoimalla lähteneitä roikkukiekkoja.

Erän ainoan maalin teki vierasjoukkue, kun Olli Julkunen pujotteli Lukon pakkien välistä maalille ja sijoitti kylmästi kiekon Vehasen ohi.

Jostain kumman syystä Lukon valmentaja Ismo Lehkonen ei vielä tässäkään vaiheessa tehnyt vaihtopenkin takana elettäkään joukkueen herättämiseksi, ei vaihtanut maalivahtia tai edes ottanut aikalisää. Tämä kummastutti katsomossakin.

Pelicans tyylittelee, yleisö viheltää

Kolmanteen erään lähdettiin siis vieraiden kahden maalin johdossa. Lukon toiveet pelin voitosta elivät vielä, tosin nähdyn pelin perusteella hyvin heikosti mutta eli kumminkin.

Lukon selkärangan lopullisesti katkaissut vieraiden neljäs maali tuli heti erän alkuun, kun Jussi-Mikko Makkonen teki kauden toisen osumansa komealla vedolla Vehasen mailakäden yläkulmaan.

Tämän jälkeen pelattiin loput 19 minuuttia pois yleisön osoittaessa kotijoukkueen tahmealle esitykselle mieltään viheltämällä ja buuaamalla voimakkaasti. Osansa tästä sai myös valmentaja Ismo Lehkonen, jonka korviin pilkkahuudot varmasti kuuluivat.

Kun Lehkonen ei ollut pelin aiemmassa vaiheessa, silloin kun peli olisi vielä voinut kääntyä Lukolle, tehnyt elettäkään suunnan muuttamiseksi, päätti hän kolme ja puoli minuuttia ennen loppua ottaa maalivahdin pois.

Tämä ei muuttanut kentän tapahtumia mitenkään, muuta kuin sen verran että Pelicansin latvialainen Grigori Pantelejev pääsi kaunistelemaan loppunumerot 1-5 tyhjään maaliin. Minuutti tämän jälkeen päättivät Lukon Jaakko Harikkala ja Pelicansin Toni Mäkiaho vielä huvittaa yleisöä, mutta linjatuomarit ehtivät nopeasti väliin ja lopettivat kaksikon lupaavalta näyttäneen nokkapokan alkuunsa.

Lehdistötilaisuuden satoa

Kuten Raumalla on tapana, lehdistötilaisuudessa saa ensimmäisenä suunvuoron vierasjoukkueen valmentaja. Nyt kun Pelicansin piiskamies Petteri Hirvonen on pelaajien vakoilumatkalla Tsekissä, vastuu lepää Petteri Sihvosen harteilla. Häneltä lehdistötilaisuuden juontaja Pekka Wallenius kysyi, käsketäänkö kaima-Petteriä enää ollenkaan takaisin Tsekistä:

- Hirvosen opeilla me on menty. Torstainen Kärppä-voitto ja varsinkin tämäniltainen peli vetää ihan sanattomaksi. Tämä peli oli hengen voitto materiasta, todellinen taktiikan tyrmäysvoitto ja kiitos siitä kuuluu pelaajille.

- Meidän puolustuspelimme lähtee siitä, että teemme pelissä avausmaalin. Kun siinä onnistumme, siitä ei päässyt läpi Kärpät, ei HPK eikä päässyt Lukkokaan, kehui Sihvonen joukkueensa taktiikkaa.

Lukon päävalmentaja Ismo Lehkonen puolestaan poltti jostain syystä päreensä täydellisesti Sihvosen puheista:

- Siis ihan uskomatonta! Ensimmäisen kerran urallani vastustajan valmentaja rupeaa vittuilemaan päin naamaa, messusi Lehkonen kuunneltuaan Sihvosen asiallista kommentointia.

Tähän väliin puolestaan Sihvonen antoi vastineensa:

- Pyydän anteeksi Ismo Lehkoselta ja kaikilta täälläolijoilta, älkää käsittäkö niin että olisin vittuillut Lehkoselle. Sitä en missään nimessä tarkoittanut.

Hetken rauhoituttuaan Lehkonenkin pystyi jo peliä kommentoimaan:

- Hallissa oli 3900 katsojaa, ja tulos oli tämä. Kyllä me tiedettiin että siellä on vastassa viiden miehen mailaviidakko, mutta siitä vaan piti päästä läpi. Yhtäkkiä tilanne oli 0-2 ja me jäätiin yksin, kritisoi Lehkonen yleisön reaktiota tappiotilanteessa.

- Minun piikkiini tappio menee. Niin kuin menee sekin jos Lukko ei play offiin pääse. Siinä tapauksessa meikäläinen on epäonnistunut sataprosenttisesti. Antakaa hyvät ihmiset täysi tuki pojille runkosarjan loppuun saakka. He tekevät varmasti kaikkensa, lopetti Lehkonen.

Yhteenveto

On kummallista, että Lehkonen kääntää vastustajan valmentajan asialliset kommentit täysin päälaelleen. Jokainen joka hallissa oli, näki että peli sujui juuri niin kuin Sihvonen sanoi. Pelicans pelasi nöyrää peliä, sellaista jota varmasti jokainen liigajoukkue pyrkii vieraskaukalossa pelaamaan. Kaunista se ei välttämättä ole, mutta ainakin Lukkoa vastaan se oli murhaavan tehokasta.

Lukon peli oli surkeaa nähtävää. On vaikea uskoa, että sama porukka kaatoi keskiviikkona Jokerit, ja vielä vaikeampaa on uskoa että keskiviikkoinen voitto pistää joukkueen leijumaan vielä lauantainakin.

Valmentajan tehtävä on herättää joukkue, keinolla millä hyvänsä. Ajan tasalla oleva treenari olisi jo ensimmäisessä erässä 0-1-tilanteessa ottanut aikalisän, ja viimeistään 0-2-tilanteessa olisi pitänyt vaihtaa maalivahtia.

Lukosta ei onnistujia löydy. Koko joukkue oli tasaista ja haluttoman oloista massaa, kenellekään tuskin tuli edes hiki. Paljon pitää pelin parantua, että kahdeksan parhaan sakkiin päästään.

Pelicans puolestaan pelasi toisen pelinsä Petteri Sihvosen johdolla. Saldona on kaksi voittoa yhteismaalein 9-2. Kun play off-paikka ei enää ole mahdollinen, joukkue voi pelata vapautuneesti, ja iloisuus näkyi koko pelin ajan lahtelaisten liikkeissä. Vieraiden kaikki neljä ketjua pystyivät laittamaan Lukon nimimiehet Kronin, Hämäläisen, Tähtisen ja Saarelan ahtaalle. Pelicansin ja Ilveksen taistelu liigan jumbosijan välttämisestä jatkuu kiivaana, kun kumpikin joukkue on osoittanut piristymisen merkkejä. Nyt eroa on Pelicansin eduksi seitsemän pistettä.