Kärpät kuittasi jatkoaikavoiton Äijänsuolta

Kärpät sai palata kotiin Satakunnan-turneeltaan neljä sarjapistettä mukanaan. Lukon tasoitus neljä sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä nosti raumalaiset jatkoajalle, mutta parikymmentä sekuntia ennen päätössummeria Jari Viuhkola laukoi oululaisille voiton.

Molemmat joukkueet olivat asettaneet maaliin niin sanotun kakkosmaalivahtinsa. Lukon maalia vartioi Antti Jokela, ja Kärppien veräjän suulla seisoi Pekka Rinne.

Kärpät dominoi avauserää

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä saatiin ajassa 1.18, kun Janne Niskala joutui koukkimaan Kärppä-hyökkääjän nurin Markku Tähtisen menetettyä kiekon keskialueella. Alussa Kärpät sai hyvin myllyn pyörimään, mutta lopulta Lukko selvitti alivoimatilanteen melko helposti.

Maalien makuun päästiin ajassa 4.41. Kiekko jäi Lukolla torjuntavuorossa olleen Antti Jokelan torjunnan jälkeen pyörimään maalin edustalle, kunnes Brett Lievers lopulta onnistui kauhomaan pelivälineen verkkoon.

Minuuttia myöhemmin Lukko sai ensimmäisen maalintekopaikkansa. Kiekko ajautui kuin varkain maalintekosektoriin Ville Piekkolalle, joka laukoikin ranteella terävästi. Kärppien maalia vartioineen Pekka Rinteen hieno kilpitorjunta piti vieraiden maalin koskemattomana.

Lukko pääsi kokeilemaan ylivoimapeliään ensimmäisen kerran ajassa 8.26. Markku Tähtinen lähti laidalta nousuun, ja Lasse Jämsen koukki tilanteen ulkopuolella kiekottoman Joe Murphyn nurin. Päätuomari Teemu Salminen näki tämän ja lähetti Jämsenin rangaistusaitioon. Kärpät tappoi alivoimansa Jussi Jokisen johdalla tyylikkäästi.

Ottelua oli pelattu 13 minuuttia, kun Kärpille avautui tilaisuus lisätä johtoaan. Brad Smyth sai avoimen maalipaikan, mutta Jokelan hyvä torjunta esti kanadalaista NHL-veteraania avaamasta maalitiliään.

Puolitoista minuuttia myöhemmin Lukko pääsi jälleen ylivoimalle, kun Toni Koivisto pyrki kurottamaan Jarkko Kauvosaaren laukauksen paluukiekkoon, ja Martin Stepanek huitaisi Koivistolta jalat alta. Ylivoima alkoi Erik Hämäläisen ja Janne Niskalan kovilla laukauksilla, mutta lopulta paine purkautui Salmisen vihellettyä pelin poikki maalivahdin häirintänä. Ismo Lehkosta ei ainakaan voi syyttää siitä, että hän ei antaisi nuorille vastuuta. Ylivoimaketjuksi nimittäin hyppäsi nelosvitja Koivisto-Kauvosaari-Siivonen, puolustajina jatkoivat hurjat minuutit urakoineet Niskala ja Hämäläinen. Myllyn poikanen tyrehtyi, kun Niskala laukoi kiekon Kauvosaaren poskeen.

Heti rangaistuksen päättymisen jälkeen maaliverkko heilahti, Lukon päädyssä. Jari Viuhkola purjehti vasemmalta laidalta sisään ja ampui b-pisteen takakaarelta rannelaukauksen Jokelan jalkojen välistä maaliin. Syöttöpisteet Pekka Saarenheimolle ja Martin Stepanekille. Kärpät käytti aikalisänsä jo ottelun tässä vaiheessa, eli ajassa 16.42.

Ottelu ehti jatkua puoli minuuttia, kun toimitsijoilla oli jälleen töitä. Kärppien Ari Vallin niittasi keskialueella ensimmäistä liigaotteluaan kotiyleisönsä edessä pelanneen Ilkka Saarelan poikittaisella mailalla kumoon ja lähti miettimään tekosiaan rangaistusaitioon.

Ylivoiman paras paikka avautui nuorelle Ilkka Heikkiselle. Pasi Saarela sai kiekon siniviivalla, ja Kärppien puolustusneliö alkoi valmistautua hurjaan lämäriin. Saarela näki kuitenkin vapaana olleen Heikkisen ja tarjoili kovan poikittaissyötön suoraan tämän ulottuville. Heikkisen harmiksi laukaus epäonnistui, eikä kiekko löytänyt tietään tyhjään maaliin.

Erätauolle lähdettiin kahden maalin vierasjohdossa. Ja Kärpät ansaitsi johtonsa. Koko erän ajan Lukolla oli suuria vaikeuksia päästä edes keskialueen yli, hyvistä maalintekopaikoista puhumattakaan. Lukon kolmen ylivoimapelin ansiosta maalivahtien torjumat laukaukset kirjattiin Kärppien hyväksi vain 11-9.

Lievers maalaa rankkarista

Toisen erän ensimmäinen tekopaikka avautui Lukon nelosketjun Jarkko Kauvosaarelle. Kun muut eivät saaneet mitään aikaan, isokokoinen sentteri otti ohjat käsiinsä, nousi vahvasti oikealta sisään ja ampui hyvän rystylaukauksen. Pekka Rinne kuitenkin torjui.

Ajassa 23.15 Lukko pääsi jälleen ylivoimalle, kun entinen Lukko-puolustaja Martin Stepanek otti illan toisen kaksiminuuttisen, syynä tällä kertaa korkea maila.

Tällä kertaa Lukko käytti etsikkoaikansa hyväkseen. Joukkueen kultakypärä Quinn Hancock kaivoi hyökkäysalueella kiekon, teki tilaa itselleen ja laukoi kohti Rinnettä. Tämä torjui Hancockin laukauksen eteensä, suoraan Erik Hämäläiselle. Kokenut Lukko-kapteeni tykitti irtokiekon kovalla lyöntilaukauksella suoraan ylänurkkaan ajassa 24.26.

Puolitoista minuuttia myöhemmin oli Hancockin vuoro lähteä rangaistusaitioon. Ylivoiman parhaan maalintekotilanteen järjesteli Janne Pesonen, joka nousi vasemmalta laidalta sisään hyökkäysalueelle ja näki keskellä Jussi Jokisen. Tämä laukoi suoraan syötöstä, mutta Jokela venyi kilpitorjuntaan.

Erä oli juuri ylittänyt puolivälin, kun Lukko sai luotua painetta Kärppien päätyyn. Tilanne lähti liikkeelle Pasi Saarelan kovasta laukauksesta, jonka Rinne torjui eteensä. Lukko haki vetopaikat Mikko Purontakaselle, joka lähettikin useamman kerran kiekon vaarallisesti kohti Rinteen maalia. Tilanne purkautui lopulta kun Purontakanen menetti kiekon viivalla Jussi Jokiselle. Tämä karkasi puolittain läpi, mutta Purontakanen ja Janne Niskala koukkivat mieheltä vauhdin pois. Raumalaisyleisön tyrmistykseksi päätuomari Salminen risti pilliin vihellyksensä jälkeen kätensä päänsä yläpuolella rangaistuslaukauksen merkiksi.

Kokenut Brett Lievers asettui ampumaan rankkaria ja teki ammattimiehen työtä. Rauhallinen vauhti, harhautus ja kiekko varmasti rystyltä mailakäden ylänurkkaan. Pelikello näytti aikaa 31.17.

Erän lopussa Kärpät sai tilaisuuksia lisätä johtoaan, mutta Antti Jokela piti kotijoukkuetta pystyssä. Ensin Jussi Jokinen ja Janne Pesonen pääsivät läheltä kokeilemaan Jokelan virettä flegmaattisten Lukko-puolustajien seuratessa vierestä katseella.
Ajassa 19.07 Joe Murphy pääsi niittaamaan kovan taklauksen Antti Aarnioon. Päätuomari Salminen näki tilanteen polvitaklaukseksi ja Lukko joutui vajaalle. Hetken kuluttua Teemu Kesä teki seuraa Murphylle. Kesä pamautti maskimiehenä pelannutta Brad Smythiä poikittaisella mailalla kasvoihin, eikä Salminen epäröinyt pistää toista keltapaitaa samanaikaisesti jäähylle. Vihellyksen jälkeen Kesä näytti kovasti haluavan jatkaa tilannetta nyrkein, mutta Smythiä ei tappeleminen kiinnostanut. Näin Kärpät pääsi lähtemään kahden miehen ylivoimalla päätöserään.

Tasoitus viime hetkellä

Puolustajapari Niskala-Hämläinen ja hyökkäjät Mika Viinanen ja Teemu Normio selvittivät kuitenkin hankalan tilanteen esimerkillisesti. Kärpät ei saanut kahden miehen ylivoimalla edes laukausta aikaiseksi.

Heti Murphyn rangaistuksen umpeuduttua Ville Piekkola sai kaksiminuuttisen korkeasta mailasta, ja Lukolla oli jälleen kaksi miestä vähemmän kuin Kärpillä. Vaarallisin tilanne syntyi, kun puolustaja Mikko Myllykoski lähti siniviivalta laukomaan, mutta hänen laukauksensa epäonnistui lähes täydellisesti. Antti Jokela lähti vastaan peittämään laukausta, joka tuli yllättäen Brett Lieversin ulottuville. Lievers ei kuitenkaan pystynyt toimittamaan kiekkoa tyhjään maaliin.

Lukollakin oli oma paikkansa Kärppien tahalliseksi paitsioksi tuomitun tilanteen jälkeen. Quinn Hancock aloitti suoralla laukauksella, ja Pekka Rinteen torjunta oli enemmän tuuria kuin taitoa. Yhtäkaikki kiekko pysähtyi Rinteen olkapäähän.

Ajassa 45.20 Martin Stepanek lähti kolmannen kerran rangaistusaitioon. Tällä kertaa hän otti väärällä hetkellä Joe Murphyn mailasta kiinni.

Stepanek ehti istua jäähypenkillä 28 sekuntia, kun kiekkoa kaivettiin Kärppien maalista. Murphyn ja Markku Tähtisen kulmapeli näytti menevän liian pieneksi nyhjäämiseksi, kunnes Tähtinen sai kaivettua kiekon viivalle Erik Hämäläiselle. Tämä jatkoi pelivälineen välittömästi Janne Niskalalle, joka laukoi kohti maalia. Joe Murphy oli jo ehtinyt takatolpalle häiritsemään Rinnettä ja onnistui ohjaamaan kiekon maaliin. Lukko oli tullut mukaan otteluun.

Lukon painostus sai heti jatkoa. 12 sekuntia Lukon kavennusosuman jälkeen Pekka Saarenheimo lähti istunnolle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Heti ylivoima aluksi Lukolle avautui loistopaikka. Markku Tähtinen ja Janne Niskala kiekottelivat ja hakivat paikkaa. Tähtisen millimetrintarkka syöttö tavoittikin b-pisteiden välistä Joe Murphyn, joka ampuikin napakasti. Pekka Rinne kuitenkin torjui laukauksen jalallaan.

Lukko hallitsi kolmannen erän loppua, mutta viimeiselle minuutille lähdettiin vierasjohdossa. Vajaa minuutti ennen erän päätöstä Lukko veti Jokelan pois maalilta ja aloitti myllytyksen kuudella kenttäpelaajalla. Heti alkuun se sai avoimen maalipaikan, kun maalivahti Rinne lähti katkaisemaan rännikiekkoa maalin taakse, mutta peliväline ajautuikin maalin edustalle. Kotiyleisön pettymykseksi Mika Viinanen ei osunut tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Ajassa 19.39 Lukko otti aikalisän, ja näin joukkueen avainpelaajat saivat viimeisen lepohetkensä. Aika näytti loppuvan kesken. Vain neljä sekuntia oli jäljellä, kun Erik Hämäläinen lähetti epätoivoisen oloisen lääpäisyn maalia kohti. Rinteen edessä oli puolet jäällä olleista pelaajista, ja niin vain kiekko löysi tiensä verkkoon saakka. Maali merkittiin lopulta Markku Tähtiselle. Kärppien pelaajat protestoivat tilannetta voimakkaasti, mutta Teemu Salminen ei epäröinyt näyttäessään keskiympyrää.

Jatkoaika oli pääasiassa Lukon hallintaa, mutta siitä ei pisteitä saa. Niitä sen sijaan saa, jos pistää kiekon jatkoajalla verkkoon. Jatkoaika läheni jo loppuaan, kun Jari Viuhkola ja Brett Lievers pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Viuhkola ajoi maalin eteen ja siirsi kiekon ohi Jokelan. Näin bonuspiste lähti Ouluun 3-4-numeroin.

Kumpikin valmentaja ainakin hiukan pettynyt

Kärpät voitti jälleen jatkoajalla, samoin kuten tiistaina Porissa. Valmentaja Kari Heikkilä ei kuitenkin ollut aivan tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

-Rehellisyyden nimissä, tietysti ollaan erittäin tyytyväisiä, että neljä pistettä saatiin mukaan, mutta ei olla tyytyväisiä, että kaksi pistettä jätettiin tänne, Kari Heikkilä aloitti lausuntonsa.

-Nyt oltiin jo neljän sekunnin päässä normaalin peliajan voittoa, mutta ei ihan vielä oltu kypsiä siihen. Tietysti, onhan toi jatkoaikavoittaminenkin, sehän on mukavaa puuhaa, itse asiassa se on melkein hienointa mitä tapahtuu, mutta joskus voisi olla sillaikin, että normaali peliajallakin pääsis nauttimaan siitä, Heikkilä mietti.

-Jos puhutaan tällaisesta fyysisestä, meidän liikkeestä, niin se on paranutunut koko ajan. Kaks erää me liikuttiin ihan hyvin, ja 3-1-tilanteeseen asti oli ihan hyvä meininki. Oltais oltu vähän kylmempiä siinä kolmannen erän alussa, niin olis ehkä pystytty hyödyntämään ylivoima. Siinä saatiin aika paljon pelata viidellä kolmea vastaan, mutta ei ihan riittänyt rahkeet, Heikkilä totesi.

-Sitten se peli muuttui toistepäin. Jäähy meille ja maali omiin ja sitten se oli taas uusi ottelu. Se luonne hiukan muuttui, tuli tietty puristaminen mailaan ja sitten se liike sitämyötä hiukan hiipui, Heikkilä jatkoi-

-Muuten oon tyytyväinen tähän Länsi-Suomen-kiertueeseen ja olen myös tyytyväinen Rinteen Pekan maalivahtityöhön tänään. Mies on vähän pelannut viime aikoina, on harjoitellut hyvin ja on valmis pelaamaan koska tahansa. Nyt on tarkoitus pikkuisen enemmän ruveta jakamaan hommia maalivahtien osalta jatkossa, Heikkilä selvitti.

Kotijoukkueen valmentajan Ismo Lehkosen kommenteista huokui pettymys.

-Eka erä, kuten kaikki huomasi, virkamiesmäisellä puuhastelulla, kun kaverit tuli tosissaan työpaikalle Oulusta vieraskentille, niin siitä ei tule hölkäsen pöläystä, Lehkonen kritisoi.

-Näköjään me tarvitaan hirvee määrä jäähyjä ja kauheeta alivoiman tappoa ennen kuin me saadaan vakava tekemisen meininki tohon pisteitten hakemiseen. Ne jäähyt, mitkä tapettiin siinä toisen erän alussa, niitten myötä päästiin kuin ihmeen kautta jollain tavalla mukaan peliin, Lehkonen jakoi.

-Täytyy olla tyytyväinen tohon neljän sekunnin tapahtumaan, maaliin. Muuten ei olisi jäänyt käteen mitään. Fakta on, että meidän on saatava kaivettua heti alusta asti laatua siihen tekemiseen ja ennen kaikkea äijämäisyyttä ja lopettaa se neppailu.

-Mun mielestä Kärpät pelasi todella vahvasti, fyysistä hyvää jääkiekkoa sen ensimmäisen erän. Siinä oli oiva malli, mihin meidänkin tarvii pyrkiä ehdottomasti, jos mielitään menestyä, Lehkonen kehui vastustajaa.

Löysi Lehkonen omasta miehistöstään onnistujiakin.

-Siinä on käynyt sillai tossa Tähtisen kentässä, että siihen on löydetty Viinasen Mika tohon toiseen laitaan tekemään paskahommia. Se röyhii ja vääntää ja tappelee joka hiton kiekosta. Kyllähän sen kentällisen ilme on muuttunut ihan älyttömästi. Se on pitänyt meitä pystyssä tällä hetkellä ihan täysin, Lehkonen ylisti.

-Näitten nuorten kolmikoiden osalta, heidän työmäärä on välillä oikein hyvää, mutta palkkioita vielä odotellaan, Lehkonen pohdiskeli.