Lukko voitti ilman Hämäläistäkin

Lukko otti kaksi tärkeää pistettä lyömällä kotikentällään JYP:n ja nousi jälleen pudotuspeliviivan yläpuolelle. Lukon uudet ulkomaalaisvahvistukset olivat näkyvässä roolissa voiton takuumiehinä.

Lukon lähtökohta otteluun ei ollut mitenkään helppo joukkueen kapteenin Erik Hämäläisen pelikiellon myötä. Liekö raumalainen kiekkoyleisö menettänyt uskonsa ikonin puuttumisen myötä, sillä vain kourallinen yleisöä oli saapunut viettämään iltaa Äijänsuo Arenalle.

Kronin maalihana auki

Lukko tuli ottelun alkuun kovaa. Jo puolen minuutin pelin jälkeen Quinn Hancock pelasi vapaan maalintekopaikan Sami Torkille, joka pisti silmät kiinni ja tälläsi sydämensä kyllyydestä vastakiekkoon. JYP:n maalissa torjunut Juha Pitkämäki sattui kiekon tielle, ja vierasjoukkueen maali varjeltui.

Nelisen minuuttia myöhemmin Marian Cisar ja Matti Kaipainen karkasivat 2-1-ylivoimahyökkäykseen, jonka Kaipainen päätti itse laukaukseen. Hieman onnekkaastikin kiekko osui Pitkämäen käsivarteen.

Seuraavassa vaihdossa Pasi Saarelalla oli paikka siirtää kiekko verkkoon, mutta Pitkämäki oli jälleen kiekon tiellä.

Erän lähestyessä puoliväliään Lukon rynnistys vihdoin palkittiin. Janne Siivonen teki maskin Pitkämäen eteen, ja Mika Viinanen löysi b-pisteen kaarelta Lukon kohuvahvistus Robert Kronin. Kron näytti, että taidot eivät ole kadonneet minnekään ja ampui terävästi kiekon etuylänurkkaan.

Vain 14 sekuntia myöhemmin kauden parhaan ottelunsa pelannut Marian Cisar sai kiekon JYP:n maalin takana ja löysi syötöllään maalin edessä aivan vapaana olleen Matti Kaipaisen. Juha Pitkämäki oli voimaton Kaipaisen suoran jatkolaukauksen edessä.

Erän loppu sujui muutamia JYP:n painostushetkiä lukuunottamatta Lukon merkeissä, ja vain Juha Pitkämäen huipputorjunnat pitivät vierasjoukkueen mukana pelissä. Pitkämäki torjui ensin Janne Siivosen läpiajon ja hetkeä myöhemmin Jason Ulmerin yrityksen Marian Cisarin maalin takaa antamasta syötöstä. Tilanne oli täydellinen kopio Lukon toisesta maalista.

Ylivoimaharjoitukset toisessa erässä

JYP sai ensimmäisen erän viime sekunneilla kahden minuutin joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta, ja kolmas erä aloitettiin Lukon ylivoimalla.

Lukon paras tilanne johdon kasvattamiseen tuli Janne Siivoselle, kun Juha Pitkämäki hukkasi kiekon näkökentästään. Pitkämäki etsi kiekkoa katsellaan maalin takaa, mutta peliväline ajautui maalin edessä kärkkyneelle Siivoselle. Tämän laukaus meni hiuksenhienosti ohi maalin ja JYP nousi vastahyökkäykseen. Tilanne päättyi Toni Porkan poikittaisesta mailasta saamaan kaksiminuttiseen, ja Lukko joutui ottelussa ensimmäistä kertaa alivoimalle.

Ahdingosta tuli pitempi kuin kukaan odotti. Isähahmon puuttuminen jäältä sai aikaan paniikinpoikasta Lukon puolustuksessa, mutta JYP ei onnistunut hätäilyä hyödyntämään. Pian Porkan rangaistuksen jälkeen Jason Ulmer sai korkeasta mailasta kaksiminuuttisen, jonka Lukko jälleen kesti. Välittömästi Lukon tultua jälleen täysilukuiseksi kanadalaishyökkääjä Quinn Hancock täräytti avojäällä kovan taklauksen JYP:n Jouni Kuloseen. Päätuomari Timo Favorin osoitti Hancockille jäähyaitiota, ja kenttäkuulutus ehti kertoa Hancockin saaneen 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Yleisö ei ollut Favorinin kanssa ollenkaan samaa mieltä. Favorin neuvotteli hetken linjatuomareiden kanssa ja osoitti Hancockille tylysti päätyovea. Hancock poistui päätään pyöritellen hirmuisen vihellyskonsertin saattelemana areenalta.

Hancockin viisiminuuttinen herätti vähälukuisen yleisön ennenkokemattomaan vihellyskonserttiin, joka jatkui koko rangaistuksen ajan. Lukon jo kahdesta edellisestä rangaistuksesta uupuneet alivoiman tappajat suojelivat uhrautuvasti omaa maaliaan Sami Torkin, Toni Porkan ja Jason Ulmerin johdolla. Lukko kesti yhdeksän minuutin lähes yhtämittaisen ylivoiman hienosti, JYP sai kyllä pakkopelin pyörimään mutta vaaralliset maalintekopaikat jäivät syntymättä.

Montaa sekuntia ei ehtinyt kulua rangaistuksen päättymisen jälkeen kun Favorin osoitti jälleen rangaistusaition ovea, tällä kertaa JYP:n pelaajalle. Lukon avainmiehet olivat alivoiman tappamisesta täysin hapoilla, eikä ylivoimapelistä tullut oikeastaan mitään.

Toisessa erässä pelattiin lähes 15 minuuttia 5-4-ylivoimaa, ja erälle kuvaavaa onkin, että Lukon nelosketju pääsi ensimmäisen kerran jäälle vasta kun kaksi ja puoli minuttia oli erää jäljellä. JYP hallitsi erää ylivoima-aikansa ansiosta selvästi, ja Lukon maalilla Petri Vehanen joutui olemaan jatkuvasti hereillä.

Pitkämäen superlipsahdus

Kolmannen erän alussa Marian Cisar järjesti jälleen maalintekopaikan. Cisar ja Ulmer tulivat ylivoimahyökkäykseen, ja Cisarin syöttö löysi tiensä Ulmerin mailan lapaan maalin takatolpalla. Lukkolaisten harmiksi Ulmerin ohjaus osui tolppaan.

Toni Porkan illan toinen kaksiminuuttinen tarjosi JYP:lle etsikkoajan. Rouva Fortuna oli kuitenkin päättänyt näyttää parempaa puoltaan raumalaisille. Sami Torkki sai kiekon omalla puolustusalueella ja lähetti roikkukiekon pari metriä oman siniviivan takaa kohti JYP:n maalia. Muuten hyvin pelannut Juha Pitkämäki pilasi hienon iltansa todelliseen superlipsahdukseen. Kiekko osui Pitkämäen hanskakäden käsivarteen ja ponnahti maalin ylänurkkaan.

JYP tuli kuitenkin vielä mukaan otteluun. Heti Porkan jäähyn umpeutumisen jälkeen Janne Hauhtonen löysi poikittaissyötöllä b-pisteiden väliin vapaaksi unohdetun Tuomas Pihlmanin, joka ampui suoraan syötöstä tarkasti tolpan juureen.

JYP joutui avaamaan peliään, ja Lukolle avautui maalintekopaikkoja. Ensin Pasi Saarela karkasi rauhassa läpiajoon, mutta sijoitti kiekon hieman yli maalin ylänurkan. Lopussa Hannu Väisänen taisteli itsensä kahdesti maalintekopaikalle, mutta Pitkämäki torjui Kiekko-Vantaan try-out-miehen lähentelyt.

Robert Kronilla oli paikka toiseenkin maaliin, kun Sami Torkki näki tsekin vapaana maalin edessä. Pitkämäki kuitenkin onnistui torjumaan Kronin ohjauksen.

Tuomas Pihlman onnistui vielä toistamiseen JYP:n otettua kuudennen kenttäpelaajan. Pihlman ohjasi rauhassa Antti Virtasen syötön verkkoon.

Lukon slaavit vireessä

Ismo Lehkosta on syytelty ketjujen liiallisesta sekoittelusta, ja tällä kertaa Lukko-luotsi pyrkikin pitämään hyökkäyskolmikot samoina. Hancockin ulosajo sotki kuitenkin pakan, ja Lehkonen joutui kokoamaan todellisen ykkösnyrkin Robert Kron-Sami Torkki-Pasi Saarela. Ketju näytti toimivan heti hyvin ja saattaisi olla todella tuhoisa ykkösnyrkki.

Marian Cisar pelasi selvästi parhaan ottelunsa Lukko-paidassa. Cisarin älykkäät syötöt löysivät jatkuvasti tiensä ketjukavereiden lapoihin. Mies näytti olevan vastustajan maalin takana kuin kotonaan.

Robert Kron pelasi paljon, etenkin kolmannessa erässä mies viiletti kolmessakin ketjussa. Lehkonen sanoi hakeneensa Mika Viinaselle ja Janne Siivoselle nostetta peluttamalla kokenutta vahvistusta samassa ketjussa heidän kanssaan. Nuoret miehet vastasivat huutoon ja pelasivat pirteästi etenkin ensimmäisessä erässä.

Kron itse oli Sami Torkin ohella kentän paras pelaaja. Mies näytti ehtivän joka paikkaan. Luistin kulkee todella vikkelästi ja kiekkokin pysyy lavassa. Lukko-faneilla tulee olemaan vielä paljon iloa tästä miehestä.

Lukosta ei heikkoa lenkkiä tänään löytynyt. Erik Hämäläisen poissaolo ei juuri kaukalossa näkynyt, vaan nuoret puolustajat pystyivät nousemaan tasonsa äärirajoille.

JYP:n kultakypärä Eric Perrin näytti olevan koko ajan jäällä. Mies pyöritti peliä hyvin, mutta jäi liian yksin. Tuomas Pihlman oli kaksi erää varsin näkymätön, mutta viimeisteli joukkueensa molemmat maalit.

Juha Pitkämäki torjui yhtä tilannetta lukuunottamatta kaiken mahdollisen. Tuo yksi virhe maksoi loppujen lopuksi voittomaalin.

Lehkonen ylisti yleisöä ja maalivahtiaan

- Liian paljon annettiin alussa tasoitusta Lukolle tänään. Tiedettiin varmasti että kova tulee olemaan prässi, mutta ei vaan oltu sillä tavalla tiiviinä puolustamassa joukkueena että olisi selvitty siitä alusta. 2-0 oli tänään liikaa, ei voi antaa tuollaista keulaa, JYP-valmentaja Matti Alatalo punnitsi tuntojaan illan kamppailusta.

- Lukko oli tänään varmasti 5-5-pelaamisessa parempi ja ansaitsi voittonsa, Alatalo totesi.

- Taas toi Hancockin ulosajo, näyttää että noi päätyovet on jatkuvasti auki, Lukon valmentaja Ismo Lehkonen aloitti.

- Se oli periaatteessa sellainen kulminaatiopiste tälle pelille, toi kotiyleisö syttyi ihan älyttömästi mukaan peliin. Toi meidän kotiyleisö tappoi siitä jäähystä varmaan neljä ja puoli minuuttia, meidän pelaajat puoli minuuttia. Kyllä ne antoi niin hirveen virran tohon juttuun, Lekonen kiitteli.

- Pete oli tänään huima, Vehasen Pete. Noi kaks maalii mitä tehtiin, niin ei sillä ollut mitään jakoa. Mun mielestä ehkä Peteltä yksi kauden parhaimpia ja varmimpia esityksiä, Lehkonen ylisti maalivahtiaan.

- Tästä on hyvä lähteä Ouluun köpöttelemään, Lehkonen päätti lausuntonsa.