JYP puolusti voiton Lukosta

LIIGA / Raportti
Lukko ja JYP olivat houkutelleet Äijänsuolle noin 3000 katsojaa, jotka eivät saaneet perjantai-illan kunniaksi nähtäväkseen mitään kovin nautittavaa peliä. Avauserän hallinnan jälkeen Lukon peli meni täydellisesti takalukkoon ja JYP iski tarvittavat maalit Lukon virheistä. Illan tähti oli kahdesti osunut JYPin Tuomas Pihlman.

Ensimmäinen erä Lukon heiniä

Ensimmäinen erä pelattiin lähes kokonaan JYPin alueella, mistä kertovat maalivahtien torjunnatkin: Vehanen 3, Pitkämäki 13.

Lukko sai pelata kahdesti ylivoimaa ennen erän puoliväliä, ja varsinkin jälkimmäisen jäähyn aikana kotijoukkue pääsi muutaman kerran maukkaaseen maalintekopaikkaan, mutta Juha Pitkämäki JYPin maalissa torjui taidolla ja tuurilla.

Pasi Saarela oli Lukon rangaistu pelaaja avauserässä, mutta ennen sitä iski JYP vaarallisesti, kun Tomas Chlubna pääsi laukomaan pakin jaloista. Vehanen näki kuitenkin kiekon tulon ja torjui hienosti venyttäen käsivarteensa noin viisi senttiä lisää pituutta.

Pari minuuttia sen jälkeen kun Saarelan jäähy oli päättynyt, iski Lukko. JYP teki keskialueella käsittämättömän virheen jonka seurauksena kolme Lukon pelaajaa pääsi Pitkämäkeä vastaan. Kiekkoa kuljettanut Sami Torkki ei syöttänytkään, vaan laukoi itse maalivahdin edestä tarkasti yläkulmaan, eikä Pitkämäellä ollut mahdollisuuksia torjua. Erän lopussa ei enää maaleja tullut, vaikka Lukko pari kertaa vaarallisesti vierailikin Pitkämäen maalilla.

Lukko hyytyy toisessä erässä

Toiseen erään luisteli aivan erilainen JYP kuin ensimmäisessä erässä jäällä kurvaili. Heti erän alussa Lukon Sami Torkin istuessa jäähyllä oli Tomas Chlubnalla paikka tasoittaa peli, mutta vihainen lämäri kilahti maalin tolppaan. Saman jäähyn aikana oli JYPillä toinenkin maalintekopaikka, mutta silloin kiekko saatiin Vehasen maalin yli.

Pari minuuttia ennen erän puoliväliä JYP tasoitti ansaitusti. Jarkko Immonen vei jo toistamiseen samassa vaihdossa aloitusvoiton Lukon Quinn Hancockilta, ja Tuomas Pihlman pamautti illan ensimmäisen maalinsa Vehasen hanskan ja patjan välistä maaliin.

Erän loppupuolella Lukko pääsi pelaamaan hetken jopa kahden miehen ylivoimaa, ilman tulosta. Mutta kun JYP sai neljännen kenttäpelaajan jäälle, se rankaisi kohta alivoimalla. Lukon pelaajat törmäilivät keskialueella toisiinsa, ja Tuomo Jääskeläinen vapautti Eric Perrinin yksin läpi. Perrin harhautti Vehasen helposti jäihin ja siirsi kiekon tyhjään maaliin. Helppo maali alivoimalla, ja Lukon peli sekosi entisestään. Erän loppu oli maaliton, mutta vain Petri Vehanen ja huono tuuri estivät JYPin lisäosumien synnyn.

Jäähyt pilaavat taas Lukon pelin

Kuten kuluvalla kaudella aiemminkin, ovat Lukon peliä sotkeneet jäähyt. Nytkin kolmannessa erässä joukkue sortui tyhmiin jäähyihin. Hermanni Vidman, Quinn Hancock, Erik Hämäläinen ja Matti Kaipainen olivat Lukon kolmannen erän jäähyilijät. Vehanen kuitenkin kesti maalinsa suulla, mutta eipä Lukkokaan saanut Jouni Kulosen jäähyn aikana mitään merkittävää aikaiseksi.

Erän loppupuolella Lukko sai hiukan peliä hallintaansa, mutta siinä vaiheessa JYPin valmentaja Matti Alatalo otti aikalisän, kun alkoi näyttää siltä että kotijoukkue tasoittaa pelin vaikka väkisin. Taktinen veto osui oikeaan paikkaan, sillä aikalisän jälkeen Lukko ei enää saanut samanlaista pyöritystä aikaiseksi.

Petri Vehanen jätti maalinsa ajassa 59.16. 20 sekuntia myöhemmin Tuomas Pihlman teki toisen maalinsa ehdittyään ensimmäisenä irtokiekkoon JYPin puolustusalueen kulmassa. Vaivattoman näköinen rystynosto liukui poikki kentän kotijoukkueen tyhjään maaliin, ja sen jälkeen monella katsojalla alkoikin jo kotimatka.

Lukko on jäässä

Lukon peli oli kumman tahmeaa koko pelin ajan, vaikka joukkue ensimmäistä erää hallitsikin. Selkeästi näkyi se, että pelaajia painoi vielä Lappeenrannan pohjakosketus, vaikka tätä ei Ismo Lehkonen lehdistön tentissä myöntänytkään.

- En minä tiedä miksi hävisimme. Siihen tarvitaan tarkempi analyysi, ei kukaan tuolla kopissakaan siihen syytä tiedä. Lappeenrannan pelillä en usko olleen vaikutusta.

- Meille on vihelletty niin paljon jäähyjä tällä kaudella, että epäilen sen vaikuttavan peliimme. Pelaajat pelkäävät herkkää tuomarilinjaa. Nyt niitä jäähyjä ei paljon tullut, mutta keskiarvo on 24 minuuttia peliä kohti, mikä on ihan liikaa, kertoili Lehkonen.

Jatkuvia ketjumuutoksiaan Lehkonen kommentoi näin:

- Puolitoista vuotta olen niitä sekoitellut. Jonkun mielestä se voi olla päin peppua, mutta ei se sitä ole. Yksinkertaiseen peliin kaikki sekoittelu tähtää.

Jos Lukon esitystä vertaa kolmeen aiempaan kotipeliin, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä. Onnistujia on nyt joukkueesta vaikea löytää, mutta maalivahti Petri Vehanen ainakin näytti että Lappeenrannan reissu on pyyhkäisty pois mielestä. Peten piikkiin ehkä voi JYPin toista maalia hiukan pistää, mutta kaikenkaikkiaan hän oli Lukon paras pelaaaja. 13. hyökkäjänä pelin aloittanut Sami Torkki pääsi Lehkosen kierrätyksen ansiosta pelaamaan alusta saakka, ja oli hyökkääjistä paras. Janne Siivonen pelasi kauden parhaan kotipelinsä, ja pikku hiljaa Jannen otteista alkaa löytyä se viime kauden lopun Siivonen, joka oli useasti joukkueen paras hyökkääjä.

Puolustajista paras oli Jaakko Harikkala, jolle esitys oli niinikään kauden ehjin kotiyleisön edessä. Nyt ei Erik Hämäläinen noussut niin ratkaisevaan rooliin kuin kauden muissa peleissä, ja teki jopa muutaman virheen. Se sallittakoon, sillä Eepi kuitenkin pelaa lähes järjettömän määrän minuutteja pelin aikana, eli tekevälle sattuu väkisinkin.

Epäonnistuja ei juuri kannattaisi mainita, mutta pari nimeä on pakko vetää esiin. Jason Cipolla tuli Lukkoon ensimmäisenä kolmesta kanukista ja enakkotietojen mukaan hänen pitäisi olla heistä paras, mutta kaikkea muuta hän on. Ykkösketjun laitahyökkääjä, joka seitsemässä pelissä on saalistanut tehopisteet 0+1 ei voi olla mikään vahvistus. Toinen näkymätön mies on Mika Viinanen, jota ei uskoisi samaksi viime kaudella läpimurtonsa tehneeksi mieheksi muuta kuin pelinumeron perusteella. Viinanen on kadonnut kuvasta täysin.

Lukko jatkaa liigaa jo lauantaina. Oulussa Lukkoa odottaa maalien makuun päässyt Kärpät. Voittoon Lukolla tietenkin on mahdollisuus, mutta se vaatii JYP-pelin nopeaa nollaamista kaikilta pelaajilta.

JYP sai putken poikki

Neljä edellistä peliään hävinnyt ja sarjataulukossa toiseksi viimeiseksi ajautunut JYP tuli Raumalle vaikeasta lähtötilanteesta. Tämän myönsi myös valmentaja Matti Alatalo:

- Ennakkoon ajatellen tämä oli meille vaikea peli, ja vaikealta se alussa näyttikin, perhanan vaikealta. Sen verran pahasti meitä tiistaina piestiin että jos Lukko olisi saanut avauserässä paikoistaan maalin tai pari enemmän, huonosti olisi käynyt täälläkin.

- Toisesta erästä lähtien uskalsimme pelata vapautuneemmin nostamalla karvausta ja lisäämällä pelin tempoa. Näimme että meillä on mahdollisuus pärjätä tänään Lukolle, ja se toikin tulosta, kiitteli Alatalo lehdistötilaisuudessa.

JYP oli ensimmäistä erää lukuunottamatta kaikessa Lukkoa edellä. Niin tasakentällisin, ali- kuin ylivoimassa kuin myös aloituksissa, jotka JYP voitti varsinkin omalla puolustusalueellaan lähes kaikki. Joukkue antoi Lukolle hiukan tasoitusta, sillä poissa Rauman reissulta olivat ainakin Angel Nikolov, Pavel Vostrak ja Janne Hauhtonen, mutta se ei vieraiden tahtia haitannut.

JYPin parhaat olivat tietenkin kahdesti maalannut Pihlman, alivoimalla voittomaalin taistellut Eric Perrin sekä maalivahti Pitkämäki, joka ei tosin avauserää ja ottelun loppuhetkiä lukuunottamatta koville joutunut aneemisen kettulauman kynsissä.

JYP pelaa seuraavan pelinsä sunnuntaina, kun se tv-pelissä kohtaa kotihallissaan kauden sensaatiojoukkue SaiPan.

» Lähetä palautetta toimitukselle