Lukko taisteli voiton Jokereista

Niin ne putket joskus katkeavat. Kuusi voitokasta ottelua peräkkäin pelannut Helsingin Jokerit joutui toteamaan Rauman Lukon paremmakseen maalein 2-1. Kaksi edellistä peliään täysin vailla tehoja tahkonnut Lukko esiintyi nyt ryhdikkäästi ja taisteli kolme tärkeää pistettä. Syksyn ensimmäisessä joukkueiden kohtaamisessa Lukko jäi maaleitta, mutta nyt tuli kalavelat kerralla kuitattua.

haastattelu

Erik Hämäläinen sai lahjansa voiton muodossa [lue lisää]

Ennen pelin alkua Äijänsuolla koettiin sykähdyttävä seremonia. Lukon puolustajalle Erik Hämäläiselle illan ottelu oli 800. SM-liigan runkosarjassa. Raumalaiset osoittivat katsomossa seisaaltaan suosiota, kun 39-vuotias Lukko-kapteeni otti vastaan onnitteluja. Illan ottelussa 'Eepi' hoiteli hommansa tuttuun, rauhalliseen tyyliinsä.

Lukolla väkevä ensimmäinen erä

Jo kamppailun alkuminuuteista asti Lukon pelissä oli aistittavissa uudenlaista tahtoa ja yrittämistä. Lukon valmentaja Jukka Rautakorpi oli tyytyväinen hyvään alkuun, mutta Jokeri-luotsi Hannu Jortikka näki oman joukkueensa valmistautumisessa pahoja puutteita:

- Tosiasia on se että me oltiin tänään huonosti valmistauduttu ja se maksoi pisteen tai pisteitä. Yhdeksään minuuttiin asti ei kone lähtenyt lainkaan käytiin. Harvoin ollaan tänä vuonna aloitettu peli näin huonosti, Jortikka tuskaili.

Jokereiden peli oli alussa toki hieman uneliasta, mutta ensimmäinen erä ja etenkin sen alkupuoli oli myös hyvä esitys Lukolta. Ottelun toisella minuutilla kotijoukkueelle avautui ylivoimatilanne Kari Martikaisen jäähyn ansiosta. Tätä Lukko ei vielä hyödyntänyt, mutta ajassa 6.36 päättyi viimein reilun kuuden erän mittainen maaliton putki. Pasi Saarela suojasi ja piti vankasti kiekkoa hallussaan, kunnes sipaisi laatan kohti Jokeri-vahti Tim Thomasta. Väliin ehti kuitenkin Toni Koivisto, joka kiepautti Thomasin nenän edestä illan avausosuman.

Lisää aihetta riemuun raumalaiset saivat ajassa 9.50. Lukko lähti vastahyökkäykseen Sami Torkin voimin. Kiekko tuli Saarelalle, joka nousi laidalta ja tarjoili sitten tarkan syötön maalin eteen Esa Pirnekselle. Pirneksen kauden avausosuma upposi Thomasin mailakäden yläkulmaan.

Erän jälkimmäinen puolisko oli hieman rikkonaisempaa. Päätuomari Jyri Rönn passitti lyhyen ajan sisällä jäähylle Lukon Ville Snellmanin ja Jokereiden Martti Järventien. Loistavasti muuten pelannut Lukon maalivahti Dwayne Roloson otti tähän päälle vielä pelin viivyttämisestä rangaistuksen. Erän lopussa Koiviston saama jäähy tarjosi tilaisuuden Jokereille, mutta Lukon alivoima oli tänään vahvaa ja Roloson vakuuttava.

Filppula tuo Jokerit mukaan peliin

Toisen erän alku oli myös selkeästi Lukon aina siihen asti kun vieraitten Juha Lind pääsi jäähyltä erän kahdeksannen minuutin vaiheilla. Pian Lindin jäähyn jälkeen Lukko-pakki Tomi Pettisen huolimaton purkukiekko omassa päädyssä epäonnistui. Tämän seurauksena Valtteri Filppula pääsi läheltä survaisemaan kiekon ensin Rolosonin patjoihin ja siitä maaliin. Tämä kismitti myös Rautakorpea:

- Näköjään joka pelissä täytyy antaa lahja vastustajalle, kuten tänäänkin tapahtui. Onneksi se ei sekoittanut peliä ihmeemmin, mutta on selvää että tuommoiset virheet pitää saada pois, Rautakorpi sanoi.

Erän puolivälin paikkeilla molemmilla joukkueilla oli erinomainen tilaisuus kartuttaa maalitiliään. Glen Metropolit oli lähellä ujuttaa kiekon ohi Rolosonin, mutta yritys osui maalin sivurautoihin. Heti perään Saarela sai loistavan pystysyötön hyökkäyssiniselle ja polkaisi läpiajoon. Harhautus ei onnistunut ja kiekko lipsui ohi maalin.

Toisen erän loppupuolikin mentiin enimmäkseen Lukon komennossa. Etenkin ylivoimalla ketju Torkki - Pirnes - Saarela loi valtavasti painetta Jokeripäätyyn. Muillakin ketjuilla oli hyvää yritystä, mutta peli meni enemmän kulmissa painimiseksi ilman todellisia maalipaikkoja.

Jortikka suivaantui rankkarituomiosta

Lukon ote säilyi myös kolmannessa erässä. Tosin Jokeritkin syttyi vielä ajoittain kamppailemaan pisteistä, mutta Lukon tiivis puolustus ei rakoillut. Ajassa 47.03 Lukolle tuli mahdollisuus lyödä niitti Jokereiden pyristelyille. Pasi Saarela oli pääsemässä puolittain karkuun, mutta hänen menoaan jarrutettiin tuomarin mielestä sääntöjen vastaisesti. Jyri Rönn nosti nyrkkinsä ristikkäin päänsä päälle rangaistuslaukauksen merkiksi. Tätä tuomiota Jortikka ei käsittänyt ollenkaan:

- Oli kyllä todella heppoisesti tuomittu rankkari. Tämä menee kohta siihen, että kun äijiä pääsee läpi ja puolustaja on vain tilanteessa sivulla niin rankkarihan siitä tulee. Todennäköisesti liigalta on tullut määräys, että rankkareita pitää antaa lisää. Joku toleranssi tähän pitää saada. Kohta me ei tarvita kuin enää tuomareita tässä pelissä, Jortikka puhisi.

artikkeli

Saarelan rankkari puhutti [lue lisää]

Jortikan ja Jokereiden onneksi Saarelan ampuma rangaistuslaukaus epäonnistui. Kotiyleisön villistä taputuksesta huolimatta veto kilpistyi päin Thomasia. Jokerit yritti vielä viimeisellä minuutilla vaihtaa Thomasia kuudenteen kenttäpelaajaan. Yritykseksi se jäi ja päätössummerin jälkeen Äijänsuolla kuultiin vaihteeksi iloisia riemunkiljahduksia.

Jukka Rautakorpi oli mielissään arvokkaista pisteistä:

- Pelin loppua kohden meillä pysyi perusasiat hyvin kunnossa. Oli liikettä ja kamppailuhalukkuutta mutta yritettiin silti pelata yksinkertaisesti. Tämä oli hyvä neljän ketjun kamppailupeli. Sitten vielä Eepille onneksi olkoon, ei kai tässä muuta voi sanoa, Rautakorpi kiteytti ajatuksensa.

Hannu Jortikan mietteissä olivat jo loppuviikonkin koitokset:

- Nyt meillä on aika raskaat ajat. Kärppä-pelin jälkeen odottettiin tätä peliä ja nyt ajatukset pyörivät jo perjantaissa ja sunnuntaissa. Olihan meillä tänäänkin omat paikkamme, mutta näin tämä homma ei muuten tule toimimaan, Jortikka summasi.

Ottelua seurasi Äijänsuolla Lukon kauden pienin kotiyleisö, 3089 maksanutta katselijaa. Kahden vaisun pelin jälkeen tämä oli toki odotettavissakin. Viimeinen peli ennen ensi viikon maaottelutaukoa Lukolla on lauantaina Tapparaa vastaan Tampereella. Jokereilla on vielä kaksi kotipeliä ennen taukoa. Perjantaina vastassa on HIFK ja sunnuntaina TPS.