Lukko hyydytti Jokerit

Rauman Lukko otti neljännen peräkkäisen voittonsa kaatamalla sarjakärjessä olleen Helsingin Jokerit maalein 4-1. Ottelua sävytti varsinkin päätöserässä lukuisat rangaistukset. Lukko ei kuitenkaan antantut päätuomari Jyri Rönnin ailahtelevan linjan häiritä. Maalivahti Dwayne Roloson ja hyökkääjä Pasi Saarela etunenässä siivittivät kettupaidat voittoon.

Jokerien tappio ja Kärppien samanaikainen voitto Bluesista tiesi sitä, että Jokerit tipahti piikkipaikalta toiseksi. Vierasjoukkueen puheenvuoron ottelun jälkeen käytti Waltteri Immonen:

- Halukkaampi joukkue voitti. Meillä oli tänään yllättävän lyhyt vieteri. Ekan erän jälkeen Lukko vei järjestään kaikki kaksinkamppailut. Kuten tiedätään, nykypäivän kiekkoilussa on vaikea voittaa ottelua, jos ei voita kaksinkamppailuja, Immonen tiivisti.

Ottelun alku lupaili Jokereille hyvää. Lukko-pakki Toni Porkka menetti kiekon huolimattomasti Glen Metropolitille. Tämä syötti poikittain maalin editse puolustaja Kari Martikaiselle, jonka suoraan vetoon Roloson ei millään ehtinyt. Maalin syntyaika oli 2.45.

Lukko pääsi paremmin peliin kiinni kahdeksannen minuutin vaiheilla. Esa Pirnes, laidoillaan Pasi Saarela ja Sami Torkki, loivat hyviä tilanteita Tim Thomasin vartioiman Jokeri-maalin tuntumaan. Illan ensimmäinen jäähy tuli Jokerien Petri Pakaslahdelle, joka koukki Torkin nurin. Lukon ylivoima ei ottanut toimiakseen. Etenkin Toni Porkan iltapuhdetta sävyttivät toistuvat virheet. Miehelle sattui ylivoimallakin pahoja kiekonmenetyksiä.

Erän loppupuolella Metropolitilla oli Tomek Valtosen syötöstä oiva tilaisuus lisätä johtoa. Toni Koivisto oli myös onnistua toisessa päässä hetkeä myöhemmin. Erätauolle lähdettiin silti vierasjohdossa 0-1.

- Eka erä oli meiltä jotenkin steriili erä. Me ei päästy pelaamaan niin sanottua pienen kaukalon peliä. Jokerien vahvuudet tuli esille keskialueen hallintana ja me menetettiin erässä todella paljon kiekkoja, sanoi Lukon valmentaja Jukka Rautakorpi.

Lukko ryminällä toiseen erään

Toisen erän alussa Lukko lisäsi kierroksia koneeseen. Erän ensimmäisellä minuutilla Roloson vapautti näyttävällä syötöllään Saarelan läpiajoon, mutta Thomas venytti patjansa eteen. Lukon kova pyöritys jatkui hetkeä myöhemmin. Hal Gill laukoi ja Thomas sylki kiekon eteensä. Steve Larouche löi ensin reboundiin, mutta vasta Shayne Toporowskin mailasta kiekko ponnahti maaliin.

Kolme minuuttia edellisestä Lukko iski jälleen. Pasi Saarela ja Toni Koivisto pääsivät kahdella nollaa vastaan hyökkäykseen. Saarela tarjoili poikittain Koivistolle, joka pääsi näin lyömään ottelun voittomaalin Thomasin selän taakse. Pian tämän jälkeen Lukolle tuomittiin lyhyessä ajassa kolme kaksiminuuttista peräkkäin. Kotijoukkueen uhrautuva alivoima oli toimivaa, eikä Jokerit saanut siten kuvioitaan kuntoon.

Muutaman ottelun ylimääräisenä hyökkääjänä värjötellyt Ville Snellman palasi toisessa erässä kolmosketjun laitaan Janne Siivosen tilalle. Snellman kukitettiin ennen ottelua, sillä hän sai tiistaina täyteen 200 SM-liigaottelua. Hänen kauden avausmaalinsa antaa edelleen odotuttaa itseään. Lukon varsinainen maaliseppo sen sijaan on Pasi Saarela. Janne Niskala syötti hänet loistovalle tekopaikalle erän lopulla. Saarelan kauden 30. maalia päästiin kuitenkin juhlimaan vasta päätöserässä.

- Toisessa erässä meillä oli erittäin monta maalipaikkaa. Kaksi tehtiin, mutta useampaankin oli mahdollisuus. Toki Thomas oli myös silloin hyvä, Rautakorpi totesi.

Jäähyt sotkivat kolmatta erää

Viimeisessä erässä jäähyaition ovet kävivät tiuhaan tahtiin. Kotiyleisöllä oli vaikeuksia sulattaa Jyri Rönnin tuomarointilinjaa. Yhteinäistä logiikkaa ei jäähyjen jakelussa juurikaan ollut. Toki kumpikin joukkue sai osansa ailahtelvista tuomioista.

Martti Järventien jäähyn aikana oli Saarelan vuoro näyttää, mikä hän on miehiään. Hän rynni kiekon kanssa väellä ja voimalla kohti Thomasin maalia ja pujotti nätisti pikkumustan verkkoon. Pelikellossa tuolloin 45.05. Syötön osumaan antoi Esa Pirnes. Tästä alkoi sitten jäähysuma, johon Rautakorpi varoi isommin ottamasta kantaa:

- En tiedä. Siinä vaiheessa kentällä jylläsi varmaan jotkut isommat voimat. Molemmat siinä jouduttiin kärsimään, Rautakorpi muotoili.

Jokerit pääsi loppuhetkillä yrittämään minuutin jopa kuudella kolmea vastaan. Lukolta jäähyllä olivat pakit Niskala ja Gill ja Jokeri-vahti Thomas vaihdettiin kenttäpelaajaan. Rolosonin varmat torjunnat veivät terän vierailta ja lopulta Antti Bruun pääsi nostamaan omasta päädystä korkean roikun, joka lipui vieraiden tyhjään maaliin. Osuma oli puolustajalle ensimmäinen tällä kaudella.

Lukko ottanut arvokkaita päänahkoja

Lukko kulkee siis neljän ottelun voittoputkessa. Kettujoukkueen kovan kevätkunnon ovat SaiPan lisäksi kokeneet sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuneet TPS, Kärpät ja nyt siis Jokerit. Lukko käy silti edelleen omaa taisteluaan suorasta puolivälieräpaikasta, sillä Ilves voitti myös oman pelinsä tänään. Rautakorpi löysi maukkaasta kotivoitosta huolimatta myös tukistamisen aihetta:

- Tyhmiä kostojäähyjä pitäisi ehdottomasti kauden tässä vaiheessa välttää. Tällainen oli esimerkiksi (Juhamatti) Yli-Junnilan toisessa erässä hankkima jäähy. Nyt on maaliskuu, ei nyt pitäisi enää lähteä kostamaan saamiaan pieniä mailaniskuja. Ne kolhut pitää vaan kärsiä nahoissaan, Rautakorpi huomautti.

Jokerien parasta osaamista esitti alati vaarallinen keskushyökkääjä Glen Metropolit. Tomek Valtosen terrierimäinen hyöriminen kentällä oli myös ajoittain vauhdikasta. Konkariosastoon lukeutuva puolustaja Kari Martikainen ansaitsee myös kunniamaininnan. Nollapelien ekspertti, maalivahti Tim Thomas yllätettiin kolmesti, mutta hänen kontolleen ei tappiota missään nimessä voi laittaa.

Lukko elää hyvin pitkälle Pasi Saarelan onnistumisten varassa. Saarela toki saa hyvää taustatukea ketjukavereiltaan. Dwayne Rolosonin paluu talvilomiltaan takaisin Lukon maalille on antanut puhtia joukkueen pelaamiseen. Tänäänkin mies koppasi kiekkoja vahvalla ammattitaidolla. Toivottavasti kanadalaisvahdin huippukunto säilyy myös pudotuspeleissä.