Kaipainen kyykytti Jokerit

Matti Kaipainen on kuin kotonaan kovissa ja kiihkeissä otteluissa. Normaalisti Kaipainen kunnostautuu lähinnä vastustajien ärsyttäjänä, mutta tänään hän petasi maaleillaan Lukolle kaksi tuikitärkeää pistettä.

Raumalaiskannattajat olivat löytäneet varsin mukavasti tiensä Äijänsuolle. Ottelua seurasi 3500 katsojaa, joista useimpien suurimman mielenkiinnon kohteena oli kohukaappaus Markku Tähtinen. Ennen ottelua Lukon kakkosvalmentaja Rauli Urama kertoi odottavansa Tähtisen laittavan liikettä laitahyökkääjiinsä ja olevan johtaja kentällä. Ottelussa avainasemaan nousivat kuitenkin muut miehet.

Urama totesi myös joukkueen valmistautumisen runkosarjan viimeisiin 11 otteluun sujuneen mallikkaasti aivan ensimmäisen tauon jälkeisen ottelun kynnykselle saakka. Eilen joukkue koki kovan menetyksen, kun Toni Porkan nilkka jouduttiin operoimaan. Lisäksi Marian Cisar putosi rivistä kesken aamuharjoitusten.

Lukolla vauhdikas alku

Lukko tuli otteluun todella hyvällä liikkeellä, ja Jokerit oli aluksi todella pahoissa vaikeuksissa. Reilun kahden minuutin pelin jälkeen nelosketjussa koko ottelun yritteliäästi pelanneet Petri Lätti ja Samu Isosalo pörräsivät Jokeri-puolustuksen pyörryksiin, ja pitkää vaihtoa pelannut Matti Kaipainen pääsi nauttimaan kaksikon työn hedelmiä. Kaipainen sai irtokiekon Kari Lehtosen vartioiman maalin läheisyydessä ja onnistui löytämään kiekonmentävän aukon ylänurkasta.

Vain minuuttia myöhemmin Lukolla oli tilaisuus lisätä johtoaan kun Mika Viinanen ja Pasi Saarela pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Viinasen kädet kuitenkin jäätyivät, ja tilanne kuivui kokoon.

Jälleen edettiin minuutin verran, ja illan hahmo Matti Kaipainen onnistui petaamaan Jason Ulmerille avopaikan maalin eteen. Kari Lehtonen kuitenkin torjui.

Hieman ennen kuudennen peliminuutin täyttymistä Lukko onnistui lisäämään johtoaan. Pasi Saarela pääsi kiekon kanssa vastustajan maalin taakse ja näki siniviivalla vapaana olleen Janne Niskalan. Niskala laukoi kovaa maskissa olleen Lehtosen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Vasta erän puolivälissä Jokerit alkoi saada aikaan kunnollisia hyökkäyksiä. Jokerit tuntui toisaalta heräävän paremmin peliin, ja toisaalta Lukon pahin hyökkäysinto laantui kahden maalin johtoasemassa. Jukka Hentusella oli hyvä paikka kavennusosumaan, mutta hän vain pyyhki lumet kiekon päältä eikä onnistunut siirtämään pelivälinettä Petri Vehasen selän taakse. Hentunen oli avauserän pirtein jokeri, erän lopulla hänellä oli vielä pari suhteellisen vaarallista maalintekopaikkaa, jotka hän ensin itse rakensi ja lopulta yritti vielä päättää.

Erän ainut rangaistus tuomittiin Jokereiden Ari Vallinille, kun tämä törmäsi Jokereiden puolustusalueella Samu Isosaloon. Kaksiminuuttisen aikana Lukko ei kovin kummoista pakkopeliä saanut aikaan, lähimmäksi maalia pääsi Sami Torkki, joka laukoi napakasti suoraan Markku Tähtisen syötöstä.

Pari minuuttia ennen erän päättymistä Teemu Kesä näki tilaisuutensa niitata David Nemirovsky kovaa laitaan. Pahaksi onnekseen Kesä menetti tasapainonsa juuri väärällä hetkellä ja törmäsi vain pahannäköisesti laitaan. Moni katsoja pyyhki kylmiä hikipisaroita otsaltaan, kun loukkaantumisherkkä Kesä keräili varusteitaan. Lukolla ei juuri ole tällä hetkellä varaa puolustajien loukkaantumiseen.

Aivan erän lopussa Jason Ulmer karvasi hienosti kiekon Jokereiden alimmalta mieheltä Ari Vallinilta, mutta hukkasi rytäkässä mailansa. Ja ilman mailaa on varsin vaikea tehdä maalia.

Lukko on jäädä jyrän alle

Toisen erän alku näytti ensimmäisen toisinnolta. Jo ensimmäisellä minuutilla Lukolla oli mahdollisuus lähteä kolmen maalin karkumatkalle, kun Erik Hämäläinen sai kiekon omassa päädyssä ja näki hyökkäyssiniviivalla kärkkyneen Sami Torkin. Hämäläisen pitkä pystysyöttö karkasi aavistuksen liian pitkäksi, eikä Torkki päässyt karkaamaan läpiajoon.

Jokerit onnistui kuitenkin lisäämään luisteluaan selvästi, ja Lukko joutui täysin puolustuskannalle. Kaikki Jokereiden kolme taitokenttää pystyivät jatkuvasti painamaan kiekon Lukon hyökkäysalueelle, mutta vastaavasti kerran toisensa jälkeen kotijoukkueen puolustus onnistui ohjaamaan pelitilanteet kaukalon kulmiin.

Ottelun lähestyessä puoliväliään Jokerit alkoi päästä kunnon maalintekopaikoille. Ensin Jussi Pesonen karkasi läpiajoon, mutta ei onnistunut yllättämään Vehasta. Turhautuminen alkoi näkyä Jokeri-pelaajien otteista, ja kiekko saikin tilanteen jälkeen kyytiä Pesosen mailasta.

Parikymmentä sekuntia myöhemmin Jokereiden rikkova nelosketju onnistui toimittamaan kiekon Vehasen selän taakse. Tomi Mäki sai kiekon kulmassa ja lähetti sen kohti maalia. Kiekko löysi tiensä verkkoon Mikko Ruutun luistimen kautta. Takaiskun aikana Lukolta oli jäällä Markku Tähtisen johtama nimekäs ykkösketju. Pari minuuttia myöhemmin David Nemirovsky yritti toistaa Ruudun tempun, mutta Vehanen oli tällä kertaa hereillä eikä Nemirovsky onnistunut uittamaan kiekkoa verkkoon maalin takaa.

Heti perään Äijänsuon yleisö hiljeni hetkeksi. Jukka Voutilainen oli unohtunut täysin vapaaksi B-pisteiden väliin, ja hän saikin kiekon. Voutilainen lähetti kovan laukauksen suoraan syötöstä kohti Vehasen haaroväliä, verkko heilahti ja Jokeri-kentällinen juhli maalia. Katsomoon näytti kuitenkin, että verkkoa heilutti Vehasen luistin. Päätuomari Petri Kaislehto otti puhelun yläkertaan ja pienen neuvottelun jälkeen vapautti kotiyleisön piinasta levittämällä kätensä.

Jokereilla oli erän lopussakin vielä tilaisuutensa tasoitukseen, mutta maalit jäivät syntymättä. Lukon pelaajat kunnostautuivat lähinnä taklauksissa. Ensin Teemu Kesä niittasi Markus Kankaanperän vaihtoaitioon, ja aivan erän lopussa Mikko Purontakanen pysäytti Pavel Vostrakin perinteisellä persmiinalla.

Kaipainen namuttelee ratkaisun

Kolmannen erän alussa Lukkokin joutui vihdoin alivoimalle, kun Ville Piekkola sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Jokerit ei mainittavimpia maalintekopaikkoja saanut luotua, kuten ei hetkeä myöhemmin Topi Lehtosen rangaistuksenkaan aikana.

Erää oli pelattu noin yhdeksän minuuttia, kun tunteet alkoivat lämmetä. Pasi Saarela ja Mika Viinanen järjestelivät pari maalintekopaikkaa, jotka päättyivät mylläköihin Kari Lehtosen maalilla. Petri Kaislehto katseli tyynen rauhallisesti vierestä, kun Markus Kankaanperä tarjoili mojovan suoran Mika Viinasen kasvoihin.

Peli eteni hieman lisää, kunnes Teemu Normio osasi kaatua tarpeeksi näyttävästi, ja Jussi Pesonen passitettiin rangaistusaitioon. Siihen asti täysin yössä vaeltanut Markku Tähtisen johtama ykkösketju sai ylivoiman pyörimään oikein kunnolla. Robert Kron pelasi puolustajan paikalla ja Janne Niskala laukojana neliön keskellä. Kronin kovan laukauksen jälkeen Niskala sai aivan avoimen maalipaikan, mutta Kari Lehtonen venyi upeaan kilpitorjuntaan.

Markus Kankaanperän kaksiminuuttinen koitui lopulta Jokereiden kohtaloksi. Vierasjoukkue näytti selviävän ahdingosta, ja itse asiassa Lukko ei ylivoimamaalia tilastoihin saanut merkkautettua, mutta sekunti rangaistuksen päättymisen jälkeen kiekko lepäsi verkossa. Matti Kaipainen viimeisteli yhden kauden kauneimmista osumista. Jason Ulmer ja Toni Koivisto petasivat paikkaa, ja Kaipainen päätti namuttelun toimittamalla kiekon verkkoon. Kari Lehtosella ei ollut pienintäkään mahdollisuutta torjua osumaa.

Jokerit yritti vielä kavennusta ja tasoitusta ilman maalivahtia. Samalla Kaipaiselle tarjoutui mahdollisuus hattutemppuun. Kaipainen saikin kiekon keskialueella ja onnistui samaan ahdistettuna aikaan laukauksen kohti tyhjää maalia. Kiekko osui tolppaan.

Kaipaiselle palkinnot

Illan hahmo oli haalariosastoa edustava Matti Kaipainen. Mies iski kaksi tärkeää maalia ja lämmitti tehokkaasti Jokereiden Martti Järventietä. Etenkin kolmannessa erässä miehillä oli tuon tuostakin asiaa toisilleen, eikä asioita hoidettu pelkästään sanahelinällä. Kaipainen keräsikin ottelun jälkeen kaikki mahdolliset palkinnot mukaansa.

Kaipainen aloitti kauden vahvasti, mutta sittemmin hänen esityksensä ovat taantuneet. Aika näyttää, tuoko väistyvä talvi uuden kevään myös Kaipaisen otteisiin.

Petri Lätti oli positiivinen yllätys. Lätti jaksoi polkea ja yrittää esimerkillisesti eikä kaihtanut laitatilanteitakaan. Syytä on yrittääkin, jos haluaa säilyttää paikkansa Janne Siivosen ja Marian Cisarin palatessa kaukaloon. Lätin pelaamattomuus näkyi ajoittain, mutta aina jäälle päästyään hän painoi sata lasissa.

Kentällisistä Lukon paras oli Mika Viinanen-Quinn Hancock-Pasi Saarela. Ketju järkkäsi Lukon toisen maalin, ja etenkin Saarelalla oli paljon paikkoja laittaa kiekko verkkoon. Saarela luisteli enemmän kuin aikoihin, ja Viinanen teki rajusti töitä.

Markku Tähtisen johtama ykkösketju oli totaalisen yössä. Tähtisen esityksestä jäi mieleen pari hienoa harhautusta ja yksi komea filmausyritys. Laitahyökkääjiä Kronia ja Torkkia ei kentällä juuri huomannut.

Jukka Hentunen oli Jokereiden pelaajista näkyvin. Hänellä oli lukuisia maalintekotilanteita, mutta tänään ei onnikaan ollut myötä.

Sean Bergenheim nostettiin toiseen erään ykkösketjuun, ja hän pelasikin vahvan ottelun. Jussi Pesonen oli jäällä paljon ja esiintyi edukseen.

Kari Lehtosta ei voi syyttää Lukon maaleista, päinvastoin. Ilman Lehtosen hyviä torjuntoja Lukko olisi saattanut ratkaista ottelun jo aikasemmassa vaiheessa.

Päätuomari Petri Kaislehto keräsi kehut ottelun jälkeen. Kaislehto ei liiemmin rangaistuksia vihellellyt, vaan antoi joukkueiden pelata. Mitään törkeyksiä ei viheltämättä jäänyt, vaikka miehiä etenkin kolmannessa erässä kaatuilikin ajoittain taiston tiimellyksessä.

Lehkonen äärettömän tyytyväinen

-Valmistauduttiin ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Olisi haluttu hyvä rytmi omaan peliin, ja kävi aivan päinvastoin. Näytti, että saatiin se hyvin lähtemään käyntiin, mutta sitten alkoi tapahtua. 2-0 kun olet takaa-ajoasemassa niin se on aina vaikeata, Raimo Summanen manaili.

-Noi kaksi ja puoli erää me pelattiin laadukasta jääkiekkoa, se oli laadukas peli. Ne kaksi jäähyä siihen loppuun, meidän rytmi hajosi lopullisesti. Sitten ei ollut enää mitään tehtävissä, Summanen kertasi ottelun kulkua.

-Näkisin, että henkisellä puolella näkyi liikaa se, että Sihvonen, Peltonen ja Vertala puuttuivat, Summanen totesi.

-Toisaalta, Lukko pelasi hyvän pelin ja hyvälle joukkueelle hävittiin. Onnittelen Lukkoa, jos noilla esityksillä ei play-offseihin pääse, niin täytyy sanoa, että on helvetin kova sarja sitten Suomessa, Summanen kiitteli vastustajaansa.

-Äärettömän tyytyväinen noitten jätkien, joka ukon tommoseen draiviin. Kun tässä vaan kärsivällisiä ollaan, niin parhaimmillaan me pelataan upeeta jääkiekkoa. Huonot pelit ja huonot vaihdot kuuluu tähän lajiin. Tämäniltainen suoritus oli kaikenkaikkiaan meidän jätkiltä huima peli, Ismo Lehkonen hehkutti.

-Tää pyhä kolminaisuus, sydän-pää-jalat, kun ne on mukana tässä pelissä, niin siitä tulee makee ilta. Tosi tyytyväinen oon, Lehkonen myhäili.