Nuorten vahtien taisto

LIIGA / Raportti
Rauman Lukko jatkoi tasaisia ja vähämaalisia liigapelejään, kun vastaan asettui kuntopuntarin kärkijoukkue HPK. Tällä kertaa voittoon riitti yksi maali, ja sen teki vierailija. Juhamatti Yli-Junnila onnistui yllättämään Lukon maalivahdin Mikael Vuorion, ja kun toisessa päässä kaukaloa HPK:n Joni Puurula torjui tuurilla ja taidolla kaiken mahdollisen, pelasi vierailija HPK jo 11. perättäisen pelinsä ilman tappiota. Ottelun lopulla tunteita kuumensi Lukon kapteenin Erik Hämäläisen ulosajo, eivätkä tunteet olleet jäähtyneet vielä lehdistötilaisuudessakaan.

Lukon kakkosvalmentaja Rauli Urama paljasti ennen peliä illan käsikirjoituksen.

- Lähdemme haastamaan Kerhoa niiden omilla aseilla, eli vaikka ensin toisin suunnittelimme niin peruuttelemaan emme lähde. Pelataan samalla tavalla iloista peliä kuin Kerhokin, ja katsotaan mihin se riittää.

Avauserässä parasta peliä

Ottelun ensimmäinen erä olikin Uraman lupaamaa vauhdikasta kiekkoa. Molemmat joukkueet pelasivat avointa ja puhdasta jääkiekkoa, jossa maalipaikkoja avautui molemmille joukkueille. Yleisökin piti näkemästään, ja ennen kaikkea halliin saapuneita katsojia kiinnosti Lukon uuden hankinnan Robert Kronin ensiesiintyminen kotijäällään. Kron muodosti yhdessä Marian Cisarin ja Jason Ulmerin kanssa Lukon toimivimman ketjun, ja varsinkin Marian Cisar olisi paremmalla viimeistelyllä tehnyt parikin kassia Kronin esityöstä.

HPK:n parhaat paikat avauserässä tulivat SMS-ketjulle, mutta Petri Vehasen levätessä Lukon maalia vartioinut Mikael Vuorio torjui mainiosti huippuketjun lähentelyt.

Ensimmäinen erä jäi maalittomaksi, ja tähän ei myöskään ole osaton HPK:n maalivahti Joni Puurula, joka omalla maalillaan torjui Kronin rakentamat maalintekopaikat sekä myös Quinn Hancockin johtaman Lukon ykkösketjun yritykset.

Taso laskee

Toisessa erässä pelin taso laski huomattavasti ensimmäisestä. Alkukankeuden jälkeen Lukko sai hyviä mylläköitä HPK:n maalille, mutta maaliin saakka kiekkoa ei saatu millään. Paras tekopaikka siunaantui Robert Kronille, jonka vedon huippupaikasta torjui illan tähti Joni Puurula. Lukko pelasi tuolloin ylivoimalla Puurulan saatua kampituksesta jäähyn.

Puoli minuuttia tämän Puurulan jäähyn päättymisen jälkeen HPK:n nelosketju rakensi illan ainoan maalin. Lukosta jäällä oli tuolloin Mika Viinasen johtama kolmosketju, laidoillaan Hannu Väisänen ja Matti Kaipainen. Lukko ei onnistunut purkamaan kiekkoa pois omalta alueeltaan, Juhamatti Yli-Junnila nappasi kiekon siniviivalla, kiersi laidasta Lukon maalin eteen ja nosti kiekon Mikael Vuorion olkapään yli maalin kattoon. Hieman halvan näköinen osuma oli, mutta Vuoriota siitä ei voi syyttää, sen sijaan puolustus voi etsiä peilistä syyllisen.

Maalin jälkeen oli molemmilla vielä muutama hyvännäköinen tilanne lisätä maalitiliään, mutta nuoret maalivahdit loistivat kummassakin päässä kenttää.

Lukon ketjut uusiksi ja peli sekoaa

Kolmanteen erään Lukon päävalmentaja Ismo Lehkonen teki niin usein ennenkin tällä kaudella nähdyn ketjumuutoksen. Sami Torkki ykkösketjun laidalta siirtyi kakkosketjuun ja Marian Cisar kakkosesta ykköseen. Samalla kummankin hyvin toimineen ketjun peli sekosi, varsinkin ykkösketju ei tämän jälkeen juuri näkyvää aikaan saanut.

HPK pelasi kolmannessa erässä loistavaa peliä, kotijoukkueelle ei juuri tasoituspaikkoja annettu, ei vaikka Ismo Lehkonen palautti Sami Torkin ja Marian Cisarin aloituskokoonpanojensa paikoille.

Sitten tapahtui jotain, joka puhutti ja puhuttaa vielä pitkään. HPK:n Olli Korkeavuoren istuessa jäähyllä palautti HPK kiekon pitkänä Lukon päätyyn. Erik Hämäläinen luisteli vaihtoon samoin kuin HPK:n Jyrki Louhi, ja miesten luistinradat kohtasivat HPK:n vaihtopenkin edessä. Miehet osuivat toisiinsa, Jyrki Louhi tönäisi poikittaisella mailalla Hämäläistä, joka kimpaantui ja kääntyi kohti Louhea. Linjatuomari näki tämän ja ryntäsi miesten väliin tarttuen Hämäläisen paidan rinnuksiin. Peli jatkui koko ajan, kiekko oli HPK:lla joka hyökkäsi alivoimalla ja Hämäläinen repäisi itsensä irti linjatuomarin otteesta.

Tämän jälkeen peli jatkui vielä noin pari minuuttia, kunnes tuli seuraava katko. Tällöin linjatuomari Juha Kautto luisteli päätuomari Kimmo Siipon puheille, ja pienen neuvonpidon jälkeen päätuomari Siipo komensi Erik Hämäläisen suihkuun ottelurangaistus niskassaan. Samalla sekosi myös hallin pelikello.

Peliä oli tällöin jäljellä enää hieman yli kaksi minuuttia, ja HPK kulutti nuo minuutit pois kiekottelemalla järkevästi oman maalin takana edes yrittämättä ylivoimaosumaa. Lukko pääsi ottamaan maalivahti Vuorion pois jäältä vasta kun peliä oli jäljellä 16 sekuntia, ja tuonkin ajan HPK piti kiekkoa itsellään.

Lehdistötilaisuuden antia

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa oli tunnelma huomattavasti lämpimämpi kuin hallin ulkopuolella. Lukon valmentaja Ismo Lehkonen kävi kuumana päätuomarille, eikä itse pelistä herunut oikein minkäänlaista kommenttia.

- Jos tästä pelistä pitää jotain sanoa, niin se pitää katsoa ensin videolta.

Tuomaritoiminnasta sen sijaan puhetta tuli.

- Fiilikset ovat maassa, kun joku saamarin lipputanko tulee ja heittää tuhat peliä pelanneen Hämäläisen suihkuun. Toinen veti nyrkillä Hämäläistä takaraivoon ja tuomari heittää meidän miehen ulos. Luuliko se (tuomari) että nelikymppinen äijä rupeaa tappelemaan? Sen sanon vaan että ei tuhat peliä pelannut pelaaja rupea tuomaria lyömään.

Linjatuomari Juha Kautto oli myös paikalla lehdistön edessä kommentoimassa tilannetta.

- Vaihtoaition edessä oli alkamassa kiista. En nähnyt sitä mistä se alkoi. Menin miesten väliin ja seisoin Hämäläisen edessä. Hän työnsi minua kahdella kädellä rintaan ja säännöt määräävät siitä ottelurangaistuksen.

HPK:n valmentaja Jukka Jalonen pystyi analysoimaan myös itse pelattua peliä.

- Ei tämä meille helppo peli ollut. Kyllä me se tiedettiin ennen peliäkin että Lukko on kova porukka. Minun mielestäni Lukko pelasi hyvin ja pääsi tekopaikoille, mutta Joni Puurula meidän maalissa oli hyvä. Ensimmäinen nollapeli liigassa on kova juttu. Hyvin pelasi myös Mikael Vuorio Lukon maalissa ja otti meidän paikat hyvin.

Hämäläisen ulosajoakin Jalonen kysyttäessä kommentoi.

- Näin kahden metrin päästä, kun Louhi rikkoi Hämäläistä, sitten Hämäläinen rikkoi Louhea ja sitten linjatuomari lensi kaksi metriä taaksepäin. Ei siinä varmaan mitään muuta ollut.

Huomioita joukkueista

Lukko esitteli siis uuden hankintansa Robert Kronin kotiyleisölleen. Kron pelasikin mainion pelin ollen illan paras kenttäpelaaja. Kron rakensi itselleen ja ketjukavereilleen lukuisia maalintekopaikkoja, ja jo nyt nähdyn perusteella voi sanoa että mies on yksi Lukon kaikkien aikojen parhaista ulkomaalaisista.

Kronin ketjukavereista Jason Ulmer pelasi myös hyvän pelin, ja Marian Cisar kikkaili varsinkin avauserässä näyttävästi kadoten kuitenkin kolmannessa erässä ketjuruletin myötä kuvioista. Koeajalla oleva Hannu Väisänen oli täysin näkymätön, ja ihmeitä pitää tapahtua jos mies Lukossa kauden loppuun pelaa.

Puolustuksen osalta Lukko koki takaiskun, kun Mikko Purontakanen jätti pelin kesken. Millaisesta vammasta on kyse, sitä ei vielä tiedetä, mutta kun Erik Hämäläinen on ottelurangaistuksen takia joka tapauksessa seuraavasta pelistä pois, uhkaa Lukkoa taas puolustajapula. Amerikkalaispuolustaja David Schneider ei esittänyt hänkään vielä mitään maininnan arvoista.

Maalissa Mikael Vuorio tuurasi Petri Vehasta hyvin. On hienoa että hänkin saa vastuuta, sillä vain pelaamalla kehittyy.

Yleisöä sen sijaan olisi paikalla saanut olla enemmänkin. Vain 3261 maksanutta katsojaa vaivautui halliin katsomaan uuden huippuhankinnan peliä. Osasyynsä tähän tietysti oli ulkona riehuvalla pakkasellakin.

HPK puolestaan esiintyi vakuuttavasti. Ei tarvitse ihmetellä että takana on jo nyt 11 peräkkäisen tappiottoman pelin putki. Nyt ei HPK:n ykkösketju SMS päässyt juhlimaan tehopisteillä, mutta Juhamatti Yli-Junnilan maali riitti kolmannen erän kurinalaisen puolustuspelin ansiosta kahteen pisteeseen, eikä varmasti viimeistä kertaa tällä kaudella. Maali oli muuten Yli-Junnilalle uran ensimmäinen osuma liigassa.

HPK:n kahdesta nuoresta vahdista vanhempi, Joni Puurula, pelasi unelmapelin. Ensimmäisessä ja toisessa erässä mies torjui Lukon maalintekopaikat taidolla ja tuurillakin, ja kolmannessa erässä kotijoukkue ei enää Puurulan maalia ahdistellutkaan. Nollapeli oli siis miehelle uran ensimmäinen liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle