Toinen erä ratkaisi pisteet Lukolle

Rauman Lukko sai torstai-iltana vieraita Helsingistä, kun HIFK matkusti Raumalle. Molemmat joukkueet ovat viime aikoina pelanneet ailahtelevasti ja HIFK vaihtoi jopa maalivahtiaan. Uusi kanadalaismaalivahti Dave Stathos ei kuitenkaan Raumalle vielä tänään saapunut vaan maalissa aloitti Timo Laaksoharju. Maalivahtipeli myös ratkaisi pisteet kotijoukkueelle.

HIFK tulee vauhdilla avauserään

HIFK tuli otteluun kovalla sykkeellä ja luistelu olikin selvästi vauhdikkaampaa kuin kotijoukkueella. Lukon luistimissa saattoi painaa vielä tiistaina pelattu Ilves-peli. HIFK:n painostuksesta huolimatta ensimmäinen maali tehtiin Laaksoharjun selän taakse. Lukon Jaakko Harikkala nosti kiekon hyökkäyspäätyyn ja kun kumpaakaan HIFK-pakkia ei huvittanut luistella kiekon perään, siihen ehti tänään ensimmäisen pelinsä kotiyleisön edessä tällä kaudella pelannut Petri Lätti. Lätti siirsi kiekon nopeasti maalin takakulmalle kiiruhtaneelle Jason Cipollalle jolla oli helppo työ siirtää kiekko maaliin. Maali oli Cipollalle vasta kauden ensimmäinen ja pudotti raskaan taakan miehen selästä.

HIFK ei tästä maalista kuitenkaan lannistunut. Vauhtia tuli entistä enemmän ja pian joutuikin Toni Porkka rikkomaan jäähyn arvoisesti. HIFK:n ei kauan tarvinnut ylivoimaansa pyörittää, kun kiekko pelattiin siniviivalla odottaneelle Robert Kantorille. Kantor teki oivan valelämärin jolla Lukon maalivahti Petri Vehanen pelattiin ulos maalista ja kun syöttö löysi takakulmalla vapaana seisoneen Roman Vopatin, tällä oli helppo työ pistää kiekko tyhjään maaliin.

Lukko pääsi myös pari kertaa yrittämään ylivoimalla maalintekoa, mutta erittäin agressiivisesti alivoimalla pelannut HIFK sai oikeastaan paremmat paikat. Erän lopulla virheet ylivoimalla kostautuiva. Ensin HIFK pääsi 2-1 ylivoimahyökkäykseen joka vielä tuhrittiin, mutta heti perään Kim Hirschovits karkasi alivoimalla yksin läpi ja teki tilanteeksi 1-2. Kohtalokkaan virheen hyökkäyspäässä teki Lukon konkaripakki Toni Porkka jonka siniviivalaukaus osui vastaan syöksynyttä Hirschovitsia jalkoihin.

Laaksoharjun loukkaantuminen ottelun käännekohta

Toiseen erään Lukkokin sai lisää vauhtia ja peli tasoittui huomattavasti. Erän ja koko ottelun käännekohta oli Lukon tasoitusmaali. Joonas Vihko istui koukkaamisesta kaksiminuuttista ja Lukko pääsi pyörittämään ylivoimaa. Matti Kaipainen pelasi kiekon siniviivalle Harikkalalle, jonka lämäri yllätti Timo Laaksoharjun. Laaksoharju loukkaantui tilanteessa kiekon osuessa matkalla arkaan paikkaan. Näin maalille luisteli vasta A-juniori-ikäinen Aku Limnell.

Laaksoharjun loukkaantuminen sekoitti HIFK:n pelin täysin kettupaitojen saadessa lisää virtaa tasoitusmaalistaan. Lukko pyrki ampumaan kylmälle maalivahdille aina tilaisuuden tullen ja muutaman kerran Limnelliltä nähtiinkin loistopelastus. Pari minuuttia tasoituksen jälkeen Limnell joutui kuitenkin antautumaan ensimmäisen kerran. Lukon Quinn Hancock onnistui myös tekemään ensimmäisen liigamaalinsa, kun B-pisteen kaarelta ammuttu veto meni putkista sisään.

Kolmannesta maalista ei kulunut kuin 30 sekuntia kun Mika Viinanen iski aivan maalinedestä kiekon maaliin. Erän lopussa Lukko tarjosi vielä HIFK:lle mahdollisuuden tasoitukseen, kun ensin Lukko sai ylivoimalla pelatessaan vaihtovirheestä jäähyn ja vain minuutti tämän jälkeen Lukon Janne Niskala otti typerän kostamisjäähyn. HIFK ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään 5-3 ylivoimaansa.

Lukko jäädyttää peliä

Kolmanteen erään HIFK maaliin luisteli jälleen Timo Laaksoharju joka oli toipunut iskusta. Erän alussa HIFK sai vielä pelata 10 sekunttia 5-3 ylivoimaa ja yli minuutin yhden miehen ylivoimaa. Kovin lähelle raumalaismaalia HIFK ei kuitenkaan näiden ylivoimiensa aikana päässyt ja harvat laukaukset kilpistyivät eteen heittäytyvään Lukko-pelaajaan.

Koko erän Lukko tyytyi vain puolustamaan omaa maaliaan ja roiskimaan kiekkoa väljemmille vesille hyökäten vain kun oli selvä paikka iskeä. HIFK ei saanut koko erässä oikeastaan yhtään kunnon maalintekopaikkaa ja viimeiseksi keinoksi jäi maalivahdin pois otto. Kauan ei Laaksoharju ehtinyt maaliltaan pois olla kun Lukon Pasi Saarela karkasi läpi tekemään viidennen maalin tyhjiin.

Ottelun jälkeen HIFK:n valmentaja Alpo Suhonen oli varsin vähäpuheinen.

-Ottelun alku oli meiltä ehkä liiankin hyvä ja alettiin luulemaan liikoja. Ja oli meillä taas vähän noita turhia jäähyjäkin.

Lukon valmentaja Ismo Lehkonen puolestaan kiitti omia pelaajiaan loistavasta taistelusta.

-HIFK aloitti äärettömän hyvin ja ensimmäinen erätauko tuli sikäli sopivaan paikkaan, että tilanne olisi voinut olla muuten kohta 1-3.

-Toisessä erässä yleisökin syttyi mukaan peliin ja se antoi lisää virtaa myös meidän pojille. Joka jätkä antoi tänään 100% kentällä ja olen erittäin tyytyväinen esitykseemme.

Kritiikkiäkin Lehkonen jakoi omilleen, sillä jäähyjä tulee edelleen aivan liian paljon.

-Tällä vaudilla teemme uuden ennätyksen 2 minuutin jäähyissä, Lehkonen jatkoi.

Muutama sana

Lukon kanadalaisvahvistukset Jason Ciopolla ja Quinn Hancock tekivät vihdoinkin kauden avausmaalinsa ja tuuletuksista päätellen ainakin säkillinen kiviä putosi poikien harteilta pois. Cipolla taisi muutenkin pelta kauden parhaan pelinsä tänään.

Petri Lätti pelasi ensimmäisen ottelunsa tällä kaudella kotiyleisön edessä ja varsin hyvin pelasikin. Lätti syötti Cipollan tekemän avausmaalin.

Illan näkyvimpiä pelaajia olivat Lukon kultakypärä Matti Kaipainen ja Sami Torkki. Kaipainen syötti taas kaksi tärkeää maalia. Torkki taas sytytti toisessa erässä kotiyleisön ja oman joukkueensa kahdella kovalla ja puhtaalla taklauksella.

Illan näkymättömin pelaaja olikin sitten HIFK:n Timo Pärssinen. Kovan kohun saattelemana HIFK:n tullut Pärssinen oli koko ottelun ajan varsin näkymättömissä. Näillä esityksillä mitä tänään nähtiin on aivan turha odotella kutsua kevään MM-kisoihin, vaikka onhan sinne vielä pitkä matka ja paljon ehtii Pärssisen esityksissäkin muuttumaan.