Lukko päihitti pirteän Mestis-maajoukkueen

Porissa kolmipäiväisenä pelattava KiekkoKansan turnaus avattiin torstai-iltapäivänä Rauman Lukon ja Mestis-maajoukkueen välisellä ottelulla. Lukko otti voiton varsin kehnotasoisesta ottelusta maalein 4-1.

Ottelun ensimmäinen erä lähti liikkeelle Lukon hallinnassa. Mestiksen avauspeli kangerteli, ja Lukko vain tehosti tilannetta karvaamalla ahnaasti ja ylhäältä varsinkin ottelun alkuminuuteilla. Mestis ei saanutkaan koko erän aikana aikaiseksi kuin satunnaisia pistohyökkäyksiä.

Lukko puolusti kontrolloidusti ja painoi vauhdilla kohti hyökkäyspäätyä. Mestis-maajoukkueen passiivista karvauspeliä hyväksikäyttäen kettupaidat etenivät nopealla syöttöpelillä yli keskialueen. Useimmiten Lukko-pelaajien suuntana oli suoraviivaisesti Mestiksen maali.

Mestis-pelaajien puolustuspelaamisessa puolestaan näkyivät kuvioiden epäselvyys sekä se, että pelaajat olivat vieraita toisilleen. Lukko pääsi useisiin vaarallisiin tilanteisiin ja paluukiekkoihin vain sen ansiosta, että vastustajan pakit eivät ottaneet haltuunsa sen paremmin kiekkoa kun vastustajiakaan.

Yksipuolisista asetelmista huolimatta ensimmäisen 20-minuuttisen nähtiin vain yksi maali. Se syntyi ylivoimalla, kun Mestis-maajoukkueen puolustaja Markus Laine joutui koukkimaan Markku Tähtisen nurin maalinkulmalla. Laine ei ehtinyt kauaa boksissa istua, kun Mika Viinanen jo siirsi pelivälineen b-pisteen kaarelle nousseelle Erik Hämäläiselle, joka sijoitti limpun takuuvarmasti ohi Mestis-maalilla joukkuettaan pystyssä pitäneen Ari Luostarisen.

Mestis pystyi parantamaan

Toisessa erässä Mestis-maajoukkue sai jo huomattavasti paremmin kiinni pelin huonesta. Mestis pystyi lisäämään järkeä hyökkäyspelaamiseensa, ja toisaalta myöskään puolustuspäässä ei enää ollut käytössä avoimien ovien taktiikka. Samalla Lukko löysäsi selvästi otettaan.

Mestis pääsi erän aikana pariin mehevään ylivoimahyökkäykseen. Ensimmäistä eivät hyvin koko ottelun ajan pelanneet Jussi Santanen ja Teemu Kuusisto pystyneet hyödyntämään, mutta erän loppupuolella homma natsasi jo paremmin. Tatu Backman taisteli itsensä irti Lukko-pakista ja karkasi hyökkäykseen yhdessä Teemu Kuusiston kanssa. Backman odotti rauhassa ja syötti kiekon toisesta aallosta nousseelle puolustaja Matti Kesselille, joka laukoi kiekon ohi Petri Vehasen. Tulostaululle päivitettiin lukemat 1-1, ja Isomäen vähäinen yleisö antoi vaimeat suosionosoitukset.

Tasatilanteesta joukkueet siirtyivät myös toiselle erätauolle. Lukon Pasi Saarelalla oli ehkä joukkueensa paras paikka toisessa erässä, mutta Kaurajätti ei onnistunut viimeistelyssä edes omasta paluukiekostaan. Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan myös ylivoimapelaamista, mutta siinä onnistumatta. Mestiksellä oli suuria luoda edes jonkinlaista painostusta.

Lukko ratkaisi päätöserässä

Kolmannen erän alussa Mestis aloitti siitä, mihin toisessa jäi. Leijonapaidat loivat hyvää painostusta ja kohtuullisia maalipaikkojakin, mutta joukkueen viimeistely ei ollut edelleenkään kohdallaan.

Mestiksen liiallinen hyökkäysinto kuitenkin kostautui neljän minuutin kohdalla, kun Sami Torkki sai kiekon hyökkäyssinisellä ilman, että vastustajan puolustajat ehtivät estelemään. Torkki eteni pienen matkaa, viritti aseensa ja pyssytti kiekon verkon perukoille Luostarisen längistä.

Teemu Kuusistolla oli erinomainen maalipaikka heti Lukon johto-osuman jälkeen, mutta mies ei onnistunut ohittamaan Petri Vehasta. Kauden ensimmäistä otteluaan pelannut Mikko Luovi sen sijaan onnistui viimeistelyssä erän puolivälissä, kun Toni Porkka ja Markku Tähtinen tarjoilivat hänelle hänelle tyhjän maalin nätillä syöttelyllä.

Ottelun loppuhetkillä Lukko pääsi vielä kaunistelemaan lukemia, kun Mestiksen puolustus päästi Mika Viinasen syöttämään Teemu Normion täysin vapaaseen paikkaan.

Luovilla onnistunut ensiesiintyminen

Mestis-maajoukkue pelasi pirteästi jo heinäkuisessa Pitsiturnauksessa, mutta voittojen metsästäminen tuntuu joukkueelle olevan turhan hankalaa. Onnistumisiakin Mestiksen edustajille soisi, sillä yhdistelmän pelaamat harjoitusottelut ovat osoittaneet, että maamme kakkossarjastakin löytyy hyviä pelimiehiä. Mestis-maajoukkueen etuna välillä surffailemiseen sortuviin liigaporukoihin on toki sekin, että nippu pystyy paikkaamaan tiettyjä puutteitaan kovalla yrityksellä.

Mestiksen parasta peliä esitti joukkueen kokkolalais-vaasalainen hyökkäystrio Tatu Backman (Sport) - Teemu Kuusisto (Sport) - Marko Santanen (Hermes). Kolmikko pystyi luomaan mallikkaita tilanteita Tatu Backmanin johtaman ketjun ohella, jossa laidoilla pelasivat Henri Huohvanainen ja minikokoinen Toni Ronkainen (FPS).

Lukon parasta ketjua johti Markku Tähtinen. Paluun Lukko-paitaan tehnyt Mikko Luovi pelasi Tähtisen laidalla taustoihinsa nähden hyvin, ja miehestä on vielä varmasti iloa raumalaisille. Jos toisessa laidassa painaneen Hermanni Vidmanin paikalle kaavailtu Joe Murphy vielä osoittautuu onnistuneeksi hankinnaksi, saattaakin Lukolla olla kasassa vaarallinen kolmikko.