Pisteet jaettiin Hämäläisen juhlissa

LIIGA / Raportti
Erik Hämäläisen juhlaottelu toi Lukolle yhden sarjapisteen. Lukko onnistui katkaisemaan tappioputkensa kovakuntoisen Espoon Bluesin kustannuksella.

Nuoret maalivahdit vireessä

Ottelu ei ollut Lukolle vain yksi muiden joukossa. Joukkueen kapteeni Erik Hämäläinen ylitti kolmantena suomalaisena ja toisena raumalaisena 700 SM-liigaottelun rajan. Nuori maalivahti Mikael Vuorio oli ensimmäistä kertaa SM-liigaottelun aloittavana maalivahtina. Lisäksi edellisenä iltana sarjajumbo Ilves oli käynyt hakemassa kaksi sarjapistettä pelottavana pidetyltä Äijänsuolta.

Kymmenen minuuttia ennen ottelun alkua kuuluttaja Juha Kuro esitteli joukkueiden kokoonpanot lähes tyhjälle Äijänsuo Arenalle aloittaen puheenvuoronsa sarkastisesti: "Hyvät todelliset Lukko-fanit!"

Ottelun alku oli saada hyvin vastaavia piirteitä kuin Lukon keskiviikkoinen mittelö Ilvestä vastaan. Vain reilu minuutti oli pelattu, kun Marko Tuomainen pääsi laukomaan suoraan poikittaissyötöstä kohti tyhjää maalia. Lukon onneksi kiekko kilahti tolppaan.

Pari minuuttia myöhemmin Matti Kaipainen laukoi lujaa, ja Blues-vahti Sami Heinonen torjui kiekon eteensä. Toisesta aallosta tilanteeseen rynninyt Jason Cipolla sai sohaistua kiekkoa kohti maalia. Ropelina läpättänyt kiekko kaarsi jäässä olleen Heinosen yli - ja putosi tolpan juureen, maalin ulkopuolelle. Kiekko ei taaskaan näyttänyt pomppivan Lukolle.

Lukon liike oli ensimmäisessä erässä vahvaa, ja Blues oli pitkälti ottavana osapuolena. Blues onnistui kuitenkin ohjaamaan Lukko-hyökkäykset tehokkaasti kulmiin, joista tunnetusti ei juuri maaleja tehdä. Erän paras tekopaikka syntyi Lukon ylivoimapelissä, kun Mika Viinasen oivallus vapautti Teemu Normion nokikkain Heinosen kanssa. Normio ei ahdistettuna kuitenkaan onnistunut Heinosta ohittamaan.

Erä päättyi maalittomana, ja parhaat miehet löytyivät luonnollisesti molempien joukkueiden maalien suulta. Etenkin Mikael Vuorion eleettömän rauhallinen ja varma peli kiinnitti huomiota.

Toisessa erässä maalien makuun

Toinen erä jatkui ensimmäisen kaltaisena tarkkana ja virheitä välttelevänä jääkiekkona. Mitä pitemmälle erä eteni, sitä selkeämmin Blues otti pelitapahtumia haltuunsa.

Toisen erän puolessa välissä nähtiin vihdoin maali. Topi Lehtonen ei millään saanut ärhäkkää Jan Calounia kuriin kulmassa, ja Caloun pääsi tarjoilemaan nappisyötön maalin eteen unohdetun Teemu Elomon lapaan. Elomo ei vapaasta paikasta erehtynyt vaan ohjasi suoraan syötöstä kiekon ohi Vuorion.

Erä oli jo lähestymässä loppuaan kun Lukon pirteästi pelanneen nelosketjun voimalaituri Janne Siivonen otti ohjat käsiinsä. Siivonen haki kiekon omasta päädystä, kuljetti yli keskialueen harhauttaen samalla pari Blues-peluria ulos tilanteesta ja lähetti siniviivalta vihaisen lyöntilaukauksen kohti Blues-vahti Heinosen päätä. Heinosen itsesuojeluvaisto oli kohdallaan, ja hän ehti vetää päänsä pois laukauksen tieltä. Kiekko kuitenkin painui verkkoon, vain 12 sekuntia ennen erän päätössummeria.

Tiivistyksillä vauhtia Bluesin peliin

Siivosen maali toi lisää itseluottamusta ketjulle, ja kolmannen erän alussa ketjun keskusmies Samu Isosalo runnoi todellisen tahtomaalin. Mies kauhoi väkisin Heinosen jaloissa pyörineen kiekon verkkoon. Hetkeä myöhemmin Isosalolla oli hyvä tilaisuus viedä Lukko jo kahden maalin johtoon, mutta hyvältä paikalta lauottu rystylaukaus jäi hieman löysäksi ja Heinonen pystyi torjuntaan.

Blues tiivisti pakkansa kolmannessa erässä kolmeen ketjuun ja sai lisää vauhtia jäälle. Se hallitsi peliä, ja etenkin joukkueen ykkösketju Jan Caloun-Markku Hurme-Teemu Elomo sai jatkuvasti kovan paineen Lukon päätyyn. Lukko keskittyi johtonsa varjelemiseen ja purki tuon tuostakin kiekon pitkänä toiseen kenttäpäätyyn.

Reilut viisi minuuttia ennen loppua Blues tuli tasoihin. Jan Caloun kaatui helpon näköisesti Toni Porkan edessä, ja tuomari Petri Kaislehto osoitti Porkalle jäähypenkkiä. Jan Caloun pääsi jälleen pyörittämään peliä ja sai toimitettua kiekon siniviivalle Jiri Vykoukalille. Tämän kova laukaus löysi tiensä yli heittäytyvien Lukko-pelaajien aina maaliin saakka. Mikael Vuoriota ei tästäkään osumasta voi syyttää.

Kolmannen erän viimeisillä minuuteilla onnetar ei suostunut näyttämään Toni Porkalle parempaa puoltaan. Ensin Porkan lämäri pysähtyi Sami Torkin luistimeen, kun Heinonen oli jo menossa aivan väärään kulmaan. Hetkeä myöhemmin Porkka oli hiipimässä kohti takakulmaa, ja poikittaissyöttö napsahti suoraan miehen lapaan. Porkka ei kuitenkaan saanut otetta kiekkoon eikä pystynyt siirtämään sitä lähes tyhjään maaliin.

Jatkoaika Lukon painostusta

Jatkoaika oli Lukon täydellistä myllytystä. Ensin Pasi Saarela ja Toni Koivisto rakentelivat pari maukasta tilannetta, ja vaihdosta tulleet Sami Torkki ja Jason Ulmer jatkoivat pyöritystä. Juha Ylönen joutui kaatamaan Torkin, ja Lukko pääsi pelaamaan ylivoimaa.

Pasi Saarelan johdolla Lukko haki voittomaalia, mutta Heinosen torjunnat pitivät kotijoukkueen maalisaldon kahtena.

Taiston jo tauottua Toni Porkka sai viisi minuuttia ja automaattisen pelirangaistuksen keihästyksestä.

Piste tyydytti

Molemmat valmentajat vaikuttivat tyytyväisiltä yhteen sarjapisteeseen.

-Jokainen piste, jonka tässä sarjassa vieraissa saa on iso asia, Hannu Kapanen totesi. Kapanen oli tyytyväinen joukkueensa liikkeeseen kolmannessa erässä. Kapasen mukaan Bluesin peli on usein vieraskentällä liian passiivista.

Lukko-luotsi Ismo Lehkonen oli tyytyväinen tapaan, jolla joukkue tänään taisteli kaukalossa. Juuri taisteluasenteen puutteesta hän joukkuetta Ilves-pelin jälkeen soimasi.

-Mä olen jo useasti ennenkin sanonut, että ei tämä peli ole valmistautumiseltaan sen kummempi kuin seitsemässadas ensimmäinenkään. Eivät ne kukkapuskat mun keskittymistäni häiritse, juhlakalu Eri Hämäläinen kommentoi taiston tauottua.

-Meillä oli pieni palaveri tuossa ennen ottelua kun valmentajat olivat lehdistötilaisuudessa. Jokainen oli pettynyt eiliseen ja ymmärsi tilanteen. Mitään ylimääräisiä herättelyjä ei tarvittu, Hämäläinen summasi joukkueen valmistumista illan koitokseen.

Lukon maalilla pelannut Mikael Vuorio onnistui todella hyvin. Esitys poikii varmasti lisää torjuntatöitä jatkossa. Miehen otteet olivat todella rauhallisia, eikä hän voinut maaleille yhtään mitään. Otteluun mahtui myös muutama varsin näyttävä torjunta. Vuorio pystyi osoittamaan, että pystyy tarvittaessa antamaan Petri Vehaselle lepohetkiä, joita tämä on selkeästi viime aikoina kaivannut.

» Lähetä palautetta toimitukselle