Hämäläinen lannisti Bluesin

Bluesin neljän pelin voitoton putki oli vain 12 sekunnin päässä katkeamisesta. Lukon Erik Hämäläinen kuitenkin tasoitti hienon kuvion päätteeksi loppunumeroiksi 2-2, aivan ottelun viime hetkillä. Blues hallitsi ottelua hienokseltaan etenkin toisessa erässä ja johtikin peliä ennen kolmatta erää 1-0. Lukko tuli kuitenkin väkevästi päätöserään, ja lopulta tasatulosta voidaan pitää varsin oikeutettuna tuloksena.

Bluesin Marko Tuomaisen ajassa 56.47 ampuma 1-2 maali näytti jo muodostuvan ottelun ratkaisuksi. Tuomainen sai pystysyötön oikeaan laitaan hyökkäyssiniviivan tuntumaan ja laukoi hurjan lyöntilaukauksen Vehasen jalkojen välistä sisään. Vaikka laukaus oli kova, niin veto olisi kuitenkin ollut torjuttavissa. Vehasen onneksi Lukko kuitenkin onnistui aivan loppuhetkillä iskemään 6-4 ylivoimalla tasoituksen. Hämäläisen tasoitusmaaliin esityön tekivät Joe Murphy ja Pasi Saarela.

Myös Lukon valmentaja Ismo Lehkonen oli tyytyväinen taisteluun.

- Tyytyväinen oon pisteeseen ton nousun jälkeen, Lehkonen kertoi.

Bluesin valmentaja Ted Sator antoi myös tunnustusta Lukolle.

- Lukko teki hienon maalin ja ansaitsi pisteen, Sator totesi.

Maalivahtien avauserä

Lukko tuli ottelun alkuun selvästi vieraitaan aktiivisemmin, ja Sami Torkilla olikin hieno paikka ottelun ensimmäisellä minuutilla. Torkki nousi väkevästi maalille, mutta mainion pelin pelannut Jere Myllyniemi torjui Torkin rystyvedon luistimellaan aivan maalin alanurkasta. Lukon alkurynnistyksen jälkeen molemmat joukkueet keskittyivätkin hetken aikaa tarkkaan puolustuspeliin.

Bluesin ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin kuudennella minuutilla, jolloin ensimmäisen pelinsä loukkaantumisen jälkeen pelannut Niko Nieminen pääsi ampumaan suoraan aloitusvoitosta, mutta Vehanen torjui. Hetki tästä Lukon Hämäläinen pääsi avopaikkaan Teemu Normion syötöstä, mutta Myllyniemi kesti.

Seuraavat minuutit menivätkin Lukon painaessa kiekkoa Bluesin päätyyn, mutta hyville maalipaikoille Lukko ei päässyt Bluesin puolustaessa tiiviisti. Paras paikka siunaantui Sami Torkille, jonka laukauksen Myllyniemi nappasi komeasti hanskallaan kiinni. Lukon painostus katkesi hetkeksi 12 minuutilla, kun Jaakko Harikkala menetti kiekon omalla alueellaan, ja Blues oli päästä yllättämään.

Ajassa 13.21 Bluesin Janne Jalasvaara sai Lukon neloskentän pyörityksen jälkeen hieman helpohkosti jäähyn kiinnipitämisestä. Bluesilla ei ollut vaikeuksia Lukon ylivoiman tappamisessa, mutta aivan jäähyn loppuhetkillä puolustajaparille Sebastian Sulku – Tero Määttä sattui ikävä erehdys. Lukon Saarela nappasi harhasyötön itselleen ja pelasi Mika Viinaselle tuhannen taalan paikan maalin eteen. Myllyniemi peitti kuitenkin hienosti Viinasen hieman heppoisen laukauksen.

Blueskin pääsi erän loppupuolella pelaamaan ylivoimaa, mutta vaarallisia paikkoja ei nähty. Lähimpänä maalia oli Marko Tuomainen, jonka ovela syöttö maalin takaa oli mennä Vehasen luistimesta sisään. Toiseen erään lähdettiinkin 0-0 tilanteessa. Erä oli kokonaisuudessa hienoisesti Lukon, mutta Bluesin maalivahti Myllyniemi piti joukkuettaan pystyssä.

Blues herää pelaamaan

Blues aloitti toisen erän selvästi aktiivisemmin, ja Markku Hurmeella olikin heti oiva paikka maalintekoon Jan Calounin syötöstä. Hurmeen laukaus kuitenkin epäonnistui. Bluesin kova karvauspeli kuitenkin kostautui ajassa 21.44, jolloin Bruce Gardiner otti varsin tyhmän jäähyn koukkaamisesta. Lukon ylivoimapeli ei toiminut, vaikka hetken kuluttua jäähyaitioon passitettiin vielä Ladislav Kohn. Kohn otti turhan jäähyn heittämällä Lukon Joe Murphyn mailan pois hänen ulottumattomilta. Blues taisteli Olli Ahosen johdolla alivoiman hienosti, eikä Lukko päässyt edes maalipaikoille.

Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 27.12, kun Markku Hurme syötti Jan Calounin läpiajoon. Lukkopakit Jaakko Harikkala ja Teemu Kesä olivat tilanteessa auttamatta myöhässä. Caloun harhautti Vehasen ja ampui kiekon harhautuksen jälkeen etunurkasta sisään. Vehanen oli tilanteessa kuitenkin varsin hyvin mukana, ja Calounin epäonneksi kiekko olisi voinut hyvinkin pysähtyä Vehasen patjaan. Tällä kertaan Caloun oli kuitenkin taitavampi.

Seuraavat minuutit Blues puolusti tiiviisti, eikä Lukko päässyt maalipaikoille, vaikka pääsi ylivoimaakin pelaamaan. Erän lähestyessä loppuaan Blues pystyi painamaan pelin yhä enemmän Lukon päätyyn. Lukon Janne Niskalalle sattui 35 minuutin paikkeilla helppo virhe ja Jan Caloun pääsi syöttämään laiturilleen hyvän maalipaikan, mutta Vehanen kuitenkin onnistui torjumaan vedon. Bluesin kakkoskenttä jatkoi painostusta Gardinerin johdolla, ja pirteästi pelanneelle Niemiselle avautuikin hyvä paikka, mutta Niemisen terävä rannelaukaus viuhahti hieman yli maalin.

Lukon Jaakko Harikkalan jouduttua jäähylle polvitaklauksesta, Blues pystyi rakentamaan painetta Lukon maalille, mutta Vehanen kesti. Viimeisellä minuutilla Bluesin Sebastian Sulku teki väkevän nousun maalille, mutta ilman tulosta. Aivan erän lopussa Tuomainen vielä ohjasi Rod Sarichin laukauksen Vehasta päin, mutta Lukko selvisi tilanteesta hieman onnekkaastikin ilman takaiskua. Kolmanteen erään lähdettiinkin Bluesin 0-1 johtoasemassa. Toinen erä oli selvästi Bluesin hallinnassa, ja sen perusteella johto olikin ansaittu.

Bluesin Ted Satorin kommentti kuvaakin hyvin toisen erän tapahtumia, sillä Bluesilla oli paikkoja useampaankin maaliin.

- Olemme pelanneet monesti hyvää puolustuspeliä, mutta ongelmana on tällä hetkellä se, ettemme saa tehtyä maaleja, vaikka luomme hyvin paikkoja, Sator tiivisti.

Lukko taistelee loppuun asti

Kolmannen erän alku sujui Lukon komennossa, mutta maalipaikalle päästin vasta kolmannella minuutilla. Markku Tähtinen pelasi kuntoihme Erik Hämäläiselle hyvän paikan, mutta Myllyniemi piti maalinsa edelleen puhtaana. Heti seuraavasta hyökkäyksestä Blues oli jo tehdä ratkaisevan oloisen 0-2 maalin. Arto Laatikainen syötti Niko Niemisen läpiajoon, mutta laukaus suuntautui päin Vehasta.

Nyt kun tilanteiden makuun päästiin, niin niitä sitten tuli kerralla enemmän. Lukon Joe Murphyn mainio poikittaisyöttö löysi Quinn Hancockin, jonka suoraan syötöstä tulleen laukauksen Jere Myllyniemi peitti vain vaivoin, mutta sitäkin hienommin. Bluesin Kohn otti heti perään toisen jäähynsä, mikä koituikin Bluesille kalliiksi. Ajassa 44.57 Mika Viinanen pääsi vihdoin tuuletuksen makuun, tehdessään kauden avausmaalin tärkeään paikkaan. Viinanen ryntäsi Tähtisen ampumaan irtokiekkoon kaikkein nopeimmin, ja laukoi kiekon varmasti ohi voimattoman Jere Myllyniemen.

Maalin jälkeistä vaihtoa Ismo Lehkonen varmasti painotti joukkueelleen, mutta niin vain Blues sai loistopaikan Lukon maalille. Lukko-pakkien odotellessa pitkää kiekkoa, avautui Markku Hurmeelle loistava tilaisuus siirtää Blues jälleen johtoon, mutta hän ei onnistunut veivaamaan kiekkoa ohi Vehasen.

Kolmannen erän kääntyessä toiselle puoliskolleen, loi Janne Niskala Lukolle mainion paikan. Niskala kuljetti kiekon aina hyökkäyspäätyyn asti ja syötti kiekon Torkille, josta Torkki taas jatkoi kiekon välittömästi takaisin takatolpalle siirtyneelle Niskalalle, mutta Myllyniemi onnistui kuin ihmeen kaupalla peittämään Niskalan laukauksen. Seuranneesta vastaiskusta Blues sai lähes yhtä hyvän paikan. Ladislav Kohn pääsi laukomaan 2-1 hyökkäyksen jälkeen vaarallisesti, mutta ilman tulosta.

Lehkonen tiivistikin Lukon pelin ongelmat melko todenmukaisesti.

- Maalien tekeminen tuottaa äärimmäisiä vaikeuksia. Me kyllä luodaan hirveä määrä maalintekopaikkoja, mutta sitten aina vähän välillä siinä sivussa keskittyminen herpaantuu, niin vastustajan kaverit saa joko läpiajoja tai vastaavia paikkoja. Tänäänkin Pete otti useita läpiajoja kiinni, Lehkonen totesi ja kiitti samalla maalivahtiaan.

Hetki edellisestä paikasta Sami Torkille avautui jälleen mainio paikka, mutta tyhjäänkään maaliin ei kiekkoa saatu. Kiekko kimmahti joko tolpasta tai Myllyniemen suojuksista takaisin kentälle. Tämän jälkeen näyttikin siltä, että molemmat keskittyvät vain puolustamaan 1-1 tilannetta, ja piste tuntui kelpaavan molemmille. Tuomainen oli kuitenkin toista mieltä ja ampui Bluesin jo varmantuntuiseen johtoasemaan. Lukon siis tasoitettua aivan ottelun loppuhetkillä, siirryttiinkin jatkoajalle.

Jatkoajalla Blues oli hieman aktiivisempi, mutta todelliseen huippupaikkaan päästiin vasta aivan viime sekunneilla, jolloin Caloun pelasi Kari Kaltolle loistopaikan. Vehanen kuitenkin koppasi kuin ihmeen kaupalla Kalton laukauksen räpyläänsä. Laukaus tosin lähti aivan viime sekunneilla, joten vaikka kiekko olisi maalin mennytkin, olisi summeri saattanut pelastaa Lukon takaiskulta. Lukon paras paikka jatkoajalla tuli Mika Viinaselle, joka kuitenkin sidottiin tiukasti avoimessa maalipaikassa.

Bluesilla vielä petrattavaa

Vaikka valmentaja Sator olikin tyytyväinen saatuun tasapelipisteeseen, hänellä ei kuitenkaan ole varaa jäädä laakereilleen lepäämään. Tänään Bluesin puolustuspeli ei ollut aivan totutulla tasolla, sillä Lukko pääsi varsin usein vaarallisiin maalipaikkoihin, ja ilman Myllyniemen hyviä torjuntoja olisi voitto saattanut jäädä Raumalle. Varsin usein Lukon mies oli unohdettu maalin takakulmalle, eikä sellaiseen ole varaa hieman tehokkaampia vastustajia vastaan. Bluesin parjattu hyökkäyspeli toimi kuitenkin ihan kohtuullisesti, ja vastaiskuista joukkue rakensikin useita maukkaita paikkoja. Saaduista paikoista pitäisi kuitenkin onnistua huomattavasti useammin, kuten Sator totesikin. Bluesista voidaan kuitenkin nostaa tänään useita onnistujia esiin. Ykköskentässä Jan Caloun oli elementissään, ja hän olikin ehdottomasti Bluesin vaarallisin pelaaja. Kakkoskentästä esiin nousi terävästi maalipaikkoihin tullut Niko Nieminen, jonka pelissä ei enää näkynyt merkkejä loukkaantumisesta. Myös aktiivisesti karvaava Marko Tuomainen sekä puolustaja Arto Laatikainen voivat olla tyytyväisiä esityksiinsä.

Lukko lähti otteluun uusituilla kentällisillä, ja parasta peliä esitti Hancockin johtama kentällinen Torkin ja Murphyn pelatessa laidoilla. Etenkin Torkki pelasi erittäin hyvän pelin ja ansaitseekin erityismaininnan. Murphy oli kolmikosta vaisuin, vaikka tasoitusmaalin pohjustikin. Ehkäpä paras vaihtoehto voisi olla Saarelan siirtäminen takaisin omalle paikalleen Murphyn tilalle. Puolustajista ehdoton ykkönen oli jälleen kerran hurjat peliminuutit kerännyt Erik Hämäläinen. Hämäläinen oli alati vaarallinen hyökkäyspäässä, eikä puolustuspelissäkään ollut moittimista. Lukon ongelmaksi voidaan laskea heikko ylivoimapeli, vaikka molemmat maalit ylivoimalla tehtiinkin.

Lehkonen kommentoikin Lukon ylivoimapeliä seuraavasti.

- Toivon mukaan me pystyttäis kauden edetessä tekemään paremmalla prosentilla noista paikoista maaleja, niin se aukaisisi vähän muutenkin pelaamista, kuten ylivoimaa, Lehkonen toivoi.

- Meillähän oli tänään sauma karata ylivoimapelissä, mutta se tuotti vaikeuksia, Lehkonen jatkoi.

- Lauantaina jatketaan, päätti Lehkonen lausuntonsa.

Lukon seuraava peli on siis lauantaina, jolloin Raumalle vieraaksi saapuu JYP. Blues yrittää päästä voittojen tielle seuraavaksi myöskin lauantaina, jolloin joukkue saa vastaansa HIFK:n kotiottelussaan.