Täydellistä kiekkoviihdettä Äijänsuo Arenalla

Rauman Lukko ja Porin Ässät tarjosivat Äijänsuon täydelle katsomolle ensiluokkaista kiekkoviihdettä kiihkeässä paikalliskamppailussa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei monijakoisesta ottelusta jäänyt puuttumaan: Lukko tarjosi kotiyleisölleen upean nousun 0-3 -tappiotilanteesta 4-3 johtoon toisen erän aikana. Ässät ei kuitenkaan lopettanut taistelua vaan 2 pinnaa irtosi kettulaumalle vasta jatkoajan jälkeen.

Lukko hallitsee, mutta Ässät tekee maalit

Ottelu alkoi Lukon hallinnalla ja ensimmäisen viiden minuutin aikana nähtiin pari selkeää maalintekotilannetta, joista kotijoukkue olisi saattanut avausosuman tehdä, mutta Langkow oli näissä tilanteissa itse varmuus.

Tämän jälkeen peli muuttui molempien joukkueiden osalta kyttäilyksi, jossa virheitä varottiin eikä turhia riskejä otettu. Ässien avausmaali syntyi ensimmäisestä onnistuneesta hyökkäyksestä: Steven Shirreffs toi kiekon vahvasti Lukon alueelle ja punnersi oman laukauksensa reboundista maaliin.

Ässät meni ensimmäisen erän lopussa jo 2-0 -johtoon hienon kuvion päätteeksi. Patapaidat saivat pelin pyörimään mallikkaasti hyökkäysalueella, kiekko pelattiin Markku Tähtiselle, joka kiersi maalin takaa koko Lukko-puolustuksen ja laukoi b-pisteiden välistä Vehasen räpyläpuolelta kiekon maaliin.

Lukko nousee ohi

Samu Wesslin vei porilaiset jo tavoittamattoman tuntuiseen 3-0 johtoon toisen erän alussa juuri raumalaisjäähyn päätyttyä. Vehanen voi ottaa ainakin osan maalista kontolleen, niin hitaasti kiekko lipui hänen haarojensa välistä maaliviivan yli. Muutenkin Vehasen otteista heijastui jännitys huomattavasti kanssatorjujaansa enemmän.

Lukko ei kuitenkaan lannistunut vaan aloitti hurjan kirin, kun Lukon hyökkääjät onnistuivat vihdoinkin yllättämään Langkown. Tilanne rakennettiin hienosti takamieheksi jääneelle Matti Kaipaiselle, joskin maalia edeltänyt tilanne haiskahti väärälle vaihdolle. Tätä tuomarikolmikko ei kuitenkaan havainnut ja näin Lukkokin sai maalitilinsä auki.

Heti kavennuksen jälkeen ottelun päätuomari Timo Favorin pisti lukkolaisen jäähylle ja Ässät sai tilaisuuden siirtyä uudelleen kolmen maalin johtoon. Tilanne kääntyikin juuri päinvastoin, kun Toni Porkan lähettämään purkukiekkoon ehti ensimmäisenä Teemu Normio. Normio pääsi ylivoimahyökkäykseen Jason Ulmerin kanssa, mutta syötön sijasta mies vetikin itse ja kiekko meni Langkown haaroista sisään.

Alivoimakavennuksesta Lukko sai vain lisää voimaa ja melko pian tämän jälkeen Ässä-pelaaja joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Lukon ylivoimakuvio toimi kun Jason Ulmer siirsi irtokiekon yli maassa makaavan Langkown. Maalin jälkeen Ässät otti aikalisän, jonka aikana valmentaja Mika Toivola koitti herätellä joukkuettaan.

Aivan erän loppuun Lukko pääsi vielä pelaamaan ylivoimaa ja tälläkin kertaa se tuotti tulosta. Erik Hämäläinen pääsi hienon kuvion päätteeksi siirtämään kiekon takatolpalta tyhjään Ässä-maaliin. Vapauttavan syötön antoi Quinn Hancock.

Ässät tulee vielä kerran

Kolmannessa erässä Lukko jatkoi siitä mihin toisessa erässä jäi ja painoi koko ajan peliä Langkown vartioimalle maalille. Ehkä hieman yltiöpäinenkin hyökkäys kuitenkin kostautui erän puolessa välissä kun Ässät pääsi nopeaan vastaiskuun. Wesslin ampui kiekon siniviivalta kohti Lukon maalia, jossa Timo Salonen sai mailansa väliin puolustajan estelyistä huolimatta. Kiekon suunnan muutos oli niin voimakas, ettei Vehanen voinut kuin hölmistyynenä katsoa kiekon matkaa maaliin.

Loppuerä pelattiin taas melkein yhtä maalia, mutta niin vain Langkow onnistui pitämään maalinsa puhtaana. Huonoon viimeistelyyn oli kyllä osasyynä myös Lukko-pelaajien viivyttely selvissä vetopaikoissa. Näin mentiin jatkoajalle molempien joukkueiden varmistaessa kauden avauspisteensä.

Sami Torkki huudattaa kotiyleisöä

Jatkoajalla Ässät vetäytyi täysin puolustuskannalle ja Lukko pääsikin melko helposti tuomaan kiekkoa hyökkäysalueelleen. Jo alussa kiekko oli muutaman kerran lähellä painua verkon perukoille saakka, mutta huutomyrskyyn Äijänsuon täysi halli repesi vasta, kun Sami Torkki ampui kiekon maskissa olleen Langkown ohi. Lukko oli jo hetken aikaa pyörittänyt vahvasti Ässien päädyssä, eivätkä porilaispakit saaneet tilannetta purettua muutamista paikoista huolimatta. Jämsä kaivoi kiekon kulmasta itselleen ja odotti oivallisesti vaihdosta kentälle kiiruhtanutta Torkkia, joka jäi siniselle aivan vapaaksi, kun koko patalauma taisteli kiekosta kulmassa. Jämsä antoi pienen lättysyötön siniselle, josta Torkki pääsi tälläämään sydämensä kyllyydestä.

- Silmät kiinni ja sinne päin, kertasi Torkki tilannetta ottelun jälkeen.

Hänen mielestään Lukko teki Ässä-vahti Scott Langkow’sta tänään hyvän.

- Hermoiltiin ja hukattiin maalipaikkoja, mutta kun eka meni sisään, niin hanat aukesivat.

Valmentajat tyytyväisiä tulokseen

Molempien joukkueiden valmentajat olivat ottelun jälkeen tyytyväisiä lopputulokseen. Lukon valmentaja Ismo Lehkonen pisti alun haparoinnin jännityksen ja kahden viikon pelitauon piikkiin. Joukkueen johto tiesi mihin ryhtyi, kun ennen sarjaa pidettiin kahden viikon ottelutauko.

- Otimme valmennusjohdossa tietoisen riskin, kun emme pelanneet kahteen viikkoon ennen sarjan alkua. Laskimme että tämä tauko auttaa pelaajiamme jaksamaan paremmin myöhemmässä vaiheessa kautta.

- 0-3 -tilanteessa paniikki oli jo lähellä, mutta onneksi jotain sentään viime kaudesta opittiin. Jos luottaa täydet 60 minuuttia tai joskus vähän kauemminkin omaan systeemiin ja pelitapaan, niin se kyllä näkyy Lehkonen jatkoi.

Ässien valmentaja Mika Toivola oli myös varsin tyytyväinen saavutettuun pisteeseen.

- Lukko ansaitsi kaksi pistettä, mutta mielestämme me myös ansaitsimme sen pisteen ja koko joukkue ansaitsee suuren kiitoksen.

- Näytimme että tulemme taistelemaan hyvistä sijoituksista, vaikka koko syksy on toitotettu ettei meillä ole mitään saumaa. Ei tässä pelissä eikä koko liigassa.

- Ainoastaan tyhmät jäähyt jäivät harmittamaan sillä ilman niitä olisimme voineet voittaakin. Nyt ne auttoivat Lukon mukaan peliin.

Ottelua seurasi yli 4600 katsojaa joka on pitkiin aikoihin suurin yleisömäärä mitä Äijänsuolla on nähty. Tämän pelin nähneenä he todennäköisesti tulevat toistekin.