Langkow Äijänsuon tähti

Raumalla nähtiin lauantai-illan ratoksi kauden parasta jääkiekkoa. Pisteet jaettiin jännittävien vaiheiden jälkeen lukemin 2-2. Ottelun sankari oli Ässien maalivahti Scott Langkow, joka torjui ottelussa huimat 58 kertaa, ja piti Ässät pelissä mukana 1. ja 3. erän ajan. Toisessa erässä Ässät oli hieman aktiivisempi osapuoli.

Ottelun eräänlainen ratkaisu nähtiin avauserässä, joka oli täydellistä Lukon hallintaa. Kuvaavaa oli se, että Ässillä oli erässä vain yksi maalipaikka, kun taas Lukolla paikkoja oli toistakymmentä. Ratkaisuhahmoksi nousi Langkow, joka torjui erässä 23 kertaa, useasti aivan uskomattomalla tavalla. Lukko tuli avauserään kovalla intensiteetillä, eikä Ässät pystynyt vastaamaan siihen millään tavoin. Avauserän perusteella olikin vaikea uskoa Ässien olevan sarjataulukossa Lukon edellä.

Ismo Lehkonen tiivistikin ottelun kulkua oivallisesti:

- Tuossa Kärppä-pelin jälkeen vähän ounastelin, että aikamoinen spektaakkeli on tavallaan tulossa. Niin kuin Mika Toivola tuossa äsken sanoikin, että oli koko rahan edestä viihdettä yleisölle, että ei turhaan täysi tupa ollut ottelua katsomassa.

Lukko täysin ylivoimainen

Ensimmäinen erä mentiin siis täysin Lukon tahdissa. Lukko karvasi, taklasi ja laukoi, mutta Langkow oli aina edessä. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Ässät ei päässyt oikeastaan kertaakaan Lukko-päätyyn kiekon kanssa.

Lukosta painetta Ässien päätyn saivat vuorotellen kaikki kentälliset. Erityisesti Ville Piekkolan johtamalla ketjulla oli muutamia maukkaita paikkoja erän avauspuoliskolla. Kahdeksannella minuutilla Lukon Sami Torkki pääsi erittäin hyvään maalipaikkaan, mutta Langkow esti maalin synnyn upealla venytyksellään. Äijänsuon yleisö pääsi myös nauttimaan hienoista taklauksista, kun Jaakko Hagelberg ja Mikko Purontakanen taklasivat Ässä-pelaajat puhtaasti jään pintaan. Erityisesti Purontakasen taklaus lämmitti kotiyleisöä, joutuihan uhriksi päätykatsomon rakastama Ässä-ikoni Jari Korpisalo.

Lukon painostaessa, pääsi Ässät kertaalleen hyvään vastaiskuun, josta syntyikin porilaisten erän ainut maalipaikka. Ässien Antti Boman oli 15 minuutin paikkeilla jätetty maalin eteen aivan yksin, mutta hänen laukauksensa Antti Jokela peitti mainiosti. Minuutti edellisestä, Lukon Ilkka Heikkisellä ja Pasi Saarelalla oli aivan vapaat maalipaikat, mutta Langkow torjui hienosti.

Erän loppuvaiheilla Lukko pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Korpisalo turhautui Lukon kovaan taklauspeliin, ja otti poikittaisesta mailasta turhan jäähyn. Seuranneessa ylivoimassa Pasi Saarela pääsi jälleen kerran avoimeen maalipaikkaan, aivan Ässä-maalin eteen, mutta Langkow veti jälleen kerran pidemmän korren.

Ensimmäisen erän maalitilanteiden perusteella Lukko olisi ansainnut vähintään kahden maalin johdon, mutta totuushan on se, että vain maalit ratkaisevat.

Myös Ässien päävalmentaja Mika Toivola viittasi avauserään kommentillaan:

- Ollaan kyllä tyytyväisiä pisteeseen, koska täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että Lukko oli tänään ehkä hitusen verran parempi kuin me.

Ässät pääsee peliin mukaan

Toisen erän alussa hämmennystä herätti se, että toistaiseksi erinomaisesti viheltänyt Hannu Henriksson ei saapunut enää kentälle. Henriksson oli loukannut itsensä avauserässä tapahtuneessa törmäyksessä, jossa hän jäi Ässä- ja Lukko- pelaajien väliin. Linjamiehet Riku Peltonen ja Jouni Saukkonen joutuivat ottamaan päätuomarin vastuun itselleen, erittäin vaikeassa paikassa. Ottelun avauserä oli erittäin tunnepitoinen ja räjähdysherkkä, joten kaikki edellytykset ottelun karkaamiseen tuomareiden käsistä oli olemassa. Peltonen ja Saukkonen kuitenkin pitivät ottelun lopun hyvin käsissään, muutamia tilanteita lukuun ottamatta.

Erän alku sujui vielä Lukon painostaessa ja paras paikka syntyi Piekkolan johtamalle ketjulle. Ottelun neljännellä minuutilla sattui tuomareille yksi heidän virheistään, kun Lukon Teemu Normio kahvattiin tyylipuhtaasti nurin. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Ässien Juha Kiilholma pääsi hyvään maalipaikkaan, mutta toisen erän Lukkohahmo Antti Jokela torjui vedon patjallaan. Hetki edellisestä Ässät pääsi 3-2 vastaiskuun ja Teemu Virkkuselle pelattiin vapaa maalipaikka, mutta Jokela torjui. Myös Jarkko Gladilla oli hyvä tekopaikka, mutta laukaus suuntautui tuolloin suoraan Jokelan syliin.

Ässien toisen erän painostus palkittiin ajassa 28.21, kun yleisön suosikki Jari Korpisalo ampui ylivoimalla Ässät 1-0-johtoon. Alivoimalle Lukko joutui tyhmästä vaihtovirheestä. Korpisalon maali syntyi loistavan ylivoimakuvion päätteeksi, syöttäjinä Marko Kivenmäki ja Martin Bergeron. Ässät jatkoi painostamistaan, ja Korpisalolle tulikin hetken päästä oiva mahdollisuus lisätä johtoa, kun hän pääsi ampumaan kiekkoa jo tyhjältä näyttäneeseen maaliin, mutta Jokelan patja ilmestyi kuin tyhjästä peittämään laukauksen, aivan maalin ylänurkasta.

Erän loppuvaiheille asti mentiin edelleen Ässien tahdissa. Paras maalipaikka syntyi, kun A-junioreista tähän peliin nostettu Matti Kuparinen teki väkevän nousun maalille, mutta ilman tulosta. Lukkokin pääsi erän lopussa hyvään maalipaikkaan, kun Teemu Normio oli unohdettu vapaaksi, mutta hänen ratkaisunsa epäonnistui. Pelikellon näyttäessä 19.57, Ässät tuudittautui jo erätaukoon 0-1-johtoasemassa, mutta Lukko oli toista mieltä. Quinn Hancock otti hyökkäyspäässä 100-0 aloitusvoiton, ja Pasi Saarela pääsi nousemaan hyvälle vetopaikalle, ja tällä kertaa Langkow oli voimaton. Saarelan terävä rannelaukaus upposi aivan maalin ylänurkkaan.

Toinen erä oli kokonaisuudessaan Ässien hallintaa, eikä Ässien yhden maalin erävoitto olisi ollut vääryys. Erä kestää kuitenkin täydet 20 minuuttia, tämän sai Ässät kokea kantapään kautta.

Lukko-luotsi tiivistikin erän tapahtumat varsin oivallisesti:

- Meillä oli siinä toisessa erässä erittäin vaikea hetki, erittäin vaikea hetki, Ässät olisi voinut karata jopa kolmen tai neljän maalin johtoon siitä, jos se olisi niistä ylivoimahyökkäyksistä maalit tehnyt. Onneksi Jokela piti meitä siinä vaiheessa pystyssä, suitsutti Lehkonen ansaitusti vahtiaan.

Lukko rynnisti päätöserään

Kolmannen erän alku meni hieman tunnustellessa, mutta neljännellä minuutilla Lukon kolmoskenttä sai jälleen hyvän pyörityksen aikaan. Jaakko Hagelberg pääsi takomaan kiekkoa maalin edestä useammankin kerran, mutta Langkow peitti laukaukset taidolla ja osin tuurillakin. Hetken päästä Lukon päästyä ylivoimalle, Janne Niskala tykitti hirmuisen vedon, jonka Langkow pystyi torjumaan aivan räpylänsä reunalla.

Lukon sai painostuksestaan palkinnon ajassa 50.34, kun Mikko Purontakanen ampui uransa ensimmäisen liigamaalin Markku Tähtisen ja Janne Niskalan esityöstä. Purontakasen laukaus suuntautui aivan maalin ylänurkkaan, eikä Langkowia voi maalista syyttää. Lukon painostus jatkui edelleen, kun tasavajaalla Janne Niskalalla sekä Joe Murphyllä oli hyvät maalipaikat, mutta molempien viimeistely ontui.

Ajassa 54.02 Lukon Quinn Hancock sai kyseenalaisen jäähyn selästä taklaamisesta. Kyseessä oli toki päivänselvä poikittainen maila, mutta Hanckockin saama automaattinen 10 minuutin rangaistus ei tullut aiheesta. Ässät pyöritti ylivoimaa mainiosti ja Korpisalolle siunaantui hyvä tilanne, mutta hän onnistui sutimaan kiekon tyhjästä maalista Jokelan suojiin. Hetki edellisestä Ässien ylivoima kuitenkin onnistui. Marko Kivenmäki ohjasi taidokkaasti maalin edestä kiekon ohi voimattoman Jokelan. Syöttöpisteet Vjatsheslav Fandulille sekä Olegs Sorokinsille.

Kolmannen erän loppu mentiinkin sitten varmistellen, eikä kummallekaan joukkueelle avautunut kunnon maalipaikkoja. Näin ollen Raumalla jouduttiin jälleen kerran jatkoajalle. Jatkoaika sujui Lukon hallinnassa, ja erityisesti Janne Niskala oli elementissään, kun kentällä oli tilaa. Veret seisauttaviin maalipaikkoihin ei Lukkokaan päässyt, joten pisteet menivät jakoon maalein 2-2.

Ässien Mika Toivola jakoi kiitosta joukkueelleen:

- Kiitos hyvän maalivahtipelin, erinomaisen alivoimapelin ja kovan taistelun, että saatiin toi pinna mukaan. Samaten se on hyvä asia, että me ollaan aika usein vieraissa pystytty vielä tulemaan takaa, että nytkin pystyttiin vielä se yksi maali punnertamaan tuohon.

Ismo Lehkonen pohti mietteissään Lukon voitottomuutta:

- Jollain keinolla täytyy toi joukkue saada voittamaan, kumminkin tasureista ja jatkoaikatappioista on pitkä matka voittoon, se vaatii vielä paljon töitä, että päästään sinne mihin halutaan, päätti Lehkonen kommenttinsa.

Molemmilla joukkueilla onnistujia

Vaikka Lukko-pelaajat olivatkin taiston tauottua hieman pettyneitä tasapeliin, oli joukkueen esitys kuitenkin aivan eri luokkaa kun edellisessä ottelussa Kärppiä vastaan. Mikäli sama tahti jatkuu seuraavissa koitoksissa, niin se kaivattu voittokin varmasti tulee. Lukon ketjuista pirtein oli jopa hieman yllättäen Ville Piekkolan johtama kolmoskenttä, laidoillaan Jaakko Hagelberg ja Teemu Normio. Ketju sai useasti painetta Ässien päätyyn, mutta se tärkein jäi kuitenkin puuttumaan. Viimeistelyssä oli tänään huonoa tuuriakin, sillä sen verran akrobaattisesti Langkow muutaman kerran venyi kiekon tielle. Myös Lukon muut hyökkäysketjut esittivät hyvää peliä, eikä mikään ketju varsinaisesti pettänyt. Varmaa maalitykkiä Lukon joukkue kuitenkin kaipaisi, 60:llä laukauksella pitäisi pystyä useampaan kuin kahteen maaliin. Puolustuksen ykkösnimi oli Janne Niskala, joka huimalla kiekonkäsittelytaidollaan piti useasti Ässä-pelaajia jopa pilkkanaan. Maajoukkuekutsun tulematta jääminen olisi huutava vääryys, sen verran loistavia otteita nuori Lukko-pakki on viime aikoina esittänyt. Myös muut puolustajat hoitivat hommansa mallikkaasti, ja etenkin Mikko Purontakasen fyysinen peli ansaitsee erityismaininnan. Maalivahti Antti Jokela esiintyi myös hienosti, eikä hän voinut Ässä-maaleille mitään.

Ässien ykkösnimi oli selityksettä Scott Langkow, joka piti Ässät pelissä mukana erityisesti ensimmäisen erän ajan. Ässien maalinedustapeli ansaitsee myös kehuja, sillä Lukko pelaajia ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päästetty irtokiekkoihin. Hyökkäysketjuista selvästi parhaiten esiintyi Martin Bergeronin johtama ketju, jossa laidoilla pelasivat Jari Korpisalo ja Marko Kivenmäki. Etenkin Korpisalon ja Kivenmäen esitykset olivat kiitettäviä. Korpisalo on ilmeisesti saanut kesätauolla ladattua akkuja todella hyvin, sillä miestä ei ollut uskoa samaksi kaveriksi, joka viime vuonna joutui tyytymään 24 tehopisteeseen. Nykyistä tahtia 40 pistettä rikkoutuu miehen toimesta varmasti. Myös hyökkääjä Teemu Virkkunen pelasi varsin hyvän ottelun.

Ässien seuraava ottelu on Isomäessä Tapparaa vastaan ensi tiistaina. Lukon seuraava ottelu on keskiviikkona Jokereiden vieraana.