Kevyttä pelailua

Rauman Lukko pelasi torstai-iltana kauden ensimmäisen täysimittaisen harjoituspelin kotihallissaan. Vastaan tuli vanha kiistakumppani Ässät Porista. Paikalle saapunut kourallinen katsojia näki melko tasaväkisen kamppailun, jossa ei vuodenajasta ja kovasta harjoittelusta johtuen vielä hienouksia tarjottu. Kotijoukkue oli lopulta sen verran terävämpi maalin edessä, että otti odotetun kotivoiton.

Lukko rynnii, Ässät pihalla alussa

Lukko aloitti ottelun vauhdikkaasti, ja Ässät jäi kyydistä heti keskialoituksen jälkeen. Koeajalla Porissa oleva Jeff Hutchins joutui laitataklauksesta jäähylle, kun reilut kaksi minuuttia oli avauserää pelattu, ja Lukko pääsi jauhamaan ylivoimaa. Kolmen ja puolen minuutin kohdalla Mika Viinanen passasi kiekon siniviivalle Janne Niskalalle, joka laukoi tulisesti. Ässien maalivahti Antti Jokela torjui, mutta kiekko jäi pelattavaksi, Toni Koivisto ehti paikalle ensimmäisenä ja siirsi kiekon maaliin.

Ässien tsekki Petr Sachl joutui sitten seuraavaksi jäähylle, ja nyt ei Lukko malttanut ylivoimaansa pelata kuin parikymmentä sekuntia. Sama kuvio toistui: Viinanen siniviivalle Niskalalle, Niskala lämärillä kiekko maalille ja Toni Koivisto suti irtokiekon maaliviivalta sisään. 2-0 Lukolle, kun kellossa oli aikaa 7.05.

Tässä vaiheessa moni katsojista varmasti luuli, että pelin jälkeen taululla on vähintäänkin pesäpallolukemat, mutta Lukon peli hyytyi kummasti tämän jälkeen, Ässät lisäsi luisteluaan ja pääsi peliin mukaan toimittaen kiekon jopa kerran Lukon maaliviivallekin, ehkä jopa maaliinkin, mutta päätuomari Reijo Ringbom oli ehtinyt katkaista pelin ennen kuin kiekko maaliin meni. Lukon maalissa pelannut ja epävarmasti aloittanut Mikael Vuorio auttoi kohteliaana nuorena miehenä vieraita tilanteessa sohlimalla nollakulmasta tulleen vedon suojuksiensa kautta viivalle (ja ehkä sen ylikin).

Erän lopulla Lukko auttoi vielä enemmän Ässiä pääsemään peliin mukaan, kun sekä Teemu Kesä että Janne Niskala saivat jäähyn. Maalia Ässät ei kuitenkaan onnistunut tekemään.

Toinen erä Ässien hallintaa

Toinen erä alkoi siitä mihin ensimmäinen erä loppui: Lukko otti liikaa jäähyjä ja Ässät hallitsi runsaiden ylivoimaminuuttiensa ansiosta peliä. Kiekko pyöri Lukon alueella pitkät tovit, mutta kovin vaarallisia tilanteita Vuorion maalille ei tullut, siitä pitivät Lukon isot pakit huolen. Kerran kiekko kävi jo tolpassa, mutta sen lähemmäs ei Ässät päässyt.

Erän loppupuolella ajassa 36.40 Ässät lopulta onnistui. Lukon puolustajat töpeksivät omassa päässä ja Steve Shirreffs pääsi helposti vanhanaikaisella yllättämään torkkuneen Vuorion. Kohta maalin jälkeen Ässät kuitenkin joutui alivoimalle, mikä hiukan tappoi joukkueen intoa. Lisämaaleja erässä ei enää nähty.

Hiukan väriä kentälle

Kolmannessa erässä oli ajoittain havaittavissa vanhaa kunnon Rauma-Pori -henkeä, kun tunteet kuumenivat ajoittain. Pahiten keitti Ässien Petr Sachlilla, joka ylivoimassa taklasi Lukon pelaajan kovalla vauhdilla selästä laitaan. Sachl kuumeni samassa vaihdossa olleesta tilanteesta, jossa Janne Niskala kohteli häntä Lukon maalilla kovakouraisesti. Lukon pelaaja ei taklauksesta loukkaantunut, joten 2+10 -minuuttinen tsekille oli oikea tuomio.

Ässillä oli erän parhaat maalintekopaikat. Vuorio sähläsi maalinsa takana ja Ässien tasoitus oli muutamasta sentistä kiinni. Toisen kerran Vuorio ehti hyvin mukaan poikittaissyötöstä tulleeseen vetoon, ja torjui jo varmalta näyttäneen maalin.

Erän ja ottelun komeimmasta taklauksesta vastasi Lukon Marko Toivonen, joka jyräsi puun takaa Jeff Hutchinsin. Kanadalainen ei kuitenkaan häkeltynyt, vaan keräsi kamansa jäältä ja painoi taas sata lasissa kiekon perässä.

Kolmannen erän lopun Lukko tyytyi vain varmistelemaan johtoaan. Ottelun viimeisen maalin teki elämänsä vireessä oleva Matti Kaipainen Jokelan tyhjäksi jättämään maaliin ajassa 59.44.

Huomioita Lukosta

Lukon peli oli hiukan tahmeaa johtuen ehkä kovasta harjoittelusta, mutta alun hyvän vireen hiipumista jo ensimmäisessä erässä ei valmentaja Lehkonen sulattanut. Hänen mukaansa otteisiin tuli 2-0 -johdossa ylimielisyyttä, mikä näkyi turhana kikkailuna ja typerinä jäähyinä. Voittoon hänkin tietysti oli tyytyväinen.

Lukosta puuttuivat puolustaja Mikko Purontakanen, keskushyökkääjä Juha-Pekka Ketola, laitahyökkääjät Petteri Lotila ja Petri Lätti sekä vasta pelin alla kaupunkiin saapunut Jason Cipolla, joka esittäytyy jäällä perjantai-aamun harjoituksissa. Sami Torkki ei enää kolmanteen erään tullut saatuaan noidannuolen selkäänsä, ja Petri Vehanen availi vaihtopenkin luukkua.

Parhaiten kotijoukkueesta esiintyi Mika Viinasen johtama ketju, joka teki kaikki Lukon maalit. Matti Kaipainen on tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen pitkällä urallaan, ja Mika Viinanenkin on harjoituspeleissä esittänyt otteita, joista päätellen mitään toisen kauden "kirousta" ei hänen päällään ole. Toni Koivisto on aiemmissa harjoituspeleissä hukannut maalintekopaikkoja viime kauden tapaan, mutta nyt hän osui kahdesti. Vähämaalisessa ottelussa se palkitaan kolmella tähdellä.

Puolustajista Lukon ykkönen oli Toni Porkka, joka kokemuksellaan ja voimallaan tuo aivan uutta ryhtiä peräpäähän. Tonton ongelmana alkavalla kaudella saattavat olla helposti vihelletyt jäähyt, nytkin kolmannessa erässä Reijo Ringbom kaivoi jostain sen tilastokakkosen.

Erik Hämäläinen pelaa samalla tasolla kuin kaksi vuotta sittenkin, eli vielä ei Eepiä ikä paina. Porkan lailla hän tuo kokemusta ja rauhallisuutta, sillä kiirehän Eepillä ei ole koskaan mihinkään.

Janne Niskala teki tehopisteiden valossa parasta työtä, mutta samoin harhasyöttöjä tuli liikaa. Ville Piekkola oli Ässien maalin tullessa kentällä haahuilemassa, ja muutenkaan ei Piekkolalla ollut paras päivänsä.

Maalissa Mikael Vuorio aloitti haparoiden mutta paransi loppua kohti. Pitää muistaa että pojalla on ikää vasta 18 vuotta, ja kun todennäköisesti liigassa pelit jäävät vähiin, niin on oikein että harjoituspeleissä hän saa pelata.

Lukko jatkaa harjoitusotteluitaan viikon kuluttua torstaina 15.8. jolloin Äijänsuo Arenalle vastaan luistelee sveitsiläinen Davos.

Havaintoja Ässistä

Ässät lähti peliin nuorella ja kokemattomalla joukkueella, sillä pois pelistä olivat Jari Korpisalo, Pasi Tuominen, Pasi Peltonen, Mika Rontti sekä vasta maahan tulleet kaksi kanadalaista. Siitä huolimatta se pystyi hyvin haastamaan Lukon alkuhämmingistä selvittyään. Oma osansa tähän tietysti oli tuolla Ismo Lehkosenkin mainitsemalla Lukon ylimielisyydellä, mutta se ei Ässien esitystä heikennä.

Ässien paras osa oli Vjatseshav Fandulin johtama ketju, jossa laidoilla pelasivat Timo Salonen ja Samu Wesslin. Salonen oli Ässien paras pelaaja, joka ajoittain vei Lukon pakkeja Kortelan pysäkille miten tahtoi. Valitettavasti Salonen ei maalinteossa onnistunut, mutta syöttöpisteen hän sai Ässien ainokaiseen. Fandul ketjunjohtajana oli myös hyvässä pelivireessä, ja parantaa vielä liigan alkaessa otteitaan.

Muista Ässien pelaajista kannattaa mainita ulkomaalaiset Petr Sachl ja Jeff Hutchins. Sachl kunnostautui lähinnä jälkipelissä sekä tuossa kolmannen erän alkupuolen tempauksessaan. Jeff Hutchins puolestaan oli paljon pirteämpi ilmestys. Kanadalainen painoi koko ajan nappi laudassa kentällä ollessaan. Välillä siinä oli enemmän vauhtia kuin järkeä, mutta nyt nähdyn perusteella hän ei ehkä ole se ulkomaalaisista, joka Porista joutuu lähtemään ennen kauden alkua. Ässillähän on ringissä kuusi ulkolaista; Fandul, Sachl, Hutchins, Shirreffs sekä vielä tästä pelistä puuttuneet Scott Langkow ja Dave Duerden.

Puolustuksen ykkönen oli Jarkko Glad, joka Steve Shirreffsin kanssa sai paljon peliaikaa. Glad on rauhallinen, omat taitonsa ja puutteensa tietävä pelaaja, joka ei yritä mitään mitä ei osaa. Se on pelkkää plussaa se. Shirreffs teki maalin, mutta oli vastaavasti pari kertaa pahasti kuutamolla.

Maalissa Antti Jokela torjui mitä torjuttavissa oli. Jokelaa vaivaa kuitenkin sama tauti kuin ennenkin eli kiekot putoilevat torjunnan jälkeen minne sattuu. Paremmin paikkansa käyttävä joukkue olisi tässäkin pelissä rankaissut useammin kuin kahdesti reboundista. Jokela lienee Ässissä samassa tilanteessa kuin Vuorio Lukossa, eli runkosarjassa ei paljon peliaikaa ole luvassa.

Ässien harjoitusottelut jatkuvat niinikään viikon kuluttua 15.8. kun se saa kotiinsa vastaan Tampereen Ilveksen.