Ässät tippui kyydistä

Porin Ässät kävi jo kolmannen kerran tälle kaudelle pohjoisen vierailulla. Reissu oli mollivoittoinen, kun kotijoukkue Kärpät nappasi täyden pistepotin lukemin 5-1. Ottelun ratkaisijat löytyivät tänään hieman nimettömämmästä kaartista.

Toni Sihvonen ja Mikko Palomäki – siinä nimet, jotka harvoin esiintyvät toimitsijoiden pöytäkirjoissa. Molemmille maalit olivat kauden ensimmäiset ja jälkimmäiselle herralle uran ensimmäinen liigaosuma.

kommentit

Jalonen tiivisti alkukauden[lue lisää]

Kotijoukkue ratkaisi ottelun käytännössä toisen erän alun neljän minuutin sisään syntyneillä kolmella maalilla. Ässien isokokoinen puolustus jaksoi taistella ensimmäisen erän, mutta lopulta vauhti loppui, jäähyt lisääntyivät ja tulos näkyi taululla.

Kärpillä oli paikkansa ensimmäisessä erässä, kun kiekko pyöri pariinkin otteeseen Ässä-vahdin Tuomas Nissisen takana. Viivan yli kiekko ei tiettävästi kertaakaan eksynyt, vaikka osa katsojista näkikin Petr Tenkratin laukauksen käyneen takaraudassa. Käytännössä tämä oli ainoa kunnon tapahtuma nopeatempoisessa alussa. Vähän katkoja, kiekon pomppimista ja päätöntä haahuilua – näillä sanoin voisi kuvata liigakamppailun tarjontaa.

- Ensimmäisen erän jaksoimme taistella hyvin. Toisen erän alku olikin sitten huono ja peli ratkesi siihen, Ässien päävalmentaja Mika Toivola kertasi illan kulkua.

Neljän minuutin niskalaukaus

Mitä lie Ässien pelaajat erätauolla juonineet, sillä joukkueen puolustuksen tempo ja tekemisen taso tippui selvästi toisen erän alkuun. Kärpät käytti tilaisuuden hyväkseen ja viimeisteli neljään minuuttiin kolme osumaa.

Ottelun avausmaalin pääsi kuittaamaan Michael Nylander, joka nosti kiekon kattoon Sakari Palsolan ja Eero Somervuoren järjestelemästä maalinedusruuhkasta.

Reilu minuutti tästä ja Toni Sihvonen pääsi tuulettelemaan kauden avausmaaliaan. Ilkka Mikkola levitti hyökkäyssiniviivan tuntumassa laatan ”Soosille”, jonka nätti rannelaukaus sujahti takanurkkaan. Huumorimiehinä pelaajat ottivat kiekon hyllylle muistuttamaan tästä historiallisesta hetkestä – ei kautta ilman maalia, niin kuin tässä tapauksessa sanotaan.

Maalin jälkeisessä vaihdossa Ässillä oli paikka tulla peliin mukaan, kun Mikko Lehtonen tarjoili maailmanluokan hazardi-syötön suoraan Juha Kiilholman lapaan. Kärppien maalissa pelannut Pekka Rinne hoiteli maaliyrityksen eleettömän varmasti. Rinteen esitys kotijoukkueen maalilla antoi jälleen tukea sille, että nuori maalivahti tarvitsee ja ansaitsee enemmän otteluilta, kun mitä tilille on tähän mennessä kertynyt.

Lopullisen sinetin ottelulle laukoi Mikko Palomäki. Pekka Saarenheimon hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko toimitettiin viivaan ”Paldelle”, jonka siniviivapyssy ohitti maskissa olleen Nissisen.

Maalin jälkeen Ässät otti aikalisän, jonka seurauksena joukkueen taklauspeli koveni huomattavasti, mutta tuloksettomasti. Puolustuksen liike ei yksinkertaisesti tänään riittänyt.

Taukoa odotellessa

Kolmannen erän alkuun molemmat joukkueet saivat rangaistukset, kun Atte Pentikäinen kävi ensin kuluttamassa penkkiä ja pari minuuttia tästä oli Viktor Ujcikin vuoro. Ässät onnistui illan ainokaisessaan tuon ylivoiman aikana. Puhki itsensä pelannut Kärppä-alivoima joutui antautumaan, kun loistavaa kautta pelaava Haukiputaan poika Teemu Virkkunen laukoi Oleg Sorokinsin syötöstä lukemat taululle 3-1.

Tilanne asetelmissa ei kuitenkaan muuttunut, kun jo seuraavassa vaihdossa Pauli Levokari ei pysynyt Michael Nylanderin kyydissä ja joutui koukkaamaan itsensä jäähyaitioon. Ylivoiman jälkisekunneilla Toni Sihvonen syötti kiekon maalin kulmalle Jussi Jokiselle, joka tarjoili jatkon Ilkka Mikkolan lapaan. Loukkaantumisensa jälkeen vahvan paluun tehnyt puolustaja ei tuosta paikasta erehtynyt.

Ottelun loppuminuutilla oli Marko Toivosen vuoro jäädä Nylanderin kyydistä ja koukku kainaloon oli järkälemäisen puolustajan viimeinen puolustuskeino reviirinsä suojelemiseen. Kärpät kiitti ja nopea, kliininen suoritus lukemiin 5-1. Pekka Saarenheimo jatkoi vahvaa virettään tärkeissä aloituksissa ja toimitti kiekon viivaan Ari Vallinille. Puolustajan syöttö tavoitti Jussi Jokisen, jolla oli helppo työ laukoa kiekko tyhjiin pelattuun maaliin.

Koko ottelussa Ässille ei siunaantunut edes kourallista kunnollisia maalipaikkoja.

- Meidän olisi pitänyt pystyä tekemään paremmalla prosentilla niistä maalipaikoista, joita saimme, jos täällä meinaa pisteitä ottaa. Yksi tai kaksi maalia toiseen erään ja pelin luonne olisi ollut toinen, Toivola summasi.

Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen oli tyytyväinen joukkueensa ryhdin muutokseen. Illan tavoite oli antaa kaikille tasaisesti peliaikaa, josta kertoi muun muassa ylivoimavastuun jakamista Sihvosen kentälliseen saakka.

- Ensimmäinen erä oli meiltä vahva, toinen erä erittäin mallikas ja kolmas viisas. Teimme ottelussa töitä kaikilla neljällä kentällisellä, emmekä päästäneet Ässiä maalipaikoille. Yhdeksään päivään viisi peliä ja vain yhdestä ottelusta lähdimme ilman pisteitä – hyvä suoritus joukkueelta, Jalonen kuittasi.

Ässien pelit jatkuvat tauon jälkeen 16. päivä hegemoniakamppailulla Rauman Lukkoa vastaan. Kärpät matkaa puolestaan Etelä-Suomeen ensin Hämeenlinnaan Kerhon kestitykseen ja perään Helsinkiin IFK:n vieraaksi.