Ässille makea jatkoaikavoitto

Porin Ässät kävi nappaamassa kaksi pistettä Michael Nylanderilla vahvistuneesta Oulun Kärpistä. Vierasjoukkueen ylivoima oli murhaavan tehokasta, ja puolustaja Pasi Peltonen oli joukkueensa ratkaisija kolmella täysosumalla.

Täpötäysi Raksila odotti Michael Nylanderin dominointia, mutta show’n varastikin Porin Ässät, joka esitti Oulun syysillassa tehokkaan näytöksen. Joukkue teki kaikki osumansa ylivoimalla – mukaan lukien jatkoajalla syntyneen 5-4 voitto-osuman. Vierailijat olivat kiinni jopa täydessä pistepotissa, mutta Kärppien kolmannen erän hurmos toi kotijoukkueelle yhden lohdutuspisteen.

- Tyhmistä jäähyistä rankaistiin tänään. Vastustajan ylivoima oli loistavaa. Porilaiset ansaitsevat kaksi pistettä – täysi tunnustus sinne, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen kehui vierailijoita.

Rikkonainen näytös

Kokonaisuutenaan ottelu oli hyvin rikkonainen. Jo ensimmäisestä erästä lähtien tunteet kävivät kuumina, ja molemmat joukkueet sortuivat tyhmiin rangaistuksiin. Varsinkin oululaisille tuttu Pasi Nielikäinen oli tuttuun tyyliinsä vauhdissa, jonka saivat kokea myös NHL-tähdet Nylander ja Niinimaa jo ensimmäisestä vaihdostaan lähtien.

Ottelun alku alkoi Ässien sähäkällä avausmaalilla. Ari Vallin kaatoi Teemu Virkkusen maalin edessä, ja Pasi Peltonen viimeisteli illan ensimmäisensä. Aki Uusikartano nappasi aloituksen 100-0 ja suti kiekon viivaan Peltoselle. Ranneveto maalille upposi maskissa olleen Niklas Bäckströmin taakse. Nivalan Niedermayer Pasi Nielikäinen peitti loistavasti Bäckströmin näkökentän.

Kärpät onnistui vuorostaan ylivoimalla kahdesti, kun ensin ajassa 5.10 Samu Wesslin koukkasi J-P Haatajan sääntöjen vastaisesti. Jussi Jokinen laukoi tulisesti B-pisteen kaarelta ottelun tasoihin lukemiin 1-1. 2-1 -johto-osuma syntyi erän puolivälissä Oleg Sorokinsin jäähyn aikana. Viktor Ujcik pelasi epä-tsekkiläiseen tyyliin vahvasti kulmassa ja toimitti kiekon Eero Somervuorelle. Somervuori kiepsautti kiekon rystyllä maalin takaa Jari Viuhkolalle, joka nousi maalin eteen ja laukoi ohi Ässä-maalissa pelanneen Tuomas Nissinen.

Kärpät pääsi koettamaan ylivoimaa vielä kahdesti erän lopulla, mutta tuloksetta.

Ässät vei, Kärpät vikisi

Toinen erä oli täydellistä porilaisten näytöstä. Erän alkuun joukkue sai ylivoiman, kun J-P Haataja huitoi itsensä rangaistusaitioon. Kiekko pomppi hyvin pyörineen myllytyksen jälkeen Marko Kivenmäelle, joka laukoi kiekon ohi heittäytyneen Bäckströmin.

Ässät oli päästä johtoon jo hetken päästä tästä, kun Jesse Joensuu unohtui merkkaamatta Oskari Korpikarilta. Bäckström venyi Joensuun laukauksen eteen. Lopulta vierailija kuitenkin onnistui, kun ajassa 6.11 Janne Pesonen sai rangaistuksen koukkaamisesta. Kiekko jäi pomppimaan ylivoimasiirtelyn jälkeen maalille, johon Bäckström lähti mailoineen sorkkimaan. Kiekkoon ehti kuitenkin Peltonen, joka tökkäsi kiekon verkkoon.

Erän puolivälissä sekä Kärpät että Ässät pääsivät koettamaan lisäosumia, mutta vain vierailija onnistui – jälleen. Lasse Kukkonen murjoi Pasi Nielikäisen jään pintaan ja tästä syntyneen Ässä-ylivoiman aikana Teemu Virkkunen toimitti kiekon maalin takaa jälleen Peltoselle, joka viimeisteli hattutemppunsa. Maalia edelsi Kärppien surkeat purkuyritykset. Tämä riitti sekä Bäckströmille että Jaloselle ja maaliin asteli viime ottelussa Kärppien maalilla torjunut Pekka Rinne. Raksilan hallissa ei kaikunut kuin runsaslukuisen Ässä-fanijoukon ilonpito.

Kokonaisuutena Ässät oli huomattavasti parempi ja loi kovaa painetta Kärppien puolustukseen. Etenkin tähän otteluun muodostettu pakkipari Niinimaa-Lotvonen oli pahasti tuuliajolla.

Kärpät väkisin tasoihin

Kotijoukkue osoitti 2-4 tappioasemassa olevansa silti kova myös kentällä. Raksilan yleisö sai vastinetta rahoilleen, kun keskenkuntoinen Michael Nylander väläytteli osaamistaan. Eero Somervuori jatkoi kiekon maalin eteen vapautuneelle Nylanderille. Pelimiehen kädet eivät jäätyneet ja laatta nätisti maaliin. Muuten herran esitys oli vähän valju, jonka hän myönsi itsekin.

- Suoraan sanottuna: kuntoni on surkea. Jostain on kuitenkin aloitettava. Mennään tässä nyt yksi peli kerrallaan ja taistellaan. Hauskaa oli jälleen pelata ja pelaamme hyvää kiekkoa. Kyllä tämä tästä, Nylander totesi taiston tauottua.

Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen oli tyytyväinen uuden suojattinsa esitykseen.

- Täytyy kuitenkin muistaa, että Nylander on 20 peliä muita jäljessä. Siihen nähden todella mallikas esitys, Jalonen kiitteli.

Maalin jälkeen kotijoukkue alkoi painamaan myrskyn lailla Ässien puolustusalueelle. Yleisön huikean hurmoksen saattelemana joukkue tuli väkisin tasoihin. Illan huojentunein pelaaja, Petr Tenkrat, karisti viimeinkin apinan harteiltaan ja viimeisteli kauden ensimmäisen osumansa. Tsekkihyökkääjä spurttasi laidasta läpi ja tulinen laukaus upposi maalin ylänurkkaan.

Tämän jälkeen ote siirtyi täysin kotijoukkueelle, joka pääsi yrittämään ylivoimaa kolme kertaa peräkkäin, mutta tuloksetta. Näin siirryttiinkin jatkoajalle, jossa Ässät onnistui. Lasse Kukkonen otti tyhmän rangaistuksen ja yleisö pystyi jo aavistamaan, mitä tuleman piti. Tuttuun tyyliin vierailijat saivat ylivoimansa jylläämään, ja Marko Kivenmäki syötti kiekon maalin eteen Oleg Sorokinsille. Latvialaisella oli helppo työ viimeistellä ottelun voitto-osuma, ja porilaisten juhlat olivat valmiit alkamaan.

- Täytyy olla kuitenkin tyytyväinen joukkueen nousuun kolmannessa erässä, Jalonen pohti.

Videot pyörimään

Kärppien valmennusjohdolla on jälleen aika tutkia videoita varsinkin joukkueen puolustuspelistä.

- Täytyy analysoida Bäckströmin kanssa nuo maalit. Kaikki kuitenkin huomasivat, että emme me maalivahtipeliin kaatuneet. Jos meille tehdään neljä maalia reboundeista, niin jotain täytyy tehdä. Pitänee käydä nämä joukkueen kanssa läpi, Jalonen puolusti maalivahtipeliä.

Kärppä-leirissä piste ei tyydyttänyt myöskään toisen pelin joukkueessa pelannutta Janne Niinimaata.

- Ei oltu tässä ottelussa todellakaan hereillä. Vastustaja pääsi sotkemaan peliämme, ja ottelusta tuli rikkonainen. Huomenna palautellaan tästä, koska edessä on kova viikko. Taidanpa lähteä käymään metällä, Niinimaa murjaisi.

Porilaiset poistuivat pimenevään iltaan hymyissä suin. Valmentaja Toivola hehkutti syystäkin joukkueensa esitystä.

- Tosi kova peli meiltä! Voittoon täytyy olla todella tyytyväinen, koska meillä oli jonkin verran nimekkäämpi ryhmä vastassa. Meillä on myös tullut loukkaantumisia, joten siinäkin mielessä hieno suoritus. Viimeiseen erään ei kuitenkaan voi olla tyytyväinen. Ei tuollaisia jäähyjä yksinkertaisesti voi ottaa, Toivola lopetti.

Ässien seuraava ottelu on vasta torstaina kotona Bluesia vastaan. Kärpät lähtee rannikkoreissulle Turun Palloseuraa ja Rauman Lukkoa vastaan.