Kulta Tampereelle

Tampereen Tappara on jääkiekon Suomen mestari kaudella 2002-2003. Mestaruus varmistui, kun kirvesrinnat voittivat kolmannen finaalin Oulussa. Tappara otti mestaruuden puhtaasti voitoin 3-0, ja pudotuspelien ylivoimaisesti paras pelaaja Esa Pirnes kuritti jälleen kasvattajaseuraansa.

Avauserä Tapparan tahtiin

Tappara oli ensimmäisessä erässä hallitsevampi. Tuon kertovat jo maalivahtien torjunnatkin, Bäckström 14 ja Lehto 3. Vieraiden paras paikka siunaantui ylivoimalla Pasi Puistolalle, jonka pyssyttämä kiekko kimposi tolpan sisäreunasta takaisin peliin. Avauserä oli rikkonainen, ja molemmat joukkueet saivat kasan jäähyjä.

Erätauolle mentiin kuitenkin kotijoukkueen johdossa. Ensimmäisestä ylivoimasta Kärpät loihti nopeasti kuvion kuntoon. Lasse Kukkosen laukaus kääntyi tappara-pelaajan luistimesta ohi hölmistyneen Mika Lehdon.

Mitä ihmettä täällä tapahtuu?

Toinen erä oli kaikkea muuta kuin pudotuspelikiekkoa. Edes pelaavat joukkueet eivät olleet täysin mukana kentän tapahtumissa. Esimakua saatiin tilanteesta, jossa Esa Pirnes nousi maalille, ja joka päättyi yleiseen ruuhkaan. Päätuomari Jyri Rönn oli huonosti sijoittunut, joten hän joutui tarkastamaan tilanteen videolta.

Pitkä tarkastelu tuotti yllättävän ratkaisun. Kiekko keskipisteeseen ja peli tasan. Erätauolla tilannetta kelattiin useaan kertaan videolta ja videokuvan perusteella tuomio oli täysin käsittämätön. Videotuomarin käytössä olevassa kuvassa ei missään vaiheessa näy, että kiekko ylittäisi maaliviivan. Tämän videotuomari kertoi myös ottelun päätuomarille. Kysymys kuuluukin, millä kriteereillä päätuomari Jyri Rönn hyväksyi osuman?

Tehty mikä tehty. Viimeksi epäselvästä maalista hyötyi Kärpät. Itku ei auta. Hetkeä myöhemmin Tappara paineli jo johtoon: myöhemmin ottelussa loukkaantunut ja sairaalaan viety Mikko Luoma laukoi ylivoimalla, ja kiekko kimposi puolustajan mailan ja Lasse Jämsenin selän kautta maaliin. Hetkessä vieraat johtivat, ja nuori kärppälauma oli ahdingossa.

Se ahdinko kuitenkin selätettiin Tapparan suosiollisella avustuksella. Ensin Lasse Kukkonen pisti biljardisyötön maalille, ja kun Esa Pirnes pelasi löysästi niin vapaana ollut Henrik Juntunen latoi takakulmalta kiekon tyhjään maaliin ja peli oli tasan. Reilu minuutti tästä Kärpät meni johtoon: Mikko Luoman surkea avaus kimposi oman pelaajan jalasta Andrei Potaichukille. "Pota" otti pari potkua ja laittoi kiekon varmasti reppuun ohi Mika Lehdon.

Sekavan toisen erän kruunasi ottelun tasoitus. Tappara myllytti pitkän tovin Kärppien alueella ja lopulta Marko Mäkinen sutaisi Pekka Saravon laukauksen jälkeisen irtokiekon maaliin. Kärpille tarjottiin mahdollisuutta Tapparan kolmen rangaistuksen avulla, mutta mitään ei aikaiseksi saatu. Tasainen, sekava ja tilannerikas erä oli takana.

Kolmaskin erä oli tasainen. Se oli myös maaliton. Kärpille siunaantui kaksi ylivoimaa, joista maalia päästiin yrittämään. Pari upeaa paikkaakin luotiin, mutta koko ottelusarjan ajan vaivannut huono viimeistely jatkui.

Erän rumimman teon suoritti Tapparan Arto Kuki. Kuki murjoi rumasti kyynärpäällään Kärppien Drew Bannisterin kupolin sekaisin. Bannister oli hetken aikaa täysin pihalla maailman tapahtumista, mutta toipui pitkän paikkailun jälkeen pelikuntoon. Jyri Rönnillä ei riittänyt rohkeutta antaa Kukin ansaitsemaa suihkukomennusta, vaan tyytyi 2+10 minuuttiin päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tapparan erän paras paikka oli Janne Ojasella, mutta tolppaa hipoen laukaus ohi.

Kuudes erä ja ratkaisijana Esa Pirnes

Ensimmäinen jatkoerä oli sekin tottakai tasainen. Molemmilla oli omat paikkansa. Kärppien parhaat paikat tulivat J-P Haatajalle ja Petr Tonille, mutta viimeistelyssä oli ongelmia. Tappara oli ratkaista pelin aivan jatkoerän viimeisillä sekunneilla, kun Kärppien Pekka Saarenheimo kaatui omia aikojaan puolustusalueella. Jaakko Uhlbäck ei kuitenkaan onnistunut paikassaan ja ratkaisu siirtyi toiseen jatkoerään.

Se alkoi dramaattisesti. Topi Jaakolan laukaus pysähtyi pahannäköisesti suoraan heittäytyneen Mikko Luoman kasvoihin. Naama auki ja Luoma sairaalaan. Hänen kasvonsa näyttivät ottelun jälkeen erittäin pahalta ja olivat erittäin turvoksissa.

Toinen jatkoerä oli selvää Kärppien hallintaa. Kotijoukkue oli selvästi aktiivisempi ja haki ratkaisua. Paikkoja oli, huolellisuutta ei. Ratkaisupaikoissa käsi tärisi, laukaukset viipyi ja ne menivät ohi. Petr Tenkratilla oli kaksi ja Jussi Jokisella yksi avopaikka, mutta sisään ei saatu. Brett Lievers ampui oman ykkösluokan paikkansa taivaan tuuliin. Tapparalla oli kaksi paikkaa: 3-1-ylivoimahyökkäys päättyi Niklas Bäckströmin katkoon ja Jussi Tarvainen pyssytti unelmapaikasta ohi maalin.

Kolmas jatkoerä toi ratkaisun. Ajassa 103.39 puri oma koira koko kotijoukkuetta nilkasta. Jaakko Uhlbäck kaivoi kiekon nurkasta ja löysi Esa Pirneksen. Pirnes laukoi tarkasti takanurkkaan ja juhlat oli valmiit. Mailat lensi ja poika tuotiin kentälle. Tampereen Tappara on uusi Suomen mestari!

Tappara voitti mestaruuden 16 vuoden tauon jälkeen, edellinen mestaruus on vuodelta 1988. Se oli ottelusarjassa selvästi valmiimpi ja ansaitsi mestaruutensa. Kaksi jatkoaikavoittoa Oulusta kertoo osaltaan joukkueen henkisestä kasvusta kahden edellisen vuoden finaalitappion jälkeen.

- Tämä joukkue elää voittaakseen. Koko ajan meillä oli henkinen usko omaan tekemiseemme. Ensimmäisen ottelun voitto toi lisää itseluottamusta, analysoi Tapparan Jukka Rautakorpi.

- Tämä on upea tapa päättää neljän vuoden projekti, hän jatkoi.

Lisää finaalitunnelmista Jatkoajan erillisessä kolumnissa.