Sinisessä laguunissa kotijoukkueen juhlaa

Maalin haju, sahanpurua, liukkaat käytävät... Remontti oli yllättävän hyvin valmistunut – pelit Laguunissa ovat valmiita alkamaan. Illan ottelu ei tarjonnut mitään suurta kiekkohegemoniaa, mutta Kärppien avauspeliksi ilta oli kohtuullinen. Kotijoukkue esitti aika ajoin näyttäviäkin kuvioita Oulun sumuisessa illassa.

Ottelun alku oli molemmilta hyvin sekavaa peliä. Kotijoukkueen pelissä näkyi selvää jännitystä, ja tilanteita sohlattiin järjestäen. Pelicans pyrki kaikin keinoin rikkomaan Kärppien pelaamista, eikä yrittänytkään kiekolliseen hallintaan. Lahtelaiset pääsivät pelin hyviin käsiksi heti alkuun, kun Kärpille tuli jo viime kaudella legendaksi muodostunut väärä vaihto.

Mitä pidemmälle erä eteni, niin sitä paremmin Kärpät pääsi peliin mukaan. Seitsemän minuutin kohdalla syksyn kuumin nimi Janne Pesonen sai kiekon maalin kulmalle Jokiselta ja syötti täysin vapaana maalin edessä olleelle Brett Lieversille. Pelicansin puolustus juoksi tilanteessa teillä tietämättömillä maalin takana. Lieversin perusharhautus, kieputus rystylle ja kiekko häkkiin. Tämän jälkeen ote siirtyi täysin Kärpille.

Hei hulinaa!

Lieversin maalin jälkeen Kärppien peli selvästi vapautui ja hyökkäykset vyöryivät jatkuvalla tahdilla Pelicans-maalivahti Mikko Rämön maalille. Paras paikka siunaantui Kärppien kapteeni Sakari Palsolalle, mutta veto meni niukasti ohi maalin. Samassa tilanteessa Pelicansin Ruotsista tullut terrieripakki Santeri Heiskanen täräytti sellaisen pommin Jussi Jokiselle, että harvoin näkee.
Kärppien vyörytys jatkui hurjana, joka aiheutti jatkuvia vaaratilanteita vierasjoukkueen maalilla.

Vihdoin tulostakin alkoi tulla, kun Jussi Jokinen sai avaussyötön virolaispakki Lauri Lahesalulta. Jokinen kiemurteli täysin rullalle koko pelikaanipakan ja neppasi kiekon Janne Pesoselle, joka oli täysin yksin Rämöä vastaan. Pelicansin pelaajat olivat tilanteessa liimautuneena Jokiseen, joka avasi Pesoselle avoimet ovet. Pesonen ei näistä paikoista erehdy ja laukoi kiekko hallitusti längistä maaliin. Tästä seuraavassa vaihdossa Pelicansin Jermu Pisto jäi pahasti Kärppien Pekka Saarenheimosta jälkeen. Saarenheimo kiersi pakin ja syötti maalille liukuneelle Jari Viuhkolalle, joka siirsi kiekon maaliin - 3-0 ja hyvää yötä.

Pelicans syttyy hurmokseen

Toinen eräkin alkoi molemmin puolin sekavalla pelillä. Kun Kärpillä ei ollut mitään halua ja ideaa jatkaa maali-iloittelua, Pelicans tarrasi hetkeen. Kärppien oman pään peli seisahtui pahasti ja harjoituspeleissä hyvin toiminut viisikkopelaaminen näytti ensimmäistä kertaa heikomman puolensa. Erän puolessavälissä Pelicans pääsi ylivoimahyökkäykseen: nopea purjehdus maalille, näpäkkä tuikkaus ja kiekko Bäckströmin selän taakse. Tilanteessa Kärppien maalivahti Bäckström oli pahasti väärin sijoittuneena. Maali merkittiin pelikaanikapteeni Jari Kauppilalle.

Tästä Pelicans saikin hengen päälle ja Kärpät jatkoi seisomistaan. Erän loppupuolella nähtiin muutama jäähy, mutta niissä paikat tulivat lähinnä alivoimalla pelanneille joukkueilla. Erätauolle lähdettiin hyvin sekavissa tunnelmissa: peli oli täysin auki.

Kärpät näyttää kaapin paikan

Heti kolmannen erän alkuun Pelicansin Jussi-Antti Reimari otti jäähyn kiinnipitämisestä maalin kulmalla, joka osoittautui tuhoisaksi. Kärpät sai ylivoiman kuosiinsa ja kiekko toimitettiin viivaan. Tiukka veto maalille, jonka jälkeen maalin edessä täysin vapaana Kärppien Mika Pyörälä. Ensimmäinen rebound-sutiminen jäi vielä Rämön patjoihin, mutta toista hän ei enää pystynyt torjumaan. Tilantessa Rämö jäi täysin yksin urhoollisesti taistelemaan pyöritystä vastaan.

Erän puolivälissä Pelicans alkoi jälleen pääsemään peliin mukaan. Toisaalta tuloksettomat harppuunahyökkäykset olivat ainoita, joita vierasjoukkue pystyi esittämään. Kahdeksan minuutin kohdalla kolmatta erää Kärppien Aaltonen koukkasi omalla alueella Pelicans-hyökkääjän ja hallinta siirtyi vieraille. Pelicans sai luotua hyvän paikan, jossa hyökkääjä oli täysin vapaana maalin kulmalla. Bäckström sai mailansa väliin, mutta tulistui jälkitilanteessa jäähyn arvoisesti. Ylivoima rankaisi välittömästi: one-timer viivasta ja Paappanen tuuletti. Kiekko lurahti helpohkosti Bäckströmin kainalon alta maaliin.

Vieraiden aggressiivinen pelityyli kostautui ottelun loppupuolella jäähyinä. Kärppien hyvä ylivoimapelaaminen tuotti tulosta, kun Palsola sai kiekon kulmassa. Viime kaudella Pelicansissa pelannut Lasse Jämsen veti suoraan syötöstä sektorin keskeltä tarkasti yläkulmaan, ja Kärpät sinetöi ottelun. Loppupeli olikin täysin Kärppien hallintaa, ja tilanteet pelasti hyvin pelannut Mikko Rämö. Kokonaisuutena peli oli Kärppien näytöstä toista erää lukuun ottamatta: Pelicans väsyi selvästi kolmannessa erässä, joka kostautui tyhminä jäähyinä.

Valmentajat mietteliäinä

Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen ei ollut ollenkaan tyytyväinen joukkueensa esityksiin.

- Peli lähti hyvin käyntiin: pyrimme purkamaan ja tappamaan Kärppien peliä. Sen jälkeen kuitenkin hölmöilimme ja teimme helppoja virheitä. Pelistämme katosi täysin ajatus ja lähdimme juoksemaan - helppoja virheitä ei Kärpät anna anteeksi. Pääsimme peliin hieman mukaan ylivoimien johdosta, mutta kiekkoja pitäisi toimittaa maalille! Kulmista ei tule tulosta.

Hirvonen antoi myös harvinaista palautetta tuomareille.

- Tuomarit ovat kahdessa viime pelissä olleet oikein hyviä! Oletteko tosin nähneet linjatuomarin antavan 2 minuuttista, Hirvonen kyseli.

- Tuomareita kiitellään liian vähän, mutta tänään Laaksonen onnistui, hän jatkoi.

Kärppien päävalmentaja Heikkilä totesi pelin olleen hyvä opetus.

- Toisessa erässä oiottiin tilanteissa. Tämä oli tilanne, jossa ei olla vielä tällä kaudella oltu, jossa pelin luonne muuttuu täysin. Onneksi peli kuitenkin klaarattiin, koska Pelicansilla oli omat mahdollisuutensa. Avausvoitto on hieno asia ja pienten vaikeuksien kautta voittoon nouseminen nostaa sen arvoa.

Kärppävalmentaja kiitteli etenkin Pesosen ja Pekka Saarenheimon peliä. Molemmat ovat röyhkeitä, hyvin tilanteita luovia pelaajia.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Janne Pesonen totesi avausvoiton helpottavan paljon. Pesosen mukaan ratkaisevat erot olivat etenkin kiekollisessa pelaamisessa ja sen kontrollista. Palkintopöydän putsaamisesta Pesonen totesi fraasillisesti joukkueen edun menevän omien pisteiden edelle. Ja mikäpä siinä, Kärpät pelaa Joukkueena isolla jiillä.