Vanhalla kaavalla

Oulun Kärppien ja Jyväskylän JYPin välinen liigakamppailu noudatti edellisten otteluiden kaavaa. Maalijuhlia ei nähty, kiitos molempien keskialueen tarkan puolustamisen. Kärpät oli kuitenkin läpi ottelun se hallitsevampi osapuoli ja kykeni tekemään voittoon tarvitut kaksi maalia.

Ensimmäinen erä lupasi hyvää

Ottelun alku oli todella sähäkkä. Peli aaltoili päästä päähän ja molemmat hyökkäsivät terävästi tilaa saadessaan. Koordinoidut tekopaikat puuttuivat kuitenkin kummaltakin, johon suurin syy oli raju alkuvauhti.

Viiden minuutin kohdalla päästiin taas ihastelemaan päätuomari Timo Favorinin salaista mieltymystä videotuomareille soittamiseen. Varsin selvän ylärimalaukauksen jälkeen Favorin päätti ottaa yhteyttä yläkertaan ja tarkistaa tilanteen nauhurilta. Ja ylärimahan se oli. Kärppien edellisessä kotiottelussa Favorin kuunteli kolmesti videotuomarin tarkastuksen epäselvistä tilanteista.

Tuon tarkastelun jälkeen JYP sai paremmin otetta pelistä. Kärpät oli hallinnut alkua, mutta erän puolivälissä JYP sai aikaan kolmen minuutin paineen kotijoukkueen päädyssä. Paras paikka siunaantui Petri Virolaiselle, jonka laukaus avopaikasta lenteli kuitenkin pitkin päätypleksejä. Joku maalinteossa hiukan useammin onnistuva pelaaja olisi toimittanut kiekon maaliin.

Ottelun avausmaali ja samalla myös voittomaali nähtiin heti tuon mylläkän päätyttyä. JYPin nuoret puolustajat Ilkka Vaarasuo ja Miika Huczkowski seikkailivat kentällä oikein urakalla ja etenkin Vaarasuota vietiin kuin kuoriämpäriä. Ensimmäisen pyrähdyksen torjui loistavan kamppailun pelannut Juha Pitkämäki, mutta keskialueelta uudelleen vauhtia hakemalla saatiin tulostakin aikaiseksi. Brett Lievers avasi, Jussi Jokinen kiersi täysin hukassa olleen Vaarasuon ja syötti upeasti takakulmalle. Petr Ton pääsi ampumaan poikittaissyötöstä suoraan ylänurkkaan, 1-0. Yksi kauden hienoimmista maaleista oli valmis.

Erän viimeiset hetket olivat jälleen mielenkiintoisia. Favorin päätti ottaa jälleen yhteyttä kaveriinsa yläkerrassa, koska ei kyennyt itse tilannetta ratkaisemaan. Ruuhkatilanteessa JYPin oma pelaaja sohi ketjukaverin ampuman kiekon väljemmille vesille, sillä se olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä pomppinut maaliin asti. Niklas Bäckström lähettänee kiitokset kyseiselle hurrikaanipaidalle. Vielä tämän jälkeenkin JYPille tarjottiin tasoitusmahdollisuutta, kun kiekko pyöri kuin lahjana paraatipaikalla viidessä metrissä odottaneelle Jani-Matti Loikalalle. Ratkaisu kuin identtinen kopio Virolaisen aiemmasta, laukaus pahasti yli maalin.

Sitten meni sohlailuksi

Toinen erä oli ensimmäistä selvästi huonompi. Joukkueiden pelissä alkoi näkyä ottelun tärkeys ja molemmat rakensivat kunnon lihamuurin keskialueelle. Erän alussa JYPin antisankari Ilkka Vaarasuo tarjosi jälleen auttavan käden kotijoukkueelle. Pystyavaus suoraan Sakari Palsolan lapaan ja loukkaantumisesta toipunut sentteri nokikkain Juha Pitkämäen kanssa. Laukaus viuhui kuitenkin niukasti ohi ylänurkan.

Kumpikaan joukkue ei saanut enää toisessa erässä mitään tuhannen taalan maalipaikkoja, joista kiekko olisi pitänyt saada väkisin maaliin. Harvat paikat tulivat epäselvien sommitelmien jälkeen ja maalivahdeilla oli helppo työ ne torjua. Erää sotki myös muutamat rangaistukset. Kummankaan ylivoima ei toiminut edes siedettävällä tavalla, joten ylivoimamahdollisuudet olivat varsin tuskaista katseltavaa. Kolikon kääntöpuolena on tietenkin molempien joukkueiden onnistunut alivoimapeli.

JYP oli erässä hiukan hallitsevampi, mutta ei sekään voi esityksellään hurrata. Kotijoukkueen hienoimmasta suorituksesta vastasi Drew Bannister, joka lähetti alivoimapelissä Tuomas Pihlmanin keräämään varusteitaan perinteisellä vanhan ajan lonkkataklauksella. Ehdottomasti kotijoukkueen kauden parhaita taklauksia.

Bannisterin loistava oivallus

Kolmas erä oli kotijoukkueen. Ketjumuutoskin nähtiin, kun saamattomasti pelannut Andrei Potaichuk sai keskittyä katsojan rooliin ja Pasi Nielikäinen komennettiin Petr Tenkratin ja Jari Viuhkolan viereen. Muutos piristi kotijoukkueen peliä ja etenkin Tenkrat sai lisää tatsia esitykseen.

Kärpät haki vieraita hanakammin maalia ja oli onnistua jo heti alussa. Petr Ton ja Mikko Lehtonen karkasivat ylivoimahyökkäykseen, mutta Tonin aikailu ja päättämättömyys ratkaisutilanteessa vei mahdollisuuden toiseen maaliin. JYP meinasi saada ilmaisen kavennuksen, kun päätykiekko otti ihmeellisen kimmokkeen jään pinnasta ja ponnahti yli Niklas Bäckströmin hanskan. Kärppien maalivahti oli kuitenkin heti ottelun alusta asti siunattu sellaisella onnella, että tuokin lerppu meni tolppaa hipoen ohi.

Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 53.15. Pitkän painostuksen päätteeksi kiekko päätyi puolustaja Drew Bannisterille, joka mietti hetken ratkaisuaan. Niin tuhannet kerrat hän on vastaavassa tilanteessa toimittanut kiekon maalille periaatteella "toivotaan,toivotaan", mutta tällä kertaa ratkaisu oli toinen. Bannister kiersi koko seisovan JYP-viisikon ja nappisyöttö maalille. Täysin vartioimatta jäänyt Jussi Jokinen ohjasi kiekon vastustamattomasti ohi Pitkämäen. Jälleen varsin upea maali ottelun parhaalta viisikolta.

JYP sai aikaan painetta, mutta edelleenkin laukaukset tulivat kaukaa ilman maskia. Viimeiset neljä minuuttia vieraat pelasivat kokonaan ilman maalivahtia, mutta maalia ei saatu aikaiseksi. Kärppien oman alueen peli oli kauden kypsintä ja purkukiekot helähtivät armotta keskialueelle. Jari Viuhkolalla oli loistava paikka pistää viimeinen niitti kotivoitolle, mutta laukaus meni avopaikasta ohi tyhjän JYP-maalin. Toisessa päässä Bäckström torjui eleettömästi Tuomas Pihlmanin laukauksen maalin edestä ja varmisti näin mahtavan nollapelin.

Ottelu oli selvästi viihdyttävin näiden joukkueiden välillä Oulussa. Toivoa täytyy, että se jää myös viimeiseksi. Joukkueet tuntevat toisensa liian hyvin, mikä vaikuttaa selvästi maalimääriin. Keskialueen sumppuun ei keskinäisissä otteluissa ole nähtävästi lääkkeitä löydettävissä. JYP ei onnistunut tällä kaudella Kärppiä voittamaan. JYP oli pirteä, mutta maalinteon pätkiessä ei siitä ollut pisteiden ottajaksi.

JYPistä maininnan arvoinen on maalivahti Juha Pitkämäki sekä vaarallisesti tilanteita juoninut Antti Virtanen. Tomas Chlubna oli jälleen täysin pimennossa, eikä viihtynyt tämän kauden kohtaamisissa kovinkaan hyvin. Nuori puolustaja Ilkka Vaarasuo oli vaikeuksissa aina, kun kentälle tiensä löysi. JYP koki pahan takaiskun, kun tehopuolustaja Jari Korhonen jätti kentän nilkkavamman jälkeen.

- Nämä oli todella isot pisteet. Panokset ovat tässä vaiheessa kautta todella kovat, mikä näkyi ajoittain pelissä tason heilahteluna. Toiseen erään en ole tyytyväinen, mutta onneksi kolmas oli parempi, sanaili huojentunut Kari Heikkilä.

Kärpät on pelannut kotikentällään viime aikoina useita vähämaalisia ja tiukkoja otteluita. Edellinen tappio on kuitenkin tammikuun alusta.

- Kyllä kai nuo maalien määrät on laskeneet, kun pelien tärkeys korostuu. Tämä tulee olemaan loppukauden suuntaus. Ja toisaalta on ihan kiva, että pelit on tasaisia. Pysyypähän yleisö loppuun asti hallissa ja myyntipisteet vetävät, veisteli Heikkilä.

- Tämä taisi olla kauden tasapäisin esityksemme täällä. Pelasimme kokonaisuudessa ihan hyvin, mikä tietenkin lohduttaa. Olimme suunnitelleet jo etukäteen maalivahdin pois ottamista hyvissä ajoin, mikäli olisimme tappiolla, vieraiden valmentaja Matti Alatalo kommentoi.