Draamaa isolla D:llä

LIIGA / Raportti
Kärpät ja Jokerit tarjosivat ottelun, joka ei varmasti jättänyt ensimmäistäkään katsojaa kylmäksi. Ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoeristä asti, jotta paremmuus saatiin selville. Ottelun ratkaisu oli kaikkea muuta kuin selvä tilanne, mutta se ei lopputulosta muuta: tiistaina Helsingissä ratkotaan lopullinen paremmuus.

Vauhdikas alku

Lennokkaasti lähdettiin liikkeelle. Molemmat joukkueet loivat useita hyviä tilanteita, mutta maalivahdit kestivät puolustajien avittamina. Jokerit teki otteluun viime hetken muutoksen, kun A-J Niemi kykeni pelaamaan ja otti puolustuksessa Samuli Jalkasen paikan. Jussi Jokinen kehtasi laukaista sellaisesta paikasta ohi maalin, jollaisesta ei olisi varaa munata. Jokereiden parhaat paikat tulivat David Nemirovskylle ja Martti Järventielle, mutta molemmat torjui Kärppien Niklas Bäckström.

Kärppien ylivoimakaan ei tulosta tuottanut, vaikka kiekko yritettiin survoa väkisin maaliin. Potaichukin ja Jokisen yritykset pysähtyivät muurina maalilla seisoneeseen Kari Lehtoseen. Ottelun alku oli tasainen ja vauhti pelissä kova. Kärpät pyrki koettelemaan Jokereiden pelihuumoria rajulla taklaamisella, joka oli parhaimmillaan juuri avauserässä. Joukkue taklasi ensimmäisen erän aikana enemmän kuin normaalissa runkosarjaottelussa koko pelin aikana.

Kaksi erilaista maalia

Toisen erän alun Jokerit tuli lujaa. Jukka Hentunen sai unelmapaikan, mutta ohjaus läheltä jäi Bäckströmin syliin. Kärppien liike ei ollut ensimmäisen erän tasolla, joten vieraat hallitsivat peliä. Kärppien ainoan todellisen maalitekopaikan hukkasi illan tuhlaajapoika Jussi Jokinen, puoleksi tyhjä maalikaan Petr Tonin esityön jälkeen ei ollut tarpeeksi hyvä paikka.

Ennen erän puoltaväliä avattiin maalihanatkin. Jokereiden painostus katkaistiin ja Andrei Potaichuk vapautti hurjassa liikkeessä olleen Petr Tenkratin läpi. Koukkua tuli takaa niin Mika Strömbergiltä kuin Martti Järventieltäkin ja tilanteessa odotti siirretty rangaistus. Kiekko karkasi Tenkratin lavasta kuitenkin juuri oikealla hetkellä ja lipui hiljakseen Kari Lehtosen haaroista sisään. Upea kuvio, josta maali oli oikeutettu tulos. Rumasti koukannut Strömberg olisi päässyt ilman maalia aivan liian vähällä.

Kauaa ei tappiotilassa vieraiden nenä kuitenkaan tuhissut. Kentän ylivoimaisesti näkyvin ja myöskin paras pelaaja Ville Peltonen piti Kärppien puolustusta talutusnuorassa ja löysi maalilta Petri Pakaslahden. Pakaslahti malttoi vielä syöttää ja Jukka Hentunen täräytti voimalla ylänurkkaan. Todella upea maali ja myöskin ansaittu sellainen.

Erän loppu oli Kärppien. Jokerit vetäytyi osittain kuoreensa, kun taas kotijoukkue lisäsi kierroksia. Petr Ton laukoi niukasti ohi ja Andrei Potaichukin vanhanaikaisen torjui Kari Lehtonen.

Kaksijakoinen kolmas erä

Kolmas erä oli hyvin kaksijakoinen. Jokerit hallitsi alkua ja Kärpät loppua. Ville Peltosella oli parhaimmillaan jo tyhjä maali, mutta laukauksen takanurkalta pelasti Mikko Myllykosken eteen tullut maila. Katsomo ehti juuri ja juuri huokaista helpotuksesta. Jokereilla oli myös 2-1-ylivoimahyökkäys, mutta Teemu Laineen syöttö Pavel Vostrakille meni liian lähelle maalia. Bäckström torjui vaivalla Vostrakin ohjauksen.

Kärpät oli parempi toisen puoliskon. Etenkin Mika Strömbergin ajassa 57.46 ottama rangaistus meinasi koitua helsinkiläisten kohtaloksi. Brett Lieversin viisikolla oli kolme maukasta paikkaa laittaa piste ottelulle, mutta Kari Lehtonen, tuuri ja päätypleksi pelasti hallitsevat mestarit jatkoerään.

Dramatiikkaa

1. jatkoerä oli jo jännittävä. Kärpät lähti rohkeasti hakemaan ratkaisua ja loi muutaman upean paikan. Jussi Jokinen oli jälleen lähellä ratkaisua, mutta laukaus lipui tolppaa hipoen ohi. Pasi Nielikäisen omassa yrityksessä kävi samalla tavalla.

Kertaalleen juhlittiin jo maaliakin. Jari Viuhkola syötti maalille ja Petr Tenkrat ohjasi. Lehtonen kadotti kiekon eteensä ja paikalle lipunut Toni Sihvonen sysäsi itsensä, kiekon ja Lehtosen vaarallisen lähellä Jokereiden maalia. Kansa huusi ja Kärpät juhli. Liian aikaisin. Videotarkastuksessa osumaa ei hyväksytty, koska kiekko ei missään vaiheessa ylittänyt kokonaan maaliviivaa.

Ajassa 90.57 huusi Raksilan yleisö nielurisansa pellolle. Jokereiden vaarallinen tilanne käännettiin nopeaksi vastaiskuksi ja Pekka Saarenheimo jyräsi loppuun asti maalille. Perässä menivät Pasi Nielikäinen ja Henrik Juntunen sekä kaksi Jokereiden puolustajaa. Hirveän mylläkän, taistelun ja väännön jälkeen kiekko löytyi Kari Lehtosen selän takaa. Tilanne näytti vahvasti käsiohjaukselta, mutta tällä kertaa videotarkastus päästi kotiyleisön piinasta. Lopullisessa arvonnassa maalintekijäksi merkattiin Henrik Juntunen ja syöttäjäksi Pekka Saarenheimo.

Jokerit oli jatkoerissä yllättävän passiivinen. Se yritti ratkaisua pelkästään ykköskenttänsä turvin, muiden keskittyessä puolustamiseen. Kärpät oli lopussa aktiivisempi ja työ palkittiin upealla voitolla. Nuori joukkue ei anna periksi, vaan on valmis pistämään likoon viimeisetkin voiman rippeet.

- Olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Meillä on päällä mahtava meininki. Tämä oli joukkueelta hyvää kiekkoa, jossa oli runsaasti hyviä taklauksia, Kärppien Kari Heikkilä kertoi.

Jokereiden Raimo Summanen oli lopusta pettynyt.

- Taas täällä tehtiin epäselvä maali. Meidän pelaajat sanoivat, että kyseessä oli selvä käsisyöttö, Summanen kommentoi.

- Ottelu oli kuitenkin huipputasoa. Näissä peleissä ei ole helppo maaleja tehdä. Olemme osoittaneet olevamme hieno joukkue ja siitä olen ylpeä, Summanen jatkoi.

- Jatkoerissä olisimme voineet hyökätä hanakammin, Summanen lisäsi.

Jokereiden paras pelaaja Ville Peltonen oli ottelun jälkeen rauhallinen.

- Tässä pelissä oli molemmilla mahdollisuus voittoon. Kotijoukkue oli tänään onnekkaampi, joten se siitä. Pelin tempo laski 2. jatkoerään, kun molemmat tuhlasivat parhaat voimansa 1. jatkoerässä, Peltonen kommentoi pelin kulkua.

Peltonen kommentoi myös pitkää ja loppuun asti pelattavaa ottelusarjaa.

- Kyllähän tässä mennään aivan äärimmäisyyksiin kestävyyden suhteen. Palautumisen merkitys korostuu ehkä liikaakin. Toisaalta, tätä varten olen koko vuoden tehnyt kovasti töitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle