KooKoo keskeytti Sputnikin lähtölaskennan

LIIGA / Raportti
KooKoo nujersi kotihallissaan pelatussa harjoitusottelussa liigaan valmistautuvan Saipan 4-3 (2-1, 0-2, 2-0). SaiPan otteissa näkyi ajoittain alkukankeutta, olihan kyseessä kauden ensimmäinen ottelu. Ottelun loppulukemat ovat pelitapahtumien mukaiset, sillä ilman Machuldaa pelannut SaiPa oli paikoitellen hätää kärsimässä, eikä missään tapauksessa viikonloppuna samassa hallissa nähtyjen liigajoukkueiden veroinen. KooKoon maaleista kaksi lähti hyvin pelanneen Tatu Katteluksen lavasta.

SaiPa-veskari Tomas Duba aloittaa ottelun haparoiden. Jo kahden minuutin kohdalla hän tarjoaa kiekon maalintekopaikkaan Tomi Lindforsille, joka häkeltyy lahjasta niin, että paukauttaa sen metrin verran yli maalin. SaiPa sen sijaan käyttää ensimmäisen paikkansa tehokkaasti. Avausmaali syntyy ajassa 3.11 kapteeninvirkaa hoitaneen Mika Skytän mailasta. Saimaalaisten johtomaalin jälkeen alkaa kotijoukkueen painostus. Mikko Koivistoinen rakentaa hyvän paikan Petri Anttilalle, mutta tämä laukoo päin Dubaa. Sitä seuranneen aloitusvoiton jälkeen Mikko Sipola laukoo vain hivenen ohi ylänurkasta.

Kovasti kehuttu Frantisec Bombic näyttää osaamaansa fyysistä peliä ensimmäisen kerran avauserän puolessavälissä. Pakki tulee tilanteeseen kovaa, ja pusu olisi varmaankin tuntunut kouvolalaispelaajan kylkiluissa kauan - mikäli olisi osunut. Tyylikkäämmän tööttäyksen suorittaakin hetkeä myöhemmin toinen uusi SaiPa-pakki, Aki Tuominen joka pamauttaa vastustajansa ryminällä nurin hyökkäyspäädyssä. Lappeenrantalaispuolustajien taklaillessa ylimpinä miehinä onkin Tomi Lindfors päästä tasoittamaan, vieden SaiPalaumaa kuin pässiä narussa.

Ottelun ensimmäinen jäähy tulee KooKoon Mikko Pukalle ajassa 10.48. Vieraat saavat liikutettua kiekkoa hyökkäysalueella, mutta eivät saa laukauksia aikaiseksi. SaiPan ensimmäinen jäähy tulee Aki Tuomiselle ajassa 14.25. Tuominen yrittää ottaa taklausta vastaan, mutta nostaa mailansa liian ylös - ainakin päätuomari Juha Pajusen mielestä. KooKoo saakin mukavan pyörityksen aikaan ylivoimalla, ja lappeenrantalaiset joutuvatkin turvautumaan rajuihin otteisiin estääkseen maalinteon. Keppiä satelee käsille koko ajan, ja Pajunen nostaa kätensä ylös siirretyn rangaistuksen merkiksi. Teemu Timoskainen odottelee rauhassa kuudetta kenttäpelaajaa jäälle, ja lopulta Tatu Kattelus sijoittaa kiekon rauhallisesti ohi Tomas Duban ajassa 15.30.

Tuomisen jäähyä jää jäljelle vajaa minuutti, ja kotijoukkue jatkaa pakkopeliään. Omat koirat purevatkin pian, sillä Simo Mälkiä siirtää isännät 2-1-johtoon Duban yllättäneellä lerppuvedolla vain 28 sekuntia edellisestä maalista. Loistavan esityön Mälkiän maaliin teki toinen entinen SaiPalainen Mikko Kinnunen. Pian johtomaalin jälkeen Pajunen antaa maskia tehneelle Teppo Liukkoselle tasoittavalta haiskahtavan jäähyn. Lubomir Vaicille avautuu ylivoiman ainoa hyvä maalipaikka, mutta mies sutii ohi tyhjän maalin.

SaiPa tekee löysän erän maalit

Toisen erän KooKoo aloittaa alivoimalla Antti Huuhkan otettua kakkosen ajassa 19.20. SaiPa kuluttaa erikoistilanteen kuitenkin lähinnä oman maalinsa takana, ja erän ensimmäinen paikka aukeaakin KooKoolle. “Tuulennopea“ Mikko Outinen murtautuu kahden pakin roikkumisesta huolimatta läpi, mutta vetää niukasti ohi alakulman. Uusin saipalainen Marko Kuikka saa tilanteesta rangaistuksen. Kotijoukke pyörittää, ja niinpä Bombic hölmöilee itselleen kakkosen maalin edustalla. KooKoon ensimmäinen maali on lähellä toistua, sillä Kattelus vie siirretyn jäähyn aikana Bombicin tuplaespressolle, mutta vetää kuitenkin ohi maalin.

KooKoo saa pelata ylivoimaa ensin puolisen minuuttia viidellä kolmea vastaan, ja paikkoja haetaankin hyvin, mutta ratkaisut viipyvät liian kauan, eikä tarjottua etuutta pystytä käyttämään. Erän alku on kuitenkin KooKoon: ensimmäinen SaiPa-veto tulee kuuden ja puolen minuutin peli jälkeen, ja on sekin roikku. Tahti muuttuu kun Mikko Pukka ottaa jäähyn ajassa 26.42. Ylivoimaa ehtii kulua vain reilut 30 sekuntia kun sputnikit tulevat tasoihin Matti Hanan luudittua irtokiekon reppuun maalin edestä.

SaiPan kolmas maali menee pitkälti taklailemaan innostuneen kouvolalaisketjun piikkiin. Miesten ryntäillessä sinne tänne saa Aigars Cipruss kaikessa rauhassa mallailla kiekon Carl Grahnin selän taakse. Samalla verkkaisella tahdilla pelatun erän ote siirtyy lappeenrantalaisille, jotka eivät kuitenkaan maalipaikkoja pysty rakentamaan. Lopuerän ainoan tilanteen saa läpi luisteleva Aki Uusikartano jonka jujuihin Grahn ei kuitenkaan mene.

Rinnalle ja ohi

Kolmannen erän pelailustaan vierailijat saanevat kuulla bussissa niin, että korvat punoittavat vielä Taavetinkin kohdalla. Liekö sitten kyseessä kova kesäharjoittelu vai mikä, mutta kun SaiPan hyökkäykset vielä ensimmäisessä, ja paikoitellen toisessakin, erässä lähtivät kuin ohjukset, niin päätöserän liike oli kovin kovin tukkoista. KooKoo sen sijaan aloitti takaa-ajon raivokkaasti. Lappeenrantalaisten roikkuminen ja rikkominen menee hetken läpi Pajusen sormien, mutta lopulta tuomari viheltää jäähyn - tällä kertaa kyseenalaisesta tilanteesta - Juha Pursiaiselle joka pysäyttää kouvolalaishyökkääjän.

KooKoon tasoitusmaalista saa ottaa vastuuta Bombic, joka ryntää laitataklaamaan pois omalta maalineduspaikaltaan. Mikko Pukalla on aikaa ja tilaa edetä maalille, ja hän nostaakin kiekon hallitusti putken kautta ylänurkkaan ylivoimalla ajassa 45.06. Kiekko pysyy tasoituksen jälkeen kotijoukkueella, eikä Saipa jaksa lähteä hyökkäyksiin. Hivenen ennen viimeisen kymmenminuuttisen alkua KooKoo on tehdä neljännen maalinsa. J-P Holopainen näkee maalin kulmalle rynnivän pakkiparinsa Tony Grönroosin, jonka kurotus ei aivan riitä: kiekko pomppaa korkeuksiin.

Yksinäinen SaiPa-hyökkäys päättyy nolosti. Holopainen vie kiekon ja käynnistää vastahyökkäyksen, ja väsyneen näköisiä pakkeja viedään. Tatu Katteluksen ottelun toinen maali syntyy ajassa 51.35 tarkalla alakulmalaukauksella. Tasoitusmaali on loppupelissä lähellä ainoastaan kun kiekko pomppii Uusikartanon lavasta maaliviivan yli, hivenen tolpan huonommalta puolelta. Myöskään KooKoo ei tee lisämaaleja Jussi Laineen ja Juha Pursiaisen jäähyistä ja Dubattomasta maalista huolimatta, ja tauluille jäävät siis luvut 4-3 Mestisjoukkueen eduksi.

Makea voitto

-Eihän näistä harjoitusotteluiden tuloksista nyt suurempia johtopäätöksiä voi vetää, Reijo Mansikka sanoi pelin jälkeen. Tosin onhan se aina keskimäärin mukavampaa voittaa kun hävitä, hän lisäsi.

KooKoo kohtasi viikonloppuna HPK:n ja Jokerit Marski cupissa. Näiden pelien, joissa myös Pelicans esiintyi, perusteella ei SaiPalle kovin ruusuista ensi kautta voi povata. Onhan joukkueesta vielä avainpelaajia poissa, mutta ero mm. liikkeessä ja koossa vaikkapa lahtelaisiin nähden on - ainakin vielä - todella suuri. Ilman Machuldaa ja Tirkkosta pelanneesta joukkueesta ei monikaan pelaaja mieleen jäänyt. Bombic tuo joukkueeseen roppakaupalla fyysisyyttä, mutta tämän pelin perusteella se ei kyllä SaiPaa hyödytä - päinvastoin. Mies oli vaikeuksissa nopeampien hyökkääjien kanssa, ja esitti maalin edustalla sellaisia otteita joista tuomarit eivät pidä.

Huomattavasti Bombicia paremman kuvan itsestään jätti pienemmällä huomiolla SaiPaan siirtynyt Aki “Ahma-Aki“ Tuominen. Niinikään HIFK:stä siirtynyt Aigars Cipruss väläytteli ajoittain pelintekijän taitojaan, ja lienee merkittävässä rooolissa ensi kauden joukkueen onnistumista ajatellen. Aki Uusi-Kartano keräsi tehot 0+2. Maalilla Tomas Duba lieni vielä hivenen kesäterässä. Siksi paljon kiekot häneltä tippuivat ja pomppivat. Pahoja kämmejä ei sattunut, mutta ei kyllä loistopelastuksiakaan. Torjuntoja kertyi 24.

KooKoon pelaajille voitto oli arvatenkin makea. Parasta hyökkäyspeliä esitti kaksi maalia tehnyt Tatu Kattelus. Myös Mikko Kinnunen rakenteli paikkoja hyvin, ja voitti suurimman osan aloituksista. Carl Grahn pelasi kohtuullisen pelin. Toinen erä oli varmastikin vaikea, sillä kahdesta takaiskumaalista huolimatta torjuntahommia tuli vain viidesti.

SaiPan ketjut suurin piirtein:

Jokiraita - Uusikartano - Skyttä

Somppi - Vänttinen - Kuikka

Koho - Cipruss - Vaic

Kerman

Laine - Bombic

Tikkanen - Nevalainen

Hana - Pursiainen

Tuominen - Weckström

Duba (Tyster)

» Lähetä palautetta toimitukselle