Ilves luisteli KooKoon väsyksiin

KooKoo pystyi pitämään Ilveksen aisoissa neljänkymmenen minuutin ajan, mutta päätöserässä petolauma pääsi irti. KooKoo-pelaajien väsähdettyä tamperelaiset pääsivät herkuttelemaan tyylikkäillä maaleilla. Kauden avausottelu päättyi pahasti vajaamiehiselle Ilvekselle 1-5 (1-0, 0-1, 0-4).

Ilves pelasi KooKoota vastaan vain kolmella kentällä. Joukkueen tuore päävalmentaja Vaclav Sykora oli päättänyt lepuuttaa vielä kokenutta kaartiaan, eli Raimo Helmistä, Vesa Viitakoskea ja Timo Peltomaata ei jäällä nähty. Myös J-P Laamasta ja polvivammastaan toipuvaa Martin Hlavackaa säästeltiin vielä. Haaveet neljän kentällisen jalkeille saamisesta hiipuivat, kun myöskin Antti-Jussi Miettinen, Ville Snellman ja Marek Vorel joutuivat jäämään sivuun.

KooKookaan ei päässyt otteluun aivan parhaalla kokoonpanollaan. Kumpikaan seuran kesällä hankkimista maalivahdeista, Jaakko Suomalainen eikä Joonas Riihimäki, ei ollut vielä pelikunnossa, joten tontille asettui Tuukka Matilainen. Junioreista poimitulle Matilaiselle ottelu oli uran ensimmäinen. Kenttäpelaajista sivussa olivat Antti Huuhka, Petri Anttila ja Jari Raattama.

Suurimmat erot Ilveksen ja KooKoon väliltä löytyivät fyysiseltä puolelta. Sen lisäksi, että kapella rintamalla pelannut Ilves jaksoi loppuun asti, oli se koko pelin ajan selvästi vahvempi kaksinkamppailuissa ja maalinedustalla. KooKoo ei sen sijaan kahden ensimmäisen erän aikana jäänyt liikkeessä vastustajaansa oikeastaan yhtään jälkeen, päinvastoin.

Päätöserässä neljän maalin vierasvoittoon repsahtaneet lukemat olivat kuitenkin aivan oikeutetut. Kouvolalaisttain positiivista oli se, että vasta muutaman päivän jäällä treenannut joukkue pystyi ajoittain haastamaan vastustajan tosissaan, ja jopa hallitsemaan peliä.

KooKoo aloitti maalinteon

Ottelun alku näytti lupaavan murskavoittoa tamperelaisille, jotka pääsivät ensimmäisten minuuttien aikana maalipaikkoihin todella helposti. Matilainen teki kuitenkin muutaman hyvän torjunnan ja vähitellen KooKookin sai peliään kulkemaan. Ensimmäisen maalipaikan sai juniori-ikäinen Jani Heikari, jolle Janne Mäkelä syötti maalin eteen. Juha Pitkämäki venyi kuitenkin Ilveksen maalilla paraatipelastukseen.

KooKoo avasi kauden maalitilin Pitkämäen torjuntaa seuranneesta aloituksesta. Teemu Timoskainen otti ensin aloitusvoiton ja sorkki kiekon sitten sisään. Puolustajat saivat maalivahdiltaan syystäkin moitteita liian löysästä työstään. Pulisen minuuttia myöhemmin Jari Keltanen petasi paikan Timoskaiselle, mutta nyt Pitkämäki veti pidemmän korren.

Vuolaasti pilliään käyttänyt Teemu Kaukonen vihelsi avauserässä kummallekin joukkueelle kolme jäähyä. Ylivoimista huolimatta lisämaaleja ei kuitenkaan nähty. KooKoon paras paikka oli Keltasella, joka erän puolivälissä kikkaili itsensä nokikkain molarin kanssa. Pitkämäki torjui kuitenkin kiekon ohi. Ilveksellä puolestaan oli erän lopussa viidellä kolmea vastaan pelatessaan parikin avopaikkaa, jotka kuitenkin jäivät käyttämättä. Ensin Jarno Niinimäki onnistui sohimaan kiekon ohi tyhjästä maalista ja vähän myöhemmin pikkuveli Jesse sortui liikaan kikkailuun maalin edessä.

Ilves tyylitteli

Toisen erän ensimmäisen jäähyn otti KooKoon puolustaja Jussi Laine reilun kolmen minuutin jälkeen. Nyt Ilves onnistui käyttämään erikoistilanteensa hyödykseen: Cory Murphy jatkoi reboundin sisään Matilaisen torjuttua Teemu Jääskeläisen viivavedon vajaan minuutin pakkopelin jälkeen.

Koko loppuerä oli varsin rikkonaista peliä Kaukosen jatkettua tarkkaa linjaansa. Parhaan maalipaikan sai Erkki Rajamäki, joka sai hienosti muutettua Ville Koistisen vedon suuntaa. Matilainen oli kuitenkin tiellä myös Rajamäen jatkoyrityksessä. Viimeisellä minuutilla Marko Luomala sai vielä kympin ja Jarno Niinimäkikin turhautui Keltasen karvaukseen kakkosen arvosta.

KooKoon Reino Soijärvi sai heti päätöserän alkuun loistavan maalipaikan lahjaksi Ossi Pelliseltä, mutta sen jälkeen kotijoukkueen osana oli olla enemmän tai vähemmän vikisevänä osapuolena.

Johtoon tamperelaisjoukkue meni KooKoon otettua kakkosen väärästä vaihdosta. Ismo Siren nousi viivamiehen tontiltaan komeasti maalin kulmalle ja täräytti kiekon vastustamattomasti ylänurkkaan kun pelikello näytti aikaa 44.36.

Seuraava maali syntyi viitisen minuuttia myöhemmin. Ensin Mika Niemi pääsi vetämään suoraan syötöstä, mutta Matilainen teki todella näyttävän pelastuksen. Ilmeisesti torjunta oli liiankin hieno, sillä maalin eteen pyörimään jäänyt irtokiekko ei suuremmin kouvolalaispuolustusta kiinnostanut. Lopulta sen survoi sisään Mikko Suvanto.

Yhteen-neljään numerot syttyivät taululla vajaa minuutti myöhemmin. Siihen asti varsin huomaamattomasti pelannut Radim Kucharczyk kiersi tyylipuhtaasti maalin ja puolustajat antaen sitten nappisyötön Pellisen lapaan. Nuorukaisella oli helppo työ siirtää kiekko täysin tyhjänä ammottaneeseen maaliin. Yhtä komea oli myös ottelun viimeiseksi jäänyt maali. Tällä kertaa kentän halkaisseen syötön avopaikkaan antoi Jesse Niinimäki ja viimeistelijänä takatolpalla toimi Ville Koistinen.

Loppuerässä eniten ihmetystä herätti Kaukosen viheltämä väkivaltaisuusjäähy Mikko Suvannolle, joka taklasi KooKoon pelaajaa keskialueella harvinaisen tyylikkäästi. Ilveksellä oli vielä myös saumansa kuudenteen maaliin. Niemi sai jo maalivahdin kierrettyä, mutta veivasi lätyn lopulta ohi maalirautojen. Marko Luomalan läpiajon Matilainen torjui tyylillä ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla.

Nuoret sentterit Ilves-leirin terävimpiä

Vaikka Ilves pelasikin todella kapealla materiaalilla löytyi siltä voimia pelata kokonainen matsi. KooKoolta peli meni päätöserässä seisoskeluksi aivan liian usein, jolloin kentälle jäi tilaa. Kahdessa ensimmäisessä erässä tamperelaiset tyytyivät lähinnä välttelemään riskejä ja virheitä normaalin liigaottelun tapaan, mutta viimeisellä kaksikymppisellä pelaajat uskaltautuivat jo toteuttamaan itseään.

Vastustajan vauhdin hiipumisesta ilahtui selvästi eniten Jesse Niinimäki, joka pääsi esittelemään taitojaan kunnolla vasta päätöserässä. Niinimäen rinnalla pelasivat valtaosan ottelusta koeajalla oleva Jarno Niinimäki sekä Erkki Rajamäki, jotka eivät kovasta yrityksestä huolimatta aivan pysyneet ovelan sentterinsä aivoitusten perässä. Laiturikaksikko sai paljon peliaikaa, uurastaen varsinkin alivoimilla. Kolmikko vieraili myös aktiivisimmin KooKoon kenttäpäädyssä.

Ykköskentässä silmätulehduksesta kärsineen Marek Vorelin tilalla pelasi nuori Ossi Pellinen. Ajoittain juniorille sattui lipsahduksia ja varsinkin puolustuspäässä oli vaikeuksia, mutta kaiken kaikkiaan hyvin poika pestinsä hoiteli. Yritystä piisasi ja koema maalikin tuli tehtyä. Sen sijaan Pellisen laiturit vaikuttivat siltä, että olisivat mieluummin viettäneet lepopäivää konkariosaston tavoin. Kymmenminuuttinen ehkä herätti vähän Luomalaa loppuminuuteiksi ja
Kucharzyk järjesti kertaalleen komean paikan, mutta suhteellisen vaisulta meno vielä näytti.

Kolmannessakin hyökkäysvitjassa isokokoinen Mika Niemi jätti laiturinsa varjoon. Niemi sai syöttöpisteet ottelun lopputuloksen kannalta tärkeimpiin maaleihin. Puolustuksessa parhaimman arvosanan saa Cory Murphy joka pystyi vahvaan peliin kummassakin kenttäpäädyssä. Kanadalaisen parina pelannut Teemu Jääskeläinen pyyhki puolestaan pölyjä kiekon päältä pariinkin otteeseen, vaikka muuten kunnialla selvisikin. Pahimmissa vaikeuksissa oli pakkipari Laurila-Koistinen joka harrasti aina tilaisuuden tullessa kikkailua kiekon kanssa. Puolustuspeli onnistui siltäkin vähintään kohtalaisesti. Maalivahti Juha Pitkämäki sai tilastojen mukaan aimo kasan torjuntoja tililleen. Hirveän montaa vaarallista yritystä ei miehen eteen sattunut, mutta tarvittavat torjunnat hän teki luotettavasti.

Vanhat tutut KooKoon parhaimmistoa

KooKoolta kaukaloon luisteli niin rajusti uusiutunut joukkue, ettei kovinkaan syväluotaavaa analyysia yhden ottelun perusteella voi tehdä kukaan. Avausottelussa parhaiten erottuivat kuitenkin viime kaudelta tutut nimet, eli käytännössä Karhulan ja Timoskaisen johtamat viisikot. Jari Keltasen otteista ei voinut päätellä, että kyseessä oli harjoituspeli, siksi tosissaan pieni mies ruuhkiin painoi.

Uusista hyökkääjistä Karhulan lisäksi parhaiten mieleen jäi Janne Mäkelä, joka tuntui haistavan maalipaikkoja hyvin. Joose Lipponen ja Olli Sinkkonen puolestaan olivat usein melkoisessa vastustajan puristuksessa. Ossi Louhivaara väläytti kykyjään muutamaan otteeseen yksi vastaan yksi -tilanteissa, mutta paras terä taisi olla vielä kasarmilla.

Puolustajista Harri Tikkanen ositti kiekollista kykyään useampaan kertaan - hyökäten toisinaan jopa turhankin rohkeasti. SaiPan junioreista siirtynyt Jussi Laine puolestaan nappasi pari jäähyä tililleen. Ja osallistuipa pienikokoinen pakki muutamaan tönimiskilpailuunkin. Erkki Rajamäki oli kai tuomarinkin mielestä niin epätasaväkinen partneri, että Laine jäi vaille jäähyä nokkapokassa.

Lahdesta tullut Kaj Lindström liikkui jäällä markofrom-maisesti, eli verkkaisesti ja loivin käännöksin. Mestis-tasolle kokenut pakki oli kuitenkin lähestulkoon aina siellä missä pitikin. Varmimmin pelasi kaksikko Mälkiä-Onnela, jossa työnjako oli suhteellisen selvä: Mälkiä piti kiekkoa ja Onnela varmisti. Jani Haapalaiselle Reijo Mansikka sovitteli isoa viittaa. Nuorukainen pelasi Tikkasen rinnalla rutkasti ylivoimaakin.

Maalivahti Tuukka Matilainen onnistui viidestä takaiskusta huolimatta hyvin tulikasteessaan, ja on hyvä haastaja Joonas Riihimäelle kakkosvahdin paikasta. Matilainen otti muutaman erittäin komean kopin eikä voinut päästetyille maaleille mitään.