Kurkan hattutemppu katkaisi 15 ottelun mittaisen tuskan

Niiralan montussa kohtasi tänään kaksi joukkuetta, jotka pelaavat tällä kaudella enää maineesta ja kunniasta. KalPa oli näistä kahdesta selvästi valmistautuneempi ja nälkäisempi. Ensimmäisen erän vahva peli kantoi loppuun asti ja siivitti kuopiolaiset helpottavaan voittoon.

Tomas Kurka aloitti ottelun ryminällä. Vain seitsemän sekuntia oli pelattu, kun Samuli Suhosen syöttö lähetti tsekkilaiturin karkumatkalle. Terävä laukaus etuyläkulmaan yllätti Scott Langkow'n ja tämän kauden nopein SM-liigan avausmaali oli nähnyt päivänvalon.

KalPan vahva ote jatkui ja neljä minuuttia myöhemmin punalamppu soi Langkow'n takana jälleen. Eetu Qvistin poikittaissyöttö löysi Jussi Savolaisen b-pisteen ympyrästä ja tulinen laukaus kimposi lopulta Lukko-puolustajan mailasta maaliin.

KalPan jopa ylivoimainen ote kesti koko erän. Vaikka Lukko saikin lopussa hieman paremmin juonenpäästä kiinni, oli kuopiolaisilla paikkoja jopa tuplamäärään maaleja.

- Valmistauduttiin tähän peliin hyvin. Tämä oli meiltä huikea erä, jopa paras koko kaudella, suitsutti KalPan helpottunut päävalmentaja Mika Pieniniemi omiensa esitystä ensimmäisessä erässä.

Myös Lukon käskijä Seppo Suoraniemi vakuutti, että valmistautumista oli painotettu.

- Piti olla hyvä valmistautuminen, mutta ei todellakaan oltu hereillä ensimmäisessä erässä. Tulostaululta se oli nähtävissä.

Jäähyaition ovi käy kakkoserässä

Toisessa erässä Lukko otti lievän ryhtiliikkeen ja KalPan nälkäinen pelaaminen muuttui varovaisemmaksi johtoasemakiekoksi. Osittain tämä johtui siitä, että kuopiolaiset sortuivat heti erän alussa jäähyilyyn. KalPa sai kolmen minuutin sisällä kolme kakkosta.

Samuli Suhosen jäähy kiinnipitämisestä ja sen jälkeen KalPalle tuomittu joukkuerangaistus olivat kotijoukkueelle liikaa. Vaikka Kimmo Kapanen pelasti ensin lähes varman maalin huikealla heittäytymiskopilla, runnoi Lukko kiekon hetkeä myöhemmin väkisin reppuun. Teemu Normio kuokki Erik Hämäläisen siniviivalaukauksen reboundista sisään ja peli oli 2-1.

Runsaista ylivoimatilanteiden määrästä huolimatta kumpikaan ei kuitenkaan onnistunut kasvattamaan maalisaldoaan. Lähimmäksi pääsi Tomas Kurka, joka pääsi sutimaan täysin vapaasti kiekkoa maalin edestä, mutta kuti päätyi suoraan Scott Langkow'n syliin.

Lukon valmentaja Seppo Suoraniemi näki toisen erän ottelun kulminaatiopisteenä.

- Runsas jäähyily on ollut meillä ongelma pelistä toiseen. Lisäksi Kapanen pelasi loistavasti ja otti monta meidän huippupaikkaa kiinni. Ilman näitä kahta asiaa täältä olisi ollut mahdollista ottaa pisteitä mukaan.

Kurkan rankkari ratkaisee pelin

Jos Lukko tulikin toisessa erässä peliin mukaan, niin kolmannen erän alussa ote jälleen kirposi. KalPa aloitti vahvasti ja loi muutaman vaarallisen tilanteen Langkow'n nenän eteen. Heti ensimmäisellä minuutilla Tomas Kurka haki virtuoosimaisella syötöllä Mikko Hakkaraista maalin edestä, mutta Hakkarainen ei saanut kiekkoa lapaan tarpeeksi hyvään asentoon eikä kunnollista laukausta lähtenyt.

Kumpikin joukkue pääsi erän alussa kokeilemaan ylivoimaa. Jermu Piston koukkaamisjäähyn aikana Lukko sai kehitettyä väkevän myllytyksen ja vain Kimmo Kapasen huippuvire esti tasoitusmaalin syntymisen.

KalPa hyödynsi oman etsikkoaikansa tehokkaammin. Teemu Normion estämisjäähyn aikana Lukko-puolustus seilasi, Mikko Hakkarainen löysi jälleen kerran täysin maalin eteen unohdetun Kurkan ja kultakypärää kantava KalPan pistehai ei tällaisesta paikasta toistamiseen erehtynyt. 3-1-maalissa oli ratkaisun makua.

Lukko näytti jo luovuttaneen ja sen ylivoimapeli 11 minuutin kohdalla näytti ponnettomalta. Jäähyn viimeisillä sekunneilla KalPan puolustuksen huolimattoman pelaamisen seurauksena Sami Ryhänen pääsi kuitenkin erikoisella tavalla nokakkain Kapasen kanssa ja uitti kiekon reppuun.

Takaa-ajo katkesi hetkeä myöhemmin lopullisesti, kun illan sankari Kurka laskettiin läpiajoon ja lukkopuolustus joutui käyttämään mailaa Kurkan estämiseen. Ottelun päätuomari Hannu Henriksson vihelsi rangaistuslaukauksen, jonka Kurka laittoi sisään kylmänviileästi ja ammattimiehen ottein.

KalPa sai aivan ottelun lopussa vielä kahden miehen ylivoiman, kun turhautunut ja väsynyt lukkomiehistö sortui ottamaan pelin lopussa vielä neljä jäähyä. Kurkalla oli mahdollisuutensa tehdä vielä neljäs maali, mutta aika loppui kesken ja 15 ottelun pituinen painajainen katkesi.

Suoraniemi ei kiistänyt sitä, että Lukko on tällä hetkellä pahassa kriisissä.

- Tästä pelistä puuttui runkopelaajia, etunenässä Pasi Saarela, mutta ei pelkästään sen piikkiin voi tappioita laittaa. Sarjataulukko osoittaa meidän tämän hetkisen tasomme joukkueena ja sillä siisti.

- Loppukautta ei kuitenkaan ole tarkoitus pelata luovuttamisen merkeissä. Pelejä lähdetään voittamaan ja valmistautuminen ja harjoittelu olympiatauon aikana on täysin normaali.

Pieniniemen fiilikset olivat ymmärrettävästi täysin päinvastaiset.

- Tunnelma pelin jälkeen kuin olisi mestaruus voitettu. Numeroista huolimatta pelattiin Turussa hyvä peli alle ja se auttoi valmistautumisessa.

- Kurka ja Kapanen olivat tämän ottelun hahmoja ja lisäksi kentällä käyneet A-juniorit Aatu Hämäläinen, Olli-Pekka Komulainen ja Aku Pekkarinen toivat voittamisen kulttuurin pukukoppiin.