KalPan liigamiehet vauhdissa

LIIGA / Raportti
KalPa ja JYP ottelivat Iisalmen jäähallissa kiihkeän ja fyysisen ottelun, joka päättyi isäntäjoukkueen voittoon 4-3 kolmannen erän kirin ansiosta. KalPan kokenut kaarti rankaisi JYPin virheistä ja ratkaisi joukkueensa voiton.

Kotijoukkue KalPa lähti otteluun lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä sivussa olivat vain Antti Hintikka ja Vesa Reinikainen. JYPin parhaasta miehistöstä puuttuivat Miika Huczkowski, Tommi Kovanen, Jani-Matti Loikala ja Tuomas Mikkonen sekä vastahankitut ulkomaanavut Pierre-Claude Drouin ja Alexandre Tremblay. Maaliin Jyväskylän ylpeys luistelutti kolmosvahti Tommi Tervon.

Maalitonta vääntöä

Ensimmäinen erä näytti kahden kesäterässä olevan joukkueen vääntämiseltä. Intoa ja taklauksia ei pelistä puuttunut, mutta kiekollinen peli haki vielä molemmilla parastaan.

KalPa hallitsi hienokseltaan pelin alkua ja piti kiekkoa enemmän, mutta JYPin alakerta pystyi pitämään kuopiolaishyökkääjät pois maalinedustalta. Vedot tulivat kaukaa ja leijuivat usein ohi, joten Tommi Tervolla ei suurempia vaikeuksia veräjän suulla ollut. JYP sai pelin hallintaansa lähinnä ylivoimapelissä, joka pyörikin kauniisti, mutta Ari Luostarinen KalPan maalissa osoitti myös olevansa hereillä.

JYP yrittää irtiottoa

KalPan into ja vauhti katosi johonkin ensimmäisellä erätauolla. Peliotteen täydelliseen siirtymiseen JYPille vaadittiin ensimmäinen maali, joka syntyi ajassa 20.55. Useamman kerran vaikeuksissa omassa päässä ollut KalPa-pakki Samuli Suhonen hassaili yhdessä pakkiparinsa kanssa ja JYP pääsi syötönkatkon jälkeen hyökkäämään terävän vastaiskun. Keskeltä kiekkoa tuonut Janne Hauhtonen syötti laitaan Antti Virtaselle, joka narutti vähän maalivahtia ja syötti sitten tyhjään paikkaan Hauhtoselle. Maali oli hyvä esimerkki tänään vireessä olleen Virtasen kiekollisista oivalluksista.

Kauaa ei pelikellon tarvinnut käydä, kun se pysäytettiin uudelleen vierasjoukkueen maalin merkiksi. Tällä kertaa KalPan päädyssä väänsi junioriketju Ilari Filppula - Ari Kovanen - Valtteri Tenkanen. Viimeksimainittu onnistui nousemaan kulmasta ja karistamaan KalPa-puolustajan puserostaan. Kun edessä oli enää polvillaan ollut Ari Luostarinen, pisti Tenkanen kehiin perusharhautuksen ja toimitti kiekon varmasti verkkoon toistamiseen.

KalPa sai ensishokista toivuttuaan vähitellen peliotetta lähinnä JYPin ja Janne Hauhtosen jäähyilyn ansiosta. Kuopiolaisten ylivoimakoostumus löysi kyllä toisensa kentällä, mutta ratkaisut olivat vielä pehmeitä. Toisaalta myös JYPin maalilla torjunut Tommi Tervo tuntui olevan kuin hurmoksessa. Niin Sami Salosen onetimer kuin Tero Varosen tuhannen taalan maalipaikkakin pysähtyivät Tervon räpylään.

KalPa herää viimeiseen erään

Jos toiseen erään tuli terästäytynyt JYP, oli kolmannen erän alun ehdoton hallitsija KalPa. Alkuminuuteilla tulleen Petri Virolaisen jäähyn aikana Marko Ahosillan laukaus pomppi maalinedustalla, ja Teemu Somppi runnoi lopulta irtokiekon sisään. Tervo protestoi tilannetta irronneen maskinsa takia, mutta tuomari hyväksyi maalin.

Koska JYPin pelaajat eivät kerrasta uskoneet, ettei KalPaa vastaan kannata jäähyillä, todisti kotijoukkue sen toistamiseen. Ari Kovasen miettiessä jäähyaitiossa tekosiaan Aki Korhonen ampui terävästi b-pisteen kaarelta. Kiekko näytti menevän maaliin ja maalilaulukin alkoi jo soida, mutta tuomari levitti kätensä ja peli jatkui. Kymmenkunta sekuntia myöhemmin Korhoselle pelattiin vetopaikka uudelleen aivan samaan paikkaan. Tällä kerta veto oli hitusen tarkempi ja kilahti kauniisti takaylänurkkaan.

JYP sai heti perään tilaisuuden todistaa oman ylivoimansa toimivuuden, ja toimihan se. Antti Virtanen etsi aikansa syöttöpaikkaa b-pisteen yläkaarella ja päätti lopulta ampua lämärin. Kiekko sujahti Luostarisen kainalosta maaliin. KalPan maalin edustalla seisseen Petri Virolaisen toimintaa ei häirinnyt KalPan puolustajista kukaan - harvoin saa maskimies tehdä niin rauhassa työtään kuin tässä maalissa.

Välillä myös tapeltiin, kun Samuli Suhonen hermostui Jarkko Immosen vääristä otteista ja aloitti kunnon nyrkkitappelun. Ottelu jäi kuitenkin enemmän painiksi, ja molemmat miehet ohjattiin suihkuun.

Kolmannen erän puolivälissä tapahtui pelin henkinen käännekohta. KalPa esitti läpi ottelun teräviä vastahyökkäyksiä, mutta vasta nyt kiekko päätyi maaliin asti. Jo kertaalleen maalannut Teemu Somppi sai kiekon vasemmalta, otti muutaman potkun ja ampui kauniisti ranteella takanurkkaan. Tämäniltaisten otteiden perusteella Sompilta tullaan näkemään vielä paljon maaleja talven aikana.

Lopullisesti pelin ratkaisi ajassa 54.09 Sami Salonen, joka karvasi kiekon järkyttävän virheen tehneeltä Petri Virolaiselta ja teki varman maalin. Tämä oli sopiva sinetti liikaa virheitä tehneen JYP-puolustuksen iltaan.

KalPa sai maaliensa myötä koneen käyntiin, kun taas JYP näytti väsyvän. Viimeisetkin rippeet väkinäisestä loppukiristä menivät kotiyleisönsä edessä pelanneen Ilkka Vaarasuon jäähyyn ajassa 59.25. Hienoisesti kuopiolaisten puolella ollut iisalmelaisyleisö sai tuulettaa omiensa voittoa.

KalPa kohta valmis liigaan

KalPasta voi tämänpäiväisen pelin perusteella sanoa, että puolet sen joukkueesta on jo liigatasoa. Toisella puolella oli vaikeuksia pysyä vastustajan vauhdissa, mutta nimimiesten terävyys ratkaisupaikoissa riitti mainiosti kesäteräistä JYPiä vastaan. Ei ole sattumaa, että maalintekijöinä kunnostautuivat juuri Korhonen, Somppi ja Salonen, sillä liigakokemusta omaavien miesten peli kulki selkeästi nuoria paremmin. Siinä missä nuoret, kuten Suhonen ja Varonen, aikailivat ratkaisupaikoissa, käyttivät liigataustaiset pelaajat maalipaikat säälimättä hyväkseen.

KalPan onnistujiin voidaan edellisten lisäksi lukea Marko Ahosilta, jolta löytyi jälleen teräviä kiekollisia ratkaisujia, sekä väkevää vääntöä esittänyt Simo Vidgren. Kohmeessa olivat Ville Hämäläinen, joka haki vielä rooliaan ketjunsa keskellä, sekä flegmaattisen oloinen Jani Väänänen.

KalPan puolustus oli JYPin fyysisen hyökkäyksen kanssa ajoittain helisemässä. JYP piti oman maalinedustansa paremmin ja kaatui puolustuksen kiekollisiin virheisiin - sijoittumisessa ja tilan viemisessä hyökkääjiltä ei ollut ongelmia.

Varamiehisestä JYPistä löytyi monta positiivista yllättäjää. Erityisesti 18-vuotiaan Valtteri Tenkasen kypsät kiekolliset ratkaisut ihastuttivat - tästä miehestä kuullaan vielä. Antti Virtasen kiemurat olivat tallella, kuten myös Jarkko Immosen viisas sijoittuminen ja tasaiset otteet kentällä. Puolustuksessa Ville Hyrkäs oli hyökkäyspäässä joukkueensa parhaita puolustajia, ja liigamiehistöstä paikan raivannut Tuomo Kortelainen kantoi suuren vastuunsa kunnialla.

Miinuksia voi antaa joukkueen kokeneelle kaartille. Tuomo Jääskeläinen ja Harri Sillgren eivät saaneet oikein mitään aikaan, ja Jaakko Uhlbäckin mailasta puuttuu vielä magneetti - tämän illan esitykset tuovat pelottavasti mieleen Veli-Pekka Nutikan. Aikaa on onneksi vielä paljon Uhlbäckinkin löytää roolinsa JYPissä.

Merkillepantavaa jyväskyläläisten illassa oli pitkäaikaispotilas Jyri Marttisen paluu kaukaloon. Vaikka tuntuma oli vielä kateissa ja etenkin Marttisen fyysinen peli vain varjo entisistä otteista, taistelutahto on tallella varmasti viimeistään liigan alettua.

KalPa pelasi ensimmäisessä erässä näillä kentällisillä:

Luostarinen (Kuivalainen)

Kekäläinen - Salonen - Korhonen

Suhonen - Alastalo

Huohvanainen - Miettinen - Väänänen (välillä Vidgren)

Kotilainen - Kuronen

Tiihonen - (sentteri vaihteli) - Varonen

Tirkkonen - Parviainen

Somppi - Hämäläinen - Ahosilta

JYPin kentälliset ensimmäisessä erässä:

Tervo (Nikkilä)

Sillgren - Immonen - J Jääskeläinen

Marttinen - Vaarasuo

Uhlbäck - Hauhtonen - Virtanen

Korhonen - Virolainen

T Jääskeläinen - Hytönen - Laukkanen

Kortelainen - Hyrkäs

Tenkanen - Kovanen - Filppula

Pikkarainen - Mäenpää

» Lähetä palautetta toimitukselle