Blues teki liigahistoriaa – KalPa hermoili itsensä ulos

LIIGA / Raportti
Antti Ore sai hyvin apuja joukkueeltaan.
Kuva © Teemu Soini
Maaginen seitsemäs peli ratkesi Bluesin murskaavaan viimeistelyyn ja KalPan mailan puristamiseen jo ensimmäisessä erässä. Espoolaisten voiton nälkä oli aistittavissa alusta lähtien. Rajusti taistellut Blues nousi sensaatiomaisesti kolmen hävityn pelin jälkeen voittoon, ja lähetti runkosarjan ykkösjoukkueen tylysti kesäloman viettoon.

Kun henkinen yliote on saavutettu, vastustajalla ei ole muuta tehtävää kuin vikistä perässä ja koittaa rimpuilla. Blues teki mahdottomasta mahdollista ja eteni ansaitusti jatkoon kukistettuaan KalPan neljännen kerran peräkkäin. Joukkue uhrasi hikeä kaksinkamppailuihin ja pisti luita laukausten eteen.

Aggressiivisesti isäntien kimppuun käynyt vierasjoukkue pudotti KalPan polvilleen heti avauserässä, eikä ensimmäiselle erätauolle lähtiessä ottelun voittajasta ollut enää mitään epäselvyyttä.

Kolmen maalin johto avauserän jälkeen oli liikaa. KalPan valmennus reagoi erätauolla ottamalla Mikko Koskisen pois maalilta. Tilalle vaihdettu Juha Toivonen torjui hyvin, mutta maalivahdin hyvä pelaaminen ei auta, jos yhtään maalia ei itse onnistuta tekemään. Antti Ore oli Blues-maalilla vakuuttava.

– Kyllä on upea joukkue. Hienoja pelaajia, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki hekumoi.

– Isoin kiitos menee tuonne koppiin, mitäpä minä tässä höpöttelen. Tänään ei kyllä hössötetty yhtään mitään, joukkueessa on sen verran kokemusta.

KalPan leirissä tunnelmat olivat ymmärrettävästi päinvastaiset.

– Pettymyksen tunne on aika vahva. Jostain syystä emme pystyneet käsittelemään 3-0-johtoasemaa. Jos mietitään eilisen pelin viimeistä kymmentä minuuttia ja tämän pelin ensimmäistä viittätoista minuuttia, niin päästimme siinä seitsemän maalia. Eihän semmoista kestä, äärettömän pettynyt KalPa-valmentaja Tuomas Tuokkola harmitteli ottelun jälkeen.

KalPa kanveesiin heti alussa

Hermostunut alku konkretisoitui kahdeksan minuutin pelin jälkeen kun Mika Hannula teki avausmaalin KalPa-puolustuksen sähläyksen jälkiseurauksena. Nelisen minuuttia myöhemmin Dale Clarke teki toisen maalin hyvällä nousullaan viivasta. Hannula antoi puolustajalle hyvän syötön.

Joni Töykkälä teki ennen erätaukoa kolmannen maalin ja ottelu oli taputeltu. Osuma vaikutti potkumaalilta, mutta tuomaristo vei aloituksen keskelle videotarkistuksen jälkeen.

– Joukkueesta näki että tarve saavuttaa jotain on suuri. Ensimmäinen erä oli mykistävä. Menimme voimakkaasti maalille ja tehtiin kolme häkkiä, Marjamäki kertoi avauserästä.

Toisesta erästä lähtien kotijoukkueen peli oli edes vähän alusta normaalin näköistä. Maalille luistellut Toivonen pystyi pitämään isännät takaiskuitta hyvillä torjunnoillaan. Toinen erä sujui tolppia kolistellen, eikä KalPan kiri tuottanut päätöserässä kuin Tuomas Kiiskisen tekemän kavennusmaalin.

Blues-kapteeni Toni Kähkönen viimeisteli ottelun viimeisen maalin tyhjiin, joten Kuopioon asti vaivautuneet espoolaisjoukkueen kannattajat saivat aloittaa voitonjuhlat.

”Ei pystytty käsittelemään tilannetta”

Espoon Blues teki liigahistoriaa, sillä mikään joukkue ei ole koskaan aiemmin pystynyt nousemaan kolmen tappion jälkeen ottelusarjan voittoon paras seitsemästä-systeemillä pelattavassa pudotuspelisarjassa. Runkosarjan voittanut KalPa sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen joukkue, joka on onnistunut 3-0-johtoaseman menettämään.

– Neljäs peli Espoossa oli meiltä ohilaukaus. Päästimme irti työnteosta. Ei me senkään jälkeen ihan rallatellen menty, mutta ei pystytty käsittelemään tilannetta. Tiedettiin, että Blues ei ikinä anna periksi, Tuokkola analysoi.

– Tulos oli tässä. Harmittaa. Seitsemän pelin sarjassa parempi joukkue varmasti jatkaa.

Välierissä Pelicansia vastaan asettuva Blues ei puolivälierien uroteosta huolimatta ole vielä kylläinen. Marjamäki näki ottelusarjan hyvänä asiana liigan kannalta. Joukkueen henkinen kantti sai kiitosta hienoa työtä joukkueensa kanssa jo tähän asti tehneeltä valmentajalta.

– Kovaa touhua. Neljästi pää pölkyllä ja silti voitetaan sarja. Jokainen neljä palloa hoidettiin. Tämä sarja kertoo liigan tasaisuudesta.

– Kiitän myös KalPaa vastuksesta. Tämä oli rehellinen sarja, jossa oli kovia pelejä. Saimme tehdä ison työn. Nautitaan tämä ilta, ei mietitä vielä Pelicansia sen enempää. Sen kyllä joukkueesta aistii, että voittamisen halu on vielä iso, Marjamäki totesi.

Kuopiossa kausi päättyi suureen pettymykseen. Bluesin kausi jatkuu keskiviikkona. Joukkue matkustaa välieräsarjan avaukseen Lahteen Pelicansin vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle