Oulun Kärpät Suomen Mestari 2004

LIIGA / Raportti
Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Kärpät on uusi Suomen mestari. Kärpät voitti neljännessä finaalissa Turun Palloseuran kotikentällään Ari Vallinin jatkoaikamaalilla.

Kärpät oli ottelun ensimmäisessä erässä selvästi niskan päällä. Kotiyleisön rajun kannustuksen saattelemana se kävi vieraiden päälle kuin yleinen syyttäjä. TPS joutui alusta alkaen puolustuskannalle, kun kotijoukkue haki otetta peliin. Hyvistä yrityksistä huolimatta tärkeää avausmaalia se ei kuitenkaan aikaiseksi saanut. Parhaat tilanteet olivat tshekkikaksikko Vladimir Machuldalla ja Petr Tenkratille. Molemmat kuitenkin päättyivät TPS:n maalivahdin Teemu Lassilan torjuntoihin.

TPS:llä ei ensimmäisessä erässä ollut kuin yksi kunnollinen maalintekotilanne. Siinä kotimaan liigakentät jättävä Jani Kiviharju pääsi laukomaan vaarallisesti kohti Niklas Bäckströmiä. Sen kuitenkin pahasta polvivammasta kärsivä Bäckström torjui.

Palloseuran etsikkoaika

Toisessa erässä oli vieraiden etsikkoaika. TPS sai koneensa käyntiin ja pelin painopiste siirtyi yhä enemmän Kärppien päätyyn. Mikko Rautee oli tehdä ottelun avausmaalin, kun Marco Tuokko passasi hänelle vapaan paikan. Rauteen laukaus viuhui kuitenkin pari senttiä ohi oikean tolpan.

Peli tasoittui sitä mukaa, kun erä eteni kohti ehtoopuolta. Kärpät sai paremmin otetta ja loi muutaman vaarallisen tekopaikan. Jari Viuhkola tuhlasi erän parhaan tekopaikan, kun Brad Smyth karvasi kiekon turkulaispuolustukselta. Maalin takaa tulleesta syötöstä Viuhkola laukoi kohti takakulmaa, mutta kuin ihmeen kaupalla eteen löytyi vielä Teemu Lassilan räpylä. Toiselle erätauolle mentiin odottavissa tunnelmissa, kansa haukkoi henkeään jännitysnäytelmän edessä.

Vallin räjäyttää shamppanjapullot

Kolmas erä oli rikkonainen. Molemmat joukkueet väsyivät, mistä seurauksena jouduttiin roikkumaan vastustajassa kiinni. Erässä vihellettiin iso tukku rangaistuksia, mutta kummankaan ylivoima ei tänään ollut parhaimmillaan.

Kertaalleen maalia jo juhlittiin. Mika Alatalon rangaistus oli päättymässä, kun Vladimir Machulda antoi hienon syötön Ilkka Mikkolalle. Mikkola pääsi pyssyttämään hyvältä paikalta, mutta kiekko kilahti tolppaan. Tilannetta tarkasteltiin pitkä tovi videolta, joka vahvisti monen näkemyksen siitä, ettei kiekko koskaan maaliviivaa ylittänyt.

Ottelu meni hyvistä tilanteistaan huolimatta jatkoajalle. Petr Tenkrat olisi voinut ratkaista ottelun varsinaisella peliajalla, mutta hän ei saanut nostettua kiekkoa puolityhjillään ammottaneeseen maaliin. Esteeksi tielle tuli Lassilan jalka.

Jatkoajalla Kärpät oli selvästi hanakampi. Raksilan täyteen ahdettu katsomo ei joutunut tuskissaan kauaa olemaan, sillä ratkaisu syntyi nopeasti. 63.55 on aika, joka jää varmasti monen kärppäkannattajan mieliin pysyvästi. Pekka Saarenheimo voitti aloituksen, jonka jälkeen kiekko meni siniviivalle Ari Vallinille. Vallin teki valelaukauksen, kiersi eteen heittäytyneen vastustajan ja laukoi kohti etukulmaa. Kiekko sujahti Lassilan räpylän alta maaliin ja juhlat oli valmiit.

- Ehdin katsoa, että vähän tilaa siinä oli. Piti vielä kerran varmistaa, että menihän se varmasti sisään, ennen kuin heitin kypärän ja hanskat ilmaan, Jokereista uuteen kultaryhmään viime kesänä siirtynyt Vallin totesi.

Kärpät ansaitsi voittonsa. Se oli kokonaisuudessaan kaksi erää kolmesta vieraita edellä ja jatkoajalla se pyrki hakemaan ratkaisua. TPS ei finaaleissa syttynyt hurmokseen, vaan enemmän mestaruutta janonnut Kärpät oli kolmatta ottelua lukuun ottamatta vastustajaansa edellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle